Battlestar Galactica: The Plan - Recenzia

Videli sme to niekoľkokrát: úspešný seriál, nadšení fanúšikovia, producenti chcú zarobiť viac... A máme tu voľné pokračovania, vyplňujúce epizodické filmy, predkračovania (čiže prequely) a podobné pokusy o ďalší zárobok.
Podporte scifi.sk
Battlestar Galactica: The Plan - Poster -
Všetky tieto pokusy sú ale legitímne. Otázne ostáva, či táto ďalšia z kapitol daného univerza dosiahne kvality svojho originálu. Či nám ponúkne inováciu, s ktorou sa mohol pýšiť pôvodný seriál či film. Inak to nie je ani v prípade nového video-filmu z univerza Hviezdnej lode Galacticy s názvom Plán.
A veru ide o Plán. Plán Cylónov. Plán o útok na kolónie, plán o zničenie ľudstva. Plán... ale o čom bol vlastne tento plán? Čo ním Cylóni sledovali? Bola to ich nedokonalosť, ktorá ich prinútila k tomu, aby sa pomstili svojim stvoriteľom a zároveň bratom a sestrám? Alebo ich nenávisť? Osobne musím priznať, že po uzretí Plánu nemám plán. A nechápem.
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Simon a jeho manželka
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Leoben maľuje
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Boomer a drevený slon
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Flotila lodí
Príbeh filmu je zabalený do rámcovej štruktúry rozhovoru medzi bratmi Cavilmi - jedným z Capricy a druhým z Galacticy - pred ich exekúciou na palube Galacticy. Z ich rozhovoru a nasledovných retrospektívnych záberov z doby pred útokom Cylónov, samotným útokom a potom odbojového hnutia skupiny Sama Andresa či osudu Ellen Tigh alebo prepojenie brata Cavila so spiacou cylonskou osobnosťou Boomer sa dozvedáme najmä informácie o prekročení hraníc ich vlastných ja jednotlivých cylonských modelov. To, čo sa počas seriálu zdalo ako jednoliata masa a centrálne plánované akcie nepriateľov ľudstva pomaly film dekonštruuje smerom k nedokonalosti mechanických bytostí a ľudskej nadvlády prostredníctvom ich emócií, viery a nádeje.
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Cavil s Ellen
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Bombardovanie kolónie
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Centurion
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Cavil a Boomer
Musím priznať, že som sám sebou uveličený, akým spôsobom som tomuto sujetu dodal zmysel, pretože tento film nie je ľahké sústo. Nielen preto, že by bol nezmyselne napísaný. To je, a preto hraničí s ľudskou kapacitou porozumenia. O čo vlastne scenáristom išlo, ostáva v neznáme. (O čo šlo producentom, to je viac ako jasné - viď nižšie.) K nezmyselnosti filmu prispieva najmä hrozný strih, niekoľko paralelných dejových línií a prelínanie seriálových obsahov s tými filmovými, ktoré robia film skoro nepozerateľným. Podľa mňa sa asi hodí najlepšie do pozadia pri domácich prácach.
Krásne špeciálne efekty počas prvých sekúnd filmu zobrazujúce najmä cylonskú flotilu v rôznofarebných hmlovinách sú prekvapivo povzbudivým začiatkom pre film. Žiaľ, už scénistické zábery z jednotlivých planét a ich premena po bombardovaní pôsobia umelo a vykonštruovane (aké prekvapenie). Celkovo to efekty necháva vyznieť v klišé až gýčovom štýle.
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Pred popravou
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Útok na kolónie
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Ellen v bare
Battlestar Galactica: The Plan - Záber - Cavil a Šiesta
Herecky vyniká iba Dean Stockwell ako brat Cavil. Hraje totiž hneď niekoľko svojich ja, ktoré výborne medzi sebou harmonizujú napriek ich rozličným cylonsko-politickým pozíciám. Jeho mimika je perfektná, premyslená a inteligentná. Ostatní sú vo svojich rolách klasicky dobrí. Žiadne prekvapenia sa nedejú.
Na konci filmu je jasné, o čo týmto filmom ide: o rýchle bubáčiky z peňaženiek fanúšikov za lacný investičný peniaz: zostriháš polovicu seriálu, prilepíš k nemu novo natočený materiál a všetko to strčíš do mixéru - čiže strižne. To, čo z tohto vznikne je galimatiáš, ktorý pochopíte až keď o ňom napíšete recenziu (mne to pomohlo). Dôležité potom je len to, aby to vyšlo skôr na videu ako na televíznych obrazovkách. Dôvod: aby boli zaslintaní fanovia nútení si túto hrôzu kúpiť namiesto toho, aby sa presvedčili o jej kvalite. Na mňa film pôsobil nedokončene, chaoticky a tým pádom nanajvýš rozporuplne. Ak si nechcete pokaziť celkovo príjemný pocit z dobrého seriálu, radšej si premyslite iný plán.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Roland Axenberg
Vdaka za varovanie :) Chcel som si to teraz niekedy pozriet, ale na tvoje oporucanie asi zmenim plan :) Takze na Razor sa to asi vobec nechyta co? Pretoze ten sa mi pacil velmi.
20.10.2009
cyberstorm
nj, este som sice nevidel, ale podla tvojej recenzie mam pocit, ze film len podtrhuje fakt serialu. Ide o to, ze istu dobu sa serial viditelne uberal jednym smerom, potom prisiel akysi zlom a zacal sa uberat smerom inym. Tymto zlomom mohla byt pravdepodobne stavka scenaristov, vysledkom coho bolo zanesenie vysledneho deus ex machina na konci serialu...
20.10.2009
Aldeberan
seriál som ešte nevidel ale som silno v pokušení pozrieť si tento film :)
20.10.2009
habr100 (Anonym)
dik moc za recenzciu, uz som si chcel stiahnut 1080 rip, ale ako vidim, tak aj dvdrip bude stacit :D
20.10.2009

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB