Posedenie s priateľmi

Partia sa stretla s na spoločný večer, za účelom príjemného zážitku.
Filmová história scifi
Ako to bývalo každý piatok, istá partia priateľov sa stretávala v jednom byte na pred-večerné kino.
Náš hrdina dorazil ako posledný nesúc zo sebou dáke tie maškrty a občerstvenie, ktoré sa podarilo zloviť počas týždňa aby si nielen on, ale aj jeho priatelia mohli spestriť večer. Ako sa ukázalo, takmer každý sa vytasil s kvalitným úlovkom, takže ak nič iné aspoň o chuťový zážitok majú na dnes postarané.
Ako si tak k nim prisadal na pohovku opýtal sa tú svoju povestnú otázku akou svojich priateľov častoval zakaždým, keď prišiel ako posledný. "Tak čo dnes dáva telka?"
Odpoveď dostal vlažnú: "Nič moc, dneska je to zatiaľ slabota. Dvanástka ma štvorke sitkom. Štrnástka ma na ôsmom bohoslužbu. Šestnástka má na prvom záhradkárčenie a na deviatom dáky kartový duel.
Ako sa tak usadil a zahľadel sa von otvoreným balkónom tak ako jeho priatelia, aby sa tiež pozrel čo dáva telka, zauvažoval: "Čo ten sitkom? To je niečo neobvyklé v týchto končinách."
"Ale,... decká majú búrlivú rodinnú oslavu. Garde im robí jediná zúfala duša, ktorá si vytiahla najkratšiu slamku a zvyšok sa vytratil aspoň do iného okresu. Už len čakáme kedy to ožije natoľko až sa z cukru podgurážených harantov stanú ziapajúce opice a začnú vandrovať po balkónoch sem a tam, hore a dole. Prednedávnom také niečo bežalo o pár ulíc ďalej a vraj to bol úspech. Azda nás nesklamú."
Ako sa aj ich partia začínala dostávať do nálady, jeho pohľad zavítal na skoro zrkadlovo vyleštené okno v ktorom sa zjavila skreslená podobizeň ich partie ako sedí na gauči. Nemohol inak než sa pousmiať nad karikatúrou jaskynných ľudí. Keď ich Eko oblečenie, pri dávke predstavivosti skutočne pripomínalo výkvet módy praveku. Dokonca aj Eko lampy a svietidlá v tom byte, sa dali prirovnať k pochodniam. A ten gauč?… nič iné než koža zdolaného mastodonta, úlovku ich honu a momentálne veľkolepá trofej. "Takže ľudstvo konečne dosiahlo éry praveku. Hmm. Čo viac sa dá očakávať od tretieho roku karantény?" Uškrnul sa než podvihol fľašu moku na prípitok, do ktorého sa jeho priatelia ochotne pripojili.

Dretnoth

Dretnoth

Diskusia

Marek Páperíčko Brenišin
Úvod ako zo zlého sna. Dlhé, zložité vety, prechodníky (nesúc), neexistujúce a nelogické slová (zloviť), chýbajúce čiarky, no skrátka des. Beriem, hodina je dosť pres, ale toto by potrebovalo veeeľa práce, aby sa z toho stalo niečo hutné. Plus, rozuzlenie príbehu. Je to v telke, vonku? Čo to vysielajú vlastne? Neviem, na konci som bol ešte viac zmätený ako na začiatku.
Btw, píšem to aj inde, napíšem aj sem. Prvý dojem môžeš pokaziť len raz. Ak hneď v prvej vete zadrieš "pred-večerné kino", vieš si asi domyslieť, s akým mindsetom vstupujem do ďalších riadkov.
Za 3 body.
25.07.2020
Myrmarach
Zaujímavá myšlienka, podobný príbeh sme mali v čítanke pre prvý stupeň. Milovala som ho. 3 body
25.07.2020
B.T. Niromwell
Mne sa páči tvoj žoviálny štýl rozprávania a aj pointa, len sa v tom texte ťažko hľadala.
26.07.2020
Aleš Horváth
Dal som 1 bod, aby som mohol komentovať. toto je úroveň konceptu. si tu v týchto vodách príliš dlho, aby si dokázal za hodinu urobiť viac. a viem, že ty to zvládaš.
27.07.2020
Milan "Miňo" Tichý
Asi som vôbec nepochopil o čo išlo...k tomu štýlu rozprávania a používaniu "zvláštnych" a slangových slov : keby si to písal z pohľadu ukecaného hlavného hrdinu tak fajn...keď to píšeš z pohľadu tretej osoby tak to nevyznie práve najlepšie...
28.07.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.