Blade Runner 2049 (recenzia)

Denis Villeneuve chvála bohu nespadol do pasce, ktorú si vytvoril vo filme Arrival, kde vzťah úplne zadusil sci-fi. Tu sa to nestalo. Drží sa témy a nepotápa všetko kvôli sentimentálnosti, lebo tá je riadnou súčasťou filmu a myšlienky.
Radian
Podporte scifi.sk
Boli to veľké očakávania. Napriek tomu, že som prvý film nevidel. Ja viem mal by som sa hanbiť. A to si hovorím fanúšik cyberpunku.
A aké to bolo? Pravdu povediac, toto je fakt skvelý film.
Blade Runner 2049 - Scéna - Decker
Blade Runner 2049 - Scéna - Decker / Zdroj Disclaimer
Rovno poviem na začiatok jednú vec: je to absolútna vizuálna orgia a filmová poézia. Pre mňa tragická balada o zneužitom replikantovi. Cítil som, ako sa film naťahuje. Prekvapivo ma to nejak netrápilo a napäto - s istou až nábožnou povznesenosťou - som sledoval a sledoval. Na konci som už len trpko smútil.
Blade Runner 2049 - Scéna - Hologram a detektív K
Blade Runner 2049 - Scéna - Hologram a detektív K / Zdroj Disclaimer
Topkou filmu bol jednoznačne vzťah Joi a K. Bol jemný, romantický, citlivý a tragický. Tu a teraz nazývam ľudí a replikantov monštrami! Replikanti sa ukázali rovnakí zvrhlíci ako ľudia. Bolo mi do plaču a zúril som. Zobrali mu všetko! Tá reč o obetovaní sa odrazila od steny ako hrach. Reč teroristov. Spravili by z neho mučeníka? Ako sa opovažovali! Zobrali mu všetko. Všetko! Jeden život, druhý život a jedinú entitu, čo mal naozaj rád. Chcel som vyskočiť sa zmlátiť v obrane všetkých, čo mu ublížili. Tá záverečná scéna medzi K a Deckerom bola zlatým klincom filmu. Nakoniec ho menej klamala samotná korporácia, čo mi príde ironické. Teraz ma asi všetci fanúšikovia obesia, ale bola to rovnaká tragika ako Motoko v novom GiTS. Zoberú vám telo, zoberú vám dušu, zoberú vám život. Čo potom ostane? Takej Motoko ostal len ten zápal, iskra v jej duši ale tu nezostalo nič len trpký pocit zrady a straty.
Blade Runner 2049 - Scéna - Mesto v červenej hmle
Blade Runner 2049 - Scéna - Mesto v červenej hmle / Zdroj Disclaimer
Úplne ma dorazilo, keď ho poslali zabiť Deckarda. Tak vy smradi ho pošlete na misiu, ktorú by mohol spraviť hocikto z vás? Stačí zostreliť tri nechránené auta! Navyše nik z vás nieje naviazaných citovo na Deckarda. Chcelo sa mi grcať na tých revolucionárov.
Že každý by chcel byť jej dieťaťom! Vy zadubenci, váš plán ho ním spravil a potom ste mu povedali nie. To je znásilnenie duše! Nehanebné! Bojujte si o slobodu! Ste rovnaký ako vaši páni. Fuj!
Zloducha som nejako neriešil bol správne excentrický s typickým ja viem všetko a len to je najsprávnejšie. Ale mal takú dekadentnú iskru absolútneho maniaka.
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K
Blade Runner 2049 - Scéna - Agent K / Zdroj Disclaimer
A teraz to negatívne, čo sú malé veci, ale štvali ma úplne nehorázne: My máme 9 kolónii a vesmírne lode? A kde sú teda orbitálne farmy v habitatoch? Kde je jadrová fúzia? Na asteroidových pásoch sa neťaží?
Zloduch je absolútne nekompetentný, čo sa týka obranných prostriedkov.
To je tak ťažké vybaviť svoju ochranku vylepšenou kožou a / alebo balistickým pancierom aspoň proti ručným zbraniam? Kde sú exo-obleky? A čo je vôbec s tými otrokmi? Nemôžu radšej postaviť Van Neumanovu sondu a nechať regulérne stroje pracovať. Ľutujem, ale adekvátny techno-bable sa zdá nie je filmové forte. Technických dier tu máme hordy.
Vadí to?
V podstate nie.
Rád by som mu dal 10/10 ale tá technika a jej implikácie má strašne škrú.
A záver ?
Blade runner 2049 je cyberpunková balada - láskyplná, excentrická, citlivá, ale aj nemilosrdná, hnusná a odpudivá. Poetika ostria noža.

Radian

Radian
Milovník military sci-fi, výkonný dôstojník prvej slovenskej lode HMS Carronade, obdivovateľ H. Harrigntonovej a nepríčetný technokrat.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Blade Runner / Blade Runner 2049

Každý z nás je Blade Runner

Nový Blade Runner 2049 je film o tom, že nič neznamenáte, nie ste výnimoční a len služba ľuďom lepším a dôležitejším ako vy, dáva vašemu životu zmysel. Varovanie: táto glosa obsahuje spoilery!

Blade Runner 2049 ako báseň o nádeji

Denis Villeneuve sa podujal na veľké sústo: priblížiť sa kultovému pôvodnému filmu a vybudovať na týchto základoch ďalší kúsok post-apokalyptickej budúcnosti, ktorá je ale emocionálne strhujúca a zastrašujúca zároveň. Dal nám Blade Runnera 2049.

Blade Runner 2049 (recenzia)

Denis Villeneuve chvála bohu nespadol do pasce, ktorú si vytvoril vo filme Arrival, kde vzťah úplne zadusil sci-fi. Tu sa to nestalo. Drží sa témy a nepotápa všetko kvôli sentimentálnosti, lebo tá je riadnou súčasťou filmu a myšlienky.

Blade Runner: The Final Cut (recenzia)

Je september 1982 a svetovú premiéru má nový neo-noirový film Ridleyho Scotta. V kinách je prijatý vlažne. Kritici sú polarizovaní. O rok na to ale film získava cenu Hugo a v nasledujúcich rokoch sa stáva jedným z kultových snímkov vedecko-fantastickej cinematografie - Blade Runner.