Peter Watts: Blindsight - Recenzia knihy

Ste na dovolenke, Váš Kindle je síce plný, ale všetko ste už prečítali... z depresie Vás môže vytiahnuť iba nová kniha... veď čo robiť, keď si na talianskom slnku opekáte šunky? Na notebooku nachádzam Blindsight od Petra Wattsa.
Filmová história scifi
Názov mi nič nehovorí, temne si spomínam, že by to malo byť scifi, ktoré som si pred nejakým časom stiahol priamo zo stránky samotného autora, ktorý knihu vydal pod licenciou Creative Commons, aby umožnil minimálne jej prežitie... Pýtam sa sám seba prečo... káblom prenášam knihu do čítačky... púšťam sa do prológu.
Blindsight - Plagát - Obálka knihy
Blindsight - Plagát - Obálka knihy / Zdroj Disclaimer
Blindsight (Slepovidenie) je prvý Wattsov román odohrávajúci sa vo vesmíre a aj napriek tomu si tento autor, ročník 1958, môže bez problému podať ruky s takými stálicami ako Heinlein alebo Herbert. A práve na nich aj vo svojom románe nepriamo nadväzuje. Jeho postavy akoby vyšli z tradičnej scifi – Siri Keeton je predchodca Sesterstva Bene Gesserit, Amanda Bates by bez problému uspela v Hviezdnej pechote. Ale poporiadku...
Zem. Rok 2084. Noc svetlušiek – dopad tisíciek malých meteoritov, z ktorých sa následne vykľuli mimozemské sondy – spôsobila vznik otázok o našej existencii vo vesmíre: Kto je neznáma mimozemská sila? Je nedovolená fotka situácie na Zemi len bezpredmetnou záležitosťou, alebo sa jedná o predvoj invázie? Ak vie civilizácia vytvoriť takú technológiu, že nepozorovane prenikne cez slnečný systém až do našich spální a nájde nás s gaťami na úrovni kolien, čo iné je možné od nej očakávať?
Odpoveďou Zeme je Theseus, medzihviezdna loď, ktorá je treťou vlnou tlaku voči nepriateľovi – po prvej a druhej vlne vesmírnych sond. Jej posádkou je výber tých najlepších vo svojich oboroch: Susan James ako lingvistka, ktorej mozog neobýva jedna, ale hneď štyri osobnosti, Isaac Szpindel, cyborgický biológ, ktorý vymenil ľudské senzory vnímania za technologické analyzátory, Amanda Bates, vojenská stratégka, Jakka Siristi, upír a veliteľ posádky sťa mentat bdejúci nad všetkým a Siri Keeton, jednoduchý syntetista, ktorého jedinou úlohou je študovať informačné topológie situácií, monitorovať zvonku priebeh misie a posúvať o tom správu Zemi... tá je ale až príliš vzdialená od artefaktu, ktorý Theseus nakoniec – aj vďaka intervencii lodnej AI nachádza pri Oorte.
Podobne ako napr. Kim Stanley Robinson vo svojej Marťanskej trilógii (a mnohí ďalší) aj Watts sa ako autor stavia do pozície nielen rozprávača, ale zároveň projektanta a spravodajcu budúcich udalostí: Ako by mohlo prebiehať prvé stretnutie s mimozemskou inteligenciou? Ktoré analýzy by boli použiteľné na zistenie jeho inteligencie alebo jazykových kapacít? Ako by mohli mimozemšťania naozaj vyzerať, ak by nemali so Zemou nič spoločné? Boli by sme na tento stret následne vôbec pripravení a s akými predpokladmi by sme sa voči nemu stavali? A zároveň ponúka na všetky tieto otázky odpovede, pričom pri týchto siaha po najnovších znalostiach z oblastí biológie, neuropsychológie alebo astrofyziky či inžinierstva.
Jazyk Slepovidenia nie je preto jednoduchý – popri mnohých zložitých konštrukciách a vysvetlivkách k rôznych teoretickým podkladom použitých v knihe (teória hier, etc.) je tento prešpikovaný novotvarmi (noosphere, etc.), ku ktorým Vám nikto vysvetlenie neponúkne a väčšinou si ho musíte vydedukovať z textu alebo fonológie sami. Okrem toho je kniha význačne komplexne štrukturovaná – celá je podávaná retrospektívne, síce chronologicky, no je prerušovaná skokmi do viacerých dejových a časových línií hlavného predstaviteľa – Siriho Keetona, ktoré takto postupne odkrývajú jeho celý životný príbeh.
Watts veľmi umne zlieva všetko do úžasného hard scifi koktejlu space opery, ktorá je síce možno len čiastočne prekvapivá a unikátna, ale pre mňa určite jedno z najlepších diel, ktoré som posledné roky v tomto žánre čítal... a na konci ktorého si ani vy nebudete istí, čo je naozaj realita a či byť inteligentný bola naozaj evolučná výhra...

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Radian
Takt toto znie veľmi dobre.
26.07.2014
Tono (Anonym)
Tato kniha vysla pred par rokmi aj u nas pod nazvom Slepozrakost (mam v kniznici)... a tiez mala velmi slusne rezencie :)... inak od Petra Wattsa vyslo toho u nas viac...
26.07.2014
mayo
spickova kniha, po jej precitani sa autor okamzite zaradil medzi mojich top 5. mozem odporucat. autor ju vraj publikoval aj ako cc prave preto ze sa obaval ze jeho idey inac upadnu do zabudnutia - pride mi to ako sympaticka snaha, ze mu neslo primarne o zisk. recenzia bola zaujimava, take prepojenia v typologii postav by mi veru nenapadli :) pozor len na noosferu, to je davno zauzivany pojem (udajne pochadza od Pierra Teilharda de Chardina uz z roku 1922). myslim ze komu sa pacila tato knizka by sa mohlo pacit tiez Accelerando od Strossa, ktore je konceptualne este o cosi sialenejsie. ozaj a co este vyslo u nas? ked som naposledy zhanal tak iba nejaka knizka z halo wars, ci nieco take.
29.07.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB