Výkupné

Napriek novému roku sa na chvíľku vrátime do obdobia krátko pred Vianocami, kedy malý Miško píše bratovi v zahraničí list. Prvá poviedka tohto autora na našom serveri.
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Výkupné
Ilustračné obrázky k spacenews - Výkupné / Zdroj Disclaimer
Miško si s povzdychom sadol za písací stôl. Zase naňho vyšla nemilá úloha – napísať staršiemu bratovi do zahraničia.
Vzal si hárok papiera, pero a začal písať:
Milý Peťo!
Ako sa máš? My sa máme dobre. Teda ja určite. Aj mamina s ocinom vyzerajú oveľa spokojnejší, odkedy si preč. Ale to som Ti už písal. Zmenilo sa to, že už konečne prestali robievať oslavy na Tvoj odchod. To ma veľmi potešilo, lebo vtedy ma posielali spať k babine. Nie že by som ju nemal rád. Vždy má nakúpených veľa sladkostí a koláčov, ktoré mi ohromne chutia. Ale nemá počítač ani internet.
Vlastne teraz je to už jedno. Na internet sa už chodiť nedá. Pred dvomi mesiacmi vírusy zničili všetky naše počítače a mobily, dokonca aj Dunčov petbook. Nestalo sa to iba nám, ale každému na celej zemeguli. Vraj sa začala svetová elektronická vojna.
Všetci sú z toho smutní, vrátane mňa. Už si nemôžem sťahovať nové hry a keď si chcem pozrieť nejaký film, musím si zapnúť televízor. Nedajú sa posielať emaily ani dávať lajky ku obrázkom či komentárom. Aj preto Ti píšem list. Len mi nezabudni odpísať, či sa Ti páčil.
Jediný, kto má z toho radosť, je ujo Ondrej. Teraz má veľmi veľa peňazí. Prednedávnom si založil novú firmu. Robí programy na tvorbu vírusov. Tie predáva vládam, ktoré majú medzi sebou nejaký spor a tú vojnu začali. Už po týždni podnikania kúpil béemvé, potom aj ostatné automobilky. Rodičia vravia, že je sviňa. Keď nám však splatil dlhy a daroval štyri nové autá, vôbec im to nevadilo. Odvtedy sa do školy vozím na športiaku ako veľký pán.
Mamina mi prikázala, aby som Ti napísal, že ani tento rok nemáme na výkupné. Je to preto, lebo teraz zažívame ťažké časy a nemáme peňazí nazvyš. Mamina s ocinom hovoria, že si za to môžeš sám, vraj ktorý debil by chodil na dovolenku do Iraku. Podľa nich Ťa nakoniec tí únoscovia na slobodu pustia sami. Vravia, že nikto dlho neznesie Tvoje neustále hundranie, múdre reči, stupídne správanie či len pohľad na Tvoj hnusný ksicht. Ja si to nemyslím. Vydržať sa dá všetko.
Všetci Ťa pozdravujú a je im úprimne ľúto, že ani tento rok spolu neoslávime Vianoce (povedala babina). Mimochodom, neviem sa ich dočkať. Dostanem sadu herných konzol a veľa hier. Nebuď smutný, že tu s nami nebudeš. Sviatky nám môžeš s partiou ožratých kamarátov pokaziť inokedy.
P.S. Dúfam, že teroristi sa o Teba starajú dobre.
Tvoj brat Miško

Sep

Sep

Diskusia

Ajka
Neviem, či som sa mala smiať, ale mňa to veľmi pobavilo. Super karikatúra! Škoda, že to nebolo viac rozvité, pokojne by som čítala ďalej!
14.01.2017
Sep
Ďakujem, som rád, že pobavilo. Bol to taký môj malý experiment. Áno, asi som to mal viacej rozpracovať, ale aspoň nikoho neoberiem o veľa času :)
14.01.2017
Marek Páperíčko Brenišin
Dal som 6 :-) Páči sa mi, že to bolo formou listu, ale stále neviem trošku, v akom rozpoložení veku sú hlavné postavy, teda najmä autor listu. Nebolo to ale zlé, možno by to chcelo trošku viac doladiť, pretože pri odseku o športiakoch mi trochu zastal rozum. Ale pobavilo ináč, takže držím palce do budúcna,
16.01.2017
Sep
Ďakujem za komentár. Ja tiež neviem, v akom vekovom rozpoložení boli, možno práve tu je ten problém :) Bola to taká srandička, mal som si dať viac záležať.
16.01.2017
jurinko
Krasne :-D Tolko rodinnych trablov pokope, na tak malom priestore, to sa len tak nevidi :-) Uplne si to viem predstavit, este aj to, ako zazivaju krusne casy, a pritom si kupuju konzoly a vozia sa na styroch autach (Miska imho do skoly vozil na sportiaku tatko, to by mi, vzhladom na styl listu, davalo zmysel, hoci to tam nebolo povedane) :-D Proste dobre, na prvotinu uplne super! :-) Takyto nadhlad a lahkost pisania sa mi pacia, len na nieco viac, ako iba chvilkove pobavenie je najlepsie, ked sa snubia aj s (tfuj!) tvrdou pracou. Ak to dokazes, tak na teba zacnem ziarlit, uz to vidim ;-) Dal som 9 a dufam, ze nezaspis na vavrinoch :-) Drzim palce.
17.01.2017
Sep
Ďakujem za reakciu. Áno, s tým športiakom som to myslel presne takto. Nabudúce si na také veci musím dať väčší pozor. Toto nie je moja prvotina, zopár poviedok som už poslal do Ohnivého pera.
17.01.2017
Lea Casali
Hihi, som sa dobre zasmiala :) myslím, že to bolo originálne a milé 😊 a tí som veľký kritik, nepáči s ani hocičo ;) 10/10
21.01.2017
Lea Casali
Tu sa nedá editovať? Vrrr, ospravedlňujem sa za chyby, mobil má neposlúcha :)
21.01.2017
jurinko
To bolo este celkom v pohode, autocorrect vie robit aj vacsie trable :-D
31.01.2017
Marek Páperíčko Brenišin
@Jurinko: Mne raz opravil v poviedke "bonzovala" na "obnažovala" :-D
03.02.2017
Sep
@Marek Páperíčko Brenišin ale veď predsa tým bonzovaním obnažovala ich činy verejnosti. Určitú vnútornú logiku to má :D Ale ako synonymum by som radšej nepoužíval. Keby to bola taká bonzáčka, že by sa "obnažovala" príliš často, mohlo by sa to zvrhnúť na nejaké sodomie :D
04.02.2017
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.