Kráľovná

Svet stojí pred veľkými zmenami. Kráľovná je po štátnom prevrate prinútená opustiť kráľovský dvor, aby zachránila svoj domov a svoj ľud. Je pripravená obetovať vlastné šťastie v prospech krajiny, ktorú nadovšetko miluje. Prvá poviedka tejto autorky na našom serveri.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Kráľovná
Ilustračné obrázky k spacenews - Kráľovná / Zdroj Disclaimer
Staré dvere z dubového dreva sa s ťažkosťami otvorili, nočné ticho preťal škripot roky nenaolejovaných pántov. Malou škárkou vniklo do chodby mesačné svetlo a spolu s ním aj postava, tichá ako tieň, zahalená v ľahkom plášti, ktorý skrýval ladné krivky jej tela. ,,Kráľovná“ z hĺbky tmavej chodby sa ozval škriekavý, rokmi nepoužívaný hlas starca. ,,Najvernejší z rytierov, láska moja“ šepla kráľovná do tmy, a naslepo sa pohla vpred. Vírenie prachu, ktoré spôsobila otvorením dverí konečne ustalo a jej oči si privykli na tmu. Pri stene rozoznala obrys skrčenej postavy. Kráľovná nasala nosom vzduch silno raziaci zatuchlinou a niečím, čo nevedela identifikovať. Starec sa odlepil od steny a vykročil smerom k nej. ,,Zostarol si“ Postava v tuláckej kutni sa zasmiala neveselým smiechom. ,,Zato ty si stále rovnako krásna ako keď som ťa videl naposledy, kráľovná moja. Dokonca si ešte krajšia. Každý deň, odkedy si odcválala z Lesa a mňa si tu nechala, povereného úlohou, na ktorú sa nikto iný neodvážil a ty si nikomu dostatočne nedôverovala, som sníval o dni kedy sa vrátiš a kedy opäť uvidím tvoju tvár. Štyridsať rokov som žil v odlúčení od ľudí a chránil tvoje tajomstvo. Pri zdravom rozume ma držala len spomienka na tvoju hrdú postavu a plamennú povahu, na teba moja kráľovná, ktorá si sa vzoprela kráľovi a vybrala si mňa, obyčajného pohraničného rytiera.“ ,,A akej odmeny sa ti dostalo? Ty si mi celé desaťročia verne slúžil a vykonával úlohu, ktorej plnenie som nemala právo žiadať od nikoho, nieto ešte od teba. A ja som po celý ten čas žila po boku kráľa na dvore“ zašepkala kráľovná. ,,Ale milovala si mňa, prosím, nesnaž sa ma presvedčiť o opaku, vidím ti to na očiach“. ,,Milovala a stále milujem, štyridsať rokov premýšľam o tom, aké to mohlo byť, keby sme vtedy spolu odišli.“ ,,To by si neurobila, si dcéra svojho otca, miluješ našu krajinu, miluješ náš ľud, nikdy by si ho nenechala napospas uchvatiteľovi trónu.“
V diaľke sa ozvalo zavytie. ,,Čo to bolo?“ ,,Prichádzajú“ šepla kráľovná. ,,Prečo si prišla Katarína? Prečo si tu po toľkých rokoch?“ rytier tasil meč a postavil sa ku dverám. ,,Kráľ je mŕtvy. Krvavý princ, kráľov brat potajme pripravil štátny prevrat. Kráľ si bol sebou samým a svojou absolútnou mocou taký istý, že prehliadol sprisahanie, odohrávajúce sa mu priamo pod nosom. Nebol pripravený na zradu z vlastných radov.“ povedala kráľovná silným, vyrovnaným hlasom bez náznaku emócií. ,,Nech žije kráľ“ zatiahol starý rytier posmešne a odpľul si k nohám. ,,A čo je s princeznou?“ rytierov hlas preťala náhla obava. ,,Je v bezpečí“ kráľovná pristúpila ku starému rytierovi a nežne sa dotkla jeho zarastenej tváre. ,,Je to presne tam, kde si to vtedy nechala, ani som sa toho nedotkol ako si prikázala. Bež, ja ich na chvíľu zdržím.“ Kráľovná sa váhavo pohla do tmy na konci chodby. ,,A kráľovná, ďakujem, že sa mi pred smrťou dostalo tej potechy ešte raz ťa vidieť. Zbohom láska moja.“ ,,Zbohom Martin, najstatočnejší a najvernejší z rytierov, dejiny na teba zabudnú, no v mojom srdci a kráľovstve lesných bohov budeš žiť naveky. Dúfam, že sa tam už čoskoro stretneme.“ Kráľovná sa rozbehla do chodby, a rytier Martin by bol odprisahal na česť svojej rodiny, že pri poslednom pohľade, ktorý mu venovala, sa na jej hrdej tvári zjavila krištáľovo čistá slza. Pobozkal rodinný erb na rukoväti svojho meča a vyslal krátku modlitbu lesným bohom. Jeho úloha sa skončila, bol pripravený umrieť a zobrať so sebou čo najviac bastardov, ktorí chceli ublížiť jeho jedinej láske.
Kráľovná bežala podzemným labyrintom chodieb. Už dávno sa zabudlo, kto ich vystaval a za akým účelom. Iba málo ľudí čo i len tušilo o ich existencii. Starostlivo pridržiavala pravú ruku na stene a počítala odbočky. Dych sa jej zrýchlil a prepadla ju silná klaustrofóbia. Na chvíľu zastala a zhlboka sa nadýchla. Boli to už roky čo sa naposledy ponáhľala týmito chodbami. No tu dole akoby čas prestal plynúť, akoby znova bola tou mladou ženou, skoro dieťaťom, na ktorého pleciach spočíval osud kráľovstva. Často ľutovala svoje vtedajšie rozhodnutie, no nikdy ho nespochybňovala. Bolo to to najlepšie, čo vtedy mohla urobiť.
Letmo sa dotkla malého obrázku jedného z lesných bohov vyrytého v tráme. Na hlave mal parožie, okolo krku kvety a divoký výraz v tvári. Mnoho ľudí by jeho podobizeň vydesila, no kráľovnú nie. Katarína patrila do starého sveta, verila v starých bohov a mágiu prírody. Dotyk s drevenou podobizňou bôžika ju zvláštne upokojil. Po dlhom čase sa cítila doma. Na chvíľu si spomenula na Jediného boha, v ktorého veril jej manžel, náboženstvo, ktoré vytlačila starú vieru do lesov. Svätyne boli označené za pohanské a iba málo ľudí sa odvážilo verejne sa priznávať k viere v lesných bohov. Katarína svojho manžela rešpektovala, bol to dobrý vladár a v posledných rokoch života si vytvorili pekný, harmonický vzťah. No nikdy ho nemilovala. Jej srdce vždy patrilo iba jedinému. Tomu, ktorý sa za ňu práve chystá položiť život.
Z ničoho nič k nej doľahol príšerný rev a zvonenie mečov. Už sú tu. Vojaci čo ju prenasledovali, objavili tajné dvere skryté pod skalným previsom a bojujú s Martinom. Kráľovná znovu pridala do kroku. Ešte posledný krát odbočila a ocitla sa pred ďalšími dverami. Dvere boli vyrobené z lipového dreva s vypálenými ochrannými runami. Kráľovná si rozopla retiazku s drobným zlatým kľúčikom, ktorý kedysi dostala od starej dojky a nikdy si ho neskladala z krku. Teraz sa bez neho cítila zvláštne nahá. Zamrmlala pár slov v Neznámom jazyku a vložila kľúč do zámky. Zámka jemne cvakla a dvere sa nehlučne otvorili. Kráľovná Katarína vstúpila do malej kruhovej miestnosti vytesanej do kameňa. Po obvode horeli fakle a osvetľovali kamenný oltár uprostred miestnosti. Okolo oltára vyrastali z kameňa drobné lúčne kvietky. Na oltári ležala malá drevená truhlička so železným kovaním. Vyzerala stará a nijako zvlášť vzácna. Katarína schmatla truhličku pod pazuchu a započúvala sa do ticha. Zvuky boja utíchli, čo znamená, že Martin padol a jej prenasledovatelia sú už v labyrinte. Nepotrvá dlho kým ju nájdu. Krvavý princ poznal rovnako dobre ako ona kľúč na prekonanie labyrintu.
V návale zúfalstva vytiahla zo záhybov plášťa malý mažiar a nôž. Z okolia oltára odtrhla pár kvietkov a zamrmlala rýchle ospravedlnenie lesným bohom. Kvietky rozpučila v mažiari na kašu a bez mihnutia oka si rozrezala dlaň a kvapla pár kvapiek krvi do zmesi z byliniek ktorú pripravila. Chodbou sa ozývali kroky bežiacich okovaných vojenských topánok. Zmesou nakreslila na stenu pár rún a vykríkla tri slová v Neznámom jazyku. Stena sa rozžiarila a kráľovná ňou prebehla akoby tam ani nebola a zmizla v lese.
Kapitán vojska Krvavého princa vbehol do okrúhlej miestnosti práve v tej chvíli, keď kráľovná mizla za stenou. Nezľakol sa, bol síce mladý, a väčšinu života prežil vo vojenskom tábore no kým bol ešte dieťa vychovávala ho otcova sestra. Stará dedinská vedma, ktorá ho čo to naučila o starej viere. Bol nahnevaný sám na seba. Mal za úlohu priviesť princeznú a kráľovnú k novému kráľovi a on zlyhal. Princezná zmizla ešte pred napadnutím paláca nevedno kam a kráľovnú prenasledoval až do Lesa, kde ju kvôli tomu starému rytierovi, ktorý sa jemu a jeho družine postavil na odpor stratil.
Kráľovná postávala na hranici Lesa a pozorovala plamene šľahajúce z kráľovského paláca. Z Lesa sa žiaden dym nedvíhal. Zvláštne, očakávala, že vojská Krvavého princa zapália podzemnú svätyňu. ,,Zbohom“ zašepkala kráľovná, dávala zbohom mestu, kde prežila celý svoj život, zbohom svojmu titulu, zbohom svojej mŕtvej láske, zbohom svojej krásnej dcére, zbohom mŕtvemu manželovi a zbohom svojmu predchádzajúcemu životu. Ešte raz skontrolovala drevenú truhličku, bezpečne pripevnenú o sedlo, otočila koňa a bez toho aby sa obzrela odcválala do čierno-čiernej tmy.

Anna

Anna

Diskusia

Aleš Horváth
uzasny server kde sa neda formatovat text. fakt to prida na citatelnosti toten megablok textu. ozaj fakt na hovno.
20.08.2016
Aleš Horváth
našiel som tam naprosto zanedbatelnych a drobnych 18 gramatickych chyb. ale kedze neovladam gramatiku tak ich je asi podstatne viac.
20.08.2016
Milan Smolka
Nuž čo dodať. Formátovanie bolo opísané, tomu sa venovať nebudem.
Takto hovorí kráľovna so svojou svojou tajnou roky skrývanou láskou asi, len v rozprávkach. Alebo v prípade, že má šestnásť. Ich rozhovor by sa pravdepodobne niesol v inom duchu. Asi by bol nahnevaný, keďže bol zavretý desaťročia sám v tmavej miestnosti(stravu a vodu dostával zrejeme popod dvere) Jeho láska, nech je akokoľvek čistá by v lepšom prípade trvala niekoľko rokov. Prijal by som viac opis danej situácie a vnútorné pochody namiesto zbytočných opisov prostredia(Prečo musí byť slza vždy kryštálovo čistá :-)
A napokon hlavný hrdina, ak potrebuje krv na svoje kúzlo alebo hoc čo, si vždy prereže dlaň. Stačí si pichnúť do prsta a máme krvi habadej.
Škoda, len že sme sa nedozvedeli trochu viac.
20.08.2016
Inferio
Poviedka je bohužiaľ ako úryvok z dlhšieho románu. Predošlé udalosti síce boli opísané, ale záver tiež neponúka žiadne napätie, ani uspokojenie. Kráľovná mohla urobiť niečo odvážne a šokujúce, ako sa len vypariť. Zle sa čítali aj tie kvetnaté a dlhé vety, dialógy pôsobili skôr komicky a otravne, aj keď malo ísť zrejme o "rytiersku mluvu". Takto ale nikto v skutočnosti nerozpráva, ani vo fantasy románoch.
Treba robiť viac odsekov, aby bol text prehľadnejší, priamu reč je lepšie posunúť na nový riadok. Ak by bol dej zaujímavejší a nebolo by tam toľko zbytočnej vaty, mohol sa z toho vykľuť nejaký zaujímavý konflikt. Dal som 3 body, nech sa darí pri ďalšom písaní.
20.08.2016
Inferio
*PS. Z Aleša si ťažkú hlavu nerob. Je urazený z inej diskusie o gramatike, ktorá s tebou nemá nič spoločné a asi sa rozhodol, že si svoju frustráciu vybije na nováčikovi. Ja som si nejaké hrúbky v poviedke nevšimol, sú tam interpunkčné znamienka aj diakritika, ani i/y mi žiadne neudrelo do očí. Možno som niečo prehliadol, ale priama reč nie je písaná správne, chýbajú tam čiarky. To si odporúčam doštudovať.
20.08.2016
zuna
Milan Smolka, autorka to napísala správne: je to krištáľovo čistá slza (číry kryštál zlúčeniny kremíku sa nazýva krištáľ) a nie kryštálovo čistá slza (lebo to nedáva zmysel, keďže pojem kryštál vypovedá iba o tom že je látka nejako štrukturovaná, teda, že sú atómy usporiadané v kryštalickej mriežke, ). Ale asi si chcel povedať, že ti prekáža klišé výraz :-) A túto gramatickú poznámku (ahoj Aleš) sem píšem, lebo iné tu nie je veľmi čo povedať. Súhlasm s Inferiom, že dialógy aj správanie postáv sú ťažko uveriteľné. Autorka, skús trochu ubrať pátosu, prehrať si v hlave tú scénu, potom ju napísať. Držím palce.
20.08.2016
Aleš Horváth
inferio, obidva komentare boli smerovane na jurinka nie na Anku. nejaky si vztahovacny :-) milan. laska resp. jej pozostatky tam mozu byt i po 40ich rokoch, ale uz zmiesane so sklamanim, alebo skor ako prijemna spomienka. prva laska je na cely zivot, aj ked horuca zalubenost vyprcha. ako rytier tam mohol zostat aj z dovodu poslusnosti/oddanosti a rytierskej cti. skôr by som riesil ako tam tych 40 rokov zil. mohla tam dat fantasy prvok "snimac pohybu" inak by bol skamenely(kvazi nesmrtelny z pohladu plynutia casu). a ten ich vztah by bol taky ze rytier-ucta ku kralovi/kralovnej a kralovna-sympatickost/oblubeno st nemeho strazcu(povedzme ze sa chodila za nim hravat ako mala). moj nazor, nemusi byt spravny
21.08.2016
Inferio
Aleš, nie som vzťahovačný. Len sa pokúšam predstaviť si, aké je to zverejniť prvý krát poviedku a dostať takýto komentár.
21.08.2016
Aleš Horváth
ktory ani jej nepatril. len " nevezmes meno Jurinkovo nadarmo"!:-D za to formatovanie ani Anka nemoze, to je chyba serveru ze neumoznuje formatovanie textu pri vkladani. ty si jej takisto vytykal gramatiku takze zeby bol tvoj komentar o nieco lepsi, no neviem ci aj nie.
21.08.2016
Milan Smolka
zuna dakujem za postreh, tiez som si svoju gramaticku chybu vsimol, ale az po odoslani :-) Naozaj mi prekazalo klise.
21.08.2016
Aleš Horváth
sak aj ja si kolko raz vsimnem scoje cgyby. a da sa opravit? neda. ale hlavne ze som obycajny deges ktory neovlada gramatiku. ale co ja za to mozem ked tu sa nedaju opravovat chyby?
21.08.2016
jurinko
Mne sa zdalo, ze to malo atmosferu, co je uzasny vykon na prvu poviedku. Mozno by fakt bolo dobre ubrat z tej preumelkovanosti, ale skor mi to vadilo v pasazach rozpravaca, nez v priamej reci. Co sa tyka formatovania, najlepsie je pouzivat enter - hlavne pri priamej reci je dobre davat kazdu repliku na novy riadok. Bloky textu odporucam odenterovat 2x, pretoze nasa stranka nerozlisuje rozne riadkovania. Technikalie, nabuduce to bude urcite lepsie ;-) Osobne by som si rad precital, co sa teraz stane, pride mi to ako prolog k nejakemu vacsiemu dielu, akych tu mame cele hory, ale pokracovaniami sa to tu zas az tak nehemzi... Predbezne to ma u mna nasliapnute na nejakych 6/10, ale kedze neviem, ako to bude pokracovat, tak nehodnotim. Pokracovanie totiz moze byt vydarene, a vtedy hodnotenie stupne, alebo moze byt nevydarene, a vtedy hodnotenie klesne. Kazdopadne je to nadejne. Drzim palce :-)
21.08.2016
Stano Lacko
Ales, chyby ok. Toto je v procese pripravy, kde bude tieto veci mozno menit.
21.08.2016
Aleš Horváth
ved-vies-kto, a cudujes sa ze akosi sa nevies dockat tych pokracovani? ja sa Norbertovi ani tomu cloveku so Spolocnostou ani necudujem po kritike co dostali. odo mna pokracovanie necakaj, mam rok nechat pisanie. ibaze by si mi na to jedno nedokoncene udelil dišpenz ;-)
21.08.2016
Zdeno Jašek
a<p>
b<br>
c
21.08.2016
Zdeno Jašek
Ak by aj poviedka mala pokračovanie, samotný úvod k celému "dlhému príbehu" by mal mať tiež svoju stavbu. Mohlo to byť aj napínavejšie - prenasledovatelia mohli vtrhnúť ku kráľovnej a rytier ich mohol najprv odraziť, chvíľu mohli unikať a dialógy si mohli vymieňať medzitým. Vzhľadom na to, ako sa kráľovná ponáhľala, bol prvý zdvorilostný dialóg medzi ňou a rytierom pridlhý. Takto nevzniklo žiadne napätie z toho, či sa kráľovnej podarí uniknúť. Tiež nebolo jasné, prečo chcel nový kráľ zabiť aj kráľovnú. Mohol sa s ňou napr. oženiť apod.
21.08.2016
Zdeno Jašek
Chýbajúce odseky dosť znížili čitateľnosť (rovnako ako je znížená čitateľnosť komentárov v diskusii, keď sa nedá používať ENTER). Gramaticky tam chýbali čiarky. "Posledný krát" sa píše spolu. Zvážil by som používanie veľkých písmen v slovných spojeniach "Jediný boh" a "Neznámy jazyk". Táto veta je trochu nezrozumiteľná (asi preklep): "Na chvíľu si spomenula na Jediného boha, v ktorého veril jej manžel, náboženstvo, ktoré vytlačila starú vieru do lesov."
21.08.2016
Zdeno Jašek
Off-topic: zhruba pred mesiacom som odoslal novú poviedku na scifi.sk. Bude niekedy uverejnená?
21.08.2016
Aleš Horváth
3.9. pokial mi to spravne ukazalo
21.08.2016
Stano Lacko
Minidarcek.
Co na to hovorite?
21.08.2016
Aleš Horváth
1 Enter
2 Entery
skuska
21.08.2016
Stano Lacko
No, prave pre milion enterov bolo doteraz zakazane formatovanie prispevkov. Takze aspon takto, mozno by sa dalo urobit ze 3 a viac entery = 2 entery?
21.08.2016
Aleš Horváth
skusim 3
staci aspon jeden eneteeer. konecne to nebude jednoliaty text. yeah!
21.08.2016
Zdeno Jašek
Používanie ENTERov v diskusiách je vítaný upgrade, takže vďaka.
Ten dátum 3.9. ti určite ukázalo nesprávne :). Ja mám dátum poslednej úpravy poviedky 19.7. a mám pocit, že som poviedku posielal koncom júla. Skôr mi išlo o to zistiť, či som ju vôbec poslal.
21.08.2016
Zdeno Jašek
Off-topic: Teraz som si uvedomil, že som asi nesprávne pochopil ten dátum 3.9. Ak ide o plánovaný termín uverejnenia poviedky na scifi.sk, možno by bolo dobré dávať autorom spätne takúto informáciu - že sú v "edičnom pláne" a ich poviedka vyjde vtedy a vtedy. Nemusím potom špekulovať nad tým, či som v rozhodujúcej chvíli naozaj stlačil tlačidlo "Odoslať", alebo mi túto mylnú predstavu vložili do hlavy mimozemšťania.
21.08.2016
Aleš Horváth
asi ano ked ju 3.9. budu publikovat. mne prichadza potvrdzovaci email ale casto ho najdem v Spame. Adhara sa moze tesit, bude to jej oblubena tema :-) z diskusii mi mail nedojde a to mam vsetko mozne zaskrtnute. ale to nie je pre mna dolezita vec.
ten enter v diskusii je super
21.08.2016
Aleš Horváth
ked sa staci "odoslat" na displeji mi zobrazi spravu "poviedka bude publikovana az po schvaleni adminim" alebo nieco podobne. akonahle ju admin schvali, tak pride email s datumom kedy bude poviedka vonku. len casto to emailove servery(ja mam gmail a to stale robilo) daju do priecinka SPAM. treba si to skontrolovat, urcite to tam niekde bude
21.08.2016
Stano Lacko
Zdeno 3.9. urcite, je nastavena ako publikovana, datum publikovania 3.9.2016.
21.08.2016
Aleš Horváth
stano. este mala prosba. nedal by sa rozsirit pocet znakov na cca 1500? idealne by bolo bez obmedzenia a tak by som reviziu diela dokazal vpratat aj do komentu(nemyslim po gramatickej previerke ale skor taku stylisticku). Hm?
21.08.2016
Stano Lacko
Ahoj bolo, museli sme to skratit. Toto je taky "kompromis"
21.08.2016
Zdeno Jašek
Tak sa ospravedlňujem - naozaj mi to potvrdenie publikovania došlo. Síce až 16.8., ale predsa.
Díky
21.08.2016
Aleš Horváth
zdeno. aj mne to doslo az po dlhsej dobe. ale je dovolenkove obdobie a bud clovek odpociva alebo taha aj za druhych. takze je to pochopitelne.
22.08.2016
Veronika Valent
Ahoj Anna,
dala som Ti 6. Hneď vysvetlím prečo. Jednoznačne máš talent, ovládaš poetický jazyk, dokážeš navodiť atmosféru. Určite pokračuj v písaní, ale najskôr chyť do ruky svoju obľúbenú knihu. Pozri, ako sa robia dialógy, prehovor každej postavy by mal byť v osobitnom riadku. Pravidlá priamej reči ste sa určite učili v škole, len si to zopakuj a začni používať.
Ak píšeš o kráľovstve a použiješ slovo "klaustrofóbia", vlastne dáš facku čitateľovi. Príliš moderné slovo, dá sa celkom ľahko opísať. Mám ju, tak viem ako na človeka pôsobí. Takisto som uvažovala, že ak kráľovná tykala rytierovi a by jej mal vzdať úctu vykaním alebo onikaním, viac prekvapilo čitateľa ich neskôr opísaný vzťah. Zaujalo ma, že kľúč dostala od pestúnky, prišlo mi to ako bezpečnostné riziko. Ak ju v diele nepotrebuješ, vynechaj ju.
Záver - príjemné čítanie, teším sa na Tvoj ďalší kúsok.
22.08.2016
Nadalan
Neodenterovanie priamej reci sposobilo neprehladnost dialogu. Keby sa rozpravali dve osoby rovnakeho pohlavia, tak ako citatel len tazko pochopim, kto, co, s kym a preco. Mozno to je ale naozaj v originali ok a len pri vkladani sem sa text posahal. Inak, som si najskor myslela, ze rytier strazi prave princeznu, ktorej existencia ma byt utajena, dokonca ze to je mozno jeho dcera, lebo inak som si tu oddanost nedokazala vysvetlit, ale asi som to prekombinovala. Princezna sa do truhlicky nezmesti :) Ci? Nie nie. Tam na konci bolo napisane, ze utiekla zvlast.
28.08.2016
Aleš Horváth
dodatočne logický pohľad k číslam: Ako mohol rytier vedieť o princezne, keď štyridsať rokov nestretol žiadneho človeka? Ak sa nevideli 40 rokov, tak rátam, že kráľovná mohla mať 55-65 rokov(15+40 až 25+40, aby sa stihla zaľúbiť v primeranom veku). Čiže pri predpoklade menopauzy v 45-50 by pri hornej hranici bola princezná takmer dospelá(v stredoveku bývali deti v mladom veku, nečakalo sa ani do tridsiatky, teda okrem Márie Terézie). Čísla sú od brucha, menopauza sa nedá určiť presne. Nehovoriac, že pri absolútnej samote 40 rokov by človek ťažko komunikoval na uvedenej úrovni, či udržal si slušné spôsoby. Myslím si, že i napriek dobrej kondícii v mladosti, by rytier po 40ročnej prestávke dokázal dostatočne dlho odolávať v sedemdesiatke mladým vojakom pri sile. Takisto ponáhľanie staršej osoby je iné, ako aj "ladné krivky" 60-ročnej osoby(kráľovné mávali veľa jedla, ale málo pohybu).
28.08.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.