The Talos Principle - recenzia

Keď Croteam, tím známy FPS sériou Serious Sam, prišiel s hrou, ktorej náplňou je riešenie hádaniek, bolo ťažké predstaviť si, že by išlo o niečo viac než nabíjanie brokovnice a odstreľovanie hláv mimozemšťanov. The Talos Principle ale poriadne zatočí hlavou hráča a jeho presvedčením o tom, čo to znamená byť človekom.
Podporte scifi.sk
The Talos Principle - Plagát - plagát
The Talos Principle - Plagát - plagát / Zdroj Disclaimer
Androida, v ktorého roli sa ocitá hráč, prebudí k životu Elohim. Dominantný hlas dáva svojmu výtvoru jedinú úlohu – zvládnuť nástrahy stvoriteľovej záhrady, nájsť roztrúsené kúsky pripomínajúce bloky z hry Tetris a získať tak večný život. Tu by mohol stručný popis hry skončiť, no tento titul toho ponúka oveľa viac.
Hráči, ktorí sa stretli s inými puzzle hrami, určite spoznajú, čím sa Talos inšpiroval. Už po prvých minútach hráč zbadá laserové lúče, pohyblivú mínu a kocku. Tieto predmety náramne pripomínajú rekvizity zo série Portal. Grécke prostredie a celkový grafický výzor u nejedného hráča vyvolajú nostalgické spomienky na hernú sériu Myst. Na prvý pohľad hra neprináša veľa nového, opak je ale pravdou a spôsob, akým sú jednotlivé hádanky podané a ako hráč postupuje vpred, si určite získa hráčov záujem.
The Talos Principle - Scéna - 1
The Talos Principle - Scéna - 1 / Zdroj Disclaimer
The Talos Principle obsahuje vyše 100 rôznych puzzle úrovní. Ak ich chce hráč prekonať, musí využiť všetky nástroje, ktoré mu v danej chvíli hra ponúkne – sprvu ide o presmerovače svetelných lúčov, kocku a rušičku silových polí, neskôr sa arzenál rozrastie. Na konci každého levelu je skrytý kúsok, ktorý akoby vypadol z hry Tetris. Ten slúži na riešenie Tetromino hádaniek – ide o skladačky, kde musí hráč tieto kúsky poukladať tak, aby nimi zaplnil celú plochu štvoruholníka. Tieto skladačky majú dva účely – odomykajú hráčovi nové svety a dávajú mu prístup k novým nástrojom, ktoré môže v týchto svetoch používať.
Dôležité nie je ani tak to, čo hráčovi hra ponúka, ale spôsob, akým sa hráč s logickými prekážkami stretáva. V mnohých hrách tohto žánru sa môže stať, že neskúsený hráč narazí na zádrh a nevie sa posunúť ďalej takú dlhú dobu, až hranie vzdá, alebo siahne po návode na riešenie. To ale podkopáva celý cieľ hry. The Talos Principle predstiera hráčovi hádanky elegantne. Začína jednoducho. V prvých úrovniach sa hráč naučí základne princípy fungovania nástrojov a ich rôzne využitie. Postupne sa učí kombinovať získané poznatky, aby dosiahol čoraz zložitejšie riešenie. Veľkou výhodou je to, že hráč nie je nikdy obmedzený iba na jeden level, ale vybrať si môže ktorúkoľvek časť odomknutého sveta a tak môže problematické oblasti odložiť na neskôr. Mierne odloženie problému odporúča aj sám Elohim a je až prekvapivé, ako často hráč nájde riešenie, keď sa k hádanke vráti neskôr a niet lepšieho pocitu, ako keď sa vám podarí vyriešiť problém, ktorý sa zdal byť nemožným. Občas stačí len skúsiť niečo iné a hráč úplne zmení svoj pohľad na hru a to, čo sa do daného momentu naučil.
The Talos Principle - Scéna - Tetromino puzzle
The Talos Principle - Scéna - Tetromino puzzle Disclaimer
Bezduché riešenie logických hádaniek by si ale neudržalo hráčov nadlho a tak je doplnené príbehovou zložkou. Tá nenechá nikoho oddýchnuť si. Myseľ hráča sa nerozhýbe iba v rámci logiky, ale aj v rovine filozofickej. Hráčovi dá Elohim jeden zákaz – zákaz preskúmať vežu, ktorá sa týči nad jeho záhradou. Či už sa hráč poddá zvedavosti alebo nie, počas skúmania jednotlivých oblastí sa mu Elohim občas prihovorí a varuje ho.
Božská entita nám nie je ale jediný spoločník na cestách. Hráč bude nachádzať PC terminály, ktoré obsahujú odkazy a rôzne správy týkajúce sa herného sveta a nie tak úplne súhlasia s tým, čo hovorí Elohim. Inokedy sa k androidovi prihovorí hlas ženy, ktorý síce pôsobí matersky, no vzbudzuje úplne iný dojem a pocity, než otec Elohim. Či sa bude nad týmito odkazmi hráč zamýšľať, je už na ňom, nie každého bavia otázky o zmysle života, ktoré spochybňujú existenciu a zaužívané presvedčenia, ale je jasné, že The Talos Principle nedá hráčovi vydýchnuť a s jeho premýšľaním sa bude zahrávať pri každej príležitosti.
The Talos Principle - Scéna - PC terminál
The Talos Principle - Scéna - PC terminál Disclaimer
Cesta za večným životom je plná prekážok. Navyše je na hráčovi, či sa rozhodne kráčať tak, ako mu vraví Elohim, alebo sa poddá zvedavosti. Hra v sebe ponúka tri rôzne zakončenia a ich niekoľko malých variácií, ktoré závisia od toho, ako hráč v hre postupuje. Tipy na to, ako získať mnoho z nich, nájde hráč už v samotnom zozname úspechov, ktoré sú súčasťou hry. Napriek tomu má hra dostatok tajomstiev a skrytých odkazov, ktoré si hráč musí nájsť sám, tvrdou prácou svojej mysle. Tá ale nenechá nikoho bez odmeny.
Ak by pred rokmi niekto povedal, že tvorcovia šialene vážneho Sama vytvoria herný puzzle titul, ktorý bude konkurenciou Portalu a iným známym zástupcom žánru, mnohí by to považovali za vtip. V týchto dňoch je ale hra už dostupná k hraniu a je dôkazom toho, že herní vývojári dokážu prekvapiť. The Talos Principle je počin, ktorý stojí za vyskúšanie a ak sa raz hráč ponorí do spleti logických hádaniek a filozofických otázok o živote, je ťažké sa od hry odtrhnúť pred získaním všetkých odpovedí.
The Talos Principle - Scéna - všetko sa dá
The Talos Principle - Scéna - všetko sa dá / Zdroj Disclaimer
Pozitíva hry:
- Vyše 100 rôznych puzzle, Hráč ma možnosť vybrať si poradie, v ktorom ich rieši
- Veľa skrytých bonusov
- Príbeh plný filozofie
Negatíva hry:
- Filozofia nie je pre každého
- Napriek možnosti voľby sa môže hráč v hre občas zaseknúť
The Talos Principle
Vývojár: Croteam
Dátum vydania: 11. december 2014
Žáner: filozofická puzzle adventúra
Platformy: PC
The Talos Principle - Trailer - launch trailer Disclaimer

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB