F. Herbert: Hellstromov úľ

Nedávno vydalo české vydavateľstvo Baronet ďalší Herbertov román - Hellstromov úľ - originálne vydaný v roku 1973 ako Herbertova odpoveď na inšpiráciu podľa dokumentárneho filmu Hellstromova kronika.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
"Slová Nilsa Hellstroma. Medzi miliardami živých tvorov na Zemi jedine človek uvažuje o svojej existencii. Jeho otázky mu spôsobujú trápenie, pretože sa na rozdiel od hmyzu nedokáže zmieriť s tým, že jediným účelom života je život samotný."
Herbert, Frank - Hellstromův úl (Bajonet, 2008) Herbert, Frank - Hellstromův úl (Bajonet, 2008)
Herbert, Frank - Hellstrom's Hive (Doubleday, 1973) Herbert, Frank - Hellstrom's Hive (Doubled
Herbertov nie je nikdy dosť, pomyslel som si jedného dňa pri návšteve istého nemenovaného sci-fi a fantasy obchodu v Bratislave, a tak som o niekoľko minút už kráčal domov a nejakých 400 Sk ľahší. Hellstromov úľ má povesť neprávom prehliadaného románu, ktorého zatienila sláva staršej Duny. Bol som teda veľmi zvedavý a začítal som sa.
Na začiatok musím varovať, že hoci má knižka len 304 strán a hoci je už viac než 30 rokov staré, nie je to dielo na jeden večer. Množstvo filozofických podtextov a nápadov ju radí medzi literatúru ťažšieho rázu, ku ktorej sa ale na druhú stranu máte chuť kedykoľvek vrátiť práve pre tie myšlienky a atmosféru deja. A oboje je veru viac než príťažlivé:
Tajná americká vládna organizácia narazí na zmienku o Projekte 40, na ktorom figuruje meno známeho entomológa, Nilsa Hellstroma. Nakoľko je možné že v spomínanom projekte ide o nový typ zbrane hromadného ničenia, púšťajú sa agenti do pátrania po dôkazoch. Takto začína dej knihy popisujúcej boj dvoch organizácií, vládnej agentúry na jednej strane a Hellstroma a jeho Úľu na strane druhej. Frank Herbert v diele znova využil svoje nadanie a tak sa môžeme začítať do románu plného intríg, politiky, boja o prežitie a „plánov v plánoch iných plánov“. V románe jednoznačne zaujme koncepcia ľudského úľu. Autor nám predkladá víziu ľudskej spoločnosti žijúcej v utajení v podzemí, založenej na princípe hmyzej populácie, podobne ako včelí úľ či kolónia mravcov. Spoločnosť bez vlastných emócií, založená na kolektíve, kde sa stráca vlastné JA a do popredia sa dostáva len dobro Úľu. Podobnosť s hmyzou kolóniou Herbert naviac dokresľuje tým, že pre jedinca používa označenie robotník/robotnica, vlastnú formu komunikácie odlišnú od vonkajšej barbarskej reči či cieleného genetického programu na šľachtenie jednotlivcov. V úlohe hlavnej postavy možno vidieť sympatického antihrdinu Nilsa Hellstroma, prvého samca kolónie, entomológa točiaceho dokumentárne filmy o hmyze, z predaja ktorých financuje niektoré potrebu Úľu. Ja osobne som mal však pocit, že skôr ako jednotlivci tu vo forme hlavných postáv vystupujú spomínané organizácie, ktorých moc siaha do najvyšších miest americkej spoločnosti. Napriek tomu všetkému je Úľ potrebné chrániť a skrývať ho pred zrakom okolitého sveta kým nedorastie do plnej sily, preto tu možno pozorovať aj boj o prežitie, nie však jednotlivca, ale celej spoločnosti a v celkovej mierke aj ľudstva samého, či už z pohľadu Úľu, ktorý by mohol predstavovať budúcnosť, alebo z pohľadu pár normálnych zasvätencov žijúcich vo vonkajšom svete, pre ktorých úľ predstavuje Hellstromov des.
Ako som už napísal, je to dielo ktoré často krát býva prehliadané kvôli Dune. Ja osobne som sa však neubránil neustálemu prirovnávaniu s Dunou....oba romány majú mnoho spoločného: intrigy, genetické plánovanie a bioinžinierstvo, prepracovaná psychológia postáv či hrdinovia a postavy bez klasického čierno-bieleho vykreslenia a ich osud. V každom prípade je to výborná kniha a možno ju len a len odporučiť všetkým fanúšikom Mr. Herberta ale aj všetkým ktorí majú radi dobré sci-fi.
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

SARS
Super, kolektivne vedomie od Herberta, stoji za precitanie! Styri kila za jeden book sa mi zda vela, ale kaslat na lakotu. Hned zajtra kupujem!
14.05.2008
xius
Yo, Herbie je obecne nejaky drahy... Za dunu som dal svoje rocne uspory. (komplet a yo, som bol tusim na ZS este :)) Ale znie to fajn... *zasnival si o vynosnom jobe*
15.05.2008
cyberstorm
SARS: Ono to nie je az tak celkom kolektivne vedomie v takom obraze, ako sa zvykne chapat napriklad zo Star Treku...
15.05.2008
SARS
Osobne computer-like borgovske kolektvine vedomie nemusim. Tiez one entity ako bolo v kukuckach (chlapec a dievca). Viacej sa mi paci, nieco na styl Protossov, ked kazdy jedinec ma tak tak "vlastnu" volu a vedomie ostatnych berie ako dokonalu informacnu siet. Inak som za vsetky formy kolektivneho vedomia :).
15.05.2008
cyberstorm
myslim ze si to vystihol....az na to ze...SPOILER ziadne telepaticke zalezitosti sa tam nekonaju a kvazispolocne vedomie je na principe vylucovanych chemikalii (feromony) KONIEC SPOILERA...
15.05.2008
cyberstorm
btw, sars, napis ak ty recenziu- o Nonstope, je to jedno z najlepsich , ak nie najlepsie, z Aldissovych diel, tak huraa do toho :)
15.05.2008
SARS
Dik za radu. Jedine o prvych 20 stranach, natolko viac som sa nedostal [spoiler]Skoncil som ako hlavnemu hrdinovi uniesli zenu a on sa s tym psychicky vyporiadava[/spoiler] Inak kolektivne vedomie na zaklade feromonov je zaujimave, ale tazko je predstavitelny prenos komplexnych myslienok tymto sposobom. Telepatia je aj tak vedie.
16.05.2008
cyberstorm
ako som napisal, nie je to tak uplne kolektivne vedomie, vlastne skoro vobec nie
16.05.2008
SARS
Uvidime, este som nebol v meste.
16.05.2008
SARS
Cloveka to vie nasrat. Vcera som dal konecne rozhodnutie. Kupim si Hellstormov ul, ale co sa nestalo, vyklad Brlohu oblepeny foliovv a na zamknutych dverach stitok so slovami: Objekt je v rekonstrucii. Otvarame v 28.5.2008. No super, chvilu si este pockam...
17.05.2008

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB