Hergert

PnP
Podporte scifi.sk
„Kapitán?“
„No, čo zase?“ spýtal sa otrávene kapitán Heiss, zatiaľ čo si prezeral najnovší darček od manželky, akési prapodivné hodiny, z čias pred Kézarom.
„Čo je vlastne Hergert zač?“ vyzvedal od neho nový hlavný navigátor, zatiaľ čo starý musel dávať pozor aby sa jeho nadriadený nezabil pri výmene žiarovky.
„Ľahšiu otázku nemáš?“ odpovedal mu Heiss a znovu do seba nalial Vesmírny rum.
„Prepáčte ak som zvedavý, ale medzi posádku sa šušká všeličo. Dúfal som že by ste mi to mohli vysvetliť, ako svojmu zástupcovi,“ odmerane povedal navigátor, načo sa kapitán začal divoko smiať. Po chvíľke smiech prešiel do kašľu, a len čo ho dostal pod kontrolu, spustil Heiss: „Ty a zástupca? Kézar nás opatruj, nech sa niečo také v živote nestane! Mladé šťeňa, ledva to zvládlo základný výcvik a už si to na mňa bude papuľu otvárať! Ešte raz a prisahám pri Kézarovom rúchu že poletíš do vesmíru! A zapamätaj si, mojím zástupcom je Hergert, nikto iný!“ a hodil po navigátorovi jedno z prázdnych flašiek ktoré sa mu povaľovali popri nohách. Ten sa jej hravo uhol, úctivo sa uklonil a vyšiel von z mostíku.
„Zástupca, taká drzosť,“ hovoril si už sám pre seba kapitán, keď si otváral ďalšiu fľašu, a popritom spomínal ako sám prvý krát videl Hergerta.
---
„Aaa, ja ešte nechcem zomrieť! Kurva, veď som tu len prvý deň!“ v rohu miestnosti plakal mladý Heiss, keď videl kto ho bude zaúčať. Počul už všetky možné historky, no na toto ho nikto nepripravil. Obrovské monštrum, slabo levitujúce sa ku nemu nezadržateľne blížilo a ako na potvoru bol úplne sám v miestnosti.
„Och, Kézar všemocný, patrón ľudstva a vesmíru, zľutuj sa nado mnou a dopraj mi prosím rýchlu smrť, nech ti môžem slúžiť aj na druhej strane,“ horlivo sa modlil so zatvorenými očami. Po chvíľke, keď nepočul žiadny pohyb, sa rozhodol otvoriť oči, veď možno sa to monštrum vzdialilo. To nemal robiť. Netvor bol tesne pri ňom, niekoľko očí sa dokonca vymrštilo z jeho tela a teraz si ho celého premeriavali.
„Ahoj, ty si Heiss,“ spýtalo sa ho zrazu úplne normálne monštrum. Heiss bol úplne vyvedený z miery, niečo takéto nečakal, a tak sa len zmohol na nemé vystrašené prikývnutie.
„Tak vstávaj, začína sa ti zácvik,“ povedalo monštrum a natiahol ku nemu jednu z končatín. Tá nevyzerala úplne zle, až na to že z nej sálalo nepredstaviteľné teplo a niečo slizké z nej kvapkalo. Monštrum si asi uvedomilo chybu, stiahlo ruku, a akýmsi záhadným spôsobom postavilo Heissa na nohy.
„Ideme?“ spýtalo sa ho znova monštrum. „Inak ja som Hergert,“ dodalo.
„H-Heiss,“ vykoktal zo seba nakoniec.
---
„To boli časy,“ povedal si znovu sám pre seba kapitán a poriadne si uhol u fľaše. Odvtedy už čo to preskákali, stali sa z nich ozajstní kamaráti. Po chvíľke sa načiahol ku interkomu a vyhlásil nech sa Hergert okamžite dostaví na mostík.
„Pri troche šťastia,“ pomyslel si kapitán, „stretne toho debilného navigátora a ten sa z neho poserie. To by bolo super,“ sníval s otvorenými očami, zatiaľ čo sa po celej lodi šírili výkriky strachu ako prichádzajúca búrka, ktorú pred sebou tlačil Hergert.

Veles

Veles
Fear is ever-changing and evolving

Diskusia

Aleš Horváth
Super nápad ten tvoj Roman na počkanie. Dúfam, že mi odložiš jeden výtlačok, keď to vyjde knižne.
22.01.2022
Veles
Ak to bude mať aj nejaký jednotný príbeh, porozmýšľam nad týn :D
22.01.2022
Goran
Zaujímavo si obišiel a zároveň zakomponoval tie dve témy do poviedky. Ale je to taká dvojsečná zbraň, lebo ti nijako neprekážali pri deji, ktorý si okolo nich vystaval, na druhej strane, slúžili tam iba ako kulisa, tá búrka bola len jedinou letmou zmienkou a vlastne obrazným pomenovaním, hodiny zas slúžili iba ako nepodstatný doplnok. Je určite obdivuhodné, doslova obdivuhodné, že píšeš príbeh na pokračovanie, je to roztomilý nápad - a nápaditý nápad :), ale na úkor toho ide akási konzistencia. Áno, dá sa to čítať aj samostatne, ale skutočne to pôsobí ako také epizóda, a ja, ako prvočitateľ, nemám povedomie o konzistencii tvojmu príbehu ani o jeho reáliách a postavách. A aj keď ma to pobavilo, chýbala mi tam nejaká výraznejšia pointa, vlastne čokoľvek záchytné, akási štruktúra tej poviedky. Veď práve to, ono to nebola tak celkom poviedka - je to časť z Tvojho dlhého príbehu, skrátka rozprávanie...
22.01.2022
Veles
Súhlasím, tu som tie témy príliš nezapracoval, a je to také "nijaké" :D Ale tak to som len skúsil či vôbec stihnem napísať dve poviedky.
22.01.2022
B.T. Niromwell
Páči sa mi, ako je táto poviedka od veci :D Aj tematicky, aj nápadom. Nápad je super, podarené postavičky, krásny obraz si nakreslil. Len na nič sa nepozerá horšie ako na premrhaný potenciál, obzvlášť keď ti to citeľne píše čím ďalej, tým lepšie. Dúfala som, že aspoň
v tejto komunite sa môžem spoľahnúť, že ste sa poučili z Jurského park u - že nie všetko, čo človek urobiť môže, urobiť aj má. Nepíšte dve poviedky, ľudia, neveršujte, ak ste naposledy čítali poéziu na základnej škole atd, atd... Ukážte nám, čo viete. Its showtime! Tak sa predveďte. Táto poviedka je vpoho, aj tá druhá poviedka je vpoho, aké super by bolo, keby sme mali jednu fakt dobrú.
23.01.2022
Veles
To bol len test B.T., či zvládnem dve napísať, to sa zas nebude opakovať pravidelne :D Mal som proste ešte kúsok času po napísaní prvej, tak reku skúsim či niečo zvládnem. A do prvej som už nechcel priveľmi zasahovať, lebo by som to začal celé prerábať a nakoniec by som nestihol aj jednu odoslať :)
23.01.2022
Aleš Horváth
ja som to zo dva razy skusil a dostal som tiež zdrba. Oba razy. u mňa pnp je skôr o napade a nie o dokonalosti. Vyšperkovať sa dá poviedka kedykoľvek, ale nápad človek môže zabudnúť. Takže z môjho pohľadu je lepšie poslať dve nedokonalé, ako nestihnuť ani jednu, lebo perfekcionizmus(ako aj ty píšeš).
Možno keby som bol ako Asimov, že píšem rovno načisto a mam k tomu tri hodiny, tak budiž, jedna a poriadne. Ale aj keby si to neviem ako prerabal, tak nestíhaš písať, stylizovať, pravopis apod. Niromwell a Yaya sú úplne iná úroveň ako my dvaja, u nich funguje koordinácia oko-ruka na jednotku s hviezdičkou, kdežto u mňa to je možno na 4 minus.
23.01.2022
xius
Bit vas malo. :D Zdielam teplo pri srdci, ze je tato poviedka takto odveci! :) Ale Veles ci hocikto, co sa na to podujme, to zvladol vdaka praxi. Generovat "fajn text" za hodinu dokaze prakticky kazdy PNPckar. Lebo recept je jednoduchy: otvor dialogom, vymysli si par fun mien, vyuzi filmove klise a skratky, uzavri povzdychom ci tajomnym cliffhangerom. Ale krasa PNP je prave v odhalovani hranic a novych uhlov. Velesove poviedky na pokracovanie su ovela lepsia cesta, lebo da ovela viac zabrat, nie je to len mechanicke cvicenie.
24.01.2022
8HitBoy
Tým "také nijaké" si to opísal aj sám. Kašli na dve PnP za hodinu, vždy sa to odzrkadlí na kvalite minimálne jedného z textov. Pôsobí to uponáhľane a čitateľ sa v podstate nedozvedel nič, kvôli čomu by si povedal že jéj, toto bolo fajn, dík za túto poviedku. Ako základ pre rozsiahlejší text to fungovať, samozrejme, môže. Držím palce!
27.01.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.