Osamelosť

Život so spolubývajúcimi nie je vždy ľahký - najmä, keď všetku prácu musíte robiť vy
Podporte scifi.sk
„Greg, Peter znovu nechal v dreze riad! Ja to umývať nebudem!“ rozčuľoval sa Adam.
„Adam! Kde mám ponožky? Kam si mi ich zasa zapatrošil?“ skríkol Peter.
„Bože chlapci, čím som si vás ja zaslúžil,“ povzdychol si Greg. „Správate sa ako deti. Keby ste v tejto domácnosti niečo robili, nič nepoviem, lenže to je zjavne všetko na mne. Upracte si každý svoj neporiadok, inak vás odtiaľto vlastnoručne vyhodím!“
„To by si nespravil…“ pochyboval Peter, hoci viditeľne zbledol. „Potrebuješ nás!“
„Potreboval som vás dva roky dozadu. A pomohli ste mi, na to nikdy nezabudnem. Ale momentálne je z vás viac problémov ako úžitku.“
Adam si odkašľal: „Nepodliehajme ponorkovej chorobe chlapci. Nejako tu spolu musíme vychádzať. Teraz sme rodina, nikoho iného tu už niet. Prepáč Peter, nabudúce dám lepší pozor, kam odkladám veci. Viem, že hádky sú zbytočné a mrzí ma to. Iba ma hnevá, keď si nerobíš povinnosti.“
„A mňa keď nám strácaš veci,“ nedal sa Peter, „nestalo sa to prvýkrát. Kam ideš Greg?“
„Mám vás dosť. Potrebujem nejaký čas pre seba…“
„Ideš za Evou?“ hádal Adam.
„Kam inam,“ prevrátil oči Peter.
Greg nič nepovedal, iba zamieril do spálne. Eva tam naňho čakala vždy, keď ju potreboval. Znenazdajky sa mu však do cesty priplietol Otec.
„Greg, kamže? Počul som hádku. Už si umyl riad a našiel tie ponožky?“
„Nebudem to robiť, otec. Svoje problémy by si mali riešiť sami. Ja… si idem oddýchnuť.“
„Isteže. To ti ide najlepšie,“ uškrnul sa Otec a Greg uhol pohľadom.
„Boli časy,“ povedal Greg po chvíli, „kedy si mi mohol hovoriť, čo mám robiť. Ale to je dávno preč. Aký to má všetko zmysel? Prečo sme tu ostali? Mali by sme byť… Niekde inde. S ostatnými…“ Vyhŕkli mu slzy a nevedel ich zastaviť.
„Synak, synak. Pozri sa von, čo vidíš?“
Greg sa neochotne otočil k oknu a uprel vlhké oči na zelený trávnik, zaliaty slnkom. Peter sa tam hral so psom. Adam sa rozprával s Evou. Mesto za nimi prekypovalo životom a radosťou.
Na rameno mu dopadla Otcova ruka.
„Čo vidíš, synak, je budúcnosť.“
„Nie otec. Je to minulosť. Môžem čakať koľko chcem, nikdy sa nevráti…“
„Preto nečakaj, ale snaž sa ju dosiahnuť! Disciplína, chlapče, je jediná cesta. Teraz choď umyť riad, to ti dá čas na premýšľanie. Až skončíš, nájdi tie ponožky a aj všetko ostatné, čo vám trom bude treba na ďalšej vychádzke von. Potom pokračuj v práci, tvrdo, cieľavedome, až kým nepadneš únavou. Rozumel si? Pýtam sa, rozumel si?!“
Greg sa bez slova pobral do kuchyne a pustil sa do práce. Otec nebol najpríjemnejší, ale vždy vedel, čo treba spraviť. Preto naňho Greg spomínal rád.
Utieral tanier a pozeral von oknom, na zničené mesto duchov, zahalené v temnom opare. Na kostry budov, na zvetraný betón a mŕtve svetlá. Na zhnednutý trávnik a prázdnu búdu pre psa.
Adam, Eva, Peter i Otec tam boli preňho, keď ich potreboval - a často aj keď nie. Ale osamelosť ho postupne ohlodávala na kosť. Striaslo ho.
Keď našiel ponožky, zamieril do laboratória a pracoval, tvrdo a cieľavedome. Až kým nepadol únavou.

Kr4b

Kr4b
That guy

Diskusia

B.T. Niromwell
Priznávam, že som zmätená, zo začiatku som tam hľadala biblickú paralelu, ale potom som sa dohodla sama so sebou, že to asi nebude úplne ono. Oceňujem, ako veľmi zaujímavo a nenútene sa zvrtla odľahčená atmosféra zo začiatku na ťažový koniec.
24.10.2020
8HitBoy
Sú všetci jeho rodinní príslušníci už len akousi formou AI?
Alebo sú takí dokonca všetci, vrátane jeho samotného?
Alebo som úplne, ale že úplne mimo? :D
I need answers!
24.10.2020
Kr4b
Povodny umysel bol, ze vzal svoje spomienky na ludi, ktorych kedysi poznal a spravil si z nich imaginarnych kamaratov, ale interpretacia s AI sa mi paci :D On je ale skutocny a sam. Asi som to mohol opisat trochu lepsie ^^"
24.10.2020
10Geek
Čítalo sa to dobre a tiež som hľadal nejakú biblickú symboliku. Adam a Eva, Otec, (svätý) Peter. Vlastne som si myslel, že sme v nebi. Ale ten koniec ma potom zmiatol. Ako vravíš chcelo to lepšie opísať, dotiahnuť do konca.
24.10.2020
Monika Kandriková
Akurát tie mená ma kamsi viedli, ale, priznám sa, z dojmov ostala len disciplína a že kto maká a maká, nakoniec sa upracuje. Tak si túto nedeľu radšej trošičku odpočiniem. :D
25.10.2020
xius
Pisane s lahkostou, bez vacsich zakopnuti. Ku koncu som uz tusik, ze na nejaku tech pointu nie je dost miesta, ale zatinal som zuby v nejaky twisty one-liner! :) Aj bez neho fajn, ale s niecom ozaj uuu, by to bolo pokojne o 2 body vyssie.
26.10.2020
Magda Medvecká
Mne biblická paralela vôbec nenapadla, aj keď teraz pozerám, že tie mená by sedeli. :D Bola som skôr na tej vlne spomienok alebo halucinácii, ktoré mi celkom "potvrdil" aj ten koniec. Ale hlavne sa mi páčil ten prechod, od niečoho takého banálneho ako stratené ponožky, cez až idylický svet k ruinám, čo bolo také príjemne apokalyptické. Myslím, že ten základný príbehový oblúk sa dosť podaril, aj keď by to ešte trochu vyčistiť chcelo. :)
02.11.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.