Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky

Indy je späť, cestou pre dôchodok sa zastavil pred kamerou aby sa pustil na ďalšie dobrodružstvo na záchranu sveta.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ak patríte k mojej generácii čo nikdy nezabudne na úžasný filmový zážitok z Poslednej krížovej výpravy, určite ste sa na nového Indyho tešili rovnako ako ja. Ten medzitým skultovel a stal sa akýmsi vzorom dobrodružných filmov. Dosť dlho sa šepkalo, že niečo visí vo vzduchu, ale nakoniec sme si na jeho ďalšie dobrodružstvo museli počkať neuveriteľných dvadsať rokov. Vrátili sa staré zlaté časy, alebo prišlo skôr sklamanie? Pravda je niekde uprostred.
Indy4a
Indy4a Disclaimer
Príbeh sa odohráva začiatkom 50-tych rokov a točí sa okolo krištáľovej lebky, ktorej majiteľ získa obligátne moc nad celým svetom a po ktorej samozrejme ide ako KGB tak CIA a zhodou okolností sa do toho všetkého zamotá jeden známy archeológ. Nebudú chýbať naháňačky, hrobky, hádanky, navrch potom nejaká ta atómová bomba a Cate Blanched ako hlavná záporáčka, plukovníčka KGB, doktorka a expertka na paranormálne javy v jednej osobe.
Indy4b
Indy4b Disclaimer
Nový Indy je perfektný dobrodružný film, ale kultový status aký má ostatná trilógia si nevyslúži. Hlavná chyba je jednoducho v starobe a skostnatenosti hlavných tvorcov. Spielbergova réžia je presná a kvalitná na akú sme zvyknutý, ale niektoré časti sú príliš prepálené a niektoré zasa príliš nevýrazné. Herci sú tiež super, ale opäť to skôr pripomína dôchodcovské ochotnícke divadlo, kde sa herci musia sústrediť viac na udržanie svojej zubnej protézy ako na herecký výkon. Hlavným kameňom úrazu je ale scenár, ktorý si Lucas pravdepodobne vymyslel v čakárni geriatrickej ambulancie a v ktorom síce nechýbajú nejaké tie hlášky a odkazy na staršie Indyho filmy, ale celkovo je to vážne slabota.
Indy4c
Indy4c Disclaimer
Keby Lucas, Spielberg a Ford nečakali tak dlho a urobili tento film ešte pred odchodom do dôchodku mohlo to dopadnúť o poznanie lepšie. Stále je to však veľmi solídna rozlúčka a snáď sa raz dočkáme podobného tria, ktoré nám bude schopné natočiť minimálne rovnako kvalitné filmy.
PS. Tento Indy je jednoznačne najscifistickejší zo všetkých štyroch, aj keď neviem či to nie je tak trochu na úkor kvality filmu. Števo si proste toho ETho od istého času nemôže odpustiť :)

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Diskusia

žjuvka
O čom že bude tá 5ka?? Nemám predstavu....
27.05.2008
Alexander Schneider
novy Indiana Jones ja sklamanim... v mnohych bodoch suhlasim s Martinom. Ak by som pisal recenziu ja, tak to asi roztrham v zuboch... Hroza, strateny cas a peniaze. Radsej pockajte na dvd.
28.05.2008
SARS
Neviem, indy sa mi pacil, ale filmy typu grandpa strikes back sa dvakrat nehrniem.
31.05.2008
kAnYs
Aaaaaaale no, nebolo to zas az take strasne. Ste pani moc opradeny nostalgiou podla mna. Ja som od toho ziadny zazrak necakal, a ani sa nedostavil...
02.06.2008
žjuvka
Pasca nostalgie. Tú dobre poznám. Ale film aj tak nič moc.
02.06.2008
cyberstorm
Emzaci nemaju radi Rusov...uz zasa.
Pani, nechapem, co sa vam na tom Indianovi Jonesovi IV nepacilo? Vcera som si ho konecne pozrel, aj ked iba na pocitaci, a pacil sa mi. Vazne. Znova som sa dockal stareho indiho, jeho klobuku a bica, vtipnych hlasok, akcnych scen a hlavne prepracovaneho pribehu. Osobne ho hodnotim ako jeden z najlepsich filmov ake som kedy videl. OK, Star Wars Ep I bol lepsi.
04.06.2008
kAnYs
Hm. No ze by to bola az taka pecka to by som nepovedal. Bol dobry a bol to Indy. Eto fsjo. Keby to totiz nebol indy, tak by som to asi hodnitil ako katastrofu (prezit atomovu bombu v olovenej chladnicke, lol).
04.06.2008
cyberstorm
Roman, to bola IRONIA
04.06.2008
cyberstorm
Velmi, velmi zly film.... Hned po nom, som si musel dat protijed vo forme CHramu skazy. Mam pocit, ze cim je Lucas so Spielbergom starsi, tym robi dementnejsie filmy. Vcera som cital nahodou v novom case (nekupujem, cital som ponad rameno istej maskrty v autobuse), ze ake chyby tam boli
48 hviezdiciek na americkej vlajke miesto 50, Andula a juniorova na druhu motorka sa vyrabala o nieco neskor...bla bla bla. Ale to ze sa niekto zavrie do obyzajnej chladnicky a prezije atomku...fuuu, tak na to sa nechyta ani Chuck Norris... A to nie je vsetko Pusny prach na ukazovanie magnetizmu...len som jaksi nepochopil, ze ake zelezo sa nachadza v pusnom prachu (KNO3, uhlik a sira), inteligentne mravce prenasledujucu svoju obet (bezproblemov pritom odnesu braniaceho sa dospeleho cloveka do mraveniska)... A celkovo to bol dost slaby film. Scenar skoro na nic, vacsinu filmu vyplnali bitky (akoby si pani seniori chceli dokazat ze este maju na to niekoho zlozit) a uz ani ten Fordovsky sarm uz nie je taky ako bol. Nedavam vsetko za vinu hlavemu protagonistovi, ktory je uz v rokoch, skor si myslsim, ze po tom, co bolo kopec scenarov odmietnutych (raz sa nepacil Lucasovi, ci Spielbergovi, inokedy zas Fordovi) sa nakoniec nieco narychlo splatalo horucou nitou s tym zamerom, aby sa niecpo narychlo natocilo a ved ludia pridu, bude super...
Nie vazeni, obavam sa ze tento Indiana Jones dopadol presne tak ako pokracovanie Star Wars...trikovo uzasna vec, inak o nicom. Jednoducho to nie je dobry film.
04.06.2008
kAnYs
Aha. Hm. Lol. Nic to, nazory nikomu brat nebudem, ale vzhladom na to ze Indiana Jones nikdy v zivote nebol realistitckym filmom nebudem v nom hodnotit realizmus. Ano. Krystalova magneticka lebka bola magneticka iba ked nebola zakryta kusom obycajnej latky, nekovovy pusny prach sa vznasal vo vzduchu ako keby magneticke silociary negovali gravitaciu aj keby kovovy bol, a zo zbranami okolo toho niekedy v pohode behali. Harison Ford prezil v chladnicke niekolko tisic stupnov, obrovske mnozstva radiacie a pretazenie niekolko desiatok G. Harisonova byvala milenka ich zachranila dopadom auta na vychrdly strom, ktory ich este aj poslusne zviezol dolu do bezpecia. Ok. Ehm... odkedy ste zacali taketo filmy brat vazne? Hlavne film z ktoreho priam srsalo ze bol natacany z recesie, uz len tym nehoraznym mnozstvom klise co sa v nom objavilo. Ruska super-evil-agentka, Mayovia a mimozemstania, obrazce vyorane do zeme tak aby sa ich dalo rozoznat iba zo vzduchu. Ach jaj. Povedzte mi nazov vaseho oblubeneho filmu a ja vam poviem kolko picovin tam bolo.
04.06.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.