Reprodukcia

PNP
Filmová história scifi
„Väčší zobák mu daj!“ radila šťastne a len veľmi-veľmi ťažko potláčala pišťanie.
Dal mu väčší zobák a model padol na tvár.
Smiala sa.
„Musíme na to ísť inak, Nina,“ poučoval ju zase raz. „Kde historické pramene nestačia a čo systém dopočítava príliš kreatívne, tam musíme zasiahnuť my, pravdaže. Ale s mierou! Obludný zobák,“ usmial sa zmierlivo, „je síce krásny nápad, ale chceme, aby lietal, nie robil kotrmelce.“
„Ale veď! Aj tak je to nezmysel,“ bránila svoj prístup Nina. „Žiadny živý tvor sám nikdy nelietal, nikdy. Vy-lú-če-né!“ bránila sa ešte viac.
„Na Zemi ich bolo mnoho. Len si sa o nich ešte neučila.“
Ninin úsmev zmizol a vystriedalo ho mračenie.
„Vypni sa,“ zašepkala oduto a projekcia jej učiteľa, kamaráta a otravná pripomienka jej vlastných nedostatkov v jednom, zmizla. Mala štyri roky a bola jedinou organickou dušou na zdanlivo nekonečnej Persefone. Nevedla, kam ju loď vezie a prečo. Verila, že jedného dňa to odhalí.
Zoskočila z nízkeho stolíka spolu s dekou, ktorú mala omotanú okolo seba ako plášť. Pyžamo plnilo funkciu tepla, deka plnila funkciu bezpečia. Bosými nohami precupitala k priveľkému kreslu pri blikajúcom ovládacom paneli. Sadla si a znova sa zamotala do deky až po uši.
Učiteľ sa vypol, ale jeho modelovací program nie. Na Učiteľa náladu vôbec nemala, no na program áno.
„Väčší zobááák!“
Model padol na tvár.
Nina sa nesmiala.
Program nebol plne pod jej kontrolou. Mal v sebe pomocné systémy, ktoré priam magicky pomáhali používateľovi v práci. Ale nie všetky boli aktivované – Učiteľ ich nepotreboval.
„POMOC?“ vyskočilo jej v pravom dolnom rohu. Chvíľu sa hnevala na samú seba, ale nikto ju pri tom predsa nevidel a pomoc potrebovala.
Váhavo potvrdila.
Okolo jej neumelej napodobeniny vtáka sa začali prudko formovať variácie, ktoré program našiel vo svojej historickej databáze. Snažil sa predpokladať, čo pre Ninu pri jej dizajne bolo najdôležitejšie a múdro zvolil zobák.
Nina ticho sledovala ako sa pred ňou v ľahšie uchopiteľných krokoch formuje predstava, ktorú si niesla v hlave. Telo sa predĺžilo, nohy cúvli, poloha krídel sa zmenila, ich tvar tiež. Program jej bokom pripravoval detailnú správu, ale to si môže pozrieť neskôr. Teraz hltala divadlo pred sebou.
Šťastne sa zasmiala. Model bol hotový, nepadal na tvár a zobák mal žiarivo oranžový.
„Toucan!“ vykríkla, nevediac, že ho vyslovuje úplne zle a Učiteľ ju zajtra opraví.
„VYTLAČIŤ?“
Oboma rukami hrmotne potvrdila. Cítila sa mocná. Niečo chcela, bolo jej povedané, že sa to nedá a ona to zvádla! Prakticky, skoro, akoby aj úplne sama!
„Toucan-toucan!“ opakovala pri tlačiarni o pár miestností vedľa. Vedela, že nebude živý-živý a že porušuje hneď niekoľko pravidiel, keď si len tak veselo tlačí. Ale vedela tiež, že niekedy má výnimky dovolené. Keď je to naozaj-naozaj dôležité.
Dvere tlačiarne sa bezhlasne otvorili. Von vykukol ten najväčší zobák na celej Persefone. Jeho majiteľ žmurkol, naklonil hlavu a urobil pár sebaistých krokov vpred. Zobák sa pootvoril a vyšla z neho séria rýchlych klepotavých zvukov.
Tukan vzlietol. Persefona bola zdanlivo nekonečná a aj vták veľký takmer ako Nina sama sa v nej mohol cítiť slobodne.
„TOUCAN!“ zvolala Nina bojovne hromovým hlasom s rukami víťazne vztýčenými k pokoreným stropom lode. Aj deka jej spadla.

xius

xius
Milovnik dun, bullet-time a 8-bitovych hier. Chcel by viac pisat, podcasovat a streamovat, ale rad a vela sa vyhovara.

Diskusia

YaYa
Loving this. Nemám, čo dodať.
01.04.2023
Veles
Na štvorročnú ma dosť vyvinuté myslenie, inak to bolo dobré :)
01.04.2023
MartinB
Klobúk dole! Vynikajúco nadávkované informácie o tom, kde je a aká je jej situácia. Keby bolo tých informácií menej alebo viac, nemalo by to takú šťavu. ani to vyvinute myslenie malej mi nevadi, deti sú v tom veku špongia a ak ich učí počítač... 9/10.
01.04.2023
xius
Dakujem! Vzdy, ked som cely dorezany zo zahrady, pise sa mi lepsie a ohlasy mam pekne. :) Asi lesna magia!
02.04.2023
Lucika
Na prvé prečítanie sa mi tiež zdala rozmýšľaním vyspelejšia na 4 roky, ale inak pekný nápad :)
02.04.2023
Olex
Ahoj,
bolo to jednoduché a milé. Poviedka sa mi páčila.
02.04.2023
8HitBoy
Ťa vyštipkám, Xiusko
04.04.2023
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.