Kontrola

.
Filmová história scifi
„Zasraný hmyz,“ zaklial som, ako mi stierač rozotrel žltozelené vnútornosti po prednom skle. Ostrekovače len prázdno klapli. Jasné že mi to nedoplnil. Hlavne, že tie hovná veziem cez najhnusnejšiu močiarnu riť, aby ma nikto nezastavil. Ostrekovače prázdne. Tie krivé stierače mi nafarbili sklo riadne poctivo.
Vystrčil som hlavu z okna a starým tričkom som zotrel tie hmyzie črevá. Vidím lepšie. Neponáhľal som sa. Tu aj tak nikdy nestáli. Nie taký, čo by odo mňa niečo chceli po tom, čo im zamávam pred nosom zopár zelenými papierikmi. Žeby predsa?
Z diaľky na mňa mávalo červené svetlo. Zelená uniforma, modrobiele auto. Všetko ako má byť. Kurva. Snáď sa k tým príspevkom pre pomocníkov a ochrancov nepostavil ako k zmesi do ostrekovačov. V aute sedel ďalší. Je to ozajstná kontrola. Strčil som si do vrecka päť bankoviek a zastavil na kraji cesty.
„Dobrý večer pán vodič, rutinná kontrola, poprosím vaše doklady,“ povedal unavene príslušník.
„To vás za odmenu poslali sem?“ opýtal som sa. Nepoznám ho. To nie je dobré.
„Cez to predné sklo nemôžete dobre vidieť. V týchto močiaroch je vždy veľa hmyzu.“
Nebolo mu do reči.
„Akurát mi došla zmes v ostrekovačoch. Zablúdil som.“
„Tadiaľ chodí málo ľudí schválne.“
Mal som pocit, že sa trochu uvoľnil.
„Jeden môj známy robí neďaleko tiež policajta. Rudolský. Poznáte ho?“
„Rudolského obvinili z korupcie. Veľká razia. Polovica oddelenia sa vymenila,“ povedal pozerajúc na moje doklady.
Toto je zlé. Veľmi, veľmi zlé.
Spýta sa?
Nespýta sa?
„Čo veziete?“ opýtal sa a pozrel mi do očí.
„Staré pneumatiky.“
„Pozrieme sa,“ povedal prísne. Pohľad mi skočil na moje vrecko na košeli a späť na policajta. Z vrecka mi vykúkali bankovky, ale do riti, len teraz mali raziu. Toto je zlé.
Pokrútil hlavou a ani sa na moje vrecko nepozrel. Vedel presne o čo ide. Rudo nás predal. Musel.
Vystúpil som z auta, keď som uvidel, ako sa k nám blíži iné auto. Na tejto ceste, v noci. Mercedes zastal par metrov za mnou a z dverí vyšli dvaja muži. Čierne obleky vyzerali draho, rýchlo išli k nám. Policajt sa zdal byť zaskočený tiež. Žeby aj on v čomsi lietal a prišli si po neho takto osobne? Alebo po mňa?
„Som agent Labanc a toto je agent Gajdoš. Toto je list od vášho nadriadeného potvrdzujúci, že ďalšie kroky v tomto vyšetrovaní vedieme my. Pokojne si to overte cez vysielačku.“
Muž hovoril akoby štekal pes. Taký hnusný agresívny mopslík.
Policajt pozrel na podávaný papier, zbledol, hlesol „Áno, pane“ a odišiel.
Potil som sa aj predtým, ale teraz som sa potil viac.
„Prosím otvorte dvere na vašej dodávke, pán Hric,“ rozkázal mopslík.
„Auto zišlo z cesty a s pomocou močiarnych výparov sa vznietilo. Všetci sa dostali von živý, buďme radi, že sa nič vážnejšie nestalo,“ vravel chlap v drahom obleku a druhý muž prekladal to nejakého čudného jazyka.
„Treba si pri dlhých cestách robiť prestávky,“ ukázal na mňa. Desať iránčanov z mojej dodávky na mňa tupo zízalo.
„Prosím pokračujte,“ pokynul policajtovi. Ten sa na nás otočil a očividne netušil, čo sa deje.
Do riti aj s mikrospánkom. Taká sprastá chyba.

nenasytnik

nenasytnik
Ak nepíšeš dobre budem tebou pohŕdať, ak píšeš dobre budem ti závidieť.

Diskusia

Smrtislav Pierko
V tom konci som sa celkom stratil. Zjavne obeť rýchleho dopisovania, no nejaké vety tam vyslovene chýbajú. Ale domyslel som si, že tí agenti asi mali byť nadpozemský agenti.
17.04.2021
Nebuzardar
Je tam všetko, čo tam má byť, prečítaj si ešte raz, ja som tiež na prvý krát nepochopil 😁 pekne zručne napísané
17.04.2021
xius
Ak to chapem spravne, informacia o vznieteni sa zjavi len v sprave. Hrdina normalne pokracuje dalej? :) Stylisticky a atmosferou dobre zvladnute, ale! Neviem najst fantasticky prvok. :(
17.04.2021
BocianSara
Ako poviedka o prevádzačovi zaujímavé no aj mne fantastický prvok chýba. Teda odkaz na Mužov v čiernom je len veľmi jemný a stráca sa tam. Inak fajn čítanie :)
17.04.2021
8HitBoy
Cha, srandovné využitie témy. Súhlasím so sťažnosťami na fantastický prvok, mohol byť výraznejší, ale aj tak je to príjemná mini poviedka a dík za ňu.
18.04.2021
nenasytnik
Jop, ma to byt opis prvej sceny z Muzov v ciernom 1 z pohladu toho sofera, ale nebolo to dostatocne navodene. Ale zas ja som sa pri tom velmi skeril, ked som to pisal, ze ake jemne to vlastne bude. Takze z mojej strany zakladam homeopatic fantasy zaner :P
18.04.2021
Zlodejisnov
Na mňa priveľký bolehlav. Zaujímavé, no prekombinované a z mojej strany takmer úplne nepochopené :)
18.04.2021
YaYa
Naozaj ťažko sa to chápalo, až som si pustila tú scénu z filmu, ale ani to mi nepomohlo. Ako haluz fajn, mimo PNP a bez kontextu s filmom to asi ani nebude dávať veľmi zmysel.
Inak, nie prvé fanfiction na MiB v PNP, čekni Nečakaný efekt z roku 2017 :D
18.04.2021
R. Gilga Mesh
Malo to dobre napínavú atmošku, až sa nedalo prestať čítať, čo bude ďalej :D Pekne, aj nápad prievozníka. Akurát koniec mi asi nejako ušiel, že zrazu nejaká dodávka, ktorá sa vznietila, kde mi prišlo, že to má byť dodávka vodiča, ale nie je? Možno dodávka jeho kolegu a privážajú mu zvyšných ľudí?
Ako tak čítam diskusiu, tak MiB by mi asi nenapadlo.. :D
19.04.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.