Ve stínu Rudé věže-recenzia

Čechy - jediná krajina na svete, kde funguje mágia a v hlavnom meste - v Liberci spriada svoje temné plány najväčší český mág. Kto sa mu postaví do cesty, ten pocíti jeho hnev, kto mu odporuje, na toho zošle zákernú kliatbu.
Lenona
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Na čítanie knihy ma autorka navnadila poviedkou z prostredia jej budúceho románu V mysli mojí vidíš stíny, publikovanou v zbierke Žena se lvem (Fortna, 2016). Poviedka sa mi páčila. Svet mágie v novom hlavnom meste Čiech – v Liberci – zaujal, tak som sa rozhodla siahnuť po prvej časti cyklu Purpurová noc s názvom Ve stínu Rudé věže.
Ve stínu Rudé věže, obálka prvého českého vydania (Brokilon, 2017)
Ve stínu Rudé věže, obálka prvého českého vydania (Brokilon, 2017) / Zdroj Disclaimer
Patriotizmus českých autorov zameraný na ich rodnú krajinu ma asi nikdy neprestane fascinovať, či už je to Kotleta, Kulhánek, Neomillnerová, Urban, Antonín a mnohí ďalší – Čechy ako prostredie, v ktorom sa odohrávajú udalosti svetového významu – ako niečo prirodzené, samozrejmé a, čo si budeme nahovárať, aj zábavné – vedia českí autori dokonale využiť.
Tentokrát sa dej nesústredí do Prahy (ako býva zvykom), ale do Liberca, ktorý sa vďaka temnému mágovi Radkovi Renerovi stáva centrom mágie a novým hlavným mestom Čiech. Sídlia tam ambasády štátov, ktoré chcú udržovať dobré vzťahy s jedinou krajinou, kde mágia funguje a sústreďujú sa tam aj záujmy viacerých mocností.
Radek Rener vždy veril v existenciu mágie, celý život po nej pátral, napriek výsmechu a pohŕdaniu zo strany historikov a iných odborníkov. Možno kvôli odmietaniu jeho teórií sa z neho stal zatrpknutý čudák a posadnutý fanatik, ktorý všetko, aj svoju rodinu, odsunul nabok a bol ochotný ísť aj cez mŕtvoly, aby zo žriedla v Liberci vydoloval svoju pravdu a ukázal ju svetu. Počas Purpurovej noci sa po celom území Čiech rozprestrela mágia. Do sveta sa rozleteli draci, hydry, harpije a ďalšie magické tvory, mágia sa stala študijným odborom na Karlovej univerzite a meno Rener získalo punc všemocnosti. Demokracia v Čechách skončila, nastal čas magického absolutizmu. A nad žriedlom mágie vyrástlo sídlo vládcu – Rudá věž.
Renerove štyri požehnania a prekliatia spravili z Čiech miesto obrovskej moci a vplyvu, ale aj strachu.
Požehnanie dlhého života a zdravia zaručilo každému obyvateľovi osemdesiat rokov života bez chorôb. Požehnanie prosperity im dalo život v dostatku a blahobyte, prekliatie nepoctivých prinieslo trest pre podvodníkov a zločincov a ochranné prekliatie zaisťovalo bezpečnosť celej krajine pri napadnutí zvonka, a hlavne, chránilo Renerovu rodinu. Tieto prekliatia a požehnania mali na život krajiny a obyvateľov rôzne dopady, niektorým život uľahčili, iným skomplikovali či zničili. Čitateľ vstupuje do deja vo fáze, kedy je mágia už bezpečne rozprúdená a ľudia si na ňu zvykli. Ale postupne sa dozvedáme aj to, ako k tomu došlo. Smrť nevinných, obete, panenská mágia, prekliatia, posadnutia a temné stránky moci – nečakajte svetelné efekty ani bezpečné čáry-máry – temná mágia si žiada zvrátené rituály a ten, kto ich praktizuje, si slabosť nemôže dovoliť.
Ústredným konfliktom prvej časti série je boj o moc medzi Radkom Renerom a jeho synom Janom, ktorý po dlhých rokoch konečne dobehol svojho otca v magických umeniach a ako jediný na svete sa mu dokáže postaviť na odpor. Obaja mágovia majú skryté plány a predstavy, ako s mocou naložiť, sú bezohľadní a tvrdí. No majú aj svetlé chvíľky, čo sa mi páčilo, lebo to z nich robilo reálne postavy, nielen bezcitných psychopatických vrahov.
Prvý diel načrtol viacero zaujímavých postáv a vzťahov a rozohral niekoľko dejových línií – prízrak Dasine túži po mágovi Jánovi, ktorý však nič netuší o zákonitostiach vzťahov medzi prízrakmi a mágmi, sexuálnou túžbou preliata Klára lieči Jána dosť intímnym spôsobom, ale páči sa jej jeho brat Nataniel (a trošičku aj Ján), vzťah oboch bratov je tiež komplikovaný, poznačený starými krivdami a novými zámermi aj nerovnosťou v ovládaní mágie.
Celý dej knihy, všetky postavy, ciele aj intrigy sú podriadené novoobjavenej mágii, tá určuje zmeny v každodennom živote – dokedy môžete byť bezpečne vonku, do akej škôlky dáte svoje dieťa, čo bude študovať až vyrastie... Páčili sa mi aj dômyselné drobnosti, jemné detaily, ktorými autorka doladila celkový dojem z knihy, ako napríklad to, že vzhľad Jána Renera diktuje, čo je medzi mladými „in“ – kým jeho otec je prototypom neprístupného vládcu a netvora, on je ako rocková hviezda. Jazdí na drakovi, nosí originálny odev, do dlhých vlasov si vplieta pierka z harpijí a pomaly si buduje kult osobnosti, ktorým v pravú chvíľu všetkých prekvapí. Zatiaľ čo Radek Rener sa na mágiu pozerá ako na vedecký odbor, Ján v nej vidí politický nástroj, ktorý mu umožňuje uzatvárať spojenectvá a smerovať osud celej krajiny tam, kam chce on.
Verdikt: Postavy, dej a vzťahy sú živé a komplikované, udržia si pozornosť čitateľa do poslednej strany, nezaznamenala som nejaké rozvláčne či nudné pasáže, takže prvý diel môžem len odporúčať.
Karolína Francová - Ve stínu Rudé věže
Séria: Purpurová noc #1
Vydavateľstvo: Brokilon
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2017
Počet strán: 300
ISBN: 978-80-7456-377-5
Lenona

Lenona

Lenona
.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB