Objatie

Priateľov si drž blízko, nepriateľov ešte bližšie.
Filmová história scifi
„Deviata oryxanská flotila žiada o povolenie pristáť.“
V riadiacej miestnosti to šumelo ako v úli. Tím dispečerov v priliehavých čierno-modrých uniformách a s futuristickými slúchadlami usilovne kontroloval všetky vstupné dáta, bežiace na priehľadných obrazovkách.
Princezná Elixa ich sledovala so stiahnutým hrdlom. Konečne posily! Len nech všetko prebehne hladko a bez problémov. Bez zásahu oryxanov hrozilo, že nepokoje v jej domovskom svete prerastú do otvorenej občianskej vojny.
„Povolenie sa udeľuje!“
Ktosi jemne, upokojujúco stisol jej ruku. Vzhliadla.
Lord Axanthus stál vedľa nej a s pokojným výrazom sledoval, ako flotila vesmírnych lodí zostupuje do atmosféry. V mliečnej žiare monitorov sa jeho ostrý profil aristokraticky vynímal na tmavom pozadí. Elixu zaplavil pocit dojatia. Jej lord kancelár, tento znamenitý muž, ktorý jej bol oporou v najťažších časoch. Povolal vlastných ľudí, aby pomohli potlačiť nepokoje a znovu nastoliť poriadok. Nedokázala nájsť slová, ktorými by mu dostatočne poďakovala.
„Pristátie úspešné.“
Prisahala by, že ten kameň, ktorý jej padol zo srdca, museli počuť až v galaxii Andromeda. Náhle sa zvrtla a hodila sa kancelárovi okolo krku. Od úľavy sa jej chcelo plakať.
Pevne ju zovrel v náručí.
„Princezná, musím vám niečo povedať,“ šepol jej do ucha. „Počas tých nepokojov, celý ten čas...“
Srdce sa jej na okamih zastavilo. Bohovia! Je jej jedno, že nie je galaktický maharadža. Povie áno!
Na uchu ju pošteklil jeho horúci dych.
„Bol som to ja.“
„Nerozumiem,“ zatvárila sa zmätene.
„Ja stojím za tými nepokojmi. Oryxania neprišli ako posily. Toto je invázia.“
Elixa sa prebrala zo šoku. Snažila sa vymaniť z jeho objatia, bojovala. Bolo to márne. Jeho ramená ju zvierali rovnako pevne ako železné okovy.
„Okamžite ma pusť! Ty zradca! Ako si mohol?“ bezmocne ho tĺkla drobnými päsťami do hrude.
„Odpor je márny,“ šepol. Znelo to takmer ľútostivo.
Prestala sa brániť.
Na obrazovkách bežali zábery nepriateľskej flotily, obsadzujúcej strategické miesta jej planéty. Sledovala ich mlčky. Jej horúce slzy stekali na široké plece jej nepriateľa.

Myrmarach

Myrmarach
Tvorivá Jack-of-all-trades, toho času na materskej dovolenke.

Diskusia

Marek Páperíčko Brenišin
Začnem kritikou, našťastie je jej veľmi málo. Pár zbytočných slov, drobné štylistické zádrhele. Nič, čo by betaríd neodstránil. Teraz to dobré. Načrtnuté postavy, vo vzduchu cítiť aj iný než politický konflikt. Už-už som čakal, že sa to skĺzne do nejakej romantickej linky, ale pointa ma prekvapila. Napriek tomu, že je to už zaužívaný zvrat, tu ma zastihol nepripraveného. Viac takýchto poprosím. Za 10!
25.07.2020
Monika Kandriková
Zavádza zavádza a potom bác - napomenutie, že treba myslieť aj na vážne veci, nielen na to jedno. :D :D
25.07.2020
Jozef Frajkor
Priznám sa, že zvrat ma neprekvapil, ale inak super :) Ten "romantický" prvok, ktorý sa tam na chvíľu objavil, bol pekný, zrada potom lepšie vynikla :)
25.07.2020
8HitBoy
Veľmi, veľmi dobré! Mňa tiež pointa celkom prekvapila, musím povedať, že prijemne.
25.07.2020
Myrmarach
Ďakujem ^_^
25.07.2020
B.T. Niromwell
Pointu som predvídala, ale to nie je chyba poviedky, to je proste koncept zvratov - ak máš na začiatku šťastnú veliteľku, že jej prichádza posila, iný zvrat do polstranovej poviedky na tému nepriateľ proste človek nedá. Bolo to príjemne napísané, ešte by jej mohol na konci vraziť kudlu do zad, tak trochu pre dramatično. A veľmi sa mi páčilo ponaučenie, ktoré v texte našla Monika:D Táto poviedka by mohla v tomto smere fungovať ako moderná Ezopova bájka.
26.07.2020
Aleš Horváth
Pripomenulo mi to Star wars. Zvrat sa dal očakávať.
Dal som 9, lebo si viem kľudne predstaviť aj pokračovanie, toto by vtedy poslúžilo ako úvod.
27.07.2020
Milan "Miňo" Tichý
Fajné. Pár ozaj len drobností by sa dalo vytknúť ( v každom mene "x" : OryXania, EliXa, AXanthus...viem, znie to potom eXoticky 🙂...). Ako celok to fungovalo výborne a ten romantický náznak na mňa zafungoval tak, že zvrat bol ešte údernejší. Ozaj fajné 🙂
28.07.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.