Žena se sovou - Fantastické poviedky od fantastických dám

Po Žene se lvem slovenské a české autorky fantastiky opäť spojili sily, aby svetu predviedli, čo v nich je. Aká je teda Žena se sovou, druhý zväzok tohto, ako to výstižne nazval predchádzajúci recenzent, veľkolepého projektu?
YaYa
Podporte scifi.sk
Žena se sovou - Reklamné - Banner
Žena se sovou - Reklamné - Banner Disclaimer
Poviedkové antológie čítam rada. Pripomínajú mi povestnú Forrestovu bonboniéru. Človek nikdy nevie, čo ochutná. V knižke Žena se sovou sa pod sugestívne ilustrovanou obálkou ukrýva trinásť ručne a zručne ukuchtených mňamiek, plus štrnásta bonusová v podobe eseje Alexandry Pavelkovej o ženách v slovenskej fantastike.
Ak aj doslovy normálne preskakujete, tento text si rozhodne nenechajte ujsť. Okrem vyčerpávajúceho prehľadu toho, čo fantastického (v oboch zmysloch slova) ženy na Slovensku popísali, obsahuje odpoveď na otázku, ktoré pohlavie v priemere lepšie narába s nožom a prečo, a najmä podnetné úvahy o ženách a tvorbe objasňujúce, prečo má projekt štyroch ženských antológií význam.
Súvisiacimi témami sa zaoberajú aj niektoré poviedky, najmä Ornáda od Jitky Ládrovej. Mladá čarodejnica sa pohybuje v mužskom svete a spočiatku sa snaží zapadnúť, no nejde to. Potom sa však naučí, že hoci chlapi so svojimi mečmi dokážu na počkanie meniť svet, ženy, ak použijú vlastné zbrane, to dokážu tiež. Možno pomalšie, ale výsledok môže byť o to trvácnejší.
Ornádu spomínam ako prvú, lebo ma priviedla na zaujímavé myšlienky o žensko-mužskej téme. Nejde o to, kto je silnejší a slabší. Nemáme sa tu s chlapmi predsa pretláčať! Každý je silný, len iným spôsobom. V literatúre to znamená asi toto: nepotrebujeme dokázať, že píšeme dobre takisto ako chlapi, ale že píšeme dobre inak ako chlapi. Ženské písanie sa často automaticky spája s romantickým sentimentom či agresívnym feminizmom. Všimla som si, že spisovateľky, aj vo fantastike, v (možno podvedomom) úsilí vyhnúť sa týmto nelichotivým nálepkám niekedy radšej zvolia imitáciu mužského písania. A to je škoda, lebo pripravujú literatúru o svoj jedinečný pohľad na svet. Žena se sovou obsahuje množstvo príkladov, že sa to dá aj inak. Prvoplánovú romantiku v nej budete hľadať márne, ženským pohľadom na svet však priam oplýva.
Žena se sovou - Produkcia - Výkladové karty
Žena se sovou - Produkcia - Výkladové karty / Zdroj Disclaimer
Na čo sa teda môžete tešiť? V prvom rade na fantastické svety vybudované tak zručne, že fungujú aj v krátkom formáte poviedky bez toho, aby vysvetľovanie prevládlo nad dejom. V niektorých z nich vládne zima a severská mytológia (Sver, Sněžná paní), inde mágia (Ornáda) či vedomosti zdedené po tajomných bytostiach (Hvězdář se dívá nahoru). Samozrejme, zbierka je posiata silnými (nielen) ženskými postavami. Z tých na mňa najviac zapôsobila Veronika z poviedky Kamarádky navždycky od Jany Rečkovej. Nie je to žiadna bojovníčka ani kapitánka vesmírnej lode, len obyčajná stredoškoláčka, ktorá vidí, ako túžba po pomste človeka ničí, a tak si, keď príde na rad, radšej vyberie odpustenie. Keď nebudete mať náladu riešiť až také vážne veci, skúste sa vybrať s Věřou Mertlíkovou nazbierať bylinky do Lektvaru správných žen. Folklórnymi a rozprávkovými motívmi presiaknuté nočné dobrodružstvá ráznej dedinskej čarodejnice vám zaručene vylúdia úsmev na tvári. Potom príde apokalypsa na japonský spôsob – O pár kroku blíž od Martiny Bellovičovej. Zvyšky ľudstva bojujú proti mutantom, pričom autorke sa tento konflikt podarilo vykresliť bez toho, aby niekomu chytila stranu.
Osobitne musím spomenúť dva slovenské príspevky, Dieťa stepi od Lívie Hlavačkovej a Soykinu Slučku. V prvom prípade ide o silný príbeh mladej matky, ktorá stojí pred najťažšou dilemou v živote – zachrániť svoje dieťa alebo svet? Na druhej strane horor Slučka sa síce odohráva v klasických kulisách, na opustenej chate v lesoch, ale klišé v tomto prípade funguje ako dobre namazaný stroj, čo som pocítila, najmä keď po dočítaní poviedky prišiel čas zhasnúť a ísť spať.
Ako som povedala na začiatku, Žena se sovou je maškrtka, bonboniéra. Nájdete v nej satiru, lyriku, strach, sociálny komentár, morálne dilemy, duchov, tlačiarenských škriatkov bojujúcich proti mocnej Cenzúre... Niektoré pralinky vám pravdepodobne budú chutiť pomenej – niekto miluje karamel, iný dáva prednosť želé, ďalší neznáša oriešky. Vďaka rôznorodosti poviedok je však veľká šanca, že v knihe nájdete svoju obľúbenú príchuť. A čo vy viete, možno vám cestou zachutí aj nejaká nová ;)
Kolektív autoriek – Žena se sovou
Vydavateľstvo: Nakladatelství Fortna
Rok vydania: 2017
Počet strán: 346
ISBN: 978-80-905996-4-2

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB