Čo sa môžeme naučiť vďaka sonde InSight?

Invázia robotov na Červenú planétu pokračuje. Po sondách Spirit, Opportunity a Curiosity prichádza na scénu InSight, a to s úplne inou misiou.
YaYa
Podporte scifi.sk
V pondelok, niečo pred deviatou večer nášho času, po sedeminútovom nervydrásajúcom zostupe riedkou marťanskou atmosférou na povrchu nášho najbližšieho planetárneho suseda pristála sonda InSight.
Veda na scifi.sk - Misie na Mars - miesta pristátia
Veda na scifi.sk - Misie na Mars - miesta pristátia / Zdroj Disclaimer
Miesto pristátia, rovina Elysium Planitia, bolo vybraté z viacerých dôvodov. V prvom rade sa toto „najväčšie parkovisko na Marse“ nachádza blízko rovníka. Vďaka tomu bude mať sonda poháňaná solárnymi panelmi v priebehu celého roka dostatok energie. Myslelo sa aj na bezpečnosť – Elysium Planitia, marťanské Elyzejské polia, sú pomerne rovné a nenachádza sa tam až toľko skál ako v iných oblastiach. Tým sa znížili šance, že sa sonda pri pristávaní poškodí. Okrem toho muselo byť miesto pristátia položené dostatočne nízko, aby loď stihla v redšej atmosfére dostatočne pribrzdiť.
Veda na scifi.sk - Celý záznam - Pristátie sondy Insight - animácia Disclaimer
Sonda už v prvých minútach poslala zo svojho nového domova prvú fotku – trošku rozmazanú, lebo na foťáku bol ešte kryt a všade navôkol rozvírený prach:
Veda na scifi.sk - Prvá fotka po pristátí sondy InSight
Veda na scifi.sk - Prvá fotka po pristátí sondy InSight / Zdroj Disclaimer
Takto to vyzeralo neskôr:
Veda na scifi.sk - A keď to trošku doladili...
Veda na scifi.sk - A keď to trošku doladili... / Zdroj Disclaimer
Čo bude InSight na Marse robiť?
Predchádzajúce misie sa zameriavali na povrch Červenej planéty. Sonda InSight, ako naznačuje jej názov, nazrie dovnútra. Pokúsi sa zistiť, ako to vyzerá pod povrchom Marsu – od kôry až po jadro. NASA na svojej stránke uvádza, že sonda má za úlohu zmerať planéte „životné funkcie“, pulz, teplotu a reflexy.
Na zmeranie pulzu sonde Insight na výlet pribalili veľmi citlivý seizmograf, navrhnutý vo Francúzsku. Podobné zariadenia na Mars už putovali aj so sondami Viking. Boli však namontované navrchu, takže získané údaje boli skreslené. InSight prístroje robotickým ramenom zloží priamo na povrch. Budú sa nimi merať otrasy, marsotrasenia. To by vedcom, tak trochu ako sonar na lodiach, malo pomôcť zistiť, ako hlboko siaha marťanská kôra, plášť a jadro, ako aj to, z čoho sú zložené.
Okrem toho si Insight na Mars priniesla teplomer nemeckej výroby. Prezývajú ho „krtko“, lebo sa má zavŕtať do zeme, približne do hĺbky piatich metrov, kde bude zisťovať zmeny teploty. Tieto údaje by mali vedcom pomôcť zistiť, akým spôsobom pod povrchom planéty prúdi teplo, a tak konečne rozlúsknuť otázku, či je Červená planéta geologicky aktívna.
Na tretí experiment má InSight anténu, rádiolokátor. Jeho úlohou je pozrieť sa na to, či sa v rotácii Marsu prejavujú odchýlky. Zemská os sa totiž pri rotácii mierne kolíše, podľa niektorých zdrojov preto, lebo jej vnútorné jadro je tekuté. Získané údaje by nám teda mohli naznačiť, ako je to s jadrom Marsu.
Veda na scifi.sk - Insight a jeho tri experimenty - schéma
Veda na scifi.sk - Insight a jeho tri experimenty - schéma / Zdroj Disclaimer
Na čo nám tieto údaje budú?
Všetky planéty slnečnej sústavy vznikli z toho istého materiálu. Až neskôr sa ich vývoj začal uberať rozličnými smermi. Vedci preto dúfajú, že ak porovnajú vnútornú štruktúru Marsu a Zeme, dozvedia sa viac o všetkých pevných planétach. A čo my vieme, raz nám tieto poznatky môžu pomôcť pri pátraní po exoplanéte, na ktorej by bol možný život.
Skúmaním vnútra Marsu sa okrem toho môžeme môže naučiť viac o minulosti celej slnečnej sústavy. Zatiaľ čo na Zemi či Venuši intenzívna tektonická aktivita zničila väčšinu stôp, ktoré by nám prezradili, ako to tu vyzeralo na začiatku, Mars sa za posledné 3 miliardy rokov až tak nezmenil. Je to tak trochu planéta – fosília.
S misiou Insight sú spojené aj ďalšie prvenstvá – v prvom rade ako prvá medziplanetárna misia NASA neodštartovala z Floridy, ale zo západu USA. Spolu so sondou do vesmíru vystrelili aj dva minisatelity MarCO A a B, ktoré sonde pri pristátí pomáhali prenášať signál naspäť na Zem. Odskúšala sa tak nová technológia medziplanetárnej komunikácie.
Veda na scifi.sk - Marco A a B
Veda na scifi.sk - Marco A a B / Zdroj Disclaimer
V najbližších dňoch bude InSight zbierať informácie o svojom okolí a hľadať vhodné miesto pre svoje prístroje. Potom sa snáď úspešne pustí do práce a zase sa niečo nové naučíme.
Zdroje: NASA, BBC, RTVS
Ďalšie informácie nájdete priamo na stránke NASA

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB