Monastyr Ruské

Nakoľko bez histórie nie je budúcnosť, podporujeme aj informovanie o obnove historického dedičstva. Monastyr Ruské bol kláštor v dnes už neexistujúcej dedine Ruské takmer na poľskej hranici v národnom parku Poloniny.
Stano Lacko
Filmová história scifi
OZ Súkromných vlastníkov nehnuteľností chce aj touto cestou pripomenúť život a históriu obce Ruské. Táto obec má na udalostí bohatú históriu. Jedna historická udalosť si zaslúži zvláštnu pozornosť, a to "MONASTYR", ktorý fungoval až do absolútneho víťazstva grécko - katolíckej viery nad pravoslávnou, niekedy na konci 17.storočia. Z ústneho šírenia histórie vieme, že monachov pozabíjali a monastyr podpálili. Na mieste, kde stál monastyr ostali len kamenné hradby, kus cesty, ktorá viedla cez "Berbečuv potučok" do monastyra. Na mape katastra z r. 1882 sú nakreslené kríže, ktoré označujú cintorín. Miesto cintorína je 600m/nm na "Nižnej Prelouci" na parcelách č.862,863,867-871. Monastyr bol orientovaný tak, aby v prípade nebezpečenstva bolo možne odovzdaváť optické signály ďalšiemu monastyru, ktorý bol na vrchu Nastaz. Záhada kto a kedy monastyr postavil vyriešená nie je, ale mohlo sa to udiať ešte za vládnutia "Kijevskej Rusi" -hovorí o tom v písomnom dokumente o. Štefan Pap, že obec Ruské neďaleko obce Snina existovala už v r. 1280.
OZ-SVN na tomto mieste postavilo informačnú tabuľu, ktorá je v jazyku poľskom, ukrajinskom, českom, maďarskom, slovenskom a anglickom, tak aby turisti, ktorí prechádzajú týmto miestom z a do Poľska mali potrebné informácie o častí histórie našej obce. Práce budú pokračovať postavením kríža a základov monastyra.
Finančná podpora:
Monastyr Ruské - Logo Visegrad Fund
Monastyr Ruské
Monastyr Ruské Disclaimer

Stano Lacko

Stano Lacko
Programátor a fanúšik najmä sci-fi literatúry. Stojí pri scifi.sk od jeho vzniku ešte ako fanúšikovský projekt o sci-fi seriáloch.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB