Star Trek: Discovery - Rýchla recenzia

Star Trek je fenomén, ktorý zabáva divákov už vyše polstoročie. Teraz máme možnosť stretnúť sa s jeho najnovšou verziou. No stojí za to, alebo je Star Trek mŕtvy?
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Nebudem sa zbytočne dlho rozpisovať o všeobecných faktoch ohľadom Star Trek: Discovery. Koniec-koncov, väčšina z nich je dobre známa a časť z nich bola spracovaná pred nejakou dobou napr. v našom článku.
Poďme teda k priamo k deju. Píše sa rok 2256 a federačná vesmírna loď USS Shenzhou je vyslaná, aby preskúmala odmlčaný vysielač. Po tom, čo priletí na miesto, narazí posádka pod vedením kapitánky Philippy Georgiou a prvej dôstojníčky Michael Burnham na neznámy objekt, ktorý sa nachádza v blízkosti zničeného vysielača. Je to to, čo poškodilo federačné zariadenie? Odpoveď na seba nenechá dlho čakať.
Už pred produkciou seriálu sa najviac kritiky znieslo na hlavu producentov pre nevyvážené triky a vizuálnu nekoherentnosť s klasickým Star Trek univerzom (tzv. prime-verse, nakoľko od 2008 existuje ešte dejová línia s novými filmami v tzv. Kelvin/JJ-verse). Uvedené výhrady sa v prvom diele okamžite potvrdili. Po vizuálnej a technologickej stránke seriál naozaj pôsobí akoby z nového filmového vesmíru. Je potrebné si uvedomiť, že hoc bol pôvodný seriál TOS natáčaný v roku 1966 a má v teda sebe zakomponované množstvo logických chýb a z dnešného pohľadu anachronizmov, Star Trek: Enterprise si s tým bez problémov poradil, hoc bol točený o niekoľko dekád neskôr. Z tých najčastejších výhrad spomeniem len to, že Klingoni vyzerajú neklingonsky, ich vesmírna loď nemá žiadnu dizajnovú súvislosť s predchádzajúcimi aj nasledovnými loďami, ktoré sme v treku videli. Technológia je príliš pokročilá na to, že sa má odohrávať dekádu pred TOS, atď., atď. Väčšinu spomenutých výčitiek si môžete prečítať v spomínanom článku.
Skúsme sa však cez to preniesť a poďme sa pozrieť, ako to vyzerá ďalej.
Po audiovizuálnej stránke je nový trek perlou. Krásne vymakané trikové efekty, slušná hudba s jemným starým známym star trekovským tú tutú, tu tu tu tu túúú motívom v pozadí. To všetko je úžasné a zaslúži si zhliadnuť minimálne vo full HD kvalite na veľkej obrazovke. No ani triky, ani skvelá hudba nezakryjú niekoľko, dosť veľkých kotrmelcov, ktorých sa podľa mňa nový trek dopustil.
V prvom rade ide o samotnú posádku USS Shenzhou, na palube ktorej sa prvý diel zväčša odohráva. Tá je spolu už nejaký ten rok a slúži na vesmírnej lodi. Mala by pôsobiť profesionálne, preto diváka dosť prekvapí naťahovanie sa prvého a vedeckého dôstojníka o konzolu. Taktiež si neviem predstaviť funkčnú posádku ťažko ozbrojenej a na obsluhu isto náročnej vesmírnej lode, kde by mala platiť disciplína, no na ktorej sa používa naplno familiárny sarkazmus.
Star Trek: Discovery - Scéna - Captain Georgiou
Star Trek: Discovery - Scéna - Captain Georgiou / Zdroj Disclaimer
Prvá dôstojníčka Michael Burnham (vľavo) a kapitánka Philippa Georgiou
Príjemným prekvapením bola hlavná postava Michael Burnham (hrá ju Sonequa Martin-Green z The Walking Dead). Iste, nemá za sebou toľko praxe ako Michelle Yeoh (v roli kapitánky Philippy Georgiou), no i tak pôsobila vcelku vierohodne. Najmä v niektorých situáciách mal divák príjemný pocit, že túto postavu už niekde videl. A vskutku, osobne mi pripomínala ľudskejšiu a nerozhodnejšiu verziu Spocka, ktorá je schopná ísť aj proti rozkazom kapitánky (koniec-koncov, s tým Spockom má silnejšiu väzbu, než sa zdalo). V istých smeroch pripomína tiež postavu Starbuck z novej Battlestar Galactica.
O samotnej kapitánke Philippe Georgiou je zbytočné sa rozpisovať. Zahraná je skvelo, no jej charakter presne vystihuje mierovú federačnú politiku aplikovanú v rámci Star Treku prakticky až do Siskových čias v DS9. V tomto smere je otázne, ako mohla Federácia pri takých susedoch, ako sú Klingoni či Romulania, prežiť tak dlho práve s takouto formou zmýšľania. (Ešte aj tí Vulkánci majú viac rozumu.)
Battle at the Binary Stars - Scéna
Battle at the Binary Stars - Scéna / Zdroj Disclaimer
Dočkáme sa aj parádnej bitky
Osobitnou kapitolou je dôstojník Saru. Úprimne povedané, najskôr som bol ním nadšený. Nová rasa Kelpiánov vizuálne pripomínajúca oholeného Loriena z Babylonu 5 ma veľmi potešila, rovnako ako herecké obsadenie, nakoľko Doug Jones patrí k skúseným veteránom (okrem iného Abe Sapien z Hellboya). No časom ma postava sklamala. Úprimne, ak majú byť Sarove jediné repliky v štýle ”Poďme domov, lebo nás to zožerie.“, tak to ho radšej mali úplne vynechať. Rovnako aj jeho konanie ku koncu druhej časti je nepochopiteľné. Pravdepodobne mal pôsobiť čiastočne komickým spôsobom (tak ako v TNG miestami pôsobil Data), no patričný efekt sa nedostavil.
Star Trek: Discovery - Saru
Star Trek: Discovery - Saru / Zdroj Disclaimer
Saru
Postúpme ďalej. Klingoni. Tí sami o sebe sa správajú... prekvapivo tak ako ich poznáme. Ak si odmyslíte ich toľko kritizovaný vizuál a dosadíte vlasáčov z TNG a DS9, tak ste doma. Teda, v známom vesmíre. Veľmi potešilo, že Klingoni konečne rozprávajú klingonsky a nielen anglicky, a to aj medzi sebou. T'Kuvma pôsobí typicky klingonsky: hrdo, bojovne, s jediným cieľom – zjednotiť v tej dobe evidentne rozhádané klany Impéria. Vystupuje tak v roli akéhosi mesiáša, nástupníka legendárneho zakladateľa ríše Kahlessa Nezabudnuteľného (Kahless the Unforgettable). Je pochopiteľné, že zrovna na neho je uvalená celá pozornosť klingonskej časti deja a herec Chris Obi sa svojej role zhostil vcelku dobre.
Na druhú stranu, vzhľad predsa len nepustí a tak sa, napriek plánu, na chvíľku pri ňom predsa len pozastavím. Nedávno sa na sieti objavila informácia, že divný vzhľad Klingonov by mal súvisieť s tým, že ide o dlho separovaný rod, ďaleko od Qo'noSu, domovského sveta a srdca ich Impéria. No ani neskôr v druhej časti, kedy mali tvorcovia seriálu priam jedinečnú možnosť ukázať nám naozaj rôznorodých zástupcov ríše, tak neurobili a na scéne sa nezjavil jediný Klingon, na akého sme zvyknutí. V každom prípade má seriál veľkú plochu na vysvetľovanie, takže uvidíme. Podobne je to aj s klingonskými loďami, ktorých dizajn bol naozaj všakovaký, no klasický tvar nemala ani jedna z nich.
Battle at the Binary Stars - Scéna
Battle at the Binary Stars - Scéna Disclaimer
Klingoni, všade samí klingoni
Samozrejme, okrem spomenutého narazíte na niektoré ďalšie nezrovnalosti, či do očí bijúce náhody, len pre to, aby vyhovovali deju. Skafander nie je celý čas možné zamerať, no zázračne je zachytený a teleportovaný na loď, až keď ide do tuhého (podrypovacia otázka: nebolo by ľahšie na miesto skafandra jednoducho teleportovať priamo osobu?). Rovnako s ním vypadne komunikácia. A nahraný záznam. Klingonský skafander, na to že vyzerá mohutne, je asi z plastu, nakoľko jemné žuchnutie hneď spôsobí penetráciu chladnou zbraňou, ktorá ním prejde ako svetelný meč maslom. Ďalším faktom, nad ktorým som sa počudoval, bolo sledovanie neznámeho objektu pomocou prastarého ďalekohľadu. Chápem, že je úplne logické, keď je 2000 km vzdialený objekt ťažko rozpoznateľný pre pokročilé technológie, no dobre zhliadnuteľný v stáročia starom analógovom zariadení, zväčšujúcom max tak stokrát. *sarkazmus*
Trochu chaosu je okolo maskovania klingonských lodí: podľa oficiálnej stránky mali získať Klingoni túto technológiu až o dvanásť rokov (aliancia s Romulanmi v 2268). Na druhú stranu, posádka lode sa tvárila, akoby videli niečo nové. (Len pripomínam, ak by naozaj šlo o prime-verse, tak ľudia sa s podobnou technológiou stretli už v seriáli Enterprise. A nie raz.)
Mnohé nelogickosti je možné hľadať práve v konaní členov posádky (kapitánku nevynímajúc). Namiesto obozretného správania pred silným protivníkom figuruje ako Červená čiapočka pred vlkom - naivne, až to bolí. Je na počudovanie, že v Star Treku nie je Zem pod vládou Klingonov. A celý námet čoby vyvolania konfliktu medzi Federáciou a Impériom je dosť podivný.
Dosť zamrzelo, že autori idú v JJ-ových šľapajách a okrem Vulkáncov a Klingonov nenarazíme na žiadne staré známe rasy (hoci Andoriáni a aj Tellariti sú spomenutí). Namiesto toho dostávame priehršť nových druhov, s ktorými sme sa v prime-verse nikdy predtým a ani potom nestretli, čo je isto škoda.
Verdikt
Nový Star Trek je iný. Riadne iný. Nie každému sadne a ja sám som na rozpakoch, ako ho mám brať. Ako obrovské plus jednoznačne beriem pokus o stvárnenie hlbšej psychológie postáv, na čo epizodické časti väčšiny Star Treku nemali priestor, no je otázne, ako sa to napokon vyvinie. Postavy tiež nie sú bábky bez vlastnej hlavy. Naopak, sú tvrdohlaví, odmietajú rozkazy (podľa mňa výrazná inšpirácia spomínanou Starbuck ale aj JJovským Spockom) a tým sa blížia k realite. Pozitívne tiež hodnotím postup vhodne zvolený už v Battlestar Galactice, ktorý sa rozhodli autori využiť. Zaujímavou premisou je aj skúmanie Klingonov - ich kultúry, tradícií a psychológie. Isto by bolo zaujímavé, keby sa nový trek týmto smerom uberal.
A teraz k negatívam. Celkovo mám z nového treku zvláštny pocit, ktorý sa v poslednej dobe vyskytuje čím častejšie: Tvorcovia sa akoby nevedeli rozhodnúť, čo vlastne chcú. Kým vizuálna stránka prvých dvoch častí jasne napovedá, že dej sa NEODOHRÁVA v klasickom star trekovskom kontinuu, tzv. prime-verse - hoci sa autori dušovali, že áno - dejový obsah by tam snáď mohol spadať. Chápem snahu tvorcov pritiahnuť k obrazovkám novú generáciu fanúšikov, no aby sme boli úprimní, hrozí strata starých fanov. Navyše sa obávam, že mnohé námietky a otázky, ktoré som (a nielen ja) vymenoval, nebudú dostatočne zodpovedané.
Hodnotenie: ako bežný fanúšik: 80%
ako trekkie: 65%

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB