Vstúpte do Badlands a neoľutujete

Zmiešajme dokopy poskapokalyptický svet, klanové vojny, bojové umenia, hektolitre striekajúcej krvi a nadprirodzené schopnosti postáv a máte Into the Badlands – seriál, ktorý pre pár rokmi uviedla americká stanica AMC. A veru, dobre urobila.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Začiatok seriálu je ako zo zlého fantasy románu – mladý chalan s pozoruhodnou silou a mysterióznym amuletom sa snaží nájsť svoju matku, no postupne prepadáva z jednej šialenej situácie do ďalšej, z ktorej mu pomáha vyviaznuť asi už len starý známy deus ex machina v podobe rôznych iných postáv. Pozoruhodné je, že napriek všetkým týmto klišé to akýmsi zaujímavým spôsobom v tomto seriáli aj celkom funguje.
Into the Badlands - Produkcia - Pohľad na seriál Disclaimer
M.K. (čítaj EmKej) je tento zaujímavý tínedžer, ktorého pred smrťou zachraňuje jeho čudesná schopnosť nezničiteľného berserkra, ak dôjde k tomu, že mu niekto pustí žilou. O jeho hlavu sa snažia hneď niekoľkí baróni, vládcovia malých provincií v tomto nehostinnom postapo svete, ktorí v ňom udržujú poriadok a vzájomnou nevraživosťou aj mierovú rovnováhu medzi sebou. Politické machinácie smerujúce k novej vojne sa ale pokúša spustiť nová barónka Widdow (Vdova), ktorá uzurpovala moc po odstránení svojho manžela a ovláda teraz ropné polia. Quinn, barón ovládajúci polia s makovým ópiom, sa prekročením jej hraníc dostáva do roztržky s ostatnými vládcami… Svet, v ktorom sa seriál odohráva, je síce miniatúrny, ale bohatý na detaily. Jednotlivé klany majú svoju vlastnú sociálnu štruktúru, znaky, kultúru či klanové zbrane – a tak napr. Quinnových bojovníkov so znakom pásovca uvidíte najčastejšie s mečmi, zatiaľ čo Jacobeeho vojsko skôr používa nejaké krompáče a gauneri zasa nastúpia s malými sekerkami. (Áno, je to presne tak divné, aj keď to vidíte priamo v seriáli.)
Na neúrodnej pôde - Scéna - M.K. na zemi
Na neúrodnej pôde - Scéna - M.K. na zemi / Zdroj Disclaimer
Hlavným dejom je ale hľadanie cesty von z tejto brečky, ktorú sme našim potomkom v tejto verzii budúcnosti zanechali: cesta mimo Badlands, do bájneho mesta Azra, ktoré má byť rajom na Zemi. Ako pre postavy, tak ani pre nás nie je ale jasné, či vôbec toto miesto existuje, či to nie je len rozprávka, ktorá má vzbudzovať nádej v zotročenej populácii… a či za hranicami aspoň ako-tak fungujúceho systému neexistuje už len smrť.
Na neúrodnej pôde - Scéna - Sunny
Na neúrodnej pôde - Scéna - Sunny / Zdroj Disclaimer
Dobrú prácu ale v seriáli neodviedli len scenáristi či producenti, ale aj castingoví špecialisti. Musím pochváliť, že čo postava - to charizmatický herec alebo herečka. Je len málo rolí, ktorým by sa dal výber vytknúť (napr. Aramis Knight ako M.K.) Fantastickú prácu odvádzajú najmä niektorí herci – Marton Csokas exceluje v podobe Quinna ako životom (a ópiom) poznačeného baróna, ktorého každé slovo a akcent je radosť vnímať (a nenávidieť). Krásne garde mu robí Orla Brady v role jeho ženy Lydie. Okrem neho sú príjemným spestrením všetci ostatní: Daniel Wu ako poker-face Sunny, ktorý už má dosť práce kata pre svojho baróna, Emily Beecham ako červenovlasá Vdova, ktorá sa pomaly, ale s istotou (a rýchlym ovládaním dvoch mečov), derie na výslnie či Ally Ioannides, jej adoptovaná dcéra Tilda.
Na neúrodnej pôde - Scéna - Quinn a jeho syn Ryder
Na neúrodnej pôde - Scéna - Quinn a jeho syn Ryder / Zdroj Disclaimer
Vizuálne sa seriál snaží jemne importovať ambience a vedenie kamery známe z easternov a ázijských bojových filmov: jasné farebné línie od kostýmov (a tie sú tiež parádne) cez pozadie. Dlhé zábery, pohľady z neštandardných uhlov, v ktorých ale dobre vyznejú premakané choreografie bojov a šplechoty krvi do kamery. Ak ste fanúšikom tejto fajty ázijskej kinematografie, prídete si u tohto seriálu na svoje. Zároveň z toho ide pocit južanskej rodinnej drámy a niekedy post-apo Mad Maxa. Čudná kombi, ale funguje.
Na neúrodnej pôde - Scéna - Vdova
Na neúrodnej pôde - Scéna - Vdova / Zdroj Disclaimer
Stavba jednotlivých epizód prvej série nie je rozťahaná, ani príliš uponáhľaná. Ich postupné rozuzľovanie a cliffhangery na konci vás navnadzujú na plynulý binge-watching a verte mi, že šesť častí prvej série schrúmete na jedno posedenie s potešením. A možno aj zakrochkáte.
Osobne po zhliadnutí prvej série Into the Badlands odporúčam. A teraz ma nerušte, idem pozerať ďalšiu!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB