Hellboy 2: The Golden Army - Recenzia

Kdesi v USA žije červený chlapík, s chvostom, upiľovanými rohami a geniálnymi hláškami. A má rád sladkosti a TV.
Podporte scifi.sk
Do kín sa pomaly dostáva najnovší výtvor režiséra Guillerma del Tora. Hláškujúca červená opica s upiľovanými rohami si to tento krát rozdá s elfami a vílami zubničkami.
Hellboy 2 - Foto - Hrdinovia Hellboy 2 - Foto - Hrdinovia
Hellboy 2 - Foto - Hellboy v tričku Hellboy 2 - Foto - Hellboy v tričku
Hellboy 2 - Foto - Hellboy, Abe a Johann Kraus Hellboy 2 - Foto - Hellboy, Abe a Johann Kraus
Dej začína príbehom v ďalekej minulosti, ktorý rozpráva o veľkej vojne medzi ľuďmi a čarovnými bytosťami a o stvorení Zlatej armády. Po tejto krátkej lekcii histórie, ktorú nám na základnej škole z neznámych príčin zatajili (pche, a že vraj australopitekus, Grécko a Egypt! Neverte dejepisárom!), sa presúvame do súčasnosti, kde sledujeme našich paranormálnych hrdinov, obohatených o nového člena, v snahe zastaviť elfského princa Nuadu v zneužití nezničiteľnej Zlatej armády. Tá sa má prebudiť k životu po tom, čo budú opätovne spojené tri časti kráľovskej koruny.
Hellboy 2 - Foto - Princ Nuada Hellboy 2 - Foto - Princ Nuada
Hellboy 2 - Foto - Koncil Hellboy 2 - Foto - Koncil
Hellboy 2 - Foto - Princezná Nuala Hellboy 2 - Foto - Princezná Nuala
Celkom jednoduchý príbeh je tentokrát obohatený o dve vedľajšie dejové línie. Tou prvou je osobný vzťah Hellboya (Ron Perlman) a Liz (Selma Blair), zatiaľ čo v druhej sledujeme reakcie spoločnosti na odhalenú prítomnosť iných tvorov než ľudí. Podľa môjho osobného názoru mohla práve táto dejová vrstva dostať trochu viac miesta, ale zasa na druhú stranu treba uznať, že by sa tým zmenil asi celý charakter filmu.
Hellboy 2 - Foto - Liz s baterkou Hellboy 2 - Foto - Liz s baterkou
Hellboy 2 - Foto - Abe na prieskume Hellboy 2 - Foto - Abe na prieskume
Hellboy 2 - Foto - Hellboy Hellboy 2 - Foto - Hellboy
Z hereckých výkonov treba vyzdvihnúť predstaviteľa Hellboya a predovšetkým Douga Jonesa (známy aj z Faunovho labyrintu, kde hral Fauna), ktorý si vo filme okrem Abe Sapiena (videli ste už niekedy ožratého vodníka?) zahral aj komorníka elfského kráľa, či anjela smrti. Naopak, trochu ma sklamala predstaviteľka Liz, Selma Blair.
Hellboy 2 - Foto - Nuada Hellboy 2 - Foto - Nuada
Hellboy 2 - Foto - Anjel smrti Hellboy 2 - Foto - Anjel smrti
Hellboy 2 - Foto - Socha Hellboy 2 - Foto - Socha
Možno len konštatovať, že del Torov Hellboy 2 je viac než dobrý nástupca prvého dielu a je len potešujúce, že sa k nám dostáva od ďalšieho režiséra aj iný pohľad na fantasy, než je ten tolkienovký podľa Jacksona či potterovský podľa Columbusa.
Hellboy 2 - Foto - Hellboy a elf Hellboy 2 - Foto - Hellboy a elf
Hellboy 2 - Foto - Hellboy versus zelená príšera Hellboy 2 - Foto - Hellboy versus zelená príšera
Hellboy 2 - Foto - BPRD Hellboy 2 - Foto - BPRD
A ešte niečo... Ak ste náhodou milovníkom mačiek, tak ako hlavný hrdina, nenechajte ich pozerať sa na tento film. Mačky tu skoro ugrilovali, takmer ich zožral troll a stavím sa, že aj v tej aukčnej sieni bolo tiež zopár mačiek...
Film príde do našich kín 4. septembra 2008.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

draculin
Sajby,fakt dobra recenzia :) Este som nestihol vidiet,ale aj ako milovnik maciek to risknem.Akurat tu moju necham doma :) A za druhe ma tesi ze sa tu toho niekto z citatelov neprestava chytat..takze scifi.sk smrt nehrozi.
03.08.2008
cyberstorm
vies, no, osobne by som bol rad, keby tu davali recenzie aj taky kanys, sars, zjuvka, xius a nie lenn ty, sano a ja, ale co uz...
04.08.2008
draculin
Myslim ze aj ostatni sa postupne rozhybu..chces sa stavit? :) Inac, ved ty si robil recenziu na film ktory sa v SR neda legalne este vidiet :))))
04.08.2008
cyberstorm
jj, je mi to jasne....aj som sana na to upoozornil...ale zasa na druhu stranu, protizakonne je distribuovat a nie zdielat...
04.08.2008
cyberstorm
sorry, tahat, tak
04.08.2008
draculin
:o)) To bolo myslene v dobrom,chlape :) A aspon vieme na co sa pripravit a tak.
04.08.2008
cyberstorm
inak, ak by som mal dat hodnotenie, tak asi 9/10....ok, 8 ale aj to llen kvoli tomu, ze to bol kiuno rip....
btw, posli mi na mail tvoje icq cislo, ale bo ma kontaktuj priamo (325656269)
04.08.2008
cyberstorm
draculin....moju predchadzajucu poznamku o icq ignoruj...precital som si mail
04.08.2008
draculin
Noo..nebolo to zleee :) Vazne nie :)
05.08.2008
cyberstorm
co, uz si si aj ty pozrel ?
06.08.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Filmové scifi hity leta 2008

Star Wars: The Clone Wars - Recenzia

Tak, a máme to tu! Po prestávke nám ujo Lucas naložil ďalšiu dávku Hviezdnych vojen. S Anakinom, Obi-Wanom, Yodom a droidmi, ktorí konečne našli svoje pravé poslanie. Takže, pripútať sa aaaaaaa... ideme!

Temný rytier - Recenzia

Sedím v kine, moje ústa slastne cucajú Pepsi-Colu cez umelohmotnú slamku, a ruky sa nedočkavo prehrabávaju v čerstvých pukancoch. Srdce mi búši a ja, s tvárou naivného chlapca, s napätím očakávam výstup kung-fu netopiera na scénu. A tu, hľa, môj hrdina pricháza. Temnejší a nebezpečnejší, ako kedykoľvek pred tým, sa prediera špinavými ulicami Gothamu a holými rukami rozdáva peklo šialeným klaunom a podlým mafiánom. A ja... žasnem.

Múmia: Hrob dračieho cisára - Recenzia

...a vy ste si mysleli, že iba v Egypte existujú múmie? Alex, syn známeho Ricka O'Connella, konečne našiel hrob veľkého čínskeho dračieho cisára Hana. Škoda len, že zálusk na cisára majú aj nekalé sily snažiace sa o znovunastolenie čínskej cisárskej ríše vládnucej nad celým svetom.

Kroniky Narnie: Princ Kaspián - Recenzia

Po veľmi sľubnom prvom filme podľa predlohy C. S. Lewisa, Kroniky Narnie, ktorý nakoniec trochu sklamal, sme sa dočkali - Princ Kaspián prichádza do našich kín. Či naše nádeje budú splnené?

Hellboy 2: The Golden Army - Recenzia

Kdesi v USA žije červený chlapík, s chvostom, upiľovanými rohami a geniálnymi hláškami. A má rád sladkosti a TV.