Ako malý Herman začal snívať

PNP - Všetko je skutočné, pokiaľ tomu veríš.
Filmová história scifi
„A v bruchu veľryby žili mini mužíci, ktorí v prípade potreby nebojácne obraňovali podmorský svet Astropolisu a ľudí na mori.“
„Mami, mami! Je to skutočné? Naozaj sa to stalo?“
Mama malého Hermana sa opatrne usmiala, pomaly zatvorila knihu a pohladila dieťa po hlave.
„Samozrejme, že je to skutočné, pokiaľ tomu veríš.“
„Čo mu to zase čítaš za hlúposti? Mal by už dávno spať!“ Otec opretý o zárubňu dverí s pivom v ruke a ešte pivnejším bruchom pred sebou neskrýva svoje znechutenie.
„Len mu čítaj tie kraviny a uvidíš, že za chvíľu bude zblbnutý ako tvoj otec! Ži v realite Herman Mellville! Žiadne víly, trpaslíci, ani hrdinovia neexistujú! Vpíš si to do tvojej prázdnej hlavy!“
Odpije si z plechovky a spolu so zatuchnutým smradom svojho tri dni nemytého tela odíde späť na gauč.
V pestrofarebnej detskej izbe zavládne okamih smútku. Chlapec sa na mamičku pozrie so slzami v očiach a ukrivdene skrivenými perami.
„Mami, mal ocko pravdu? Nič z toho nie je skutočné? A čo sa stalo s dedkom?“
Z obývačky a ozýva hlasné grganie prerývané s futbalovým zápasom. Mamička si povzdychne a privrie dvere. Ak mu to nepovie teraz, mohlo by byť neskoro. Nechce predsa aby dopadol ako každí dospelí.
Prisadne si na posteľ a utrie slzy chlapcovi z oboch líc.
„V hlbokom mori, veľmi ďaleko od suchej zeme, žije biela veľryba ktorá je tak obrovská, že by sa do nej zmestilo dvanásť trolejbusov. Vlny ju každým dňom šteklia po brade a ona sa tomu v duchu smeje. Najradšej by otvorila ústa a schuti sa zasmiala, ale v bruchu stráži veľký poklad. Žijú tam mini mužíci. Tisíce malých modrých mužíčkov, ktorí si tam postavili svoje mestečko a nažívajú si v miery.
Veľryba ich stráži pred svetom, aby sa im nič nestalo. Ale ak sú ľudia na mori v núdzi, veľká veľryba otvorí ústa tak dokorán, že po celej hladine sa rozvlnia veľké vlny a vypustí odvážnych mužíkov von.“
Bledomodré oči, nevinné detské svetielka nádeje sa v Hermanovej tvári rozsvietili a v srdci sa mu zakorenila nádej.
„Ooooobrovskéééé vlnýýýý!“ Ukáže rukami vysoko nad hlavu.
Mamička vstane a vyskakuje do výšky: „Stokrát väčšie vlny! Tie najväčšie vlny aké len môžu byť!“
Ten okamih, ako smiech a láska naplnili miestnosť pocítili žiarivým teplom v najhlbšom vnútri svojho ja. Na ten malý okamih, kedy sa jašili a objímali, šteklili a smiali – bolo všetko dokonalé.
„Čo som povedal?! Už aj spať!“ Zakričí otec a vytiahne matku z izby.
Samko zostal sám.
Zmetený.
Chcel ešte počuť o podmorskej rybe, ktorú šteklia prúdy slaného mora. O mužíčkoch a ich dobrodružstvách. O obrích vlnách z ktorých malý hrdinovia vychádzajú.
Vedel, že už nik nepríde, no i tak chvíľu smutne hľadel na dvere. Tá chvíľa, čo bol šťastný bola fuč ako teplý vánok a odišla niekam, kde ju už nenájde.
Alebo že by vedel, ako ju nájsť?
Zíde z postele a behom príde k vypínaču. Zhasne svetlo, ľahne si do postele a celý sa prikryje perinou.
„Je to skutočné, pokiaľ tomu verím.“ Opakoval si tak dlho, až ho únava zmohla a letný teplý vánok mu naozaj privial čarovnú chvíľu.
Naozaj sa ocitol v podmorskom svete, videl mužíčkov aj veľké vlny, z ktorých vychádzali na pomoc topiacej sa lodi. Videl smiať sa veľkú veľrybu a sám sa na jej chrbte zviezol po rozbúrených vlnách nikde nekončiaceho mora. Dokonca sa mu zazdalo, že jeden z veliteľov odvážnych mužíkov sa nápadne podobal na dedka.
Na ďalšie ráno sa zobudil a bol ŠŤASTNÝ.
Bol to len sen? Alebo to bolo skutočné?
Dlho sa nad tým nezamýšľal. Rýchlo vybral pero a začal kresliť bielu veľrybu, kým si pamätá každý jej detail.
„Samozrejme, že to bolo skutočné,“ povedal si do ružova vyspaný Herman, „to niektorí dospelí len neveria.“

WriterInTheDark

WriterInTheDark
Milujem sci-fi, horor, fantasy, pretože nie je krajší únik z reality, ako na krídlach fantázie :)

Diskusia

Veles
Také milé, pekné, povedal by som že Goranov štýl :D Ale nie, bolo to dobré, aj keď tam bola nejaká chybička, ale to až tak nevadí :)
30.04.2022
WriterInTheDark
Ďakujem Veles. Proste som si nemohla pomôcť, keď som videla tú veľrybu, hneď som si spomenula na Hermana Mellvilla... Nuž, aj takto môže vzniknúť dobrý autor.
30.04.2022
Alexander Schneider
Veľmi milo napísané. Škoda, že prvá polovica má dosť priestoru, ale druhá, ktorá by mala byť rovnako (a možno ešte viac) imaginatívna (a možno mala stáť v kontraste toho realizmu domáceho prostredia) nedostala času na vykreslenie... Finálna pointa tak pre mňa osobne trochu vyfučala - nemá veľmi vzťah k hlavnej línii príbehu, popr. nie je vysvetlené, prečo by to malo byť pre dané dieťa zaujímavé, aby to bola skutočnosť. (Napr. pretože by mu pomáhala utiecť realite v rodine? alebo pretože je tam ozaj niečo s jeho dedkom? ok, nejaké prepojenie s Hermannom tam je, ale bez priameho dopadu.) Pár hrúbok (mieri, každý dospelý, etc.) Pochválim ale atmosféru, ktorú vieš štylistikou veľmi pekne vypracovať!
30.04.2022
WriterInTheDark
Ďakujem za spätnú väzbu :) Hrúbky sú moja Achylova päta a priznám sa, že v tomto krátkom čase som to po sebe ani neprečítala. A áno, mala tam cítiť trochu realita nefunkčnej rodiny, kde je fantázia trochu únikom, ktorá však mladému Hermannovi v budúcnosti pomôže stať sa slávnym spisovateľom, kým Hermann Melville vskutku bol.
30.04.2022
Alexander Schneider
Mňa trochu zmiatlo aj to, že potom je tam veta: "Samko ostal sám." A teraz som nevedel - volá sa Hermann alebo Samuel? Som dokonca šiel na Wiki, či náhodou sa Melville nevolal druhým menom Samuel, ale nič som nenašiel... ale ktovie... :D
30.04.2022
WriterInTheDark
Juj, to bol preklep :)
30.04.2022
Ray Janonoff
Boli tam chyby, Samko, skákanie z prítomného času do minulého a naopak... lenže bol tam pocit a ten sa pamätá. Páčila sa mi celková atmosféra a výber slov (ukrivdene skrivenými).
Záver to mohol ešte posilniť, ako to je mi napadlo "aj tak budem požiarnikom", no stále mal emóciu.
Zároveň sa hlboko ospravedlňujem všetkým fanúšikom bielych veľrýb, mne ako prvý napadol steampunkový Leviatan:D
01.05.2022
WriterInTheDark
Ďakujem.
01.05.2022
Olex
Ahoj,
príbeh bol napísaný veľmi pekne, milo, dobre sa čítal. Mne tam chýbal príbeh, postavy sú ploché, až na tú ústrednú (ale zase chápem, že nebol dostatok času). Myslím, že si zadanie dobre uchopila.
01.05.2022
Olex
Ha:)) myslím tým rozpracovanejší príbeh, v ktorom by sa toho udialo viac. Som sa vyjadrila v predošlom komentári nedostatočne
01.05.2022
WriterInTheDark
Olex, ďakujem za názor. Samozrejme - súhlasím, chce to prepracovanejší príbeh, ale nechcela som do tak krátkeho času umelo vtesnať niečo, čo sa mi tam nehodilo. Taký náznak, niečo na zamyslenie - bolo pre mňa v tej chvíli dôležitejšie.
01.05.2022
xius
Skriatkovia Velrybi si vzdialeni pribuzni Skriatkov Domacich. :)
Jadro je velmi fajn, len akoby ide prilis po povrchu. Co sa vlastne stalo staremu otcovi? Zachranili ho muzici? A preco a ako skoncia vsetci dospeli? Asi bez fantazie, ale vela myslienok zostalo takto visiet vo vzduchu. Hadam, ze ta niekto rusil a trhal nit. Na uplne stratenie sa to nebolo. :) Ale este - nefunkcne rodiny ako aj ludia byvavaju menej ciernobiele. Zachytit to v PNP je ale na hrane moznosti.
01.05.2022
WriterInTheDark
Xius, áno rušili ma. Mám trojročného syna, nabudúce sa zavriem do izby :(
Je to však stále o tom istom. Všetky moje PNPčky - vždy sa vyskytne rovnaká výčitka - keby si mala viacej času, bolo by to super, ale.... asi sa chytám do tém, ktoré potrebujú čas. Proste vidím obrázok a toto ma napadne. A pritom by som tááák rada išla do hĺbky, no na to všetko, čo cítim a čo chcem vyjadriť asi PNP naozaj nie je. :( možno teda vôbec nie je ani pre mňa :(
01.05.2022
xius
No, trojrocny syn bude pomerne ultimatny rusitel. :) Poklona za ten vykon, ak si odbehla hoci len raz.
Divas sa na svoje PNP prilis kriticky. Ak sa opakuju vycitky, skus na nich najst riesenie - nedari sa ist do hlbky, tak mozno zuzit zaber? Ubrat ma postavach? Ist uplne a jasne z niecoho, co si prezila. Ale aj ked sa ti opakuju vycitky, tvoje PNP su stale nadpriemer. Za hodinu! Ludia na to stale zabudaju, ake to je tazke. Mojich asi prvych desat bolo o zufalom mlateni do klavesnice a komentaroch "vobec som to nepochopil". A nikto ma nerusil. :D
01.05.2022
WriterInTheDark
Ďakujem xius :)
01.05.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.