Potomkovia ľudí

Čo sa stane so svetom, ktorý prestane veriť vo svoju budúcnosť?
Podporte scifi.sk
Ako to v scifi filmoch častokrát býva ľudstvo je zase v riadnom malére. Tentoraz to nie sú krvilační mimozemšťania ani meteorit či atómové bomby, ale niečo oveľa nenápadnejšie - deti. Teda presnejšie to, že tie deti nie sú. Je rok 2027 a už 18 rokov sa žiadnej žene na celom svete nenarodilo dieťa. Všetky ženy sa zo dňa na deň stali sterilné.
Children on Men - Poster Children on Men - Poster
Children on Men - Poster Disclaimer
Ako sa dozvedáme v úvode filmu, mnohým ľuďom tento stav nie je moc po chuti a svoje depresie si liečia vyhadzovaním budov a iných vecí do povetria, v tom lepšom prípade nekonečnými demoštráciami. Svet ovláda chaos a jedine Veľká Británia si drží akú takú úroveň civilizovaného sveta. Film sleduje príbech jedného z jej štátnych úradníkov, ktorému sa jedného dňa zjaví bývalá známosť, momentálne členka jednej z mnohých protivládnych organizácií. Táto dievčina, ako to väčšinou býva, poverí nášho hrdinu proti jeho vlastnej vôli neľahkou úlohou - eskortovať tajne z Lodnýna na pobrežie osobu s podozrivo veľkým bruchom.
chom_1
chom_1 Disclaimer
Čo je potrebné povedať, je predovšetkým to, že film sa nezameriava na problém samotný, ale skôr na jeho dopad na ľudí - viac ako klasické sci-fi som v ňom videl sociálnu štúdiu na téma: "Čo sa stane s ľudstvom, keď prestane veriť v zajtrajšok." Namiesto príčiny sa film zaoberá dôsledkami - boj s izoláciou, emigrantami, teroristami, chaosom a autoritatívnou vládou. Boj s tými najhoršími ľudskými vlastnosťami, ktoré sa v takomto svete dostávajú na povrch. Čo sa režisérovi Alfonsovi Cuarónovi podarilo na výbornú, je vtiahnuť diváka do deja, ktorý je podaný neuveriteľne sugestívne. Na scény ako lesné prepadnutie auta, či na jeden záber natočenú prestrelku v zničenom meste, budete ešte veľmi dlho spomínať.
chom_2
chom_2 Disclaimer
Cuarón nás tak pozíva nahliadnuť do desivého, kolabujúceho sveta a z Potomkov ľudí vytvára zásadné filmové dielo, ktoré by mal vidieť každý fanúšik sci-fi.

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Roland Axenberg
PS. Shotouts for Sano, Stano, Draculin and girlz from teh club. Happy NU YR <3
01.01.2007
SARS
Tento titul som zachytil skoršie ako ty, Martin, na fantasyplanet.cz. Z recenzie (na FP) mi to pripadalo, ako nahánačka typu thriler, ktoré sa mi moc nepáči, pretože mi pripadá fádne a gýčovité (obyčajný život, niečo sa poser... a bác, všetci idú po hlavnom hrdinovi a...). Na druhú stranu ma potešilo, že od War of Worlds v Hollywoode zmenili módu na psychologické drámy so sociálnym podtextom. U mňa veľké plus, len aby to nebolo na úkor scifi časti (ako u War of the Worlds).
02.01.2007
Nicki
prilis vela nasilia, nepacilo sa, po utoku na ich auto som to vypla
02.01.2007
Roland Axenberg
SARS> je to drsna nahanacka (velmi drsna) a asi ta sklamamem je to aj na ukor scifi, ale ako som napisal je to skor dokument z polo-postapokalytickeho sveta ako "bezny" scifi film, kde sa riesi nejaky konkretny "scifi" problem
Nicki> prilis vela nasilia mas aj v dnesnom svete (staci ked si pustit spravy), tak si predstav kolko nasilia bude v svete kde sa nieco poriadne posere :)
02.01.2007
Nicki
preto spravy nepozeram:))
02.01.2007
Roland Axenberg
ani ty? :D
02.01.2007
Stanislav
No bol som na tom v kine, popravde som čakal trochu viac "sci-fi", ale yase na druhu stranu to bol celkom zaújmavý pohľad na blízku budúcnosť, celkom fajný vzrok tam odznel, cca: "Vláda predáva a propaguje sebevražedné balíčky, ale tráva je stále zakázaná" ;-)), tiež sa mi páčil Underground Scifi Metal, co tam pustili. Inak dosť drsný film, dobre tam bolo poukázané ako dokážu ľudia podľahnúť médiám a pritom nevidia tú pravú tvár spoločnosti.
05.01.2007
Roland Axenberg
tie balicky boli super, vhodny darcek pod stromcek :D
05.01.2007
Stanislav
re: Martin Hegely
no a stastny novy rok(mozno) ;))
05.01.2007
draculin
Ehhh..stastny Novy Rok vospolok :) a diky!!
06.01.2007

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB