Brightburn - Ako by to vyzeralo, keby Superman bol psychopat?

Je to vták? Je to lietadlo? Je to krpatý psychopatický zmrd s vrecom na hlave?
Cé je správne!
A spoiler warning. Samozrejme. I keď toto je ten typ filmu, kde nie je čo vyspoilovať. Všetko je z traileru dávno jasné.
A R-rating. Na film aj na recenziu.
kAnYs
Podporte scifi.sk
Ako už iste viete, James Gunn sa rozhodol rozvinúť Batmanove obavy z filmu Batman vs. Superman a ukázať nám, ako by to vyzeralo, keby sa z lietajúceho dieťaťa z vesmíru s laserovými očami namiesto „world loving“ hipíka vykľul intergalaktický terorista.
Možno si na to poviete „Eh...“, alebo „Pffft.“, poprípade nejaké iné citoslovce vyjadrujúce mierne znechutenie kombinované s absolútnym nezáujmom. Sám som si to zo začiatku hovoril. Veď je to jednoduché nie? Ak by to bol chuj, tak by to bol chuj a všetkých by nás tu pozabíjal a Batman by mal pravdu a nie je o čom. A ak by Batman nebol chuj a nabil guľomety kryptonitovými guľkami (Že, Batman vs. Superman?), tak by bolo zo Supermana rešeto a znova by nebolo o čom. Ani o mamičkách by sa neporozprávali.
Pozrel som si však trailer, celkom na mňa svojím poňatím zapôsobil, a tak som si povedal, nech. Novinárska premiéra je zadarmo, recenziu napíšem raz-dva-tri, aspoň si zanadávam.
BrightBurn - Trailer - Oficiálny trailer Disclaimer
A neoľutoval som. Nakoniec...
Samozrejme, film nie je o Supermanovi. To by majitelia frančízu asi nedovolili, a tak namiesto Clarka Kenta máme Brandona Breyera. Ako obvykle pristál na zemi vo vesmírnej lodi, na pozemok manželského páru, ktorý sa už dlhšie snaží mať deti. Čerstvá mamička tlieska ručičkami, otecko je šťastím bez seba, a tak sa to zlatunké čiernovlasé klbko dočasného šťastia rozhodnú adoptovať.
scéna
scéna / Zdroj Disclaimer
Zatiaľ fajn. Chcel by som síce vidieť, z ktorej riti vytiahli rodný list a ako vysvetlili, že sa im v rukách zrazu zmaterializovalo neznáme dieťa, ale budiž. Falzifikovali to, zamávali plot devicom (to je taká malá magická scénáristická palička) a zmierili sa s tým, že týmto trpela predsa už aj predloha.
A tak sme svedkom krásnych momentov, usmievajúcich sa detí, záplavy hormónov a niektorí z nás aj prevracania očí a momentov nevoľnosti, kým nám autori v sérii krátkych záberov zhŕňajú idylický rast malého zmrda. Teda, budúceho zmrda. Zatiaľ to je dokonalé dieťa. Milé, poslušné, šikovné, inteligentné, hotový Ježiš.
Prichádza však symbolická puberta v podobe vraku vesmírnej lode a zlého červeného svetla.
Červené svetlo tlie z loďe schovanej v šope, telepaticky sa rozpráva s malým „čoskoro chujom“ a vysvetľuje mu v akejsi emzáckej hatlanine, že sa neprišiel na zem hrať na spasiteľa, ale napráskať všetkým na zadok. Brandon začína levitovať. Mamičke to síce príde divné, ale povie si, že je z vesmíru, tak to asi bude OK. Začne mu drbať, a tak si rodičia mávnu rukou, že však puberta. Keď však začnú miznúť ľudia a objavovať sa mŕtvoly, rodičom to začne dochádzať a začnú sa klepať.
A tu má film u mňa prvé plus. Nie je to, samozrejme, žiadny Shakespeare, a ľudia sa tam občas správajú adekvátne hlúpo, aby mohla zápletka pokračovať, majú však na to svoj dôvod. Tí, ktorí nevedia, že krpec lieta a strieľa lejzre z očí, v ňom nevidia hrozbu. A rodičia, hlavne mamička, racionalizujú a hľadajú akékoľvek iné vysvetlenie, len si nie a nie pripustiť, že ich miláčik je nočná mora.
Pochopiteľné. A dá sa s nimi súcitiť. A dokonca som sa ani neprichytil pri tom, že sa chytám za hlavu. A aj keď som vždy dopredu vedel, čo sa stane, bol som prikovaný ku kreslu, pretože atmosféra filmu, aj napriek tomu, že bol predvídateľný, sa dala krájať.
Začalo to prvým „jump scare-om“, keď som si povedal: „Hm. Aha. Ok. Cheap.“ Ako však film pokračoval, atmosféra gradovala a čoskoro už mi „jump scares“ neprišli ako lacné klišé ale ako podčiarknutie tej hrôzy, ktorú museli jeho obete cítiť, keď boli konfrontované s niečím, čo nedáva absolútne žiadny zmysel.
A všetko to krásne dopĺňal R-kový rating. Odtrhnuté sánky a vyhŕknuté črevá nesadnú samozrejme každému a sám nie som veľký „slasher fan“, sem tam si ale nejakú kravinu pozriem. Prídu mi väčšinou o ničom, zápletka iba na to aby mali koho vykuchať, lacné, trápne, plné kandidátov na Darwinovu cenu. Ani supernatural horory ma nelákajú. Desať miliárd duchov, stríg, démonov, vyháňačov diabla a iných poverčivých kravín. Brightburn však dokázal tieto žánre skĺbiť a aj napriek tomu, že je to v podstate kombinácia úplných klišé, vyznieť originálne.
Brightburn je jediný film, o ktorom viem, kde je iba jeden superčurák a žiadny superčávo. Alebo superpizda a superčaja, nech sme korektní. A ukázal nám, veľmi efektne, že ak by niekto taký na zem niekedy prišiel, tak sme kde?
No predsa hlboko v p... tam, kde slnko nikdy nesvieti.
Brightburn/Brightburn
Rok: 2019
Dĺžka: 90 min
Réžia: David Yarovesky
Scenár: Brian Gunn, Mark Gunn
Kamera: Michael Dallatorre
Hudba: Tim Williams
Hrajú: Elizabeth Banks, David Denman, Jackson A. Dunn, Matt Jones, Meredith Hagner, Jennifer Holland, Steve Agee, Gregory Alan Williams, Becky Wahlstrom, Stephen Blackehart, Christian Finlayson
Za lístky ďakujeme spoločnosti Itafilm.

kAnYs

kAnYs
ITčkár. Fanúšik vedy a vedeckej fantastiky.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

BrightBurn

Diskusia

jurinko
Gulomet s kryptonitovymi nabojmi by fungovat nemal, pac Superman je "rychlejsi, ako vystrelena gulka" ;-) Ak by ale nevedel, ze su to take naboje, a neunuval sa uhybat, potom by to mozno slo :-) Ja osobne mam radsej predstavu "Zod vs. Batman", lebo Zod ma v zasade rovnake schopnosti, ako Superman, je aj psychicky riadne naruseny, a je to aj vojak, takze tam by to bol masaker, ze by si Bruce nestihol ani vystruzlikat kryptonitovu kopijku, a bolo by po nom. Ledaze by spravil nieco a''la Lex Luthor a pripravil mu podobnu pascu, ako v starom filme, kde Lex kryptonit schoval do olovenej skatule, ktoru Superman nepresvieti - "zelena" radiacia ho zacala zmahat hned po otvoreni a takto by mozno aj Zod dostal na budku :-)
Vacsinou su taketo boje totiz skor o informaciach a taktike, nez o schopnostiach (tym chcem povedat).
Jaj, a k teme: Super recka, aj ked na ten film asi aj tak nepojdem :-D
17.05.2019
cyberstorm
Inak ten film je fakt celkom fajn. Urcite to nie je taka naloz ako Avengeri, pri ktorej by fanusikovia nadsene onanovali a urcite nedosiahne 101%, ale ukazal, ze ziadne hluposti o zodpovednosti a dobrej vychove jednoducho nemusia platit. Ked je niekto chrapun tak nim ostane nadosmrti.
Preto, ak najdete v hlbokom lese osamote nejake malicke deti, zabite ich!!! Pre istotu!
17.05.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2019)

BrightBurn