Orol

PnP
Filmová história scifi
Otvoril som oči, vstal z postele a otvoril balkónové dvere. Vzduch bol čerstvý, ranný, marcový.
Zamieril som do kuchyne, položil ruky na výžistroj, oznámil, že chcem kávu a za moment zo spotrebiča vypadol papierový kelímok a začal sa napĺňať tmavou tekutinou. Snáď mi moje telesné hodnoty doprajú kávu čo najsilnejšiu, pomyslel som si. Keď výžistroj dokončil proces, zobral som si kelímok so sebou, usadil sa za jedálenský stôl, dvakrát prstom rozsvietil obrazovku v doske stola a začal si čítať najnovšie správy.
Zaujal ma článok, v ktorom sa písalo o nezvestnom dievčatku. Malo dvanásť rokov, jej meno bolo Klára. Pozorne som si prezrel jej fotografiu. Ak ste ju vo svojom okolí zazreli, písalo sa v článku, kontaktujte políciu. Uchlipol som si z kávy a prstom posunul článok. Nezvestná bola už štyri dni.
Pokrútil som hlavou a napil sa opäť. Pravdepodobnosť, že sa nezvestné dieťa nájde po toľkých dňoch živé sa nebezpečne blížila k nule. Vedel som to, pretože poznám toto mesto a viem, čo sa v ňom deje, keď sa bežní ľudia nepozerajú. Doriti, povedal som si a dopil svoju kávu. Potom som vstal, pozrel, čo mám na sebe práve oblečené - modré trenky a vyťahané tričko s krátkymi rukávmi a vyzliekol som sa donaha.
Prečo, kurva, čakajú so správami o nezvestných toľko dní? pomyslel som si, keď som sa rozbehol do spálne. Následne som vyskočil cez zábradlie balkóna.
Premena bola rýchla a elegantná. Dal som ruky pred seba, zatvoril oči, rozprestrel krídla. Vzduch bol ešte stále čerstvý, no teraz ma už chránilo perie. Vedel som presne, kam mám letieť, nebolo to prvý raz, čo som zachraňoval nezvestné dieťa. Všetky deti sa minimálne na pár dní ocitnú v niektorom z kontajnerov v miestnom prístave. Ak sú unesené. Keď som prístav uvidel, modlil som sa, aby som mal dnes šťastie. To dievčatko na fotografii mi pripomínalo moju Terezku, ktorej sa stalo čosi podobné a práve vtedy som získal svoj dar - orliu podobu, röntgenové videnie a nadľudskú silu.
Preletel som ponad kontajnery a svojím videním ich prezrel. V jednom z posledných som uvidel niekoľko osôb. Ležali na chladnej, kovovej zemi. Okamžite som zletel dolu, pristál pred dverami kontajnera a oceľovým zobákom niekoľkokrát udrel do visiaceho zámku spájajúceho dva konce reťaze. Zámok som rozbil a otvoril dvere kontajneru. Bola tam. Klára. Ležala na zemi. Bohužiaľ už bola mŕtva. Štyri dni sú veľa.

MartinB

MartinB
Autor, ktorý píše o tom, čo ho baví. Ak tým pobaví aj ostatných, dodá mu to ešte väčšiu motiváciu sa zlepšovať. Inak je to finalista súťaže Literárny Zvolen 2023 a víťaz Fantastickej poviedky 3. kola v roku 2023.

Diskusia

Veles
Je škoda že si nemal dosť času :) Skús to rozpísať na celú poviedku, námet je zaujímavý.
01.04.2023
xius
Oj, nedostatok casu je najvacsi nepriatel a tuto to jeho vycinanim zavanalo. Namet ozaj dobry!
02.04.2023
MartinB
Dakujem za komentare, zacal som neskoro ale nelutujem, sice toto spracovanie je asi najhorsie v tomto kole, prislo 7 kvalitnych poviedok, ten namet sa celkom paci aj mne a mozno ho niekedy pri nejakej sutazi vyuzijem, ked akurat nebude inspiracia.
02.04.2023
xius
Stihnut nieco napisat za hodinu je parada. Za necelu pol hodinu je na hlavu. :) Klobuk dolu a ziadne "najhorsie" by v pnp byt nemalo. Bojujeme s casom, nie proti sebe.
02.04.2023
Ray Janonoff
Tak tak, porovnávať a ešte pri nerovnakých podmienkach nemá cenu.
Nad čím som sa zamyslel bola jeho podoba - iba normálny orol, ľudskej veľkosti orol, nejaký orlolak prípadne? To až tak nechýbalo.
Viac by sa mi hodila veta o tom, ako práve vtedy získal schopnosti - ale to je ten chýbajúci čas, poznám:)
02.04.2023
MartinB
A tak podmienky boli pre vsetkych rovnake, nebudem sa vyhovarat. A tiez som na to nemal iba pol hodinu ale cez 40 minut, nestihal som si akurat rozpisat pribeh pred samotnym pisanim ako to robievam. Koniec som uz nestihal, zrejme aj preto som to dievca zabil :D ale mozno to prave takto malo koncit a vdaka nedostatku casu to tak aj skoncilo a ked poviedku rozpracujem niekedy, bude o to lepsia. Uvidime.
02.04.2023
Lucika
Zaujímavý nápad :) jediné, čo mi tam trochu chýbalo bolo to, že ako prišiel k svojim schopnostiam. Škoda toho času no. Určite to skús ešte rozpracovať
02.04.2023
Olex
Ahoj,
ponurou atmosférou mi to pripomenulo film Sin City. Dobré je, že máš prípadne nový námet:)
02.04.2023
YaYa
Choď do toho. A nový námet môže byť ešte väčšia výhra ako pár bodov ;)
03.04.2023
MartinB
Díky moc všetkým ešte raz, ste naozaj super komunita
04.04.2023
MartinB
@Lucika - vysvetlenie na tvoju otázku ti poskytne samotný hrdina:
Pýtate sa AKO? Sám netuším, no moje vysvetlenie, ktoré sa vôbec nemusí zakladať na pravde, je, že ak je na nejakom mieste príliš veľa zla, musí tam zákonite vzniknúť hrdina. Povstať z ničoho. Rovnako ako to zlo. Stačí taká odpoveď? Tým deťom určite.
04.04.2023
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.