Kniha prežitia (The Book of Eli) - recenzia

Náboženská agitka, solídny akčný sci-fi triler alebo oboje? Ponúkam môj pohľad na tento, pre niekoho, kontroverzný film.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Po post apokalyptickej krajine sa prechádza bezmenný zarastený černoch. Zvyšky zdegenerovaného ľudstva tu žijú v pustinách ako zlodejské gangy, bez zákona či morálky, vo svete kde má ľudský život menšiu cenu ako vybitá autobatéria. Len niekoľký osvietený si stále zachovávajú ľudskú tvár, jedným z nich je hlavný hrdina na svojom zvláštnom poslaní spasiť svet. Kľúčom ku spáse je istá kniha, každý kto po nej túži si však spásu predstavuje po svojom.
Book of Eli, The - Záber - Eli a Solara v aute
Book of Eli, The - Záber - Eli a Solara v aute Disclaimer
Opäť raz apokalyptický triler o putovaní z bodu A do bodu B, doplnený o pár odseknutých rúk, kanibalov, rádioaktívny spad a bezútešnú atmosféru? Aj keď sa v poslednej dobe tešia podobné filmy veľkej obľube, je Kniha prežitia predsa len v niečom iná. Pokúša sa nám priblížiť trochu inú rovinu a myšlienky na aké sme z podobných filmov zvyknutý. Možno aj preto sa dá rýchlo zamietnuť, ale rovnako rýchlo prijať. Ako obstála u mňa?
Book of Eli, The - Záber - Eli proti zlodejom
Book of Eli, The - Záber - Eli proti zlodejom Disclaimer
Po technickej stránke filmu niet čo vytknúť. Postapokalyptická výprava je slušná aj keď pomerne minimalistická. Väčšinu filmu tvoria len len trademarkovské zábery bezfarebnej púšte, ruin či vrakov áut. Účel filmu to však spĺňa na výbornú - depresívnosť je cítiť z každého záberu. Akčné scény sú rýchle so slušnou choreografiou, krvou a odseknutými končatinami sa nešetrí.
Book of Eli, The - Záber - Eli s okuliarmi
Book of Eli, The - Záber - Eli s okuliarmi Disclaimer
Herci sú rovnako dobrý, Denzel Washington mi spočiatku v traileroch do tejto role nesedel, ale to bude asi dané tým, že väčšina z nich stavala film do roviny akčného trileru, pričom jeho hlavné ťažisko sa nachádza niekde úplne inde. Do filmu samotného sa mi hodil až prekvapivo dobre, rovnako ako Gary Oldman, ktorý si svoju záporácku rolu očividne dobre užil.
Book of Eli, The - Záber - Eli a Solara
Book of Eli, The - Záber - Eli a Solara Disclaimer
Podstata samotného filmu, sa ale nachádza niekde úplne inde. Z dokonalej technickej stránky a stiesnenej atmosféry vychádza niečo úplne iné, ako prvoplánový akčný film. Tá podstata je duchovná, spätá hlavne s náboženstvom. Priehršť síce jednoduchých, ale zato silných myšlienok bohužiaľ asi zasiahne len tých, ktorý túto podstatu dokážu vnímať aj inak ako exaktne.
Book of Eli, The - Záber - Eli opeká mačku
Book of Eli, The - Záber - Eli opeká mačku Disclaimer
Book of Eli, The - Záber - Modlitba pred jedlom
Book of Eli, The - Záber - Modlitba pred jedlom Disclaimer
Book of Eli, The - Záber - Claudia a Carnegie
Book of Eli, The - Záber - Claudia a Carnegie Disclaimer
Book of Eli, The - Záber - Carnegie
Book of Eli, The - Záber - Carnegie Disclaimer
Sú asi dva pohľady, ktorými sa môžete pozerať na tento film. Ten prvý bude bližším nábožensky založeným ľuďom, pre ktorých bude Kniha prežitia inteligentným postapokalyptickým trilerom, obohateným o zaujímavé filozofické a náboženské myšlienky. Tí druhí, ktorí sa proti náboženstvu stavajú odmerane až negatívne pravdepodobne film vysmejú ako prázdnu kresťanskú agitku a všetky veci hraničiace s realitou a často krát zachádzajúce až za jej hranu sa im budú zdať, z ich pohľadu absurdné a budú mať pravdu, bez pochopenia kresťanskej mystiky a duchovného zblíženia s filmom, sa ťažko bude dať na tento film nazerať inak. Je len na vás, na ktorú stranu sa postavíte vy.
Book of Eli, The - Záber - Eli vystrelil z luku
Book of Eli, The - Záber - Eli vystrelil z luku Disclaimer
Nech je to akokoľvek, som rád, že podobný film vznikol. V dnešnej duchovne vyprázdnenej dobe, plnej nihilizmu a morálneho relativizmu je podobný film osviežením, nech už pochádzate z akéhokoľvek tábora. Myslím, že pokiaľ sa dokážete na film pozrieť nestranne, zaujme vás svojou silou a posolstvom, aj keď nechodíte v nedeľu do kostola a Book of Eli ste nikdy nečítali.

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Aldeberan
pekná neutrálna recenzia :-)
30.05.2010

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB