Nová príručka tvorivého písania od autorky sci-fi

Alternatívna príručka tvorivého písania – takýto odvážny nadpis nesie e-kniha od Jany Plauchovej, v ktorej zhŕňa svoje skúsenosti s tvorivým písaním.
Adhara
Podporte scifi.sk
Alternatívna príručka tvorivého písania – takýto odvážny nadpis nesie e-kniha od Jany Plauchovej, v ktorej zhŕňa svoje skúsenosti s tvorivým písaním. Jej názory sú často odlišné od názorového mainstreamu lektorov tvorivého písania, neraz až kontroverzné, čo dokazujú aj minulé búrlivé debaty na tomto serveri. Dali však výsledky v podobe troch doposiaľ vydaných kníh. „Viem, že moje rady a odporúčania nesadnú každému, ale verím, že niekto sa v nich nájde,“ odkazuje autorka.
Väčšina kapitol v tejto knihe je odvodená od esejí uverejňovaných počas dlhých rokov na jej bývalom blogu. Príručka však obsahuje aj dosiaľ nepublikovaný materiál. Niektoré z kapitol sú skôr úvahami s nejednoznačným záverom, ktoré majú ukázať rozličné uhly pohľadu na nejaký problém. Iné radia jasne, bod za bodom, príklad za príkladom. Keďže autorka je scifistka, nájdete tu aj niečo priamo o písaní fantastických žánrov (napríklad kapitoly Mať vlastný svet a Trampoty stvoriteľa vesmíru o budovaní fantastického univerza, kapitola Realita vo fikcii o vecných chybách v sci-fi a ďalšie). Väčšina jej odporučení a záverov sa však dá aplikovať na akýkoľvek žáner.
Na rozdiel od iných príručiek tvorivého písania rozsiahlu pozornosť venuje aj internetovej publikácii, chybám, ktoré pri nej autori najčastejšie robia, a etike komentovania. Vážny tón príspevkov strieda irónia a nadsádzka. Posledný celok knihy je venovaný problematike knižnej publikácie vrátane jej málo známych aspektov.
E-knihu si môžete zakúpiť po kliknutí na odkaz.
Jana Plauchová - Ako (ne)písať
Jana Plauchová - Ako (ne)písať / Zdroj Disclaimer

Adhara

Adhara
Autorka vedecko-fantastických príbehov. Venujem sa tiež písaniu populárno-náučnej literatúry a ďalších žánrov, blogovaniu, recenzovaniu, prednášaniu, výtvarným aktivitám.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB