Deň, keď umrel Doctor

Milujem seriál Doctor Who, všetky moderné série od Christophera Eccelstona až po Petra Capaldiho. Mám rád aj Torchwood, hlavne sériu Children of Earth. Ak sa nemýlim podľa pôvodného plánu mala byť dvanásta reinkarnácia Doctora posledná. Bohužiaľ aj bola.
Juraj Kundrík
Podporte scifi.sk
S odchodom Steva Moffata sa stratilo všetko, čo som na seriáli miloval. Stratila sa atmosféra tajomna, neznáma a aj hrôzy, ktorá robila doktora Doctorom. Stratili sa záhady, ktoré Doctor riešil. Stratili sa šťavnaté postavy protivníkov aj spoločníkov. Stratili sa časové paradoxy, ktoré mi motali hlavu. Stratil sa nadhľad aj humor a aj všetko to nevypovedané, čo z mimozemšťana s dvomi srdcami robilo človeka.
Namiesto toho som dostal politickú agitku, vykastrovaných protivníkov, zbytočných spoločníkov a hlavne tony scénaristickej vaty, ktorá vypĺňa jednotlive diely. Pozrime sa na ne ale podrobnejšie:
Žena, ktorá spadla na Zem - Scéna - Doktor na stavenisku
Žena, ktorá spadla na Zem - Scéna - Doktor na stavenisku / Zdroj Disclaimer
Jeden z lepších dielov, kde to Chris Chinball ako-tak zvláda. Viac dejových línií, pre každú z postáv a očakávanie nového dokážu zaujať. Jemne hororová atmosféra je slušne vykreslená a celé to celkom funguje.
Monument duchov - Scéna - Doktorka a spoločníci v Pustatine
Monument duchov - Scéna - Doktorka a spoločníci v Pustatine / Zdroj Disclaimer
Vata. Celý diel slúži iba na to, aby sa Doctor dostal(a) k Tardis. Zápletka nefunguje a spoločníci sú v celom dieli úplne zbytoční.
Rosa - Scéna - Rosa Parks
Rosa - Scéna - Rosa Parks / Zdroj Disclaimer
Politická agitka, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani komunisti. Príbeh Rosy Parks je inšpiratívny, ale podanie je primitívne a hlúpe. V treťom dieli nemáte komu držať prsty, samotná Rosa je nevýrazná, nezaujímavá a hlavne neuveriteľná. Zápletku by zvládol vymyslieť aj lepší Dungeon Master.
Pavúky v Spojenom kráľovstve - Scéna - Robertson
Pavúky v Spojenom kráľovstve - Scéna - Robertson / Zdroj Disclaimer
Jeden z lepších dielov série, bohužiaľ iba na úrovni slabších dielov predchádzajúcich sérii. Presvedčivo zahraný záporak v podaní pána Božského. Slušná zápletka s presahom aj do reality. Výrazne neodporúčam pre tých, ktorí sa boja pavúkov.
Tsurangský hlavolam - Scéna - Mabli a Astos
Tsurangský hlavolam - Scéna - Mabli a Astos / Zdroj Disclaimer
Scénaristovi sa príbeh rozsypal v množstve postáv, ktoré sú v konečnom dôsledku nepodstatné. Tak trochu to pripomína tortu psíčka a mačičky. Kdesi v diaľke je z epizódy cítiť pôvodného Doctora.
Paňdžabskí démoni - Scéna - Doktorka a spoločníci v Indii
Paňdžabskí démoni - Scéna - Doktorka a spoločníci v Indii / Zdroj Disclaimer
Vata, aj keď s neočakávaným záverom. Celkovo je však epizóda prázdna ako diel z mexickej telenovely. Láska, nenávisť, nepochopiteľné činy, neuveriteľné emócie a bezradné posolstvo.
Kerblam! - Scéna - Donáška
Kerblam! - Scéna - Donáška / Zdroj Disclaimer
Podľa mňa najlepší diel celej série. Z epizódy cítiť nadhľad a humor, zaujímavo vykreslené problémy modernej doby (od doby Charlieho Chaplina). Dobre zahraté vedľajšie postavy, ktoré odsúdili Doctorových spoločníkov do úlohy štatistov.
Lovci čarodejníc - Scéna - Doktorka v Lancashire
Lovci čarodejníc - Scéna - Doktorka v Lancashire / Zdroj Disclaimer
Vata, s postavami aj príbehom tak plochými, že ich zastrčíte do poštovej schránky. Ďalšia zápletka na úrovni Pána jaskyne.
Odnesie ťa to preč - Scéna - Doktorka pred zrkadlom
Odnesie ťa to preč - Scéna - Doktorka pred zrkadlom / Zdroj Disclaimer
Skvelý nápad, za ktorý by sa nemusel hanbiť ani Steven Moffat rozriedil scenárista množstvom zbytočných postáv a hlúpych zápletiek. V tomto dieli Joddie Whittaker dokazuje, že mohla byť skvelý Doctor.
Bitva pri Ranskoor Av Kolos - Scéna - Paltraki
Bitva pri Ranskoor Av Kolos - Scéna - Paltraki / Zdroj Disclaimer
Snaha o gradačný oblúk (škaredé slovné spojenie) v Doctorovom štýle vyšla naprázdno. Pointa sa stratila, zápletka sa potkla o vlastné konce a z celého dielu si nakoniec zapamätáte iba politickú agitku.
Jodie Whittaker by bola skvelý Doctor, ale scénar jej nedovolil sa realizovať. Celou sériou sa vinie príbeh adoptívneho starého otca a vnuka (WTF), namiesto príbehu Doctora a jeho reinkarnácie do ženského tela. Toľko zahodených príležitosti dozvedieť sa viac o Pánoch času. Zbytočná postav Yaz či Rayanovej babky namiesto poriadnych protivníkov odtlačila Doctora do pozadia príbehu, ktorý mal byť hlavne o ňom.
Nemôžem si pomôcť, stále mam pocit, že Doctora zabila politická korektnosť, a nie samotní scenáristi. Snaha podriadiť príbehy nasilu určitému názoru na spravodlivosť, rovnosť, genderovú a rasovú vyváženosť zabila posolstvo, ktoré Doctor prinášal. Doctor, ktorého poznám rozprával svoje názory prostredníctvom príbehov. Tie isté názory, ktoré sa scenáristi pokúsili nasilu tlačiť do popredia. V tejto sérii politické názory prerážajú z pletiva príbehu ako prst z deravej ponožky.
Celkovo je pre mňa táto séria jedno obrovské sklamanie a nevyužitý potenciál.

Juraj Kundrík

Juraj Kundrík

Súvisiace objekty SFDB

(2005)

Pán času

Diskusia

draculin
Stazovat sa na "politicku korektnost" je dnes moda - a to aj tam, kde to nie je na mieste. Doctor, aspon jeho posledne serie od 2005, boli v tomto dost progresivne. Inymi slovami, politicky korektne. Doktor je zena, ale svoju zenskost nedava nijak najavo, takze to je jedno. Tmavsiu spolocnicku a nebelosske postavy mal aj v minulosti. Angazovanejsie diely boli vzdy. Zenske spolocnicny byvali tiez uz nie tie privesky, ale aktivne, emancipovane zeny. Niektore dokonca aj fakt skarede. Takze nie, chyba nie je v politickej korektnosti, alebo comkolvek podobnom. Ak tato seria nefungovala dobre, bolo pretoze scenare nestali za vela. Vysli by rovnako ploche aj keby Doktor bol chlap, spolocnicka bola beloska atd. Rasa, etnikum a pohlavie hercov scenare nezlepsovala a nezhorsovali. Tieto jednoducho boli zle a nedotiahnute sami o sebe.
14.01.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2005)

Pán času