Letná anime jazda 2017: stručný prehľad

Máme tu letnú sezónu a hoc nie je na prvý pohľad naplnená žiadnymi prelomovými titulmi, nájde sa tu zopár seriálov s prvkami fantastiky, ktoré stoja za pozretie. A to aj napriek tomu, že toto leto tu nemáme žiadnych titanov ani čiernovlasých hrdinov, ktorý si bez námahy podmania virtuálne svety.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
scifi.sk všehochuť - Scéna - Letná anime jazda 2017: Made in Abyss
Made in Abyss
Tento kúsok už na prvý pohľad láka príjemným a nevinne vyzerajúcim grafickým spracovaním, ktoré pripomína tvorbu štúdia Ghibli.
Riko, sirota, žije v meste Ósu. To je situované na okraji bezodnej priepasti zvanej Abyss, ktorú ľudia objavili pred 1900 rokmi a odvtedy prilákala nespočet dobrodruhov hľadajúcich skryté poklady. V sirotčinci je Riko spolu s ostatnými deťmi trénovaná na výpravy do priepasti, no keďže sú deti ešte neskúsené, nemôžu ísť hlbšie než 100 metrov. Riko ale sníva o tom, že raz prekoná svoju zosnulú mamu a odhalí tajomstvá skryté na dne priepasti. Jedného dňa pri hľadaní artefaktov natrafí na robota, čím získa šancu naplniť svoje sny.
Kresba, animácia postáv, hudobný podtón, spôsob, akým je postupne predstavený svet, v ktorom sa tento príbeh odohráva, to všetko je na vysokej úrovni a Made in Abyss tak patrí medzi špičku toho, čo nám táto letná anime sezóna ponúka. Prvé epizódy dokážu zaujať každým detailom a ostáva iba dúfať, že seriál si udrží konzistentnú kvalitu počas celej série.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Made in Abyss - trailer 1 Disclaimer
Fate/Apocrypha
Fate univerzum svojim rozsahom a počtom adaptácií ľahko odrádza nových fanúšikov a tak si zaslúži najdlhší popis zo všetkých spomenutých seriálov. Celý fenomén je založený na videohre, ktorá obsahuje 3 hlavné dejové línie: Fate, Unlimited Bladeworks a Heavenly Feel a k príbehom existuje prequel Fate/Zero. Jednotlivé príbehy sú pretavené do anime rôzne, čo sa týka kvality i formy. Pôvodná adaptácia príbehu Fate sa odporúča bez váhania odignorovať, zatiaľ čo Fate/Zero, mix temného moderného sveta, intríg a magických súbojov na život a na smrť, patrí medzi najsledovanejšie anime seriály.
Fate/Apocrypha je alternatívne zobrazenie pôvodných príbehov. Začína na konci tretej vojny o svätý grál, magický predmet, ktorý dokáže splniť akékoľvek prianie. Grál počas vojny záhadne zmizne a trvá niekoľko rokov, kým sa záhada vyjasní. Pravda o jeho zmiznutí ale vyústi do veľkého konfliktu dvoch strán. Na jednej stojí asociácia mágov, ktorí chcú získať grál do vlastných rúk a na druhej stojí rodina Yggdmilennia, ktorá sa od mágov oddelila a chce raz a navždy skoncovať s krvavými vojnami, ktoré tento magický predmet vyvoláva.
Až na pár výnimiek sú všetky seriály zo sveta Fate brané ako kvalitné, samostatne fungujúce diela a preto aj Fate/Apocrypha môže byť skvelým vstupom do tohto sveta plného intríg a magických súbojov na život a na smrť. Nakoľko sa jedná o alternatívne prerozprávanie pôvodných príbehov, pred pozretím vám stačí vedieť iba to, ako v tomto anime fungujú vojny o svätý grál.
Raz za niekoľko desaťročí sa grál objaví a vyberie si skupinu mágov, ktorých uzná hodnými toho, aby bojovali o jeho moc. Títo mágovia získajú schopnosť povolať si služobníka, ktorý za nich bude bojovať vo vojne o svätý grál. Týmito služobníkmi môže byť ktorákoľvek historická postava, ktorá po sebe zanechala nejaký artefakt. V boji sa tak môže stretnúť Gilgameš, Artuš, Alexander Veľký, Johanka z Arku a mnohí iní. Na základe legiend, ktoré o postavách vznikli, získavajú povolaní služobníci jedinečné magické schopnosti, čo robí akčné scény zaujímavými a napínavými. Je ale nutné myslieť na to, že autori anime sa nebránia zmeniť historické postavy podľa ľubovôle, či už ide o ich povahu, výzor alebo pohlavie.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Fate Apocrypha - trailer 1 Disclaimer
Kacugeki Tóken Ranbu
Píše sa rok 1863 a blíži sa koniec éry samurajov. Japonsko je rozdelené na 2 frakcie, jedna sa zastáva šogunátu, druhá bojuje za jeho koniec. Toto obdobie Edo môžete poznať z reálnej histórie Japonska. Tá je ale ah so zvyškom sveta ohrozená, keď sa neznáma organizácia rozhodne cestovať v čase a tieto historické udalosti zmeniť.
Postaviť sa im musí dvojica samurajov, ktorí predstavujú oživnutú dušu legendárnych mečov, Horikawa Kuniširo a Izuminokami Kanesada. Sami ale nemôžu zastaviť nepriateľskú armádu, ktorá ma vo svojich radoch aj rôzne neľudské príšery a tak sa k nim postupne pridajú iné zbrane, ktoré získajú ľudskú podobu.
Na anime pracuje štúdio Ufotable, ktoré nám prinieslo známe seriály ako Fate/Zero, Fate/Stay Night a Tales of Zestria. Skúsenosť tvorcov vidno hlavne v kvalitných akčných scénach, na ktoré sa je radosť pozerať. Nakoľko je Kacugeki Tóken Ranbu založené na japonskej prehliadačovej(browser) videohre, jediným rizikom pri je, že prvotriedne akčné scény budú doplnené bezduchými a nezaujímavými charaktermi a príbehom.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Kacugeki Tóken Ranbu - trailer 1 Disclaimer
scifi.sk všehochuť - Trailer - Kacugeki Tóken Ranbu - trailer 2 Disclaimer
Isekaj Šokudó - Restaurant to Another World
V nenápadnej budove uprostred obchodnej štvti sídli reštaurácia Jóšoko no Nekoja. Za 50 rokov, odkedy podnik otvorili, si tu obchodníci z okolia vychutnávajú jedinečnú kuchyňu, ktorá sa špecializuje prevažne na jedlá zo západného sveta. To je ale iba jedna stránka tejto reštaurácie.
Každú sobotu v Nekoja zaznie zvonec a podnik sa pre verejnosť zatvorí. To ale neznamená, že ostáva prázdny, dvere otvára veľmi špeciálnym hosťom. Fantastické bytosti z celého sveta si tu prichádzajú vychutnať pre nich netradičné jedlá. Sú to tie isté chody, aké si počas týždňa objednajú obchodníci, no pre tieto stvorenia je to niečo neobyčajné.
Anime má v sebe veľa prvkov fantasy, no napínavých akčných scén sa tu nedočkáte. Ide skôr o komédiu z bežného života v prostredí reštaurácie, ktorá namiesto reálneho sveta zobrazuje pokope rôzne nadriprodzené bytosti, ktoré tento jednoduchý príbeh obzvláštňujú a udržiavajú zaujímavým. Nestáva sa často, že môžete vidieť, ako ide na pivo spolu drak, čarodejník a samuraj a popri tom sa hádajú, koho jedlo chutí lepšie. Treba si ale dať pozor a nesledovať tento seriál s prázdnym bruchom, jedlá pripravované v reštaurácii totiž vyzerajú veľmi chutne.
scifi.sk všehochuť - Trailer - Isekaj Šokudó - trailer 1 Disclaimer
Toto sú 4 anime seriály, ktoré plánujem počas tohto leta sledovať. Ako vždy aj tentokrát sa našlo kvalitných kúskov viac a dúfam, že žiaden z nich ma nesklame. Pôvodne som ich mal na radare viac, no vydanie niektorých bolo presunuté na zimu alebo až budúci rok. Leto 2017 toho avšak ponúka oveľa viac, hlavne ak si nepotrpíte na prítomnosť fantastiky. Popri nových seriáloch tu máme aj zopár šou, ktoré vychádzajú neustále, ako Dragon Ball Super, One Piece a Boruto, alebo tie, ktoré začali vychádzať ešte v jari, ako napríklad Re: Creators a druhá séria nového akčného hitu Boku no Hero Academia.
Ak vás niektorý zo spomenutých seriálov zaujal, napíšte do komentárov, ako sa vám prvé epizódy páčili, poprípade dajte vedieť, ak toto leto pozeráte nejaký iný seriál, ktorý som v článku nespomenul.

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB