Pop kultúra Fest 2018 - report

Prvý júnový víkend sa v Košiciach konal Pop kultúra Fest. Navštívili sme jeho nultý ročník a rozhodli sme sa podeliť o dojmy, ktoré na nás toto podujatie zanechalo.
Filmová história scifi
Pop kultúra - Plagát
Pop kultúra - Plagát Disclaimer
Aj keď by som rád chválil viac, tých, ktorí čakajú pozitívny report, musím sklamať. Oproti mega propagácii bola totiž realita až nepríjemne stručná a stiesnená. Nemyslite si, že si potrpím na niečo luxusné, komorné festivaly dokážu byť často lepšie ako veľké podujatia, niektoré z nich navštevujem pravidelne, a to aj ako prednášajúci.
Preto sa ponúka otázka, čo sa vlastne stalo? V pár bodoch sa pokúsim zhrnúť, prečo na prvú júnovú nedeľu tohto roku až tak v dobrom spomínať nebudem.
1/ Propagácia. V Košiciach som študoval šesť rokov, bývam tu už skoro tri roky. Aj tak sú pre mňa mnohé miesta nové (minule sme hrali v podniku, ktorý bol vtedy otvorený tri dni, ale to je mimo), tak som nahodil navigáciu a bol som nemilo prekvapený. Google to zakreslil trošku mimo, nakoniec sme ale Galeon Pub našli.
Keď som na pokeci namietol, že by sa zišlo lepšie označenie a propagácia, dostalo sa mi odpovede, citujem: "To by sme si museli vybaviť povolenie od mesta." Následné ticho prerušilo len zvuk, ako na dlážku padla moja sánka.
2/ Technické zázemie. Po svojej prednáške som sa spýtal mojej najtvrdšej kritičky, mojej drahej, ako sa jej páčila. Odpoveďou bola, že mám za sebou aj lepšie. A mala pravdu.
Podstatnú časť mojej prednášky tvorili videá a zo štyroch počítač spustil jedno! Aby ste si nemysleli, boli vo formáte *.mp4, ktorý je ešte menej konfliktný ako *.avi. Opäť bola odpoveď organizátora pokrčenie plecami a niečo v štýle: "Mrzí ma to."
Rovnako ustráženie programu - začínať pätnásť minút po plánovanom čase (okej, vďaka bodu 1 som meškal asi tri minúty, mea culpa) na pohode prednášateľa nepridá.
3/ Komunikácia. Prednášam stabilne už vyše šesť rokov, dá sa povedať, že sa pomaly dostávam do pozície, keď si Cony môžem vyberať. Vždy však komunikujem s úctou, pretože viem, že každý z prednášajúcich je nahraditeľný.
To isté očakávam od organizátorov. Je jedno, či sme kamaráti, ak ale píšem v oficiálnej veci a za nejaký subjekt, nemôžeme sa baviť ako kamaráti po štvrtom pive. Potom sa ponúka aj otázka, ako možno čakať kompetentnú organizáciu od niekoho, kto nevie napísať dve súvislé vety?
Navyše, považujem za vrcholne neseriózne, ak sme dohodnutí na prednáške, vyjde prvá verzia programu a moja prednáška tam chýba. Žiadne pokyny, aby som poslal anotáciu a podobne. Pri námietkach som mal pocit, akoby som organizátora obťažoval a žiadal niečo nemiestne. Nakoniec sa ale podarilo a prednáška bola odprednášaná.
4/ Pokec s organizátormi priniesol ešte jeden nemilý moment, po ktorom zvažujem, či chcem mať do budúcnosti s týmto festivalom niečo spoločné. Organizátor rozprával, ako vybavujú priestory v Tabačke, ako mali byť v Kunsthalle, ale nakoniec skončili v Galeone. Do toho sa ozval ale jeden človek z Galeonu, že ak by majiteľ nesúhlasil, prednášali by sme na chodbe. Rozprávať v podniku, ktorý urobil organizátorom láskavosť o tom, ako ideme inde a tu na to hádžeme bobek, je neslušné a prudko arogantné.
Aby som ale len nekydal, priestory Galeon Pubu poskytli príjemné zázemie, mal som pocit, ako keby som išiel vonku s partiou kamarátov. Ak budete v Košiciach, určite tam choďte, personál je profesionálny a určite vás prenesie na miesta, ktoré tak obdivujete z literatúry, filmov či hier.
Pop kultúra fest by mohol rozšíriť ponuku podujatí fantastiky na Slovensku. Nezaobíde sa to ale bez veľkých vylepšení, je sa z čoho poučiť. Naozaj organizátorom držím palce, pretože každá snaha sa cení. Je ale dosť možné, že toto zlepšenie už neuvidím, pretože po tom všetkom tam veľmi nemám chuť ísť znovu. A to v meste Conu bývam.
Páperíčko

Marek Páperíčko Brenišin

Marek Páperíčko Brenišin
Recenzent filmov a hier, nadšenec do scifi, fantasy, cudzie mu ale nie je ani anime. Ak nepíše recenzie, zastihnete ho pri písaní poviedok, či už pre seba, alebo v rámci súťaží. Pravidelný účastník Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB