Pasca uja Rontgena

Tradične dvojhviezdy nemajú planéty. Roztrhol by ich gravitačný súboj oboch hviezd. ale prečo táto planéta vydržala?
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
„Mayday, mayday!“ reval som do palubného mikrofónu už šesťdesiatdeväť minút. „Hviezdny systém Antares, asi osemdesiat svetelných rokov za hviezdnou stanicou Deep Space 7.“
Môj výskumný čln objavil takmer čiernu planétu na konci gravitačného dosahu tejto dvojhviezdy. Logicky tu nemala byť a tak som sa rozhodol preskúmať ju. Pomaly som zostupoval do atmosféry, keď silné trhnutie zastavilo vesmírne plavidlo. Napriek skuvíňajúcim motorom sa môj dopravný prostriedok nevedel pohnúť. Dokonca nepomohol ani spätný chod, ani rotácia dýz do rôznych uhlov.
„Do šľaka!“ skríkol som, keď sa palivová kontrolka priblížila varovnej hodnote.
Vypol som teda motory, počítač nastavil na núdzový režim a odišiel si ľahnúť. Niežeby ma netrápilo, čo sa deje, ale v miernom polospánku som už veľakrát prišiel na neobvyklé riešenie.
No sotva som sa usalašil do správnej polohy, člnom zatriaslo a mňa vyhodilo z novodobého sarkofágu.
Loď už pri vstupe obklopila tma, kamery som prehnal celým spektrom energetického žiarenia a až kúsok pod hladinou rontgenového žiarenia som objavil obraz planéty. Ale to počítač zistil, až keď obrovská ruka trhla člnom a ja som z nadhľadu objavil niečo ako lepiacu pásku na muchy.
„No fajn!“
Následne som si poobzeral príšeru, čo z nej trčala ruka. Pripomínala mi kačku s hlavou hada a ľudskými rukami miesto krídel. Niesla môj čln do veľkej skoro kruhovej budovy, kde bolo niekoľko desiatok podobných tvorov. Hadokačka ma hodila doprostred miestnosti a nado mnou sa zniesol príbor, teda skôr dva megaobrovské nože.
„Motor plný výkon!“ zavelil som duchaprítomne, strhol riadiacu páku, prepol na manuálne riadenie a kľukatou cestou pomedzi hadie krky som manévroval von z budovy. Príbor sa vrhol po mne, pár ráz som ucítil náraz o loď, ale štíty vydržali. Šikovným manévrovaním som docielil, že nože skončili na lepiacej páske a ja som slobodne, a už dostatočne opatrne mohol vyletieť von z atmosféry. Tam priamo predo mnou lietala skrinka s vysielačom.
„Pozor! Rontgenová pasca!“
„A to ste nemohli urobiť tak, aby ju bolo vidieť skôr?“ nahlas som sa opýtal samého seba, no akonáhle som prepol na normálne videnie, skrinka a jej signál zmizli.
„Hopla! Dúfam, že ja som sa tiež nestal rontgenový.“

Cpt. Ko Alia

Cpt. Ko Alia
Write it, soldier!

Diskusia

Veles
Keby to bolo o trošku dlhšie, to mi asi najviac vadí. Trochu dovysvetliť zopár vecí. Chyby som ta nevidel nejaké závažné, čo je vždy plus :)
23.07.2022
Nebuzardar
ok, priznávam sa, vôbec neviem, o čo ide a nejake vysvetlenie by sa mi hodilo. Asi je to odkaz na nejakú fyziku planét či čo...neviem...ale tempo dobré, také akčné to bolo
23.07.2022
8HitBoy
Mám rád absurdno a bláznivý bizarný humor, ale na druhú stranu príbeh by nemusel byť divný len pro forma a mal by mať nejakú pointu a ucelenú myšlienku. To mi nejako absentuje v tvojej poviedke. Je ale cítiť, že napísané je to pomerne pekne.
24.07.2022
Olex
Ahoj,
prvú časť som dala, ale ta druhá bola už príliš haluzoidná. Kačkohad a iné nepopísané príšernosti, mucholapka, lietajúce príbory - z toho som tiež úplne röntgenová. Predstavy v tvojej hlave sú asi výnimočné, ale je treba si uvedomiť, že príbeh by si mal čitateľom popísať tak, aby aj oni mali z neho nejaký zážitok.
24.07.2022
Milan "Miňo" Tichý
Je to PnP so všetkými chybičkami, ktoré sa pri písaní PnP nájdu. Ale najmä Röntgen! :) ... Sem tam uteká logika príbehu, ktorý vlastne ani nemá nejakú pointu- na konci hrdina zisťuje, že skrinku aj signál bolo vidieť ( signál nemá nič s videním ) vďaka röntgenovému žiareniu (WTF?) a preto si to nevšimol skôr? No na začiatku sa zas tvrdí, že röntgenové žiarenie ( opäť WTF ) zapol už pri vstupe... alebo "kamery som prehnal celým spektrom energetického žiarenia" - no asi ním neprehnal kamery ale obraz z nich... sú to len maličkosti, ktoré by sa dali pekne vychytať. Text pôsobí len ako taká prvotná hrubá verzia, čo je častý neduh PnP. Veľa písať, veľa čítať a takéto chybičky zmiznú, držím palce do budúcna :)
24.07.2022
xius
Je za tym citit nadsenie pre vesmir a dobrodruzstva, to je fajn. Drzalo to pekne celkom pokope. Aj konflikt, kde zistujeme, ze ho chytili prisery a robia si z hrdinu obed je fajn. Rozpadne sa to az v tom zavere, rozuzleni/pointe. Kombinacia vycerpania a tikajuceho casu?
Ponuka sa tam nejake prepojenie na to, ze mu dobre napady chodia v polospanku. Je to aj dobra metoda na pisanie PNP: nieco naznacit v prvej tretine, konflikt, odkazat na to "nieco" na konci a opona!
27.07.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.