Generálny chaos

Fantasy bitka o územie. Nič viac, ani nič menej. Prvá poviedka tohto autora na našom serveri je úryvkom z väčšieho celku.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Ilustračné obrázky k spacenews - Generálny chaos
Ilustračné obrázky k spacenews - Generálny chaos / Zdroj Disclaimer
Boj prebiehal rano.
Slnko stalo tesne na vrcholku hor a prve luce presvitali cez koruny stromov ked sa Luk prezehnal, zodvihol lavu ruku k slnku tak, aby cez blanky medzi prstami presvitali luce a cerpal energiu zo slnka. v duchu predniesol svoju rannu modlitbu k duchu prirody. Prosil o silu, pokoj a stastie v boji.
Po chvili meditovania sa uvolnil a vstal. potom vytiahol svoj mec. Bol to dar od stryka, veterana bojov z južných mori, a oznaceny nápismi a runami. Bol v bazni z meca, ktory mal pouzit prvykrat v skutocnom boji na zivot a na smrt.
Na hlavu si dal staru osuchanu prilbicu s rohmi, olamanymi od pocetnych narazov.
v diaľke pocul dupot pochodujucej armády.
od začiatku boli v taktickej nevyhode. Nepriatel utocil z kopca a to mu davalo potrebnu rychlost. Luk zodvihol mec a cepel odrazila luce slnka takze z dialky vyzerala ako lesknuce sa zlato.
Po jeho pravici stal mohutny Fach, odety v kruzkovanom brneni drziac obojrucny mec. Fachov oddiel bol vyzbrojeny dlhymi štítmi, a kazdy clen jazdy mal tazkeho obrneneho kona.
Luk velil pesiakom. Po Lukovej lavici stal Tom, vzdy vesely, so svojim oddielom lukostrelcov. Ked sa pochodujuca armada priblizila na dostrel, Tom vydal pokyn. lukostrelci poklakli na jedno koleno a zacali páliť salvu za salvou do masy pochodujuceho nepriatela.
Niekolko pochodujúcich padlo namieste, zopár zakolisalo, ale masa sa hrnula ako nezastavitelna zelezna armáda a pochodovala vpred.
Tom sa po stvrtej salve stiahol, a so svojim oddielom vbehol do lesa neďaleko. Luk sa naposledy upravil v opasku, dotiahol prilbu k brade a do lavej ruky vzal tazky obrnený štít. Pravackou cvicne svihal mecom. Fach naskocil na kona a odtiahol na vychod.
Taka bola ich taktika. Najprv preriediť rady sipmi. Luk musel udrzat pozície. A Fach planoval nakoniec z boku vrazit do nepriatela klin jazdy ozbrojenej dlhymi stitmi, kopijami a obojrucnymi mečmi.
Luk pockal, kym sa k jeho jednotke priblížila pechota a cakal ze sa nan priamo vrhne. V zilach mu prúdil adrenalin a horuca krv a túžil ničiť nenávidených nepriateľov. K jeho hroze sa nepriatel rozdelil.
Jedno kridlo ho obišlo, druhe cakalo v strede a tretia cast bojovala s lukmi proti uhanajucim jazdcom Fachovej jednotky. Kone padali a erdzali bolestou, zhadzovali jazdcov a sposobovali zmatok.
Luk sa napriek pripravovanej odvahe(?) nedokázal pohnut z miesta. Sledoval, ako Fachova jazdecká jednotka kolisa, straca sa a iba Fach nasledoval plan a mieril na vychodny kopec mimo dostrelu nepriateľských lukostrelcov.
Ten pohlad spôsobil ze z Luka spadla nervozita, zaťal stihle prsty do meca a rozbehol sa s revom na nepriatela. Jeho jednotka ho však nenasledovala. To Luk našťastie nevidel. Luk dobehol k najblizsiemu nepriatelovi, slachovitemu dlhanovi s vysokou prilbicou a dlhou ohnutou sablou a zaťal mečom do jeho oceľou obiteho štítu. Meč odskočil a vypadol mu z rúk. Muž sa zasmial a štítom ho udrel po hlave. Luk padol k zemi, otriasol sa a vrhol sa po meci. Tuzil po krvi. Schmatol mec a vrazil ho do nechraneneho kolena vysokeho bojovnika. Ten vykrikol a zahnal sa po Lukovi. Luk si v poslednej chvíli zachránil zivot tym ze si stitom zakryl hlavu. Dlhanova sabla silou uderu a váhou nepriatelovej ťažkej ruky roztala štít a urobil zub na Lukovej prilbe.
Luk skocil na nohy a rychlym svihom sekol po nepriateľovi. minul o vlas. urobil rychlu otočku z vlastnej zotrvačnosti a odskocil. do nechraneho boku ho bodla dyka. zurivo machol mecom a utal ruku s dykou v zapasti.
Vtom mu iny nepriatel podrazil nohy a Luk prišiel o dych. Tesne vedla neho sa zaborila do zelenej travy zle mierena kopija. Luk sa prekulil a rychlo vstal. Zurivost ho ovládla a zacal sekat hlava nehlava. Nepriatelov prekvapila prudkost utoku a cuvli pred Lukom ohanajucim sa mecom. Vtom sa z vychodu prirutila Fachova jazda. Ako dlhe žihadlo cvalal s napriahnutou kopijou na cele Fach a v patach mal 200 jazdcov. Zmietol prvu aj druhu liniu nepriatelskej armády a prešiel na západnú stranu bojiska. Tam opisal polkruh a zautocil na zadnu, nechránenu cast nepriatelovej armady.
Luk sa obratil a v hneve videl ako jeho jednotka stoji opodial a bojacne ocakava na príkaz.
"zbabelci" zadunelo mu v hlave, ked na nu padol uder stitu vysokeho, raneneho ale neustupujuceho bojovnika. Luk sa zurivo vrhol vpred ako osa napadajuca medveda a bodal a sekal, rubal a tal, az vysokan padol a Luk mu do hrude zabodol mec.
Unava nan dopadla ako uder a prudko mu klesla hlava. Silou vole sa vzoprel slabosti a rozhliadol sa. Tom nezahalal. Z lesa sa sypali šípy na obracajucich sa nepriatelov, ktory utekali krizom krazom po bojisku v strachu o holy zivot a beznadejnej snahe o jeho zachranu. Fachova jazda uz koncila masaker a brala do zajatia vzdavajucich sa a dorazala odvaznejsich, ktori odmietali odhodit zbran.
Luk vytrhol mec z hrude leziaceho nepriatela a zodvihol zastavu leziacu na zemi. Mala žltú farbu a trepotala sa vo vetre. Až vtedy dorazila jeho jednotka. Luk sa s hnevom otočil k svojmu najvernejsiemu podriadenemu a udrel ho do brady. Nato sa ovládol, zdvihol ho a podal mu vlajku.
Ostatným vyplasenim mladikom dal rozkaz pohladat na bojisku zranených a odviezt ich do zakladneho stanu. Sam sa lacne napil z flase ktoru mu podal opat ranhojic a dohliadal na priebeh bitky.
Boj bol uz takmer na konci. Tom sa vracal z lesa v sprievode hlavnej lukostrelkyne Anny. Postavil sa k Lukovi a bezstarostne nadhodil :
"Dnes to bola malina, co Luky?"
Luk sa usmial. Tom bol bojacny, ale skvely lukostrelec. Generál ale až nakoniec. Až po bitke. Anna sa k Tomovi privinula a laskyplne ho pobozkala.
O chvilu nato dorazil Fach.
"Strasne straty. Mal si ich poriadne posekat Luk! A nie pohrat sa s mecikom s jedným pešiakom!"
S Fachom kráčal zastup koni a jazdcov, zajatci boli na konci, ruky mali priviazane k postrojom a kracali v dlhom zastupe.

František

František

Diskusia

Zdeno Jašek
Dal som 2 body - za názov.
Možno je problém, že takto vytrhnuté z kontextu je to o ničom. Nevedel som, kto bojuje proti komu a prečo. Či mu mám alebo nemám držať palce. Bolo mi jedno, či hlavného hrdinu zabijú alebo nie. Čakal som nejaký zaujímavý vojenský manéver, alebo aspoň nejakú mágiu na spôsob fantasy, ale nič také neprišlo. Chlapík sa proste sám pustil do nepriateľa a hoci sa z neznámych príčin jeho družina na neho vybodla, nepriateľ bol dostatočne neschopný na to, aby ho samého zabil.
Gramatika tomu tiež nepomáha - autor by sa mal rozhodnúť, či chce používať diakritiku alebo nie.
Názov to vystihuje: generálny chaos.
06.04.2017
Marek Páperíčko Brenišin
Môžem podotknúť, že strašné, je prislabé slovo.
Nie je to fantasy, respektíve, fantasy to je len preto, lebo sa bojuje chladnými zbraňami. Ale to je prislabý argument, v Šlechtových knihách sa objavujú aj palné zbrane a i tak to stále sleduje pseudo-medieval líniu.
Nie je to bitka. Je to scéna z akčného filmu, kde, citujem 50 vecí, ktoré by sme nevedeli bez amerických filmov: "Ak hlavný hrdina ovláda bojové umenie, bojuje s ním zásadne jeden protivník. Ostatní len poskakujú okolo v nemožnom tanci a čakajú, kým na nich príde rad."
Súhlasím so Zdenom - čakal som nejaký taktický manéver, mágiu, zvrat, ktorý by prevýšil taktickú nevýhodu, nie, že veliteľ sa vrhne do masy nepriateľa, ktorý sleduje, ako sa mlátia dvaja ľudia a oddiely proti sebe stoja na skoro kontaktnú vzdialenosť! (pokr.)
18.05.2017
Marek Páperíčko Brenišin
Po štvrté, naštuduj si veci, myslím to v dobrom, je potom väčšia šanca, že napíšeš uveriteľnú scénu. Sapkowski v Zaklínačovi venoval bitke medzi Nilfgaardom a Severnými kráľovstvami celú kapitolu, písal ju z pohľadov rôznych postáv, celé to potom vyznelo dynamicky, nebol to len suchý opis niečoho.
Tým sa dostávam k piatemu bodu, neuveriteľnosť, čo sa týka taktiky. Pri bitke veľkých armád obvykle dochádza k manévrom, útoku, ústupu, preskupovaniu síl, málokedy sa stáva, že sa veľká bitka rozhodne v priebehu dvoch hodín, ako sa to stalo pri v roku 1526 Moháči napríklad. Väčší, adekvátne využitý rozsah by len prospel.
Posledné, gramatika. Ja zastávam názor Saš Pavelkovej: "Ak autor píše, mal by ovládať jazyk, v ktorom píše. Ak tak nevie, mal by si takého človeka nájsť."
Dal som jeden, lebo ak by som nehodnotil, nechtiac by som tomu dvihol hodnotenie.
18.05.2017
jurinko
Suhlasim so vsetkym vyssie povedanym. Dal som 1, z rovnakeho dovodu, ako Papericko.
24.05.2017
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.