Korálové náramky

Čo sa môže stať, keď sa domáci miláčik utrhne z reťaze
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Zlatisté svetlo ohňa slabo osvetľovalo Lovcov ostrý profil. Sedel na drevenom pni mlčky, ponorený do vlastných myšlienok. Jediný zvuk, ktorý narúšal pokojnú noc, bolo cvrlikanie cvrčkov a občasné zapraskanie horiacich triesok.
Siréna po očku sledovala mohutnú mužskú postavu. Jej oči prenikali tmou ľahšie, ako tie ľudské. Teraz s napätím prechádzali od špičiek obnosených čižiem, cez chrbát zakrytý teplým tmavým plášťom až po klobúk so širokou strechou, sediaci na jeho sklonenej hlave. Chladný nočný vzduch prenikal cez jej ľahučký biely háv a zahrýzal sa jej až do kostí. Vrhla túžobný pohľad na blčiace plamene. Tak rada by sa pri nich ohriala, no neodvážila sa priblížiť. Miesto toho sa sklonila a zo zeme zodvihla drobný, červený kamienok. Čo pokazila, to musí napraviť.
***
Lovec zaklapol vreckové hodinky a starostlivo ich schoval do jedného z milióna skrytých vreciek koženej kazajky. Slnko zmizlo za obzorom. Ubúdajúce denné svetlo rýchlo ukrajovalo posledné minúty do začiatku lovu.
Poslušne zalezená v skalách sledovala, ako sa obomi rukami chopil guľometu. Srdce jej búšilo ako o závod. Zažila to už aspoň tisíckrát, no zakaždým sa bála rovnako. Na niektoré veci sa skrátka nedá zvyknúť. O to viac, že nemala dovolené sa do boja zapojiť. Bola len divák.
Napriek tomu, že sama patrila k magickým tvorom, svoje schopnosti nesmela používať. Korálové náramky na jej zápästiach spútavali jej silu, robili z nej len obyčajné, neškodné domáce zvieratko. Sadni, ostaň, čakaj. Nech sa deje čokoľvek.
Zem sa doslova triasla od ohlušujúcej paľby. Vzduchom lietalo striebro. Upíri jačali. Opatrne vyzrela zo svojho úkrytu. Na zemi sa váľalo niekoľko tiel. Posledný z nepriateľov sa dostal Lovcovi za chrbát. Ten rýchlo pustil guľomet a spoza opasku vytrhol revolver. Do hustnúcej tmy zarachotili tri rany.
Netrafil ani raz. S hrôzou sledovala, ako sa letiaci upír vrhá na svoju obeť.
Pocítila, ako v nej narastá neznáma sila, taká mocná, až jej hrozila roztrhať hruď na franforce. Nadýchla sa. Náramky na jej rukách sa s praskotom rozleteli. Z jej hrdla vyrazil výkrik, ktorý zmietol letiace monštrum ako tlaková vlna a šmaril ho o zem.
***
„Nasaď mi ich!“
Lovec sa prekvapene obzrel. Kľačala vedľa neho so sklonenou hlavou a podávala mu nahrubo pospravované náramky. Váhavo ich od nej vzal.
Odovzdane otrčila zápästia a čakala.
Nič sa nedialo.
Vzhliadla a stretla sa s upretým pohľadom jeho prenikavých tmavých očí.
„Asi to tak malo byť,“ povzdychol si a usmial sa na ňu. Ukázal na peň vedľa seba. „Sadni si ku mne. Dnes začneme spolu písať celkom novú kapitolu nášho príbehu.“
Hoci neistá, predsa len ho poslúchla. Nakoniec, tak bola zvyknutá. S hlavou plnou zmätku sa usadila vedľa neho na starý drevený klát. Asi to tak malo byť...

Myrmarach

Myrmarach
Tvorivá Jack-of-all-trades, toho času na materskej dovolenke.

Diskusia

Marek Páperíčko Brenišin
Mám rád takéto atmosférické kúsky. Veľmi sa mi páčil vzťah lovca a sirény, vykreslený naozaj brilantne.
Ako silný okamih hodnotím aj ako zobral revolver a vystrelil tri.rany. v pár slovách toľko sily. Klobúk dole.
10.
30.01.2021
Melanchra
Krásne napísane, napínavé a originálne :-) 10.
30.01.2021
8HitBoy
Wow, skvelé opisy. Celkovo to bolo ozaj dobré čítanie, premyslené, text učesaný a prehľadný. Tiež môžem konštatovať azda len to, že si jednoducho už hotový autor.
30.01.2021
cyberstorm
A? Nie je zle ale fakt mi tam nieco chyba...pride mi to take ...neobjasnene, neuzavrete, chyba mi dovod a dalsieinformacie k pribehu...Na druhu stranu chapem nedostatok casu takze
30.01.2021
Myrmarach
Ďakujem ^_^
@cyberstorm je v tom kopec symboliky, tak možno preto ^_^" ale zas netvrdím, že som hotový autor, samozrejme mám ešte veľa čo zlepšovať :)
31.01.2021
Kei
Poviedka je PNP, takže jediné čo môžem k tomu povedať je "wow". Lebo fakt je, že atmosféra v texte je dobrá a ja by som bola na takýto výkon hrdá.
Ale ak by som sa na poviedku pozrela ako na hotové dielko, aspoň z hľadiska celkového nápadu a logiky , tak cyberova pripomienka je na mieste. Záver je naozaj diskutabilný. On je dobrý aj nie je, a problém vzniká pri nesúlade úvodnej zápletky so záverom. Povedané veľmi stručne – z úvodu ide dojem, že hlavné dianie sa odohráva okolo lovca. A aj keď pred hviezdičkami je Siréna „pozorovateľom“, no pozoruje lovca. A aj keď sa dozvieme, že „musí vyriešiť čo pokazila“, už sa nedozvieme, čo to bolo. Dynamický dej, tiež je hlavne o lovcovi a nejakom konflikte, či jeho cieli. K tomuto nesedí záver, ktorý vyrieši slobodu Sirény.
Z hľadiska záveru, ktorý sa venuje Siréne, ten boj aj lovec sú druhoradé, a hlavnou postavou sa stáva Siréna, a hlavne jej sloboda. Takže vlastne zistíme, že čo sa zdalo byť dôležité, je len kulisa, to dôležité sa ani nedozvieme a to vždy vyvolá otázky (prečo má tie náramky) a pocit nerovnováhy.
01.02.2021
xius
Kein komentar je spot on, ale v PNP to ozaj nevadi. To citlive naznacovanie dokaze dojst za kriticku hodinu ovela dalej nez krasne uhladeny background. (ktory potom straca na dychu ci originalite) Sirena mi uz roky nenapadla, pekny vyber postavy!
03.02.2021
Kei
@xius: práve to je dôvod, prečo pnp komentujem zriedkavo. Písať dookola že je to skvelý nápad, to tiež velký význam nemá, pretože aj tie nápady sú len prvoplánové a ked vidím možnosti, ktoré na 90% ostávajú nevyužité, tak mi je to skôr ľúto. Holt, PNP je zábava hlavne pre autora.
03.02.2021
xius
@Kei: To nemala byt kritika tvojho komentaru. :) U mna tie nelogickosti vyvazila forma, len to som chcel. Inak suhlas - opakovat to iste zmysel nema a ano, PNP zvykne byt fun pre autora.
Na druhu stranu, aspon jedna poviedka kola je vzdy klenot, ktory by sa (mimo rozsahu) nehanbil ani na FP. :)
03.02.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.