Úloha

PNP
Filmová história scifi
Sani sa pozrie do zrkadla, netuší, prečo musí práve ona čeliť výzve, ktorá ju napokon zničí. Ten proces už začal. Z tváre si odlupuje vrchnú vrstvu pokožky. Už ani neplače, voči neustále sa opakujúcej bolesti zostane nakoniec bytosť imúnna. Páli ju odhalené mäso. Nakoniec ucíti vo vnútri tela pálčivú bolesť. Oheň sa už rozhorel. Krv v nej vrie. Napokon plameň pohltí celé jej telo.
***
Sani si viaže šnúrky na črievičkách. Prostoduchý chlapec, ktorý sa má na malej planéte Urasos stať kráľom na ňu zamilovane pozerá.
„Musíš sa vzdať trónu v prospech mladšieho brata!“ štekne na neho. Stojí nad bublajúcim kotlíkom v strúchnivenej chalúpke smrdiacej plesňou. Počuje, ako jej pery vyslovujú pokyny, ktoré dostala od vládcu udalostí, ale vo vnútri doslova baží po vzbure. Nechce viac zasahovať do udalostí, nech sa dejú tak, ako sa majú udiať. Prostoduché chlapča sa usmieva a prikyvuje hlavou. Túto úlohu nebolo ťažké splniť pomyslí si Sani. Teraz jej nezostáva nič iného, než čakať na to, kedy ju zničí plameň. Možno by sa mohla aspoň jedenkrát vymaniť zo zabehnutého stereotypu a spoznať krajinu, v ktorej sa ocitla.
***
V mestečku je čulý ruch. Ľudia sa ako kvetiny ťahajú za slnkom, a tak pracujú usadení na lavičkách pred domom. Je tu krásne, pomyslí si Sani. Väčšinou pracuje vo väčšom temne. Osudy bytostí slnečnej sústavy Rébus mení v omnoho zložitejších podmienkach.
„Kráľ sa zranil na poľovačke, nevyzerá to s ním dobre,“ vydýchne zo seba babička merajúca dlhými krokmi cestu z hradu.
Obuvník sa na ňu prekvapene pozrie: „Teraz? Keď je mladý kráľovič chorý?“
„Veď on aj tak kráľom nebude. Koruna čaká na princa Nomara,“ povie starká.
„No, to nám bohovia pomáhajte,“ zamračí sa obuvník. „To začne vládnuť jeho strýko a my budeme žiť zase ako úbožiaci.“
Sani sa zamračí. Nie je to prvýkrát, čo si všimla, že alternatívna budúcnosť je pre bytosti horšia. Vôbec netuší, aké sú plány mocností, ktoré toto všetko riadia. Túži sa z toho vymaniť. Oslobodiť sa z nekonečného bolestivého procesu neustálej obmeny. Vlastne sa už mnohokrát pokúsila zabiť skôr, než splnila príkaz, no vždy sa napokon ocitla v novom tele. Vráti sa do chalupy, kde ju stále čaká oddaný princ. Trochu ju prekvapí, že tam zostal, ale nakoniec sa iba usmeje a zašepká: „Nie, ty sa musíš stať kráľom.“
„Ako prikážeš drahá pani,“ ukloní sa princ a vycerí na ňu zuby.
„Všetko si pokazila,“ znie jej v hlave. „Všetko si pokazila,“ znovu sa ozve hlas v jej hlave. „Musíš splniť úlohu!“ Sani už nesplní žiadny rozkaz. Nech sa deje čo chce.
***
Vláda krutého strýka princa Nomara je preč. Hrady sú preč. Zem sa zmenila, civilizovala. Sani poznala mnoho dôb i bytostí. Strach ju prenasledoval mnoho storočí, než pochopila, že za ňou vládca udalostí do krajiny Urasos nemôže, ani pre ňu nemôže nikoho poslať.
***
Dňa 1.8.200000067 sa planéta Urasos dotočila. Sani zhorela v plameni hviezdy, ktorá planétu pohltila.
***
Sani sa zhlboka nadýchne. Keď sa rozhliadne, zistí, že sa ocitla v plesnivej chalúpke. Jej úlohou je presvedčiť panovníka, aby prenechal trón mladšiemu bratovi...

Olex

Olex
Písanie mi robí radosť. Samozrejme si rada prečítam i tvorbu iných autorov. Teším sa na vzájomné reflexie:))

Diskusia

Arcey
Nápad dobrý, aj celkom prevedenia. Ubral by som ale jej, jeho, neho a podobne. Poviedka ma bavila.
24.09.2022
Marek Páperíčko Brenišin
Dobre rozbehnuté, ale ten záver by chcelo vypilovať viac. Neviem, či som ho pochopil správne, text navyše vytvára veľa otázok - ak by Sani chlapca presvedčila, planéta by nezhorela? Zmenilo by to nástup strýka princa Nomaru? Ale štýl písania je fajn, takže palec hore.
25.09.2022
Martin Hlavňa
Nápad dobrý čítalo sa to ľahko. Páčilo sa mi cestovanie "do budúcnosti" a do minulosti. Prečo sa ale vrátila nakoniec na začiatok? Pamätá si čo sa udialo predtým, alebo sa cyklus opakuje s čistým štítom?
25.09.2022
Olex
Ahoj,
ďakujem za komentáre:) Sani vždy dostane úlohu, ktorú musí splniť, a tým sa zmení budúcnosť. Všetko si pamätá. Rozhodla sa vzoprieť a svoju úlohu nesplnila. Planéta došla svojho konca bez toho, aby boli udalosti na nej zmenené (áno, ak by úlohu splnila, strýko by nevládol). Všetky udalosti by boli zmenené, napr. narodili by sa iné deti, ktoré by tok dejín obrátili iným smerom. Tým, že bola jej telesná schránka zničená, sa znovu premiestnila v časopriestore a ocitla sa v bode, v ktorom mala svoju úlohu splniť. Koho úlohy plnila a prečo? (možno to bola forma očistca, alebo skutočne pracovala pre vládcov udalostí, ktorí ovplyvňujú Univerzum – to som domyslieť nestihla:)
25.09.2022
Joey Thorke
Nápad by mohol fungovať, ale to, ako bol uchopený, mi nesadlo. Ja som sa v tom úplne stratila. Ale oceňujem, že to malo dej a zdalo sa, že to ide odniekiaľ niekam - i keď príliš zrýchlene, akoby sa to snažilo vykryť veľa na príliš malom priestore.
26.09.2022
Monika Kandriková
Mňa skôr hnevalo, že z toho textu presakuje taká nevyhnutnosť poslušnosti a zlého konca zároveň. Ale na PNP dosť dobrý výkon. :D
28.09.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.