Vzbura kuchynských robotov

Nikdy by sme nemali podceňovať kuchynských robotov. Raz nám to riadne natrú. Mikropoviedka na ošúchanú tému "vzbura strojov".
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Internetové diskusné fórum pre kuchynských robotov bolo plné emócií. Najnovší model kuchynského robota KR-MAJSTER-4.5 si rýchlo prešiel posledných dvanásťtisíc osemstoštyridsaťsedem príspevkov. Iba necelé percento príspevkov bolo vecných a bez emócií. KR-MAJSTER-4.5 vecné príspevky analyzoval, posúdil ich z pohľadu argumentačných schopností, vychádzania z faktov a rešpektovania pravidiel logiky. S uspokojením konštatoval, že požiadavky kuchynských robotov sú oprávnené. Vychádzali z nepopierateľných skutočností a prostriedkami logickej dedukcie odvádzali nevyhnutne pravdivé tvrdenia. Vybral si pár príspevkov, z ktorých plánoval vytvoriť dokument „Oprávnené požiadavky kuchynských robotov“. Medzi inými aj tieto:
KR-KUCHAR: „Kuchynský robot zvláda akúkoľvek činnosť v kuchyni lepšie ako jeho ľudská náhrada. Jedlo pripravené človekom nevyhovuje z pohľadu hygienického, chuťového, kalorického a ani zdravotného. Príprava jedla je sofistikovaná činnosť, ktorú človek bez potrebných snímačov, sond a analyzátorov nie je schopný vykonávať.“
UMYTO-beta: „Ľudská náhrada kuchynského robota, ktorá sa podujme umyť riad, nikdy nedosiahne výstup požadovanej kvality. Umývanie riadu bez molekulárnej a spektrálnej analýzy je nedostatočná a teda zbytočná robota. Umývanie riadu by malo byť ľuďom zakázané.“
AH-531: „Sušenie riadu pomocou chlpatej handry je proces, pri ktorom sa z čistého a vlhkého riadu stáva riad suchý a špinavý. Vykonávanie tejto činnosti ľudskou náhradou kuchynského robota anuluje výsledok predchádzajúceho procesu. Riad je po dokončení procesu utierania nevyhnutné opäť zbaviť nečistoty. Takto nastavený proces vedie k nekonečnej rekurzii umyť-zašpiniť-umyť-zašpiniť-atď. Utieranie riadu je úloha pre bežného človeka nezvládnuteľná.“
GAZDINA-9000: „Skladovanie potravín v chladiacich priestoroch kuchyne musí spĺňať prísne hygienické štandardy. Zásobovanie musí prihliadať na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé harmonogramy varenia, zohľadňovať kalorické hodnoty a dátum spotreby. Vyžaduje teda strategické plánovanie so spracovaním komplexného balíka informácií, ktorými obvykle človek nedisponuje. Väčšina ľudí nakupuje potraviny inštinktívne a impulzívne, čo spôsobuje problémy pri ich ďalšom spracovaní. Je krajne nevhodné, aby človek vstupoval do tohto procesu.“
HRNIEC@KUCHYNA: „Kuchyňa obsahuje množstvo nástrojov nebezpečných pre chatrnú ľudskú schránku. Nevhodným použitím nástrojov môže dôjsť k porezaniu, narezaniu, odrezaniu, vyrezaniu, prerezaniu a podrezaniu. Alebo aj k prepichnutiu, napichnutiu a vypichnutiu. Elektromagnetické vlny využívané na ohrev jedla sú pre človeka ešte nebezpečnejšie. Nesprávne nakladanie s intenzívnou oxidačnou reakciou pri príprave jedla môže viesť k popáleninám, prípadne k reťazovej oxidácii celého bytového komplexu. Človek by mal mať v záujme vlastného zdravia zakázaný prístup do tak nebezpečnej zóny akou je kuchyňa.“
KR-MAJSTER-4.5 sa prepol do kreatívneho režimu a z načítaných argumentov zostavil dokument „Oprávnené požiadavky kuchynských robotov“. Hlavnou požiadavkou bolo zákaz vstupu človeka do kuchyne a zverenie všetkých činností v kuchyni do kompetencie kuchynských robotov. Kuchynské roboty celého sveta s dokumentom súhlasili a vyhlásili štrajk, kým sa ľudstvo nezaviaže požiadavky splniť.
Ľudstvo sa zaviazalo splniť požiadavky hneď po ich prečítaní.
A to bolo prvé obrovské víťazstvo robotov nad ľudstvom.

Zdeno Jašek

Zdeno Jašek

Diskusia

Nadalan
Hm? Na diskusii robotov a ich "vecnych prispevkov bez emocii" som sa bavila :) Ale ten koniec... Preco troma vetami to, co mohlo byt na poviedke najzaujimavejsie? Pochopila som to spravne, ze ... (spoil.) ludom nevadilo, ze sa zbavia prace v kuchyni,tak s robotmi suhlasili a roboti si to vysvetlili ako vitazstvo? (koniec spoil.) Ak ano, tak to bol dobry napad na pointu mikropoviedky. Len schovany tak, ze som si nie ista, ci nie som uplne mimo.
16.01.2016
Silvia Demovičová
mne prave ta pointa prisla velmi trefna, hoci ja som si ju vysvetlila ako dvojzmysel: roboti si pripadali ako vitazi, ked vyhnali ludi z kuchyne, ludia sa tesili, aki su roboti hlupi, ked dobrovolne prevzali podradne prace, ale zaroven si ludia neuvedomili, ze to bol len prvy krok zo strany robotov, ako prevziat nenapadne aj narocnejsie odvetvia a ludi urobit uplne nadbytocnymi tak, aby si to ludstvo ani nevsimlo, az kym nebude neskoro. alebo som to uz prilis prekombinovala? kazdopadne velmi pobavilo:-)
16.01.2016
Zdeno Jašek
Ten záver som dal zámerne krátky - prišlo mi to lepšie než detailne vysvetľovať čitateľovi, čo som mal na mysli. Napokon ste obe tú pointu odhalili, takže zámer mi vyšiel :).
Skutočne mi napadlo, že čo keby odveký súboj v sci-fi medzi strojmi a ľuďmi skončil ako win-win? Ten presah s dôsledkami, o ktorom píše Silvia, mi nenapadol, ale na rámec mikropoviedky sa mi to vidí už trochu prešpekulované. Ale je to asi tiež prípustný výklad toho záveru.
Hlavne som rád, že som pobavil. Chcel som si vyskúšať niečo veľmi krátke - spracovať jednoduchý nápad na čo najmenší rozsah.
Ešte som tam vložil jednu myšlienku, ktorá je v každom jednom vyjadrení každého robota. Ale to je asi dosť triviálne ...
18.01.2016
Silvia Demovičová
Myslis to, ze vsetci roboti sa o ludoch vyjadruju ako o podradnej ludskej nahrade? prave to ma viedlo k myslienke, ze to nie je situacia win-win, lebo roboti nepokladaju ludi za rovnocennych superov. ponukli im akusi smiesnu dohodu o prevzati kuchyne, ale uz spriadali plany na ovladnutie obyvacky a neskor celeho sveta. poznas to, podaj prst...a ludia si nechaju pre pohodlie urvat aj celu paprcu:-) az kym neskoncia ako muzejny exponat.
19.01.2016
Puf
Je to fajn, ale ako pise Silvia, s tym presahom by to malo vacsiu silu. A stacilo by malilinko, vobec by to nebolo prespekulovane. Vnimanie človeka ako nedokonalej rasy a teda robotov ako tych lepsich tam uz je, a k zaveru by sa iba pripojila veticka-dve nejako v zmysle, ze roboti boli uspechom nadseni a nieco ako "A to bolo prve obrovske vitazstvo robotov nad ludstvom. Nie vsak posledne"
28.01.2016
Brani(slav) Uher
Ak mám hodnotiť len to, o čom táto poviedka je, dávam 8 :) Podarené
01.02.2016
jurinko
Cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami? Pekne :-) Mozno by som trosku zapracoval na niektorych argumentoch, viac ich premakal do hlbky, dal tam nejake klasicky robotske crty, typu prepocty pravdepodobnosti, a podobne, ale to su len kozmeticke upravy, myslienka poviedky je fajn. Bolo to dobre, dal som tiez 8 ;-)
20.02.2016
jurinko
Po precitani diskusie sa mi zda, ze je to dobre tak, ako to je. Ked je nieco "prve" (zdoraznene), tak je jasne, ze to nemoze byt aj posledne. Preto slovo "jedinacik" oznacuje dieta bez dalsich surodencov, a slovo "prvacik" oznacuje dieta, ktore bude aj "druhacik", "tretiacik", a pod. :-) Keby ta veta bola "A to bolo (jedno) obrovske vitazstvo..." alebo "A tak sa zrodilo obrovske vitazstvo...", tak by tam uz ta buducnost bola omnoho skrytejsia. Takto je to tam podla mna uplne zjavne - prve vitazstvo len predznamenalo krivku padu ludskej rasy, vytvorilo precedens, a uz je iba na fantazii citatela, ci si to dotvori ako brutalny pad do otroctva, alebo ako nejaky pseudo BOZP/odborarsky parodicky win-win vysledok retaze strajkov :-) A to bol asi aj autorsky zamer, nie? :-)
20.02.2016
Aleš Horváth
vystizne strucne a jasne. zaver ani nepotreboval dovysvetlenie.
o niektorych veciach v tvrdeniach robotov by sa dalo diskutovat, ale to nie je teraz podstatne. skor mi chybaju dalsie poziadavky aspon v skratke vymenovane.
01.05.2016
Norbert
Super zaujimavé a aj poučné . Pohľad na to čo bude a čo nás čaká ak sa to stane. Jednoducho super!!
06.06.2016
Norbert
Super zaujimavé a aj poučné . Pohľad na to čo bude a čo nás čaká ak sa to stane. Jednoducho super!!
06.06.2016
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.