V roku 2012 Zem takmer zasiahla obrovská solárna búrka

23. júla 2012 minula solárna magnetická búrka našu planétu len o vlások. Keby k erupcii došlo o deväť dní skôr, bola by nás zasiahla a spôsobila obrovské škody na technologickej infraštruktúre.
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
V minulosti sa to už stalo. V roku 1859 počas takzvanej Carringtonskej udalosti došlo v dôsledku solárnej búrky k poškodeniu telegrafického systému a polárnu žiaru ľudia videli až v Mexiku. V roku 1989 zas slnečná aktivita na deväť hodín vyradila z prevádzky elektrickú sieť v Kanade.
Pred niekoľkými rokmi vedci uverejnili odhady, že podobná udalosť ako tá z roku 1859 by nás dnes stála bilióny dolárov. Postihnuté by boli satelity, záchranné systémy, nemocnice, bankovníctvo, letecká doprava aj naše každodenné životy, keďže na elektroniku sa v súčasnosti veľmi spoliehame. Výpadky elektriny by mohli trvať veľmi dlho, na úplnú obnovu dodávky elektrickej energie by boli potrebné mesiace, ak nie roky.
Na základe dát zozbieraných kozmickou loďou NASA STEREO A vedci zistili, že solárna erupcia z 22. júla 2012 vymrštila do priestoru častice rýchlosťou viac než 2000 kilometrov za sekundu, čo je štyrikrát rýchlejšie než pri bežných magnetických búrkach.
Keby k erupcii došlo o deväť dní skôr, Slnko by bolo otočené k Zemi. Prečo bola taká silná?
K dvom výronom koronálnej hmoty došlo len z 10 až 15-minútovým odstupom a uvoľnila sa pri nich energia ako pri výbuchu miliardy vodíkovým bômb. Podľa vedcov však obrovskú rýchlosť magnetických častíc spôsobilo aj to, skorší výron koronálnej hmoty vyčistil cestu od materiálu, ktorý by inak častice spomalil.
scifi.sk všehochuť -  - A Obrovská solárka búrka z roku 2012
scifi.sk všehochuť - - A Obrovská solárka búrka z roku 2012 / Zdroj Disclaimer
scifi.sk všehochuť -  - Obrovská solárka búrka z roku 2012
scifi.sk všehochuť - - Obrovská solárka búrka z roku 2012 / Zdroj Disclaimer
scifi.sk všehochuť -  - Obrovská solárka búrka z roku 2012
scifi.sk všehochuť - - Obrovská solárka búrka z roku 2012 / Zdroj Disclaimer
scifi.sk všehochuť - Celý záznam - Obrovská solárka búrka z roku 2012 Disclaimer

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB