Rastlina izbová

PNP
Podporte scifi.sk
„Len to skončím a idem spať, nechajte ma.“
„Vážne nejdeš? Burger pre každého, pizza pre všetkých. Možno dve.“
„Niééé,“ zatiahla Tina a vrátila sa k presádzaniu kvetov. Ostatní pokrčili plecami a nasadli do auta, na podobné nálady boli zvyknutí – hoci odmietnuť pozvanie na jedlo bolo aj na Tinu priveľa.
-
„To bude skúškami, stále sa len učí, potom jazykovka, nejaké projekty,“ zhodnotila staršia sestra Ela, „Vôbec nespí.“
„Tak dnes môže a ráno ju bude čakať fajne vychladený burger,“ zhodnotil spoza volantu bratranec Max, „a ty ako stojíš so skúškami?“
„Ani nespomínaj,“ vzdychla Ela a ďalšia polhodina sa niesla v znamení vysokých škôl u našich sousedov. Potom prišla objednávka, jedlo na stôl a dobrý večer pokračoval.
-
„Idete ešte na čaj?“ pozvanie prišlo úplne automaticky. Vzápätí si uvedomila, že Tina už určite spí a zrušila ho, bratranci aj tak nevyzerali nijako nadšene. Dať burger a polovicu pizze bolo aj na chlapov priveľa, teda Tina by to normálne zvládla bez problémov...
Musela byť riadne unavená, pomyslela si Ela, keď zbadala neporiadok v kuchyni. Prázdne aj plné kvetináče na stole, ten handmade, čo bol darček od Nora dokonca na stoličke, hlina na zemi. Ešte dobre, že rodičia budú celý víkend preč, nebude to predsa za ňou upratovať.
Určite nie o desiatej večer.
Proste nie.
-
Jedenásť hodín, no ty kokos, zhíkla Ela, vzápätí si uvedomila, že je sobota. Sobota bez rodičov, dokonca, takže si môže pokojne urobiť kávu a –
„Tinááááá! Okamžite to uprac!“
Nič.
„Tina! Neser ma, nebudeš vyspávať celý... Tina?“ V izbe mladšej sestry nikto nebol, posteľ síce mala rozhádzanú, ale to ona vždy. Ani v kúpeľni, druhej kúpeľni, obývačke, spálni rodičov – nikde nič.
Ela si natiahla vetrovku a vybehla von, možno šla Tina len vypustiť psov – nie, tie zúfalo kňučali, sotva Elu zbadali. Garáž prázdna, na záhrade nikoho.
Určite šla do obchodu, asi bola hladná, zabudli sme jej doniesť burger, zhodnotila Ela a vrátila sa k vareniu kávy. Pritom prebehla Facebook, samé podstatné oznamy typu – začína zima, prišlo prvé ochladenie, vo viacerých obciach sú narušené dodávky plynu...
„No nevšimla som si,“ zašomrala a radšej to zavrela. Možno im plyn šiel, ale bola celkom kosa. Mohla by rozložiť oheň v piecke, lenže si nebola istá, či všetky tie Tinine kvety zvládnu byť rovno pri...
„Ty si tu nová, že,“ prihovorila sa zvláštnej rastline v tom špeci kvetináči. Vyzerala ako taká tá kučeravá vŕba, „Ty si Groot alebo čo? Akože fakt, ešte kým ségra pestuje dačo, čo je pekné, ale načo má teba... však to je jedno. Dúfam, že ťa nepicne z tepla, okej?“
Ela pomaly dopila kávu, popritom rozložila oheň – a zase došlo drevo a určite nie je nič naštiepané a zase je to len na nej...
Samozrejme, treba pustiť psov a Tina si behá ktovie kde po svete...
Takže si milá Ela všetko urobí sama, veď je už veľká, šomrala celú hodinu, než všetko nachystala, upratala za psami, aby náhodou nemala ešte viac šťastia ako potrebuje a vrátila sa dnu.
-
„Ty kde si bola!?“ spustila na Tinu, ktorá sedela na zemi, chrbtom sa opierala o horúce kachle a v rukách zvierala kvetináč od bratranca.
„Ja som...“ pokrútila hlavou. Vtom si Ela uvedomila, že Tinine vlasy majú iný odtieň, než včera, viac do hneda alebo čo...
A Groot zmizol.

Ray Janonoff

Ray Janonoff
Pokiaľ si pamätám, písal som vždy. Dnes to už nie je hrozné, hoci zďaleka nie dobré. Preto som tu.

Diskusia

MartinB
Ten koniec - to bola Tina ten Groot? Ak áno, chýbalo mi tam niečo mystické, prečo sa to vlastne stalo. A možno som to len nepochopil :)
25.02.2023
Veles
Ako bolo by dobré vysvetliť, ako sa to stalo, ale inak to malo celkom príjemnú atmosféru :!
25.02.2023
Ray Janonoff
Neznášam deadliny, hlavne tie hodinové:D
Áno, bola to Tina, vychádzal som z faktu, že niektoré bytosti v niektorých mytológiách zimujú v stromoch (víly, dryády tuším). Keď sa ochladilo, zmenila sa na rastlinu, keď sa zohriala, akoby prišla jar.
Lenže ona ako izbová bytosť do toho stavu nemala dôjsť nikdy, preto bola zmätená, v podstate netušila, že je niečo iné než človek.
Fakt nemám rád takto narýchlo:)
25.02.2023
Olex
Ahoj,
rozprávanie bolo ľahké a malo dobré tempo. Aj zaujímavý výber magickej premeny, len naozaj veľa toho zostalo v autorovej hlave nedopovedané.
26.02.2023
Arcey
Malo to dobrú atmosféru, ale ja som skôr čakal, že rastlina ju zjedla, ako to, že sa premenila. A možno by sa tam hodila poznámka, že sa nepremieňala vždy ale iba v nejakom čase, prípadne od nejakej udalosti ako keď Spidermana štipol pavúk.
26.02.2023
BaconBacon
Ten koniec som pochopil aj ja až z komentárov, avšak nevadí. Chápem, za hodinu a štvrť niečo vymyslieť, napísať, učesať nie je žiadna sranda. Poviedka sa čítala fajn. Odsýpala. Príbeh už s vysvetlením z komentárov som vnímal kompletnejšie, preto sa mi páčil asi viac, ako prvému čítajúcemu. Akurát som ešte nevidel také dievča, čo by zjedlo burger aj polovicu pizze len tak na posedenie :D
26.02.2023
MartinB
@Ray Janonoff, nevadí, toto je len taký tréning, jedna disciplína, treba skúšať a pomaly sa zlepšovať. Nabudúce to bude zas o niečo lepšie :)
26.02.2023
Ray Janonoff
@Arcey: Toto malo byť akože prvýkrát, čo sa premenila, spúšťač je zima. Samozrejme, mal som to napísať nejako tak, že je hrozná zima už večer a tak...
@BaconBacon: Také dievča zrejme ani neuvidíš, je to totiž fantasy:D Ale základ je v realite a líši sa možno štvrťkou pizze a pár hranolkami, čo zostanú:)
Ale ak to vezmem ako narážku, že ako polovičná rastlina potrebuje veľa živín... :)
27.02.2023
Martin Hlavňa
To, že sa zmenila na rastlinu som pochopil, ale veľmi mi tu ubieha logika. Rád by som vedel prečo sa zmenila na rastlinu, aj keď bola teda spúšťačom zima, v niečom musela byť príčina. Ale inak bola atmosféra fajn, páčilo sa mi, že to bolo z pohľadu sestry.... aj keď možno by som uvítal viac narážok na to, že sa s ňou niečo deje.
28.02.2023
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.