Tak kapríka sa ti zachcelo...

PnP: Ryby sú chytrejšie než by si jeden myslel.
Podporte scifi.sk
Na zamrznutom rybníku je vysekaná diera v hrubom lade. K tejto diere sa blíži podnapitý rybár s tým, že si chytí rybku k hostine. Čo ale netuší je, že ryby pod ľadom majú svoj vlastný plán na hostinu.
"Psst! Myslím, že dnes je jeho krok záhadne vratkejší než inokedy. Fajn, tak dnes je ten deň. Všetci sa pripravte a hlavne buďte po tichu!"
Rybár sa zastaví u diery a začne z nej vyťahovať ihličnaté vetvičky, ktoré tam zabezpečujú, aby diera znovu nezamŕzala. Jedna hrubšia vetva sa ale bráni vytiahnutiu. Aby ju poriadne uchytil a priam vytrhol von, hlboko sa nahne nad dieru, ponorí svoju ruku kúsok pod hladinu a v momente kedy je pripravený poriadne zatiahnuť, niečo ho chytí a stiahne pod hladinu.
"Ahá, takže kapríka sa ti zachcelo, že áno? Hostinu usporiadať. Neboj, dovedieme ta až ku kaprovi a tá hostina... nuž bude tam."
Rybár ani v najmenšom nechápal čo sa deje. To jediné čo mu prišlo na um je že ho chytila dáka šaratica, vodná víla a ťahá ho do svojho pelechu. Keď už sa zdalo že sa pôjde na vec, nečakane precitol, akoby zo sna.
"Stávaj Vodník, je to naliehavé." K jeho veľkej nespokojnosti, na neho volala zlatá rybka. "Kaprieho princa znovu uniesli."
"Zas ten Kapor, to sa bude skutočne opakovať každý rok? Kedy si už dajú konečne pokoj? Ach, to aby som si zobral o pár hrnčekov ma dušičky navyše." Vstal vodník, aby poctil suchozemskú hostinu svojou návštevou. Možno že tentoraz, už konečne zmenia ten ich sviatok na niečo iné.

Dretnoth

Dretnoth

Diskusia

Aleš Horváth
Pointu som nepochopil. Zvrat na konci je trochu zvláštny
30.12.2019
8HitBoy
Mne sa to, naopak, páčilo. Nie všetko musí byť exaktne napisané. Pointa je jasná a zvyšok ponechaný na fantázii čitateľa.
30.12.2019
B.T. Niromwell
Ja si to viem interprtovať dvoma spôsobmi a viem, že by ma to nemalo iritovať, ale irituje ma to, som asi pasívny čitateľ. Ale je to celkom pekný text, podľa mňa na tebe vidno veľký pokrok od prvej poviedky až po tie novšie. Pozor niekedy na kostrbaté vyjadrovanie ("vetvičky, ktoré tam zabezpečujú, aby") a nesprávne predložkové spojenia ako "u diery", "po tichu" je čechizmus. Potešila ma zmienka o šaratici:)
01.01.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.