1983: Poľský sci-fi seriál na Netflixe

Prvý poľský seriál na Netflixe je o alternatívnej histórii, v ktorej Sovietsky zväz nezanikol.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Za seriálom stojí štvorica režisérok: Kasia Adamik, Olga Chajdas, Agnieszka Smoczyńska a Agnieszka Holland.
Seriál sa zaoberá fiktívnou minulosťou, v ktorej sa po páde Sovietskeho zväzu stal z Poľska totalitný policajný štát. V ňom dvaja idealisti odhalia sprisahanie, ktoré by mohlo vyústiť až do zmeny režimu.
V tomto vysoko očakávanom seriály si Robert Więckiewicz zahrá policajného vyšetrovateľa a Maciej Musiał sa predstaví ako idealistický študent práva. Spoločne sa vydávajú po stopách udalostí, ktoré zmenili smerovanie Poľska a spôsobili, že Železná opona ostala stáť.
Skvelé herecké obsadenie dopĺňajú mená ako Michalina Olszańska, Andrzej Chyra, Zofia Wichłacz a mnohí ďalší.
Seriál ponesie názov 1983, jeho tvorcom a scenáristom je Joshua Long a pre Netflix ho vyrobia spoločnosti Kennedy/Marshall a House Media.
Výkonnými producentmi seriálu za spoločnosť Kennedy/Marshall sa stali Frank Marshall (Jurský svet, Jason Bourne) a Robert Zotnowski (Dom z kariet). Medzi ďalších producentov patria Andrzej Besztak (House Media), Joshua Long, Maciej Musiał a Agnieszka Holland.
Hlavnými kameramanmi sú Tomasz Naumiuk a Arkadiusz Tomiak. Anna Anosowicz má na starosti dizajn výroby a Katarzyna Lewińska kostýmy.
O hudbu sa postará skladateľ Antoni Komasa-Łazarkiewicz.
Seriál 1983 sa nakrúcal v metropole Poľska, Varšave, v mestách Wroclaw, Lublin a na území Sliezska.
„V Poľsku máme fantastických hercov, režisérov, kameramanov, dizajnérov, skladateľov a veľmi kvalifikované štáby. Som presvedčená o tom, že Netflixu dokážeme prispieť niečím veľmi vzácnym,“ povedala Agnieszka Holland.
Frank Marshall dodal: „Tento príbeh má viacero komplexných vrstiev: je to dobrodružný príbeh, kriminálka, ale aj špionážny thriller plný fascinujúcich postáv.“
„Sme veľmi radi, že môžeme našim divákom priniesť tento úžasný historický thriller so skvelým poľským obsadením. Taktiež sa tešíme, že pokračujeme v úspešnej spolupráci s nominantkou na Oscara, Agnieszkou Hollandovou,“ povedal Erik Barmach, viceprezident pre medzinárodnú produkciu Netflixu. „Verím, že 1983 priláka nie len poľských divákov, ale aj fanúšikov Netflixu po celom svete,“ dodal Barmach.

Natália Šovčíková

Natália Šovčíková
.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Európska fantastika

1983: Poľský sci-fi seriál na Netflixe

Prvý poľský seriál na Netflixe je o alternatívnej histórii, v ktorej Sovietsky zväz nezanikol.

Operácia Milosť

Poviedka vydaná v časopise Phantastisch! číslo 57 v roku 2015. Prinášame vám teda, s dovolením autora, ochutnávku fantastiky aj zo zahraničia. O preklad sa postarala nadšenkyňa scifi a fantasy Jana Regulyová.

Víťazi cien Méliès d’Or

Poznáme víťazov ocenení za najlepší európsky fantastický celovečerný a krátky film 2018.

Ministerstvo času – fantasy a la española

V najbližšom čase by sme na scifi.sk chceli venovať pár článkov európskej fantastike. Začíname v Španielsku, kde pred pár rokmi začali vysielať veľmi zábavný seriál o cestovaní v čase.