Bridge to Terabithia

Nie je potrebné veľa k tomu, aby ste cestovali do Terabithie. Stačí vám hustý les, plný záhadných zákutí, bujná fantázia a dobrý priateľ, s ktorým by ste sa o toto bohatstvo vedeli podeliť. No dávajte dobrý pozor, pretože každý váš krok sleduje Temný pán...
Podporte scifi.sk
Jesse Aaron celé leto trénoval v behu, aby sa stal najlepším bežcom ročníka na škole. Preto nie je je veru vôbec nadšený, keď jeho a zároveň všetkých chlapcov predbehne nové dievča na škole ‒ Leslie Burkeová. Dokonca dievča z mesta, ktoré sa na vidiek práve prisťahovalo! Napriek pokusom Leslie nadviazať k Jessemu kontakt, tento prepojenie s Leslie vytrvalo odmieta kyslými tvárami a tichom. Prelomovým je moment, kedy Jessyho už aj tak bujnú fantáziu nakopne slohová práca Leslie, v ktorej opisuje svoj pobyt pod morom ako hĺbková potápačka. Ich vznikajúce priateľstvo ale utuží až spoločný výlet do krajiny Terabithia. Hranice tejto sa nachádzajú v lese za širokými poliami rozprestierajúcimi sa za domom Aaronových. Vedie do nej cesta magickým lanom, pomocou ktorého sa musíte prehojdať na druhú stranu širokého potoka. Potom je to už iba kúsok k lesnej pevnosti. Tu sa Jesse a Leslie stávajú pánom a paňou Terabithie. Tu spoločne bojujú proti obrovským trolom, veveričkogerom a samotnému Temnému pánovi, ktorý obyvateľstvo Terabithie uvrhol do otroctva...
Bridge to Terabithia - Jesse a Leslie bežia Bridge to Terabithia - Jesse a Leslie bežia
Bridge to Terabithia - Leslie Bridge to Terabithia - Leslie
Bridge to Terabithia - Jesse a Leslie a lano Bridge to Terabithia - Jesse a Leslie a lano
Bridge to Terabithia - Leslie sa hojdá cez potok Bridge to Terabithia - Leslie sa hojdá cez potok
Tak nejak vás bude aspoň lákať do kina reklama na tento film. Nedajte sa nachytať. Toto nie je odvar Narnie a ani žiadneho iného fantastického filmu. Toto je ale film, ktorý určite prekvapuje. Svojou bezprostrednosťou, sugestívnosťou a citovým zafarbením. Gabor Csupo, ktorý si sadol na stoličku režiséra, sa pochlapil a ukázal, že vie nielen produkovať úspešné detské seriály a filmy (spomeňme aspoň Rugrats), ale aj ako režisér sa vie bezkonkurenčne vcítiť do detských postáv a otvoriť tak aj dospelému divákovi dvere do ich sveta. Tento film podľa predlohy knihy Katherine Patersonovej je teda šanca pre každého, vstúpiť do života dieťaťa, ktoré prestáva byť dieťaťom. Cez vnímanie Jesseho sa dostávame k tomu bodu, kedy sa detstvo končí, kedy bezstarostné kreslenia po notesoch síce neprestávajú byť hrou, ale naberajú väčšie rozmery. Kedy zodpovednosť za mladšiu sestru, kamarátku alebo rodinu sa stáva vedomou súčasťou života. (Existuje niekoľko vynikajúcich kníh k tejto téme. Ja osobne odporúčam Raya Bradburryho a jeho Dandelion Wine / Púpavové víno.)
Bridge to Terabithia - Lesná pevnosť Bridge to Terabithia - Lesná pevnosť
Bridge to Terabithia - Jesse, Leslie a PT Bridge to Terabithia - Jesse, Leslie a PT
Bridge to Terabithia - Nemáš šancu Bridge to Terabithia - Nemáš šancu
Bridge to Terabithia - Veveričkoger Bridge to Terabithia - Veveričkoger
Tento film nie je fantasy. Veď fantastické scény možno dokopy nemajú ani päť minúť! No napriek tomu si zaslúži našu pozornosť (a recenziu na tomto serveri). Prečo? Pretože je o fantázii. O priateľstve. O strate. A o nachádzaní. O kráse, ktorá je v každom z nás, len ju je potrebné nájsť a uvoľniť. A to ho robí vzácnym. A tiež to, že je to kvalitný film.
Detské herecké výkony sú dobrej kvality. Teda, určite lepšie, než tie v televíznej verzii Mostu do krajiny Terabithia z roku 1985. Josh Hutcherson (Jesse Aaron), o ktorom sme sa úspešne mohli presvedčiť už v Zathure, v tomto filme skveje. AnnaSophia Robbová (Leslie Burkeová) je príliš gumená na to, aby na mňa zapôsobila autentickým spôsobom. Škoda, pretože to dievča má potenciál. Ani jeden z týchto dvoch hlavných protagonistov avšak nemá na šarm, zlato a úsmev Bailee Madisonovej, ktorá hraje mladšiu sestru Jesseho, May Belle. Tú by chcel človek najradšej vystískať! Okrem týchto by som rád spomenul aj Zooey Deschanelovú v roli učiteľky hudobnej výchovy slečny Edmondsovej, ktorú ste možno zastihli aj v seriáli Weeds. (Ak nie, určite vám Weeds odporúčam!)
Bridge to Terabithia - Slečna Edmondsová a Jesse v galérii Bridge to Terabithia - Slečna Edmondsová a Jesse v galérii
Bridge to Terabithia - Chytené svetlo Bridge to Terabithia - Chytené svetlo
Bridge to Terabithia - May Belle a Jesse Bridge to Terabithia - May Belle a Jesse
Bridge to Terabithia - Terabithia Bridge to Terabithia - Terabithia
Za CGI scény vo filme je okrem iných zodpovedná aj Weta, ale vidieť to nie je. Špeciálne efekty sú podpriemerné, akoby dvojdimenzionálne, bez hĺbky. Taktiež ich zasadenie do filmu je ako päsť na oko. Jednoducho odfláknuté. Ešte šťastie, že nie sú nosným pilierom filmu...
Ak máte teda chuť na dobrý film s detskou tématikou, choďte na to... A buďte milo prekvapení!
(Po tom, čo som počul veľa negatívneho o českom dabingu: choďte na to v originále alebo vôbec nie. Nemecký dabing je tiež celkom v poriadku...)

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

cyberstorm
zasa prvy??? HM, hm, hmmm. Videl som nekvalitnu, DOST nekvalitnu kino rip verziu a uprimne povedane, nejak ma to moc nenadchlo. Nieco ako Narnia. Triky ujdu, ale zvysok,... Asi som moc tvrdym scifistom :(
19.03.2007
žjuvka
Existuje vôbec zázračná krajina, v ktorej by sa nič nedialo a všetci by sa pri jej návšteve bezkonkurenčne nudili? Je možné, že niekto vôbec natočí niečo tak povrchné a ubíjajúco antiimaginatívne? Môj hlboký pocit šťastia z toho, že ma v detstve nekŕmili podobnými citovkami nemá konca ani dna.
19.03.2007
cyberstorm
zjuvka, aby som zasa nebol taky antifantasy, predsa len dve ciste fantasy, ktore sa mi naozaj pacili: LOTR a Nekonecny pribeh, ale len jednotka. Je to sice detske, ale ma to v sebe silu a naboj, ktore podla mna diela ako Narnia a Terrabithia nemaju. A aby som si nepohneval kamaratku, tak k tym co sa mi este ako tak pacia musim pridat este aj filmy Harryho Pottera.
20.03.2007
kAnYs
Joooooo, harry potter rulez!!!
Uz sa tesim na dalsie diel. Hambim sa ale cital som iba jednotku :)
20.03.2007
cyberstorm
Roman, ja som necital este ani jednostku :). Ale casom to hodlam napravit-pripisem si ju do zoznamu
20.03.2007
žjuvka
Možno by nebolo od veci prečítať si Bridge to Terabithia v origináli, ale obávam sa, že už nemám ani desať rokov ani toľko času ako vtedy.
20.03.2007
Alexander Schneider
Ja som ale v recenzii jasne napisal, ze sa nejedna o fantasy a z toho pohladu to nehodnotim podla nejakych fantasy principov. Je to film. Je to detsky film. A podla mna je to dobre natoceny film... :) Moj osobny nazor. Nikoho ineho. ;)
20.03.2007
SARS
sajby, kanys. Necitali HP. Hambite sa! Nie su to az tak dlhe knizky (nech obal nematia, su tlacene so konskych pismom). V poslednej dobe (podstate odjakziva) sa vyslovene deskych filmov (a kniziek) vyhybam. Na druhu stranu nepohrdnem kvalitou, tak neviem :(. Neverending story sa mi pacil. Chapem, toto nie je fantasy! Ak zozeniem... viac casu ;), mozno pozriem.
20.03.2007
cyberstorm
4 SARS: Hambim sa...
22.03.2007
SARS
...a dobre ti tak.
22.03.2007

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB