The Illusionist

Kde sa končí ilúzia a začína kúzlo? Kde sa končí láska a začína šialenstvo? Kde sa končí dobrý film a začína prepadák? Iluzionista sa pokúša o kúzlo a potkýna sa práve na ilúzii...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Stále ma priťahovala mágia. A o to viac ma priťahuje ilúzia mágie. Tá totiž nepotrebuje špeciálne efekty, neodohráva sa iba na televíznej obrazovke či plátne kina. Táto mágia, moderné kúzelníctvo, sa odohráva priamo pred našimi zrakmi a je preto je o to zázračnejšia. A mágom sa stáva kúzelník.
Práve takýmto mágom je Eisenheim. Píše sa druhá polovica devätnásteho storočia a Viedeň je vo svojom imperiálnom rozkvete. Eisenheim, po rokoch ciest v zahraničí, sa vracia do Rakúska, aby tu predviedol svoje najlepšie kúsky. A jeho majstrovstvo veru nemá páru. Keď sa jedného z jeho predstavení zúčastní dokonca aj korunný princ Leopold, je o jeho slávu postarané. Spolu s princom ale v publiku sedí aj vojvodkyňa von Teschen, v ktorej Eisenheim spoznáva svoju priateľku z detstva a lásku z mladosti, Sophie. Medzi Eisenheimom a Sophie nestojí ale iba triedny rozdiel. Medzi nimi je aj Leopold, korunný princ, ktorý má s vojvodkyňou vlastné plány. A tak sa táto trojica ocitá v hre o lásku, ilúziu a nakoniec aj holý život.
Illusionist, The - Eisenheim a lietajúca guľa Illusionist, The - Eisenheim a lietajúca guľa
Illusionist, The - Vrchný inšpektor Uhl Illusionist, The - Vrchný inšpektor Uhl
Illusionist, The - Sophie von Teschen Illusionist, The - Sophie von Teschen
Illusionist, The - Rudolf Habsburg Illusionist, The - Rudolf Habsburg
Neil Burger, ktorý je autorom scenára na základe poviedky poviedky Stevena Millhausera a zároveň režisérom, sa môže pochváliť najmä kompozičným spracovaním vlastnej predstavy. Film je od prvého momentu príjemne plynúcou romantickou rozprávkou pre dospelých, v ktorej si podáva ruku triler, fantasy a historická dráma. Retrospektíva, ktorá si pomáha kamerovým spracovaním pripomínajúcim začiatky filmovej tvorby (sépiová farba, tienené zaoblené rohy, a pod.), tu prechádza cez rozprávanie vedľajšej postavy vedúceho inšpektora Uhla. Inak, bola to práve kamera, ktorá si vyslúžila v tomto filme nomináciu na Oscara.
Illusionist, The - Eisenheim a Sophie na pódiu Illusionist, The - Eisenheim a Sophie na pódiu
Illusionist, The - Eisenheim a Sophie v plášti Illusionist, The - Eisenheim a Sophie v plášti
Illusionist, The - Eisenheim a Sophie s kapucňou Illusionist, The - Eisenheim a Sophie s kapucňou
Illusionist, The - Eisenheim a Uhl Illusionist, The - Eisenheim a Uhl
Edward Norton sťa Eisenheim, je vo výbornej forme. Jeho pohľad a rétorika zapadá presne do pozície neotrasiteľného, skoro flegmatického, mága, ktorého pozemské záležitosti už dávno prestali baviť. Jessica Biel, ktorá v poslednej minúte pred začiatkom natáčania nahradila Liv Tylerovú, podáva priemerný výkon. Prekvapením v žiadnom prípade nie je Paul Giamatti. Ten už dávno patrí k stáliciam ako nezávislej, tak hollywoodskej produkcie. Jeho inšpektor Uhl je rozporuplná osobnosť, ktorej oddanosť voči korunnému princovi je skúšaná jeho presvedčením o spravodlivosti.
Minimal music Philipa Glassa vynikajuco podfarbuje ako dramatické tak aj degradačné momenty filmu. Ale to nie je u tohto skladateľa nič nové.
Illusionist, The - Uhl a policajt Illusionist, The - Uhl a policajt
Illusionist, The - Eisenheim na čistine Illusionist, The - Eisenheim na čistine
Illusionist, The - Eisenheim premýšľa Illusionist, The - Eisenheim premýšľa
Illusionist, The - Eisenheim a Sophiein duch Illusionist, The - Eisenheim a Sophiein duch
Film ale klopýta práve na tom, čo sa pokúša predstaviť... na ilúzii. Presnejšie, na jej konečnej dekonšturkcii a tým pádom úplnej dezilúzii z objavovania jeho tajomstva. Možno to bol nutný krok pre nemysliace bytosti medzi nami, no bol to krok, ktorý celý film necháva vyznieť ako frašku. My si ako diváci môžeme iba povzdychnúť, pokrútiť smutne hlavou a dúfať, že na DVD sa dostane aj nejaký iný zostrih.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(2006)

Iluzionista

Diskusia

Nicki
a aky koniec by si navrhoval ty? resp. presnejsie vysvetli co ti vadi (btw: film som videla)
02.04.2007
Alexander Schneider
co mi vadilo bolo to vysvetlenie na konci. podla mna bolo uplne zbytocne. uplne mi to pokazilo nazor na inak velmi inteligentny film. ako sa pozdaval tebe, nicki?
05.04.2007
Nicki
bez toho zaveru by som mozno mala pocit prazdnoty.. pocit, ze nieco chyba...
poznas ten pocit, ked sa skonci film a ty si povies "??!!"
06.04.2007
Adam
presne....nejake vysvetlenie musi byt na konci....inac to zahodim za hlavu...ale toto sa dalo...dobry film a este lepsi plan :))))
08.04.2007
draculin
Nuz,mne sa praveze ten konic pacit-tym ze bol a ze bol prave taky ako bol.Odkedy bol vo filme jasny konflikt,dufal som,ze sa to skonci "normalne" - ze si to filmari neulahcia tym,ze by nechali hlavneho hrdinu jednoducho umriet,alebo to nechaju bez vysvetlenia a nech divak trebars aj zblbne.Je to ako ked citate knihu od Grishama-od prave clovek nie ani makke F,len celu dobu tusi,ze by tam niekde v pozadi mohol byt nejaky prefikany plan.A praveze toto tu bolo - ako prekabatit intrigana s obrovskou mocou.A to,ze to nebola cista magia nevadi..tych poslednych zopar minut ukazalo cely film z ineho uhla..a musim priznat,ze mi naozaj dobre padne, ak dobro zvitazi a zlo je nalezite potrestane :)) Ked uz nie nazivo,tak aspon vo filme,nie?
18.04.2007
Nicki
jeeeeeeeeej, draculin prisiel!
18.04.2007
draculin
Nicky: kuk:)* No a Draculin je ako herpes-je tu niekde furt,len o nom nie je vediet:) A po nejakej dobe ked som sa bezuspesne skusal budovat karieru som sa rozhodol,ze je cas si rypnut do zacinajucich autorov..opat pootravovat otravnymi prispevkami :) Ozaj..na CF mas nieco prichystane?
18.04.2007
Nicki
ty sa pochval, na com pracujes a tak:)) pripadne posli mail:)) ja teraz nanestastie vela casu nemam:(( na CF mam pripravenu jednu poviedku, dlhu asi 6 stran, ale bolo mi povedane, ze je velmi chaoticka a cely dej, zapletka a zvraty ubehnu prirychlo. Ale kedy sa dostanem k prepisaniu a dotiahnutiu, to neviem. do konca maja casu dost... ty nieco chystast? aj do CF?:P
19.04.2007
draculin
Ech,tak drzim palce..pripadne dopisuj co sa da :) Prave citam "Plameny hvezd", zbierku poviedok SpaceOpery a tam ten rozsah je v desiatkach stran.Nuz ale to pisali sami majstri:) Co sa mna tyka nic moc..zopar rozpisanych veci ale nic v stave publikovaniahodnom.Este potrebuju odlezat,preskrtat,prepisat..ee ..tu sice kritizujem,ale na seba som fakt pes :)
20.04.2007
Aldeberan
hej, co je to CF ??? :)
21.04.2007

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2006)

Iluzionista