Diktátor

Príbeh diktátora, ktorý stojí na čele menšej medzihviezdnej mocnosti. Prvá poviedka tohto autora na našom serveri.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Diktátor
Ilustračné obrázky k spacenews - Diktátor / Zdroj Disclaimer
Nabi Osmar vstúpil do kajuty a chystal sa zastať v pozore, no admirál jeho úkon prerušil:
--- Sadnite si plukovník.
Admirál a zároveň najvyšší veliteľ obrannej flotily Zeranskej Federácie sa mračil, čo v plukovníkovi ešte viac umocnilo nepríjemný pocit, ktorý mal z tohto zvláštneho stretnutia. Ako veliteľ jedenásteho priestoroskokového výsadkového pluku bol totiž súčasťou expanznej flotily federácie, takže záležitosť musela byť veľmi vážna. Svedčil o tom aj zákaz akejkoľvek komunikácie zo základne, na ktorú ho s jeho plukom práve prevelili.
Po krátkej chvíli ticha, počas ktorej si obaja vymenili ustarostené pohľady, admirál pokračoval:
--- Asi budete zvedavý, prečo bol váš pluk stiahnutý z frontu a aká vec si vyžiadala naše stretnutie. Ako isto tušíte, ide o prísne tajnú záležitosť. Všetko vám hneď vysvetlím, avšak predtým vám chcem položiť otázku a chcem od vás, aby ste bol úprimný.
--- Áno pane.
--- Veríte v Boha?
Plukovník nedokázal zakryť prekvapenie, ale jeho odpoveď bola rázna a automatická:
--- Samozrejme, snažím sa byť čo najlepším Iriánom, pane.
--- A čo si myslíte o tejto vojne? je to Božia vôľa?
--- Koranská Únia je totalitným štátom presadzujúcim materialistickú ideológiu, pričom potláča práva Iriánov aj Jerevejov. Je našou povinn...
--- Nechcem, aby ste mi recitovali obsah agitačných letákov.
Prerušil ho admirál.
--- Chcem od vás úprimnú a neformálnu odpoveď. Nestojíte pred disciplinárnou komisiou ani pred Iriánskym komúrom. To čo si v tejto miestnosti povieme, to v nej aj zostane. Je vám to jasné?
--- Áno pane. Myslím, že táto vojna trvá už pridlho. Aj oni patria ku Paliánskej rase, tak ako my a kedysi sme boli jedným štátom. Boh si neželá, aby sme sa vraždili medzi sebou. Iria hlásal lásku a nie nenávisť.
--- Ale vojnu predsa nie je možné ukončiť len tak.
--- To nie, pane.
Plukovník Osmar sa cítil čoraz nepríjemnejšie. Admirálova hra sa mu vôbec nepáčila. Najradšej by bol, keby konečne vysvitlo, o čo tu vlastne ide.
--- Čo keby som vám povedal, že vojna by sa mohla čoskoro skončiť?
Plukovníkovi sa zdalo, že na admirálovej tvári sa na okamih objavil náznak úsmevu.
--- Tomu nerozumiem, pane.
--- Poviem vám to takto. Ak by bol Anistalant zabitý, tak by v Koranskej únii nastal chaos, možno občianska vojna, či zmena režimu. S najväčšou pravdepodobnosťou by Korančania nemohli pokračovať vo vojne.
Keď admirál vyslovil meno Koranského diktátora, plukovník sa zamračil ešte viac, pretože zo správ o čistkách a táboroch smrti vedel o jeho mimoriadnej krutosti a tak ako väčšina Zerančanov ním opovrhoval.
--- Našou spoločnou úlohou, plukovník Osmar, je postarať sa o jeho smrť.
Plukovník neveril vlastným ušiam a jeho nechápavý pohľad admirál nemohol nepostrehnúť, no i tak pokračoval vo svojej reči:
--- Vysvetlím vám to všetko poporiadku. Možno si ešte pamätáte správy o nehode spred dvoch rokov pri pokusoch s gravitačnými vlnami, pri ktorej bol zničený planetoid Dran v odľahlej sústave Siny. Čo však nemôžete vedieť je to, že vedľajším produktom tejto nehody, ktorú spôsobila pravdepodobne nejaká technická chyba, je istá kozmická anomália. Naši vedci zistili, že ide o červiu dieru. Jedno ústie je stabilné a stále sa nachádza v sústave Siny a druhé špiráluje po okolitom vesmíre vysoko nadsvetelnou rýchlosťou. Ak niekto vstúpi do prvého ústia, v okamihu sa ocitne v mieste toho druhého o niekoľko svetelných rokov ďalej. Opačná cesta je však veľmi problematická, alebo je aspoň mimo našich technických možností, pretože ani naše najrýchlejšie lode nedokážu druhé ústie červej diery dostihnúť. Navyše sa prakticky nijako nedá detegovať.
Vedcom sa podarilo zmapovať trajektóriu druhého ústia a jeho budúci pohyb dokážu s určitou presnosťou predpovedať. Druhé ústie sa v časovom rozsahu niekoľkých dní striedavo presúva medzi oblasťami ovládanými Zeranskou federáciou, Koranskou úniou a ostatnými susednými sektormi. Zároveň je málo pravdepodobné, že by sa niekto iný okrem nás o tejto anomálii dozvedel. A čo je najdôležitejšie: o 137 dní sa toto ústie dostane do tesnej blízkosti planéty Kora, čo nám dá neopakovateľnú možnosť zasiahnuť priamo do srdca nepriateľa. Podľa vedcov je to obrovská náhoda. Dokonca aj samotný vznik tejto anomálie považujú síce za možný, ale tiež málo pravdepodobný. Možno to nie je celkom náhoda a je to Boží zásah. Čo na to hovoríte, ako oddaný Irián?
--- Na náhody neverím, pane.
--- V poriadku. Teraz vás ešte oboznámim so samotným plánom využitia tejto kozmickej anomálie: V hre boli viaceré možnosti, od zničenia celého hlavného mesta, až po zabitie jedinej osoby. Prezident a minister vojny si v súlade s princípmi humanizmu zvolili možnosť s čo najmenším počtom mŕtvych. Keďže o tom hovorím práve s vami - s veliteľom priestoroskokového výsadkového pluku, asi tušíte, že pri operácii budú využité vaše jednotky.
Akcia prebehne nasledovne: V sústave Siny v stanovenom čase špeciálne upravená loď triedy D07 vstúpi do ústia červej diery a objaví sa v blízkosti Kory, vo vzdialenosti 50 až 200 tisíc ulíc. Poloha výstupu sa žiaľ presnejšie vypočítať nedá. Preto musí palubný počítač okamžite po výstupe zistiť polohu lode a až potom bude možné vyslať výsadok. Plánujeme vyslať naraz až 2500 výsadkárov priamo do Sakarmovho paláca v centre Konarinu, kde sídli Anistalant. Následne Loď prejde do nadsvetelnej rýchlosti a pokúsi sa uniknúť z nepriateľského územia. Celé to musí prebehnúť v priebehu jednej sekundy, aby planetárna obrana Kory nestihla našu loď zničiť.
Takže: 2500 mužov zostane osamotených v strede nepriateľského územia. Ich úlohou bude vyhľadať a zabiť Anistalanta. Je veľmi pravdepodobné, že Anistalant bude v paláci, pretože bude hlboká noc. Keďže však posledné informácie o ich hlavnom meste máme len zo začiatku vojny, keď sme tam ešte mali aktívnych špiónov, nie je to úplne isté. Vieme však, že v čase vojny platí, alebo aspoň pred pár rokmi platil dekrét, podľa ktorého môže predseda opustiť palác len s povolením od najvyššej rady strany. Sakarmov palác je počas vojny pomerne dobre strážený. Ide približne o 500 štandardne vyzbrojených ale veľmi zdatných vojakov, ktorí by však pre 2500 našich výsadkárov nemali predstavovať vážne zdržanie, ktoré by Anistalantovi dalo možnosť uniknúť.
Po zabití diktátora výsadkári obsadia kompletne celý palác, aby získali možnosť na vyjednávanie. Bude to veľmi nepríjemná situácia a môže sa stať čokoľvek, ale inú možnosť mať nebudú. Odhadujeme, že v samotnom meste nebude viac ako 10 tisíc vojakov a povolanie ďalších by trvalo celé dni. To znamená, že palác po obsadení budú môcť ubrániť aj niekoľko dní. Anistalantova smrť však zrejme spôsobí obrovský chaos v celej Koranskej Únii a je dosť pravdepodobné, že mnohí z vás prežijú a dostanú sa napokon domov. No aj keby to nikto z vašich mužov neprežil, ich smrť zachráni životy miliárd Paliánov.
--- Môžem sa spýtať, pane?
--- Iste.
--- Prečo do vládneho paláca priestorovým skokom nepremiestnime nejaké výbušniny alebo chemické zbrane namiesto živých výsadkárov, ktorí budú riskovať svoje životy?
--- Zvažovali sa aj tieto možnosti. Sakarmov palác je však rozsiahly a my nevieme, kde presne sa v ňom Anistalant bude nachádzať. Preto by sme museli použiť takú výbušnú silu, že by to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo poškodenie reaktora, ktorý palácu dodáva energiu. Explózia reaktora by zničila veľkú a husto obývanú časť Konarinu a zahynuli by desiatky miliónov Paliánov. Keby sme zase chceli palác celý zamoriť, tak by sme v konečnom dôsledku použili toľko chemických zbraní, že by to opäť ohrozilo celý konarin. Anistalanta teda prakticky chráni živý štít miliónov nevinných Paliánov.
Rozumiem tomu, že sa vám nepáči miera rizika, akému budú životy vašich mužov vystavené, ale ide o možnosť s najmenším počtom civilných obetí. Vzhľadom na obrovské riziko, aké vaši muži podstúpia, sa tejto operácie zúčastnia výhradne dobrovoľníci. Prezident a minister vojny veria, že sa ich z vášho pluku prihlási dostatočný počet. Vybrali váš pluk, lebo vzhľadom na výsledky v bojoch ho považujú za najkvalitnejší. Ak sa neprihlási dostatočný počet dobrovoľníkov z vášho pluku, oslovíme aj ďalších plukovníkov. Vašou úlohou je presvedčiť čo najviac vašich mužov. Dúfam, že vy ste o správnosti našej veci presvedčený.
--- Je to možno jediná možnosť, ako čo najskôr ukončiť túto vojnu a potrestať diktátora za jeho zločiny proti ľudskosti. Ja osobne som ochotný zúčastniť sa tejto misie a žiadam vás o povolenie, aby som sa jej mohol zúčastniť, pane.
--- To by bolo dosť nezvyčajné. Prečo?
--- Lebo tým dám príklad mojim mužom.
--- Dobre. Je to síce nezvyčajné ale nezvyčajná je aj táto situácia. Môžete sa zúčastniť misie. Zároveň však budete zodpovedný za prípravu mužov na akciu. Koľko dobrovoľníkov sa podľa vás z vášho pluku prihlási?
--- Určite viac ako 2500.
--- Dobre. Odovzdáte mi zoznam najviac 2500 dobrovoľníkov vrátane vás. Zároveň si podrobne preštudujete všetky dostupné materiály, ktoré sme pre vás pripravili. Najneskôr o dva dni od vás ten zoznam očakávam. Potom si s ďalšími dôstojníkmi prejdeme ďalší postup týkajúci sa prípravy mužov na akciu. Ak by sa náhodou stalo, že budete vedieť o tom, že dobrovoľníkov bude určite menej ako 2500, tak mi to dáte vedieť práve vtedy, keď to zistíte. Je vám všetko jasné?
--- Áno pane!
* * *
Svietilo sa už len v jedinej miestnosti v celom Sakarmovom paláci. Jovis Anistalant si vo svojej pracovni robil poznámky o knihe, ktorú práve dočítal, keď Unas Klor - vodca skupiny Radikálnych Sakarmistov a zároveň tajomník strany, vstúpil dnu. Keďže mu predseda Anistalant nevenoval pozornosť, posadil sa na stoličku priamo oproti nemu a ticho si odkašlal. Anistalant poznal dôvod jeho návštevy a vôbec sa jej netešil, avšak ako tajomníka Strany Rozvoja Paliánskeho Vesmíru Koranskej Únie ho nemohol poslať preč a rozhovor odložiť na ráno. Dopísal ešte pár slov a uprel zrak na Klora.
--- Nerušil by som vás v tomto neskorom čase, keby nešlo o akútny problém v strane.
--- Asi máte na mysli návrh, ktorý som predložil planetárnej rade.
Pokojne odvetil predseda Anistalant.
--- Áno. Podľa mnohých popredných členov strany nie je práve teraz vhodné rozpútať širokú diskusiu o spôsobe hlasovania v planetárnej rade a obávajú sa možných rozkolov. V týchto ťažkých časoch musí byť strana silná. Možno po vojne by na to mohol byť priestor, avšak teraz má únia iné problémy. Žiadam vás, aby ste zvážili prípadné druhé podanie návrhu najvyššej rade, ak ho planetárna rada v zajtrajšom hlasovaní neodsúhlasí.
--- Zaviesť tajné hlasovanie v planetárnej rade namiesto súčasného verejného, ktoré je, a to nielen podľa mňa, živnou pôdou straníckych intríg, považujem za nanajvýš potrebné. Súčasný stav totiž nezodpovedá našej ľudovodemokratickej ústave. Všetci poslanci musia mať právo hlasovať úplne slobodne a bez obáv z perzekúcií zo strany jednotlivých záujmových skupín. Inak nevybudujeme skutočné spolustrojenectvo, ale len korporátnu totalitu s maskou spolustrojenctva. Nie je to snáď v súlade s vašim názorom?
--- Prirodzene je a som si istý, že rovnaký názor majú všetci naši spolustranníci, avšak načasovanie vášho návrhu sa mnohým nezdá práve najvhodnejšie.
--- Viete mi vysvetliť prečo?
--- Kvôli vojne.
--- Vojna je predsa záležitosťou armády do oveľa väčšej miery, ako záležitosťou strany. Navyše si myslím, že vďaka tomu, ako dobre si armáda svoju úlohu plní, táto vojna skončí našim víťazstvom. Najmä po poslednej bitke o Adenarskú sústavu o tom takmer nikto nepochybuje.
--- Túto vojnu samozrejme veľmi skoro vyhráme, pán predseda, ale aj keď vojna nie je priamo záležitosťou strany, armáda ňou už je. Preto...
Klor stíchol, keď začul tlmený zvuk laserových zbraní, ktorý sa ozval z útrob paláca a okamžite sa skryl pod masívny stôl. V tom istom okamihu Anistalanta presvietilo jasnožlté svetlo a on zostal sedieť ako zamrznutý s výrazom prekvapenia na tvári.
Hneď na to do miestnosti vtrhla skupina vojakov a laserové lúče ich zbraní prederavili Anistalantove telo, ktoré sa následne bezvládne zosunulo pod stôl priamo k vystrašenému Klorovi.
--- Vylezte spod stola!
Zareval jeden z vojakov. Klor sa pomaly vychádzajúc von so zdvihnutými rukami a s roztraseným hlasom predstavil útočníkom:
--- Som Unas Klor - tajomník Strany Rozvoja Paliánskeho Vesmíru Koranskej Únie.
--- Ja som Plukovník Nabi Osmar - veliteľ jedenásteho priestoroskokového výsadkového pluku Zeranskej armády a vy ste naším zajatcom.
Sebavedomo odpovedal vojak.
--- To ale nie je možné...
--- Ak budete robiť problémy, skončíte tak ako váš zločinecký diktátor.
* * *
Asančan Grís už niekoľko minút uprene hľadel na bod, ktorý na holografickej obrazovke predstavoval planétu Kora. Z pozorovacej stanice mal prehľad o dianí v celom sektore 7121CC4 s najviac niekoľko minútovým oneskorením. Spoločnosť mu tu robila len neosobná umelá inteligencia, ktorá mu pomáhala spravovať stanicu.
Tento sektor bol neutrálny a Asančania ho podľa galaktického dohovoru mali právo iba pozorovať. Grís ho však porušil priamo na príkaz najvyššej Asanskej hierarchie, podľa ktorého sa mal postarať o smrť Anistalanta - vodcu Kory. Už o pár sekúnd sa mal dozvedieť, či plán, ktorý spolu s umelou inteligenciou vymyslel, mohol vyjsť. Všetko záviselo od toho, ako Zerančania využijú možnosť, ktorú im poskytol.
Svietiaci bod na zlomok sekundy zmenil farbu.
--- Vyhodnoť ten úkaz.
Prikázal umelej inteligencii.
--- Stredne veľká loď vystúpila z ústia červej diery 34 tisíc dĺžok od planéty Kora. Jej rozmery boli 80 až 120 dĺžok. Iné podrobnosti o lodi nie sú dostupné. Po 0.84 sekundách prešla do nadsvetelnej rýchlosti a teraz mieri do okra... Práve zaznamenávam energetický výkyv priamo na stanici.
Kým to umelá inteligencia stihla dopovedať, na mostíku už stál ďalší Asančan priamo oproti prekvapenému Grísovi. To, čo mu nečakaný hosť povedal, ho poriadne znervóznilo:
--- Som vykonávateľom Tajnej Hierarchie a preberám velenie nad touto stanicou.
Grís ako na povel vyskočil zo sedadla, aby ho uvoľnil vzácnemu hosťovi.
--- Autorizačný kód...
--- Viem. Zelená 813.
Nenechal ho dopovedať vykonávateľ, ktorý medzitým zaujal veliteľskú pozíciu a vydal rozkaz umelej inteligencii:
--- Preskenuj subpriestor v celom sektore s maximálnym výkonom.
--- Príkaz je v rozpore...
--- Vykonaj! A odteraz ignoruj všetky legislatívne obmedzenia.
Na holografe sa objavil jediný bod, ktorý sa pomaly pohyboval.
--- Oneskorenie obrazu je 0.23 sekundy. Zaznamenala som jednu...
--- Vykonaj hĺbkový sken pohybujúceho sa bodu.
--- Je to Iruská loď triedy zorina. Rýchlosť osemdesiat...
--- Posádka?
--- 18 Irusov a jeden Palián. Loď zvyšuje rýchlosť a mení smer.
--- Odpoj nás od stanice a začni ju prenasledovať. Kedy ju budeme môcť dostihnúť?
--- O 16 až 37 minút od tejto chvíle v závislosti od taktiky úniku prenasledovanej lode.
--- Stihne dovtedy opustiť neutrálnu oblasť?
--- Nie.
--- Dobre. Aké zbrane máme k dispozícii?
--- V mobilnej časti stanice je 1600 hlavíc R-700, 1480 hlavíc RC-400 a 32 batérií A-14. Oddeľovanie mobilnej časti stanice ukončené. Vstupujeme do subpriestoru.
Grísovi, ktorý doteraz iba ticho sledoval dianie okolo seba, sa konečne naskytla možnosť prehovoriť:
--- Nechcem byť trúfalý...
Vykonávateľ sa na Grísa pozrel pohľadom, ako keby o ňom doteraz ani len nevedel, čo Grísa znervóznilo ešte viac.
--- No chcel by som sa opýtať, o čo tu vlastne ide, ak o tom som mnou môžete hovoriť.
--- V prvom rade,
začal vykonávateľ prísnym hlasom
--- všetko, čo ste pred chvíľou videli a ešte len uvidíte, ako aj všetko, čo vám poviem, je vecou najprísnejšieho utajenia a dúfam, že viete, čo to znamená.
Grís len mlčky prikývol.
--- Moje meno a zaradenie je irelevantné. Stačí vám vedieť, že slúžim najvyšším záujmom Asanskej Hierarchie. Bol som poverený kontrolovať vás pri plnení vašej úlohy. Musím uznať, že ste si nepočínali najhoršie a až doteraz som nemusel zasahovať. Váš plán napokon takmer aj vyšiel.
Celú situáciu som sledoval z malej utajenej stanice vo vnútri koranského slnka. Len pred pár minútami z ústia červej diery vystúpila Zeranská loď a tesne pred prechodom na nadsvetelnú rýchlosť premiestnila na povrch planéty výsadok. Pravdepodobne by Anistalanta zabili, no Irusi ho premiestnili na svoju loď.
Iruskú loď ste povolenými sledovacími metódami z vašej stanice neboli schopný zaznamenať a ja som ju z utajenej základne prenasledovať nemohol. Musel som sa preto premiestniť na vašu základňu, čo bolo možné len použitím diaľkového transportéra. Vyžadovalo si to toľko energie, že som musel preťažiť hlavný reaktor. Utajená základňa už preto najskôr neexistuje, ale to nie je priorita. Teraz musíme dostihnúť Iruskú loď, aby sme jej zabránili vstúpiť na územie federácie.
--- Môžem sa spýtať, prečo?
--- Irusi chcú, aby Anistalant svedčil pred Galaktickou radou. My tomu musíme zabrániť.
--- Anistalant je len Palián. Čo také môže vedieť, čo by galaktickú radu mohlo zaujímať?
--- Irusi, Ulgari, Kvardi a ďalší chcú zinscenovať frašku. Obviňujú nás z porušovania Galaktických dohovorov, pričom oni sami si ich vykladajú podľa vlastnej ľubovôle. V skutočnosti si len hľadajú zámienku na vojnu a Anistalantova výpoveď sa im bude hodiť do ich verzie.
Grísa táto odpoveď príliš neuspokojila. Usúdil však, že bude lepšie, ak sa už ďalej nebude na nič vypytovať.
* * *
Anistalat sa náhle ocitol v miestnosti oválneho tvaru na okrúhlej vyvýšenej ploche, ktorú z vrchu osvetľovalo jasnožlté svetlo. Bol z toho dosť zmätený, no otvorený priechod spájajúci miestnosť s chodbou nemohol uniknúť jeho pozornosti. Vybral sa teda na prieskum okolia, aby zistil, kde sa práve nachádzal.
Keď prechádzal dlhou chodbou, prekvapili ho tri vysoké bytosti, ktoré mu išli naproti. Zostal stáť na mieste a čakal, čo sa bude diať. Nikdy v živote podobné bytosti nevidel, pomyslel si teda, že zrejme pochádzajú zo vzdialenejších častí vesmíru, ktoré jeho rasa ešte nepreskúmala. Keď sa k nemu priblížili, jedna z nich prehovorila celkom zrozumiteľnou Paliánčinou, i keď hlas očividne nepochádzal z jej hlasového ústrojenstva:
--- Som doktor Nonis. Nachádzate sa na Iruskej lodi Ariola.
--- Veľmi ma teší. Ja som Jovis Anistalant a som členom vlády Koranskej únie. Môžete mi vysvetliť, o čo tu ide?
--- Museli sme Vás sem premiestniť, pretože Vám išlo o život. Teraz by som Vás potreboval vyšetriť, je to náš štandardný postup.
--- V poriadku.
Súhlasne odvetil prekvapený Anistalant, keďže inú možnosť zjavne nemal.
--- Poďte prosím s nami, ošetrovňa je hneď na konci ďalšej chodby.
Štvorica vykročila vpred a doktor Nonis prehovoril do komunikátora, ktorý mal pripevnený na ruke:
--- Tu doktor Nonis. Náš hosť vyzerá byť v poriadku, sme na ceste do ošetrovne. Končím.
--- Hneď som tam.
Odvetil hlas z komunikátora. Anistalant si neodpustil začudovaný pohľad.
--- To bol iba oznam Kapitánke, bude chcieť s Vami hovoriť.
Objasnil doktor.
--- Rád sa s ňou stretnem. Dúfam, že ma oboznámi s celou situáciou.
--- Kapitánka Vám iste všetko vysvetlí. Mojou úlohou je teraz postarať sa o Vaše zdravie. Necítite nevoľnosť?
--- Nie.
--- Naše ovzdušie sa totiž trochu líši od toho vášho, ale nemalo by Vám to spôsobovať vážne problémy. Nemáte žiadne iné zdravotné problémy? choroby či zranenia?
--- Nie.
--- budem Vás musieť preskenovať kvôli vírusom a baktériám, ktoré by mohli ohroziť posádku lode. Nepotrvá to dlho.
Vošli do ošetrovne a doktor Nonis sa automaticky postavil pred monitor zdravotného skenovacieho ležadla.
--- Môžete si sem ľahnúť. Chvíľu sa prosím nehýbte.
Krátku chvíľu sledoval údaje na monitore.
--- Hotovo, môžete vstať. Ste v úplnom poriadku a vaše biokultúry nepredstavujú hrozbu pre posádku lode.
Do ošetrovne vstúpila aj kapitánka Asna.
--- Vítam vás na palube. Som kapitánka Merina Asna a velím Iruskej lodi Ariola, na ktorej sa nachádzate.
--- Veľmi rád Vás spoznávam. Ja som Jovis Anistalant a som členom vlády Koranskej únie.
--- Nerada Vám to hovorím, ale Vy už členom vašej vlády pravdepodobne nie ste. Jednak je Váš návrat na Koru viac než problematický a navyše vás asi budú považovať za mŕtveho.
--- Mohli by ste mi to bližšie vysvetliť?
--- Samozrejme. Chápem, že máte veľa otázok, preto sa Vám pokúsim vysvetliť všetko poporiadku: Úlohou našej lode je hájiť záujmy galaktickej federácie v neutrálnej oblasti Galaxie, ktorej súčasťou je prakticky celý vám známy vesmír. Pozorovali sme vás bez toho, aby ste o tom vedeli, na čo máme svoje dôvody.
Pred krátkym časom sa do vášho sídla premiestnil ozbrojený výsadok Zerančanov.
--- Kora bola napadnutá?
Spýtal sa zhrozene Anistalant.
--- Nie v pravom slova zmysle. Napadnutý bol len vládny palác a útok prebehol len z jedinej Zeranskej lode, ktorá následne začala unikať.
Usúdili sme, že Váš život je v nebezpečí a preto sme Vás premiestnili na našu loď. Pritom sme Vás nahradili presnou kópiou Vášho tela. Ako sa ukázalo, bolo to správne rozhodnutie, lebo tesne po Vašom transporte boli Vašej kópii spôsobené smrteľné zranenia.
--- Takže som prežil vlastnú smrť.
Skonštatoval sucho, ako keby išlo o bežnú vec.
--- Dá sa to tak povedať.
Na kapitánkinej tvári sa objavil náznak súcitného úsmevu.
--- Ako sa však Zerančania mohli dostať až do paláca? Veď frontová línia je od Kory vzdialená mnoho svetelných rokov a naša planetárna obrana je kvalitná.
--- Okolo vašej planéty prechádzalo ústie červej diery a Zeranská loď ním preletela.
--- Zerančania sa naučili manipulovať s kozmologickými objektmi?
--- Nie. Buď išlo o mimoriadne náhodný prírodný jav, alebo to bol zásah jednej z mocností galaktického formátu, ktorá má v tejto časti Galaxie vlastné záujmy a samú seba nazýva Asanská Hierarchia. Je to spoločenstvo, ktorého fungovanie je založené na davo-elitárskom princípe, podobne ako Zeranský či Koranský štát, je však na technicky omnoho vyššej úrovni ako vy.
--- Takže to, že ste ma napriek vašej snahe zostať pred nami v utajení zachránili, súvisí so vzťahmi dvoch, ako Vy hovoríte, mocností galaktického formátu?
--- Dá sa to tak povedať. Záujmy Galaktickej Federácie, ktorej súčasťou je aj naša Iruská civilizácia a záujmy Asanskej Hierarchie, presnejšie prediktora Asanskej Hierarchie, sú v týchto častiach galaxie do značnej miery antagonistické. Pred vyše tisícročím sme s nimi viedli zničujúcu vojnu, ktorá sa skončila prímerím. Po vojne zostali veľké oblasti Galaxie úplne vyľudnené a podľa mierových podmienok boli vyhlásené za neutrálne. Kolonizovať ich smeli len rasy na nižšom stupni technického rozvoja, alebo spoločenstvá, ktoré sa dobrovoľne vzdali používania vyspelých technológií. Niekedy v tom čase vaši predkovia opustili Palias a usídlili sa na Kore. My aj Asančania vás od vtedy pozorujeme, bez toho aby sme zasahovali do vášho vývoja.
V poslednom čase sa však situácia skomplikovala. Máme vážne podozrenie, že Asančania zasiahli do priebehu vojny, ktorú vediete so Zerančanmi. Najlogickejšou interpretáciou doterajších udalostí je to, že Asančania vytvorili červiu dieru s cieľom umožniť Zerančanom spáchať na Vás atentát.
--- Moja osoba snáď nie je taká dôležitá pre mocnosti galaktického formátu. Prečo to interpretujete len ako útok na moju osobu a nie ako útok na Koru?
--- Parametre červej diery umožňovali len obmedzený útok, ktorého cieľom ste sa z pohľadu Zeranskej logiky mohli stať iba Vy. Asančania s tým prirodzene museli rátať. Ak by im išlo o zničenie alebo porážku vašej planéty Zerančanmi, kľudne mohli vytvoriť červiu dieru s úplne inými parametrami. Pre nich však vôbec nie je podstatné, ktorá z dvoch strán zvíťazí vo vojne. Ide im o obmedzenie prirodzeného rozvoja vašej vetvy Paliánskej civilizácie a Vaša osoba im v tom prekážala.
--- Nerozumiem Vám. Čo by z toho mali?
--- Asančania z toho prirodzene nemajú vôbec nič. Oni sú len nástrojom ich Prediktora, čo je istá neznáma malá skupinka osôb, ktorá Asanskú spoločnosť ovláda mimoriadne sofistikovanými metódami sociálneho inžinierstva. Prediktor Asanskej Hierarchie chce ovládnuť celú Galaxiu a všetko plánuje dlhodobo na tisíce rokov dopredu. Pomery vo vašej civilizácii mu len vyhovujú, lebo mu dávajú možnosť ovládnuť ju niekedy v ďalekej budúcnosti, keď sa situácia v Galaxii zmení. Vy však už niekoľko rokov pracujete na zmenách, ktoré by mohli viesť k rozvoju vašej civilizácie v súlade s potenciálom vašej rasy.
--- Áno, usilujem sa vytvárať podmienky na rozvoj skutočnej občianskej spoločnosti. Môj ľud je rozdelený nepodstatnými ideologickými a náboženskými konfliktami, ktoré slúžia záujmom rôznych skupín súperiacich o moc, alebo lepšie povedané o ilúziu moci. Všetky tieto skupiny totiž predstavujú len lokálne vetvy vedenia Jerevejov, ktorí sa považuje za Bohom vyvolený národ. Podľa môjho názoru sú sami objektom ovládania niekým, kto pre nich kedysi dávno vytvoril náboženstvo a oni si to ani neuvedomujú. Vy by ste ho zrejme nazvali prediktorom našej civilizácie.
Kapitánka Asna prikývla.
--- Vojna, ktorá sužuje náš ľud, je len konfliktom medzi skupinami bojujúcimi o možnosť plniť zadanie, na ktoré sú naprogramované prostredníctvom ich náboženstva.
Jovis Anistalant ešte nikdy s nikým nemal možnosť takto otvorene hovoriť. Rozmýšľal, či je to vôbec rozumné, keďže o Irusoch ešte vôbec nič nevedel. Kapitánka Asna však na neho pôsobila takým dojmom, že jej podvedome dôveroval, čo si nevedel celkom vysvetliť. Musel mať dočinenia s naozaj výnimočnými bytosťami.
--- Vojna je v prvom rade manévrom v riadení spoločnosti, ktorý svedčí o závažných problémoch prediktora. Tým problémom ste boli Vy, pretože ste vytvárali podmienky, v ktorých sa váš ľud môže stať strojcom svojho vlastného osudu. Pre prediktora nemôže byť nič nebezpečnejšie, pretože dokáže ovládať iba konceptuálne negramotnú spoločnosť. Vám osobne možno chýbajú teoretické poznatky o konceptuálnej moci, ale z toho, čo som od Vás práve počula a tiež vzhľadom na Vašu politickú kariéru usudzujem, že metódy konceptuálneho riadenia Vám nie sú cudzie a na praktickej úrovni im dobre rozumiete. Dá sa povedať, že z pohľadu vašej civilizácie ste predbehli dobu o desaťročia až storočia. Nečudo preto, že ste boli viac ako zdatným súperom pre Jerevejov, ktorí síce majú ideologickú moc, ale konceptuálna moc im nie je dostupná. Vašou jedinou nevýhodou bolo to, že ste boli sám a ich bolo mnoho.
--- Musel som byť sám, inak to nešlo. Kým som sa prepracoval na svoj post, musel som prejsť mnohými filtrami a nikomu som pri tom nemohol veriť. Systém je totiž nastavený tak, aby sa do významných postov dostávali iba amorálne alebo nevedomé typy osobností, inak však veľmi schopné - slúžiť zvráteným cieľom svojich pánov.
V priebehu rokov som sa stal rozhodcom medzi jednotlivými skupinami. Vytváral som medzi nimi rovnováhu, čo im postupne začalo vyhovovať, pretože sa tak mnohí z nich cítili istejšie. Preto ma aj začali aspoň navonok podporovať. Napríklad vytvorili kult mojej osobnosti, čo však bolo pre mňa viac na škodu, keďže som chcel vytvoriť občiansku spoločnosť nezávislú od nejakých pseudoosobností, ale nemohol som proti tomu nič urobiť. Musel som hrať podľa istých pravidiel.
Nakoniec sa mi podarilo dosiahnuť stav rovnováhy medzi klanmi tak, aby sa navzájom oslabovali. To dalo obyčajným Paliánom priestor na vytváranie slobodnej spoločnosti. Tento proces mal žiaľ aj svoje obete. Mnohí radoví členovia strany, ktorí úprimne túžili po slobode a aktívne o ňu bojovali, neodhadli tú správnu mieru a stali terčom perzekúcií a čistiek. Sú to tisíce a tisíce obetí, ktoré si nikdy neodpustím.
Anistalant na chvíľu stíchol a ani kapitánka Asna nevedela čo povedať. Až teraz si naplno uvedomila, že žije v takmer ideálnej spoločnosti a podobné problémy patria už len do dávnych dejín jej rasy.
--- Samozrejme na Jerevejské klany, ktoré ovládajú Zeranskú Federáciu, som nemal žiaden vplyv. Tým sa prirodzene nepáčilo oslabenie vplyvu ich súkmeňovcov v našom štáte a preto vyprovokovali vojnu.
Pre Zerančanov vytvorili propagandu, ktorá ma opisovala ako krvavého diktátora - nepriateľa demokracie.
--- Kým teória konceptuálnej moci nebude dostupnou pre všetkých, demokratické zriadenie bude vytvárať iba ilúziu slobody. Koranská Únia na rozdiel od Zeranskej Federácie aspoň nehlása falošnú slobodu a niektoré fragmenty jej vládnej ideológie podporujú správny rozvoj vašej spoločnosti.
--- Áno, spolustrojenectvo je vo svojej pôvodnej forme pravdivé a sám sa za spolustrojenca považujem. Myslím, že základy tohto učenia sú dielom uvedomelého ľudu, ktorý už ďalej nezniesol Jerevejsko-Iriánsky systém glorifikujúci otrockú poslušnosť a utrpenie. Pred 130timi rokmi sa rýchlo rozšírilo po celom Paliánskom vesmíre a hrozilo, že Jereveji stratia svoj vplyv.
Preto museli toto učenie doplniť Sakarmovým mylnými filozofickými prácami a tak sa z neho stala ideológia v najhoršom možnom slova zmysle. Vnikla organizovaná strana, ktorá sa chcela ujať moci, čo vyústilo do občianskej vojny.
--- A tak vznikla Zeranská Federácia.
Doplnila ho kapitánka.
--- Prepáčte, že Vás prerušujem, ale vaše dejiny sú nám dobre známe.
--- V poriadku. Mal som si to uvedomiť. Nechal som sa trochu uniesť našim rozhovorom, nikdy som totiž nemal podobnú príležitosť.
--- Rozumiem Vám. Aj pre mňa je to veľmi zaujímavý rozhovor a tiež som sa nechala uniesť.
Asna sa na chvíľu usmiala, no hneď zvážnela:
--- Je tu však ešte niečo, čo Vám musím povedať.
Len minútu po tom, čo sme Vás preniesli na Ariolu, nás začala prenasledovať Asanská loď. Chcú nám zabrániť, aby sme opustili neutrálnu oblasť a vstúpili na územie Galaktickej Federácie. Nesmie žiaľ schopní uniknúť im a o niekoľko minút sa s nimi stretneme. Môžeme od nich očakávať čokoľvek.
Chceme, aby ste vypovedali pred Galaktickou radou, ktorá bude rozhodovať o vojne s nimi a oni tomu chcú zabrániť.
--- Ako vám moja výpoveď poslúži?
--- Galaktickej rade musíte objasniť Vašu úlohu v Paliánskej civilizácii. Ak sa totiž dokáže, že Asančania sú zodpovední za Vaše odstránenie a Vy svojou výpoveďou potvrdíte Váš význam pre rozvoj vašej spoločnosti, skutky Asnačanov budú posudzované veľmi prísne.
--- A čo bude potom?
--- Galaktická rada pravdepodobne vyhlási Asanskej Hierarchii vojnu, pretože jej konanie je v rozpore nielen s Galaktickým dohovorom, ktorý sa zaviazala dodržiavať, ale aj so zásadami, ktoré uplatňujeme pri dohľade nad rozvojom kultúr v Galaxii. Tieto zásady berieme veľmi vážne, pretože je našou morálnou povinnosťou, aby sme podľa našich možností zabezpečili právo na slobodný rozvoj všetkých bytostí. Aktivity Asanskej Hierarchie nebudeme preto tolerovať.
--- Aký dopad by táto vojna mala na Paliánsky vesmír?
--- To je v tejto chvíli veľmi ťažké predpovedať. V najhoršom prípade môže byť vaša vetva Paliánskej civilizácie úplne vyhladená, ale taktiež to na vás nemusí mať žiaden vplyv.
--- Čo bude so mnou?
--- Za súčasných okolností bude najlepšie, keď po Vašej výpovedi pôjdete na Palias, kde žije pôvodná vetva vašej civilizácie. Možnosti Vášho prípadného návratu závisia od budúceho priebehu oboch vojen - galaktickej a aj lokálnej, ktorú medzi sebou vedú vaše dva štáty.
Naším problémom je však teraz to, aby sme Vás vôbec dostali na územie federácie a Asanská loď nás určite neprenasleduje len preto, aby nám robila sprievod.
* * *
Na mostíku bola celá posádka vrátane Jovisa Anistalanta, pretože to bolo najbezpečnejšie miesto na lodi. Všetci s napätím sledovali Asanskú loď na monitore. Bola lepšie vyzbrojená ako Ariola a vďaka výkonnejším motorom ju veľmi rýchlo dobiehala.
--- Asanská loď vypúšťa torpéda. Je ich priveľa!
--- Úhybný manéver a páľte zo všetkých zbraní...
Asanskú loď zasiahli síce početné, no len málo účinné neutrónové lúče, ktoré jej nemohli spôsobiť žiadne vážne škody a nezabránili jej ani vo vypúšťaní ďalších torpéd. Niekoľko prvých obranné systémy Arioly zneškodnili, no ďalšie ju už zasiahli naplno a preťažili jej štíty. Na niektorých miestach došlo k poškodeniu trupu a loď bola nútená opustiť subpriestor. Následne niekoľko presne cielených zásahov pozitrónových lúčov vyradilo z prevádzky jej podsvetelný pohon a väčšinu neutrónových batérií.
Ariola už len bezmocne visela v priestore obklopená roztrhanými kusmi jej vlastného plášťa a Asanská loď okolo nej pomaly krúžila ako dravec pripravený doraziť svoju koriť.
Na mostíku opäť naskočilo svetlo a otrasená posádka sa pomaly pozviechavala.
--- Hláste mi stav.
--- Práve naskočili záložné systémy. Reaktor funguje, ale štíty, pohon a väčšinu zbraní máme vyradených. Záložné komunikačné systémy, záložné systémy pre vnútorné prostredie a transportér sú v poriadku, ale časť riadiacich systémov nefunguje, takže niektoré veci sa dajú robiť iba manuálne.
--- Loď automaticky vyslala núdzovú správu. Pomoc však nepríde skôr ako o hodinu.
--- Úroveň žiarenia je 12% pod hranicou nebezpečenstva pre zdravie.
--- Zaznamenávam pokus o transport z mostíka na Asanskú loď. Pokus bol neúspešný.
Hlásili členovia posádky jeden za druhým.
--- Asnačania nás kontaktujú.
--- Na obrazovku.
--- Chceme Jovisa Anistalanta.
Prehovoril jeden z dvoch Asančanov na obrazovke.
--- Napadli ste loď Galaktickej Federácie. Vedzte, že to pre vás nezostane bez následkov!
Odpovedala kapitánka Asna ráznym hlasom.
--- Nie ste v takej situácii, aby ste nám mohli odporovať.
Asanský vykonávateľ sa snažil pôsobiť pokojne a suverénne. Hoci by sa mohlo zdať, že celú situáciu mal z pozície svojej sily pod kontrolou, v skutočnosti ho ešte stále čakala neľahká úloha. Mal sa totiž postarať o Anistalantovu smrť bez toho, aby pri tom zahynul čo i len jeden Irus.
--- Vyveďte Anistalanta na také miesto vašej lode, ktoré nie je tienené systorciom, aby sme ho mohli preniesť na našu loď. V opačnom prípade vás zničíme.
--- Nemáte žiadne právo klásť nám akékoľvek podmienky. Nezničíte nás, pretože by ste tým celú Asanskú Hierarchiu zatiahli do vojny. Už len vaše doterajšie skutky sú na hranici našej tolerancie.
--- Budem k vám zhovievavý. Dávam vám jednu minútu na splnenie našich požiadaviek, v opačnom prípade opäť použijeme silu a už nebudeme brať ohľad na život vašej posádky.
Obrazovka opäť stmavla.
--- Má niekto nejaké nápady?
--- Transportérom by sme sa mohli preniesť na nejakú blízku obývateľnú planétu.
--- Asnačania by nás našli. Získali by sme len pár minút navyše a bez lode by sme boli už úplne bezbranní. Ako ďaleko je najbližšie stanovište federácie?
--- 733 svetelných rokov. Je tam pozorovacia stanica Gemeron 7. To je to však príliš ďaleko.
--- Koľko živej hmoty môžeme bezpečne preniesť na takú vzdialenosť?
--- 29 stontov. Ak by sme preťažili reaktor, tak by to bolo 85 stontov, ale potom by sme zostali úplne vyradení.
--- Začnite prípravu na transport s preťažením reaktora. Koľko vážite Jovis Anistalant?
--- Asi 205 trokov...
--- To je vyše 150 stontov, ak sa nemýlim.
--- Správne pani kapitánka. Je to však priveľa.
--- Koľko vážite bez nôh alebo rúk?
--- Žartujete!?
--- Pozrite sa Jovis. Ide vám o život. Hoci moju posádku Asančania zabiť nemôžu, pretože nechcú vyprovokovať vojnu, majú dosť času na to, aby Ariolu rozobrali na kúsky a presunuli nás na ich loď. Potom Vás budú môcť zabiť a nás nechajú na žive.
--- To je absurdné. Zničenie vašej lode a Vaše zajatie by neboli dostatočnými dôvodmi na vojnu?
--- Nie, neboli a je to jediný scenár, ktorý je v súlade s ich logikou a možnosťami. Musíme rýchlo konať. Doktor vás predtým uspí, nič neucítite a na základni Vás dajú dokopy.
--- Je to tak.
Dosvedčil doktor Nonis.
--- Pani kapitánka, Asančania...
--- Na obrazovku.
--- Nepáči sa nám nárast energie vo vašom lodnom reaktore. Navyše váš čas uplynul a vy ste ešte nesplnili naše požiadavky. Musíme preto voči vám použiť silu.
--- Zadržte! Odovzdáme vám ho. O pár sekúnd si ho môžete zobrať. Ukončiť komunikáciu.
--- Dobre teda. Zrejme nemám na výber.
Súhlasil napokon Anistalant. Na to, čo ho čakalo, sa ale vôbec netešil.
--- Ľahnite si na zem.
Doktor Nonis mu vpichol látku, ktorá ho okamžite uspala. Medzitým sa pozitrónové lúče Asanskej lode opäť zahryzli do trupu Arioly a celý mostík sa začal mierne natriasať.
--- Máte dosť energie!?
--- Áno.
--- Preneste jeho hlavu, trup a čo najviac z jeho končatín na Gemeron 7 a nech sa o neho postarajú.
--- Zamieravam.
--- Pohnite si, kým sa ešte dá!
--- Celá loď sa trasie, je to komplikované... Mám to! Presne 85 stontov živej hmoty. Prebieha Transport.
Na podlahe zostali po Anistalantovi len krvácajúce nohy a ruka a na mostíku opäť zavládla tma.
* * *
Nabi Osmar sedel vo svojej cele a modlil sa. Dvaja Koranskí vojaci vošli dnu a vyviedli ho von až na nádvorie. Kľačalo tam 10 vojakov z jeho výsadkového pluku a nad nimi stálo raz toľko Koranských vojakov s odistenými zbraňami.
--- Ak nám nepoviete pravdu,
prehovoril Koranský generál,
--- tak vaši muži zomrú.
--- Už som vám všetko povedal. Naozaj sme sa sem dostali červou dierou.
--- Namieriť zbrane!
--- Musíte mi veriť, hovorím pravdu!
--- Páľ!
* * *
Unas Klor vystúpil zo vznášadla pred sídlom významnej Jerevejskej rodiny, kde sa práve mali nachádzať predstavitelia všetkých klanov. Klorovu prítomnosť na tomto mimoriadnom stretnutí si vyžiadali, pretože okrem toho, že bol čerstvým predsedom strany, bol aj priamym svedkom udalostí s pred niekoľkých dní, ktoré viedli k jeho povýšeniu.
Dvaja muži, ktorí stáli pred vchodom ho bez slova pustili dnu. Z predsiene počul, že v hlavnej sále sa reční. Opatrne vošiel dnu a zostal stáť pred dverami. Mohlo tam byť vyše 20 Paliánov. Niektorí sedeli za stolmi poukladanými do polkruhu, ostatní len stáli. Rečniaci Palián stíchol a pozornosť prítomných sa upriamila na Klora.
--- Nestojte pri tých dverách ako dobytok a predstúpte.
--- Zdravím vás. Prišiel som tak rýchlo, ako sa dalo.
--- Budete hovoriť, len keď vás vyzveme. Sme civilizovaná spoločnosť a potrpíme si na slušnosť. Skôr než vás oboznámime s vašimi úlohami, odpoviete nám na otázku.
O čom sa rozprávali Zeranskí vojaci, ktorí vás držali v zajatí? Nespomenuli pred vami náhodou niečo, čo by odhaľovalo plány a možnosti Zeranskej armády, o ktorých nevieme? Mám na mysli veci, ktoré ste nemohli spomenúť v strane alebo pred médiami. Nevšimli ste si tiež niečo zvláštne, čo ste si nechali len pre seba?
--- Nič také som od nich nepočul. Boli to len obyčajní vojaci, ktorí o celej veci vedeli len to, čo potrebovali na plnenie ich úlohy a ich dôstojníci buď vedeli len málo, alebo si dávali veľký pozor na to, čo hovoria.
Čo sa týka nejakých zvláštností, tak jedna vec by tu bola, je to však len vec môjho osobného dojmu.
--- Povedzte nám o tom.
--- Keď som sa rozprával s Anistlantom a začul som streľbu, reflexívne som sa skryl pod stôl. Anistalant však zostal sedieť na svojom mieste a počas celých asi dvoch sekúnd, kým ho nezabili, nespravil pre záchranu svojho života vôbec nič. V tej chvíli som tomu nevenoval pozornosť, pretože sa to odohralo veľmi rýchlo a išlo o veľmi vypätú situáciu. Neskôr som si to však uvedomil a neviem si to vysvetliť. Ale ako som povedal, odohralo sa to v priebehu sekúnd a mal so strach, takže moje vnímanie mohlo byť skreslené.
--- Zvláštne. Anistalant bol však zvláštnym Paliánom, takže to, čo ste nám práve opísali, sa pokojne mohlo udiať.
Dobre teda. Teraz vás oboznámime s postupom, na ktorom sme sa tu všetci dohodli. Počúvajte veľmi pozorne, pretože vám to nebudeme opakovať a ak ako predseda strany nebudete postupovať v súlade s našimi plánmi, či už zámerne, alebo len z nevedomosti, bude to mať pre vás tragické následky. Rozumeli ste?
--- Áno.
--- V prvom rade budete musieť pokračovať vo vojne. Vyhlásite novú veľkú ofenzívu, aby sme našich Zeranských priateľov uistili, že napriek nečakaným okolnostiam pokračujeme v našom pôvodnom pláne. Je to veľmi dôležité. Zbytočné nedorozumenia si nemôžeme dovoliť.
Po porážke Zery dôjde k zjednoteniu štátu. Budete presadzovať stále prísnejší režim. Budete prenasledovať Iriánov a radových Jerevejov. Budete potláčať akékoľvek snahy o presadzovanie demokracie a liberalizmu. Postupne vytvoríte atmosféru strachu v celej spoločnosti. Medzi Paliánmi musí zavládnuť pocit bezmocnosti a frustrácie. Spolustrojenectvo musíte úplne zdiskreditovať, tak aby ho v ďalekej budúcnosti spájali len s terorom a útlakom.
Vo vhodnom čase sa začne ekonomická kríza. Vy proti nej nebudete bojovať, práve naopak. Budete popierať jej existenciu a za každú cenu budete presadzovať Sakarmove ekonomické teórie, aby bolo spolustrojenectvo zdiskreditované aj ako systém riadenia ekonomiky.
Ak budete postupovať podľa týchto pokynov, tak sa všetky okolnosti budú vyvíjať vo váš prospech. O to sa už my postaráme.
Bude to trvať celé desaťročia a vy sa zavŕšenia týchto procesov asi nedožijete. Až keď súčasná generácia vymrie, spustíme revolúciu a v celom Paliánskom vesmíre zavedieme demokraciu Zeranského typu. Ľudia budú mať pocit slobody a spolustrojenectvo nám už nebude brániť v našich plánoch. Prepíšeme učebnice histórie a Anistalant sa stane najhorším tyranom všetkých čias.
* * *
--- Ako je na tom?
Spýtala sa kapitánka Asna.
--- Len pred chvíľou sme ho prebudili. Bude v poriadku, ale ešte to nejaký čas potrvá, kým sa postaví na svoje nové nohy. Môžete s ním hovoriť.
Vošla do izby, v ktorej sa Anistalant zotavoval. Podľa kapitánskej uniformy usúdil, že je to ona, ale radšej ju nechal prehovoriť ako prvú. Navyše bol ešte stále trochu otupený.
--- Zdá sa, že nám to vyšlo. Dúfam, že to pre Vás nebolo príliš nepríjemné.
--- Z prenosu si našťastie nič nepamätám a teraz po prebudení sa to dá zniesť, i keď som sa cítil už aj lepšie. Ako ste si vlastne počínali Vy?
--- Asančania našťastie pochopili, že nie ste na palube, ešte skôr, než stihli Ariolu rozkrájať na kúsky. Potom sa pravdepodobne stiahli a my sme už len čakali na záchranu.
--- Takže ma čaká vaša Galaktická rada.
--- Áno, o 12 dní. Máme pre Vás pripravený preklad časti zasadacieho poriadku Galaktickej rady, ktorý by ste si mali preštudovať, aby vaše vystúpenie prebehlo hladšie.
Asna vytiahla z vrecka drobný dátový prenášač a položila ho na stolík pri ležadle.
--- Požiadajte potom doktorku, aby Vám to pripojila k nejakej obrazovke.
--- A po mojej výpovedi vypukne galaktická vojna?
--- Je to veľmi pravdepodobné. Galaktická rada nikdy nerozhoduje podľa rozmarov jej členov, ale riadi sa vyhodnocovaním faktov podľa presne daných pravidiel. Za súčasných okolností je vojna takmer istá a vyhnúť by sme sa jej mohli, len ak by niekto vymyslel lepšie riešenie problémov s Asanskou Hierarchiou. O tom však ja osobne a aj väčšina obyvateľov federácie pochybuje. Už niekoľko dní totiž prebieha verejná diskusia a neobjavilo sa ešte žiadne nevojenské riešenie, ktoré by pripadalo do úvahy.
--- Nechcem Vás uraziť, ale nebudú pre vás Asančania predstavovať príliš silného súpera? Neviem to síce objektívne posúdiť, ale z toho, čo som zažil pri napadnutí Vašej lode, by som si mohol myslieť, že Asanská vojenská technika je na tom ďaleko lepšie ako tá vaša.
--- Galaktický dohovor obmedzuje výzbroj našich aj Asanských lodí, ktoré môžu pôsobiť v neutrálnej oblasti. Zdá sa, že Asančania porušili aj túto časť dohovoru.
Máte však pravdu v tom, že to nebude ľahká vojna. Sily sú vyrovnané, no väčšina z nás je odhodlaná bojovať za rozvoj celej Galaxie a aj za oslobodenie Asančanov s pod Hierarchie, ktorá ich zotročuje.
--- Väčšina z vás? A čo tí, čo nechcú vojnu?
Neodpustil si Anistalant. Mal pocit, že pred Irusmi môže byť otvorený.
--- Účasť vo vojne je pre každého nášho vojaka dobrovoľná. Drvivá väčšina z nich sa aj napriek tomu bojov zúčastňuje.
Anistalant sa tomu začudoval, viac ho ale zaujímal osud jeho vlasti.
--- Aké dopady bude mať táto vojna na Paliánsky vesmír?
--- Spočiatku len minimálne. Neutrálna oblasť nie je z vojenského hľadiska až taká zaujímavá. Ak by sa však vojna vyvíjala výrazne v neprospech Asanskej Hierarchie, mohli by sa začať mstiť na jej bezbranných obyvateľoch, aby nás prinútili ukončiť boje. Takéto konanie by síce bolo v rozpore s morálnym cítením väčšiny Aasančanov, ale tí by sa o tom vôbec nemuseli dozvedieť.
My však s takouto variantou počítame a spravíme všetko pre to, aby sme tomu zabránili. Za istých nepriaznivých okolností môže dôjsť k vyvraždeniu celých sektorov. V tejto chvíli nie je možné spoľahlivo odhadnúť mieru tohto rizika, ale z pohľadu jednotlivých sústav je skôr malá.
Anistalantovi sa predstava zničenia jeho rodnej planéty vôbec nepáčila, spomenul si však na to, že aj tak už čelí, síce menej dramatickým, no tiež veľmi závažným a akútnym problémom.
--- Kora a Zera však už teraz medzi sebou vedú vojnu a nemám žiadnu predstavu o tom, ako celkovú situáciu v našich štátoch ovplyvní moja domnelá smrť.
--- Na to Vám žiaľ neviem odpovedať, poznám však jedno úslovie, ktoré Irusi používajú:
Najvyššia všeobjímajúca miera napĺňania všetkých možností je morálne podmienená.
To znamená, že vývoj každej spoločnosti sa vyberá najlepším možným smerom, ktorý umožňujú morálne kvality jej členov.
Prediktor Asanskej Hierarchie a aj pravdepodobne tiež existujúci prediktor vašej vetvy Paliánskej civilizácie môže riadiť spoločnosť iba v tom prípade, ak dokáže udržiavať morálny štandard spoločnosti na dostatočne nízkej úrovni.
Vytváranie nerovnováhy v hospodárstve, zavádzanie zákonov, ktoré neprirodzeným spôsobom menia pomery v spoločnosti, presadzovanie násilia v zábave a v médiách a v neposlednom rade vojny - to všetko prispieva k zhoršovaniu morálky. Prediktor vždy vytvára takú koncepciu riadenia, ktorá podnecuje vznik všetkých týchto negatívnych vplyvov.
V akom stave je vaša spoločnosť z tohto hľadiska, určite viete sám posúdiť.
* * *
--- V podstate súhlasím. Začať pracovať na možnostiach nahradiť Jerevejov bude vhodné. S Tvojimi argumentmi týkajúcimi sa vhodnosti nadchádzajúcej doby na tento manéver, ktorý musel skôr či neskôr aj tak prísť, súhlasím úplne bezvýhradne. Taktiež do veľkej miery súhlasím s Tebou navrhovaným spôsobom prevedenia. Navrhol by som však trochu iné načasovanie prvých krokov. Chápem, že sa Ti zdá vhodné počkať aspoň 5 rokov po skončení vojny, keďže máš obavy o kvalitu riadenia z našej strany. Ja si však myslím, že treba začať čo najskôr. Paliáni musia mať vojnu nielen v pamäti. Musia z nej mať bezprostredný strach, cítiť sa v ohrození. Preto sú práve v tejto chvíli najvhodnejšie podmienky na šírenie nového náboženstva. Na jadro musíme nabaliť čo najväčšiu masu, inak nevytvoríme dostatočne silné kultúrne stereotypy. Tie Jerevejsko-Iriánske sú totiž veľmi dominantné a nám ide práve o vytvorenie alternatívy voči zatiaľ jedinému poriadnemu nástroju ideologickej moci, ktorý máme. Ak by sme to spustili až o 5 rokov, neboli by sme úspešní.
--- Súhlasím, že jav, ktorý popisuješ, objektívne existuje, teda že na šírenie nového náboženstva je potrebný pocit strachu a presvedčenie o zlyhaní starých náboženstiev a ideológií, ale na praktické prejavy tohto javu a podmienky jeho napĺňania mám iný názor ako Ty. Na vytvorenie strachu nie je vojna bezprostredne nutná, i keď tomu samozrejme môže iba pomôcť. Vojnu sme však nezačínali práve pre toto. V prvom rade nám išlo o to, aby sme Anistalantovi skomplikovali jeho snaženie a či sa nám to páči, alebo nie, musíme pripustiť, že to bol riskantný manéver, ktorý svedčí o našich chybách v riadení, spôsobených nedostatočným zvládnutím nášho čisto bezštruktúrne riadeného nástroja, čo práve Anistalant využíval na preberanie kontroly nad ním. Preto sme sa rozhodli Jerevejov nahradiť niečím, čo by sme mali možnosť v prípade núdze riadiť aj direktívne, aby sa podobná situácia v budúcnosti už nikdy nemohla opakovať. Nepovažujem však za vhodné, aby sme s tým začali ihneď. Veď vojna ešte stále trvá a to znamená, že sme ešte stále iba v núdzovom režime riadenia, bez ohľadu na to, že Anistalant už nie je našim problémom, pričom spôsob jeho zmiznutia sme si ešte nevysvetlili celkom uspokojivo, čo je zas len ďalší dôvod na našu opatrnosť. Nakopenie ďalších chýb by už pre nás mohlo mať katastrofálne následky. Pred akýmkoľvek ďalším krokom je potrebné ho niekoľkokrát zvážiť a premyslieť si všetky možnosti. Ja so svojimi desiatimi a ti s tvojimi máme čo robiť.
--- No dobre, ale myslíš si, že o tých pár rokov, keď už bude vojna iba spomienkou, budeme môcť byť úspešní? Nevyužiť silný strach, ktorý medzi Paliánmi vyvolala táto vojna, by bolo podľa mňa na škodu. Treba predsa využívať všetky okolnosti, ktoré sa naskytnú.
--- Áno, ale súčasné okolnosti nepovažujem za také výnimočné, aby sme im naše rozhodnutia podriaďovali až do takej miery, ako navrhuješ. Paliáni budú mať dosť strachu aj neskôr. O to sa už postaráme.
* * *
* * *
Anistalant si práve čítal knihu, keď zaznel tón signalizujúci prítomnosť návštevníka predo dvermi domu. O takomto čase nikoho neočakával a s nemalou dávkou zvedavosti ho šiel vpustiť dnu. Bola to Merina Asna, ktorú nevidel už celé roky. Hoci on síce iba trochu, ale predsa viditeľne zostarol, ona vyzerala stále takmer ako v deň ich prvého stretnutia.
--- Zdravím.
--- Poďte ďalej.
--- Rada Vás vidím. Po takej dlhej dobe.
--- Aj ja som veľmi rád.
--- Vidím, že sa o vás dobre postarali.
Poznamenala rozhliadajúc sa po neveľkom dome.
--- Mám všetko, čo potrebujem. Paliáni, teda Paliáni z Paliasu spravili všetko preto, aby som tu našiel svoj nový domov... sadnite si prosím. Niečo by som Vám aj ponúkol, ale nepoznám Iruské zvyky, ani stravovanie, no ak by ste niečo potrebovali, len povedzte.
--- Nie, ďakujem. Aj tak sa nezdržím dlho. Vlastne nezdržíME sa dlho, ale to závisí od Vás.
--- Takže pôjdem s Vami? Kam?
--- Prišla som sem preto, aby som Vás oboznámila s Vašou úlohou na Kore. Či ju prijmete, ale nie, závisí už len od Vás.
--- Počúvam Vás.
Obaja zvážneli.
--- Ako viete, vojna s Asanskou Hierarchiou sa našťastie vyhla vašej vetve Paliánskej civilizácie a lokálna vojna medzi Korou a Zerou sa už dávno skončila. Ja a moja posádka sme si preto mohli plniť naše úlohy v súlade s dlhodobými záujmami Federácie v tejto časti Galaxie. Môžem Vám s radosťou povedať, že sa nám len prednedávnom podarilo dosiahnuť nečakaný úspech. Podarilo sa nám odhaliť prediktora vašej vetvy Paliánskej civilizácie.
--- Ako?
--- Pravdu povediac, nie je to ani tak zásluha našich schopností, ako skôr chýb prediktora, hoci chyby z jeho strany sme vlastne aj očakávali, najmä vzhľadom na objektívne zrýchľovanie sociálneho času vo vašej civilizácii a stým súvisiacimi komplikáciami pri snahe riadiť ju. Prediktor sa v posledných rokoch pokúsil zaviesť novú sektu, z ktorej chcel pravdepodobne neskôr vytvoriť nové náboženstvo, ktorého jadro by tvorilo jeho nový nástroj, ako náhradu za Jerevejské elity.
--- Tomu celkom rozumiem.
--- Áno, nad Jerevejmi strácali kontrolu a Vy ste počas Vášho úradovania bol práve ten, kto tú kontrolu nad nimi preberal. Pravdepodobne chceli zabrániť tomu, aby sa niečo podobné mohlo niekedy v budúcnosti zopakovať a vytvorili kult Nasledovníkov Cesty, na ktorého tajné elity boli priamo napojení.
--- A to Vám ich umožnilo odhaliť?
--- Skôr zjednodušilo ako umožnilo. My sme po nich totiž pátrali celé stáročia, ale vzhľadom na komplikovanosť štruktúr riadenia rôzneho stupňa vo vašej civilizácii a naše obmedzené možnosti skúmať ich vyplývajúce z našej opodstatnenej vôle zostať v utajení, sme celú tú dobu neboli úspešní. Nejakých kandidátov sme vždy mali, ale nikdy sme si nimi neboli úplne istí a navyše aj keby sme boli, nemohli by sme priamo zasiahnuť kvôli dohovorom s Asanskou Hierarchiou, ktoré sme vtedy museli dodržiavať.
--- Ako to však súvisí so mnou?
--- Keďže sme prediktora odhalili, máme možnosť eskortovať ho z jeho pozície, podobne ako Vás pred rokmi. Vzhľadom na pomery vo vašej civilizácii je to druhé najlepšie riešenie, ktoré momentálne prichádza do úvahy.
--- A to najlepšie riešenie?
--- Zahŕňa Vás. Po odstránení prediktora z jeho pozície by ste boli konceptuálne najgramotnejším príslušníkom vašej vetvy Paliánskej civilizácie, najmä po vašom pobyte tu na Paliase. Boli by ste teda veľmi nápomocným pri snahe vyhnúť sa zbytočnému chaosu, ktorý by mohol nastať a nielen to. Ide najmä o to, aby sa princípy konceptuálnych technológií sprístupnili širokým masám a aj v tomto by ste určite vedeli pomôcť.
--- Mám sa stať učiteľom, prorokom?
--- Viac učiteľom ako prorokom, ale áno. Paliánov musíte naučiť všetko, čo viete Vy. V opačnom prípade sa skôr či neskôr vo vašej spoločnosti objaví nový prediktor, ktorý postupom času plne preberie všetky úlohy toho starého, ktorého sa chystáme odstrániť.
--- No dobre. Povedzme, že už len tá skutočnosť, že pre Paliánov som už niekoľko rokov mŕtvy, by nebola problémom. Predstavme si, že by ma prijali a dokonca aj počúvali. Viete si však predstaviť, že by mi skutočne aj rozumeli? Tu na Paliase som sa celé tie roky vzdelával a musím povedať, že to najmä zo začiatku nebolo vôbec ľahké. Hlavnou prekážkou je absencia mnohých výrazových prostriedkov, stereotypov myslenia, teda celkovo jazyka dostatočne vhodného na popis mnohých objektívnych javov, o ktorý je naša vetva Paliánskej civilizácie ochudobnená. Taký jazyk treba najprv vytvoriť, najmä s ohľadom na špecifiká našej vetvy Paliánskeho jazyka, kultúru a spoločenské podmienky, o ktorých by som po toľkých rokoch bez priameho kontaktu s nimi mohol mať skreslenú predstavu. Vyžadovalo by si to určitú prípravu.
--- Zrejme máte pravdu. Moji nadriadení, ja a ani moja posádka sme si toto neuvedomili a pritom sme to konzultovali aj s Paliánskou vládou, i keď len v krátkosti, lebo záležitosť je ešte veľmi čerstvá. Nepoznáme vašu kultúru a najmä váš jazyk tak dobre ako Vy. Veď aj teraz s vami komunikujem len s pomocou počítača. Je dobré, že ste na to upozornili. Aspoň vidíte, ako veľmi nám vďaka Vašim výnimočným skúsenostiam môžete byť nápomocný.
--- Presviedčate ma veľmi pekne.
Podotkol odľahčeným tónom.
--- Och nie, neberte to ako prázdnu lichôtku. Je to objektívny fakt.
Anistalant sa usmial.
--- V poriadku, z ničoho Vás neobviňujem. Napokon, nemusíte ma príliš presviedčať. Som pevne rozhodnutý spraviť všetko, čo bude v mojich silách, pre dobro Paliánskeho ľudu v odľahlom kúte Galaxie.
--- Takže súhlasíte.
--- Áno, len si to bude vyžadovať tú prípravu.
--- V poriadku. Teraz budem musieť isť Vaše pripomienky prekonzultovať s mojou posádkou, potom s velením a nakoniec sa musíme uzniesť na spoločnom postupe aj s Paliánskou samosprávou.
--- Ja sa zase spojím s ministrom mimopaliánskych záležitostí.
--- To bude vhodné. Určite sa neskôr uvidíme, budem s Vami v kontakte.
Anistalant ešte vyprevadil Asnu až von, kde na ňu čakal transportný modul. Predtým, než doň nastúpila, sa ešte na chvíľu zastavila, aby povedala:
--- Viete, Jovis Anistalant, som veľmi rada, že mám príležitosť s Vami opäť tvoriť budúcnosť.
* * *
Unas Klor, dlhoročný predseda Strany Rozvoja Paliánskeho Vesmíru, úvodným príhovorom práve otváral šesťdesiaty piaty zjazd strany:
--- ...Je to už takmer štrnásť rokov, od nášho slávneho víťazstva vo veľkej vojne, ktoré prinieslo slobodu všetkým Paliánom. V našom zjednotenom štáte sú však žiaľ aj takí, ktorí si nectia obete našich padlých vojakov a veteránov, ktorí pre našu slobodu a prosperitu obetovali najviac. Sami sa označujú za Nasledovníkov Cesty. Hovoria o mieri a harmónii, ale ich činy svedčia o opaku. Dokazujú nám to už vyše osem rokov, počas ktorých neprišli s ničím konštruktívnym. Je preto nadovšetko jasné, že napriek našej úprimnej snahe s nimi nie je možné viesť rozumný dialóg. Na záchranu spolustrojenectva v našom štáte nám preto zostala už len jediná možnosť. Toto hnutie - sektu - Nasledovníkov Cesty musíme zakázať a tmárov, ktorí ho medzi Paliánmi šíria, prísne potrestať. V opačnom prípade nám hrozí, že všetko, čo sme dlhé roky tak pracne budovali, vyjde navnivoč. Nesmieme dopustiť návrat úpadku spôsobeného náboženským tmárstvom, ktoré v minulosti celé stáročia sužovalo náš ľud.
Je tiež nemálo potrebné nielen riešiť následky, ale aj skúmať príčiny existencie a rozmachu týchto spiatočníckych živlov. V našej strane sme sa touto otázkou zaoberali veľmi hlboko. Kládli sme si otázku: Odkiaľ sa berie všetka tá nenávisť Nasledovníkov Cesty voči našej strane? Prečo našu stranu obviňujú z hrôz veľkej vojny, keď sme ju nespôsobili my? Je možné, že by sme my, naša strana, v niečom pochybili a dali im dôvod obviňovať nás? Naozaj úprimne sme si kládli otázku, či Paliánom naša strana niekedy v minulosti naozaj neublížila. Skúmali sme súvislosti, hľadali sme vlastné chyby, preberali tisíce a tisíce strán dokumentov zo straníckych archívov, zvukových aj vizuálnych záznamov.
Narazili sme pritom na množstvo šokujúcich informácií, no nezastavilo nás to. Práve naopak. Čím viac sa nám otvárali oči, tým viac sme túžili po skutočnej pravde a jej odhalení pred celým svetom. Práve teraz nastala chvíľa, keď vám ju odhalíme, pretože naše zistenia sú tak závažné, že sme si ich nemohli nechať len pre seba. Skrývaním pravdy by sme len marili budovanie demokracie, spolustrojenectva, slobody, poriadku a rozvoja – všetkého, čo si tak veľmi ctíme.
Napätie v sále bolo vystupňované na maximum. Ako keby nikto ani len nedýchal.
--- Tou pravdou je, moji drahí spoluobčania a priatelia, že Jovis Anistalant nebol len úžasným vodcom, ktorý nám pomohol budovať štát a neskôr aj zvíťaziť vo vojne. Napriek všetkým jeho nesporným zásluhám, má na svedomí aj množstvo zločinov. Áno, zločinov. Neboli to len jeho chyby, ktorým sa azda nikto nikdy úplne nevyvaruje, ale chladnokrvne plánované zločiny, ktoré stáli životy stovky miliónov Paliánov a to všetko s jedným jediným cieľom – posilňovať svoju vlastnú moc. Spolustrojenectvo pre neho nebolo cieľom, ale iba prostriedkom získavania moci. Do pracovných táborov neposielal len zločincov a rozvracačov štátu. Posielal tam aj úplne nevinných ľudí, ktorých jedinou chybou bolo to, že stáli v ceste napĺňaniu jeho mocenských záujmov.
Nehovorí sa mi to ľahko. Jovisa Anistalanta som poznal osobne a v tých časov som ho obdivoval a veril som mu, tak ako všetci straníci. O to dôležitejšie však je, aby pravda vyplávala na povrch, hoci aj po toľkých rokoch. Niet inej cesty ako očistiť našu stranu, náš štát, našu civilizáciu. Len s pomocou pravdy je to možné a je to zároveň našou najsvätejšou povinnosťou.
Všetky materiály obsahujúce šokujúce dôkazy budú sprístupnené verejnosti a mnohé z nich preberieme v priebehu najbližších hodín priamo tu na tomto zjazde strany.
Na pódiu sa vedľa Klora rozžiarilo jasnožlté svetlo, v ktorom sa zmaterializovalo telo Paliána. Bol to Jovis Anistalat. O niečo starší, ako si ho všetci pamätali, ale bez akýchkoľvek pochýb to bol on. Všetci prítomní delegáti strany zostali v nemom úžase.
--- Pekný príhovor pán predseda.
--- Ale vy...
--- Som nažive, ako vidíte. Ľahko sa budete môcť presvedčiť, že nie som klon či dvojník, ale pravý Jovis Anistalant.
--- Ale ako... Potom... V tom prípade budete obvinený a spravodlivo súdený, za všetky vaše zločiny!
--- Ak sa ma prítomní delegáti rozhodnú z niečoho oficiálne obviniť, nebudem sa brániť a odovzdám sa do rúk patričných orgánov. Predtým by som im však rád ukázal záznam z vášho stretnutia s niektorými vysokopostavenými spolustraníkmi a inými zaujímavými osobami spred niekoľkých týždňov. Myslím, že každého to bude veľmi zaujímať.
Predseda Klor sa len mlčky mračil na Anistalanta.
--- Vážení delegáti, drahí spolustraníci, starí dobrí priatelia... Všetci ste si vypočuli príhovor pána predsedu. Verím, že po vypočutí tohto záznamu, budete jeho príhovor vnímať v úplne inom svetle. Predsedu Klora som nechal dokončiť jeho príhovor, pretože keby Vám nebol povedal to, čo Vám pred chvíľou povedal, možno by ste tomuto záznamu ani neuverili.
V miestnosti sa pred očami všetkých prítomných začala odvíjať holografická scéna.

Jozef Kohúr

Jozef Kohúr

Diskusia

Ash
Začiatok nádejný, potom postupný úpadok. Plochá zápletka aj charaktery, dialógy detto. Dvojice civilizácií (vždy jedna kladná, druhá záporná) na dvoch úrovniach a pritom obe úrovne sú mentálne, motivačne a filozoficky zhodné do tej miery, že sa zodpovedajúce civilizácie dajú okrem názvu len ťažko odlíšiť?! Diktátor, čo je bezúhonný klaďas, obete, ktoré sú nutné pre väčšie blaho všetkých, vierolomníci, čo klamú celé kozmické civilizácie? Nuž ak sa kozmické civilizácie dajú klamať, tak si ten život v lži zrejme zaslúžia. A v pozadí toho všetkého filozofia vychádzajúca z naivných moralistických konšpiračných bludov, vyznievajúca ako apológia ktoréhokoľvek diktátora v našej realite (najviac by sa mi do roly hlavného hrdinu hodil Stalin, ktorý by sa v záverečnej scéne objavil pred Chruščovom na zjazde KSSZ v 1956 roku). Dosť zlé.
12.02.2014
Jozef Kohúr
Vďaka za komentár a aj za nejednotkové hodnotenie. Väčšina vecí, ktoré mi vyčítaš, boli mojím zámerom, takže len krčím ramenami a akceptujem to. Ak charaktery a dialógy pôsobili plocho, je to moja chyba, budem sa musieť polepšiť. Je to asi dané tým, že je to môj prvý výplod a tak som to písal v rámci mojich veľmi obmedzených schopností - vybudoval som to na dialógoch (povedal som si, že tým nič neskazím, a bude sa to potom dať aspoň trochu plynulo čítať) a držal som sa zásady (väčšinou), že každá veta by mala priniesť nejakú informáciu. Nie je tam opis sveta a civilizácie pôsobia rovnako - to bol môj (asi chybný) zámer. Na čo ten svet opisovať, keď je zrejmé, že ide o náš svet (ako si si všimol) a dve roviny v mojom výplode symbolizujú dve epochy z nášho sveta - preto aj tá zhodnosť civilizácií. Len cestovanie v čase je nahradené cestovaním po vesmíre.
12.02.2014
Jozef Kohúr
Asi som tam nejaké opisy predsalen mal dať, aby to pôsobilo trochu viac ako naozajstná poviedka. Zápletku som vymyslel najlepšiu, akú som vedel, takže ak bola plochá, tak to opäť vypovedá o mojich pisateľských (ne)kvalitách. Inak moralizovať som naozaj nechcel. Napríklad dobrý a morálny Nabi Osmar dopadol tak, ako dopadol, pretože bol hlúpy a nie preto, že by bol zlý - myslel si, že koná dobro. Ale keď to nie je z môjho textu jasné, opäť ide o moje zlyhanie. Alebo nemorálny ale pragmatický Unas Klor spočiatku dopadol celkom dobre, no ale zbytočne tu o tom budem teraz písať, keď to malo byť jasné z tej poviedky. No hej, happy-end - na ňom trvám, a rôzne úchylnosti slúžiace na "realistický opis krutého sveta" som tam naozaj nechcel, takže to možno nie je v súlade s vkusom mnohých ľudí.
12.02.2014
Jozef Kohúr
Zároveň sa ospravedlňujem za galimatiáš s veľkými písmenami (váš, Váš, názvy ako Galaktická Federácia a pod. pritom som to všetko aspoň trikrát kontroloval), absenciu odsekov a netradičné formátovanie, keď nemusí byť jasné, kde končí priama reč. Inak nevytvoril som to hŕŕŕ spôsobom. Vznikalo to v lete, keď som to nedokončil. Opäť som sa k tomu vrátil v decembri, keď som pridal posledné dve tri scény. Mnohokrát som si to čítal a opravoval (a stále tam vidím veľa vecí na opravu, samozrejme pred odoslaním som ich nevidel), veľa som uvažoval nad dejom, súvislosťami, logickými nezrovnalosťami... Ak je to aj napriek tomu zlé, tak je to proste zlé, čo sa dá robiť. Nabudúce snáď vypotím niečo lepšie.
12.02.2014
Jozef Kohúr
Inak ako je možné, že si môžem hodnotiť vlastnú poviedku? Tak som sa aj ohodnotil :-D dal som si 2, pretože už predtým tam bolo také hodnotenie - predpokladám, že od Asha :-) takže Ash (bez toho, aby o tom vedel) hlasoval za dvoch :-) Teda ak to číslo 2 nie je priemerom medzi 1 a 3 a podobne.
12.02.2014
Aldeberan
Zo stylu citit nevypisanost, chyba tomu kumšt, ale to je normalne, kedze asi len zacinas. Spociatku ma to celkom bavilo, ale potom si zacal byt proste divny. Neviem, ci pocuvas vela radia Slobodny vysielac alebo si sa len snazil sokovat, ale nedopadlo to uplne dobre. Po prve, prezentovat pomerne zlozity nazor na nas svet v poviedke je tazke a ta poto mvyzneiva nekoherentne a blaznivo. Po druhe, ked chces obhajovat Stalina, preco to nerobis priamo? :) Jasne, chapem, snazil si sa vyjadrit myslienku, svoj nazor na historiu. To beriem a viem sa do toho vzit, tiez mam rovnake chutky (nie obhajovat Stalina, ale historiu vseobecne), avsak kruta pravda je, ze to nikoho nezaujima. Nie preto, ze ludia su blbi a povrchni, ale pretoze na internetoch je 1000 pisalkov, ktori to robia ovela lepsie. Proste, napisat nove 1984 nie je jednoduche a cim vyssie ambicie tym tvrdsi pad.
12.02.2014
Jozef Kohúr
Hehe, slobodný vysielač :-) to nie, skôr seriózne ruské zdroje, ale o tom tu nie... Aj som tušil, že ak naraz vychŕlim taký hustý prúd surových, sporo zabalených informácií + množstvo kadejakých narážok a pod., tak to nemusí dopadnúť dobre. Ale predsalen som chcel skúsiť, čo to spraví, iné ambície som pravdupovediac ani nemal, veď je to prvý pokus. Takže ak budem chcieť pokračovať v tejto činnosti, tak menej okato, viac symbolicky, skôr podprahovo - ako Puškin. Čo teda bude (ak bude) riadna fuška, najmä ak si pomyslím, že mám popritom zvládnuť aj pisateľské remeslo. No uvidím, snáď niekedy nabudúce niečo menšie. Inak obrázok k poviedke je presne taký, ako som si predstavoval, aj keď niekoho, kto kvôli nemu čakal military sci-fi, to potom môže sklamať. Snáď sa však aspoň niekto trochu pobaví, či už na niektorých pasážach môjho výplodu, alebo priamo na mne :-)
12.02.2014
kAnYs
Citam a prekusavam sa cez to... Uff. Co povedali kolegovia (obraz realneho sveta, konspiracne teorie, ty tvrdis, ze si to zakladal na serioznych ruskych zdrojoch) neriesim. Osobne mi je jedno na zaklade coho si sa inspiroval a co sa tym snazis povedat. Nastolenu situaciu nepovazujem za nerealnu; ani postavu diktatora, ani mocenske hry a propagandu. Realny svet je realny svet a dohady o nepodlozenych alebo pochybne podlozenych veciach su imho irrelevantne, takze nech bol stalin aky bol, toto tvoje dielo povazujem za separatny svet a nie za obraz reality. Takze z toho hladiska, co sa tyka politiky a situacii, v pohode. Co sa tyka spracovania... Uff :) Tazko sa to cita. Tvoja snaha v kazdej vete podat novu informaciu je presne to co neocakavam od dialogov (neplynu su neprirodzene a zavaluju cloveka informaciami, su unavne).
13.02.2014
kAnYs
Co sa tyka filozofovania a moralizovania, tam to skripe. Jeden uplne perfektny, bezchybny a moralne dokonaly clovek (taki neexistuju) proti vsekym idiotom na svete. (takze predsalen ten diktator nieje taky realny :) v prvom prispevku som chcel skor povedat, ze mi nevadi ze si si zvolil diktatora, ktory je obetou propagandy a toho ze sa mu nieco vymklo z ruk, bol nepochopeny, whatever. To je ako koncept sa o sebe v pohode. Hovorim, nemienim to brat ako obraz nasej historie.) Slabe. Idealna a idealne slobodna spolocnost uz vobec neexistuju. Konceptualna moc je slovne spojenie pod ktorym si clovek moze predstavit cokolvek.
13.02.2014
kAnYs
"Najvyššia všeobjímajúca miera napĺňania všetkých možností je morálne podmienená.
To znamená, že vývoj každej spoločnosti sa vyberá najlepším možným smerom, ktorý umožňujú morálne kvality jej členov.
Prediktor Asanskej Hierarchie a aj pravdepodobne tiež existujúci prediktor vašej vetvy Paliánskej civilizácie môže riadiť spoločnosť iba v tom prípade, ak dokáže udržiavať morálny štandard spoločnosti na dostatočne nízkej úrovni.
Vytváranie nerovnováhy v hospodárstve, zavádzanie zákonov, ktoré neprirodzeným spôsobom menia pomery v spoločnosti, presadzovanie násilia v zábave a v médiách a v neposlednom rade vojny - to všetko prispieva k zhoršovaniu morálky. Prediktor vždy vytvára takú koncepciu riadenia, ktorá podnecuje vznik všetkých týchto negatívnych vplyvov." Tak toto ma dostalo :) Pochopil som to spravne? Ze ludia su moralne skvele bytosti ktore kazi spolocnost? :D Ten bol dobry :)
13.02.2014
kAnYs
Neber to pls. osobne ale IMHO by si si mal precitat nejake studie o ludskej psychike. Ludia su sutazive spolocenske tvory. Nasa vrodena tendencia je chranit a spolcovat sa s ludmi, co su nam podobni, a utocit na tych ktori su od nas odlisni. A je to prave nasa schopnost svoje pudy potlacat naucenymi dogmami a hodnotami, ktora nam umoznuje vytvarat velke komunity tvorene z diametralne odlisnych ludi. Agresiu a nasilie mame v krvi. Ved sa pozri na davnu historiu. Alebo si toho nazoru, ze nas niekto kazi od pociatku sveta?
13.02.2014
Jozef Kohúr
kAnYs, vďaka za kritiku dialógov, budem teda vedieť, že takto to nefunguje dobre. Takže ak tomu dobre rozumiem, tak zbytočné dialógy sú jedným extrémom a tie moje sú zase druhým. Malo by to byť teda tak, že dialógy majú vypovedať v prvom rade o charakteroch postáv (čo som úplne zanedbal), potom trochu aj o deji (to som prehnal) a najmä majú byť prirodzené (to som tiež nezvládol)? Minimalizácia nedialógových častí teda tiež nebola šťastná. Do kelu, toto som aj akosi vedel, ale proste som to nezvládol :-( Čo sa týka ostatného, asi som mal brať väčší ohľad na kultúrne rozdiely viď. tvoje (a asi nie len tvoje) západniarske ponímanie morálky, ľudskej psychyky atď. Inak ďakujem aj ostatným za reakcie, sú pre mňa prínosom a snáď mi pomôžu v tom, aby to nabudúce nebol taký prúser.
13.02.2014
kAnYs
Nic si z toho nerob, zaciatky su tazke pre kazdeho. Dialogmi sa skus inspirovat hlavne realitou. Sleduj ako ludia rozpravaju, ako sa vyjadruju; samozrejme ze nepis small talk na pat stran, stale to musi aj dej niekam posuvat, ale treba ten dej zapracovat do prirodzenej reci. Obcas nadavka, obcas pauza vo vete, nedokonale vety, citoslovce, hovorove vyjadrovanie (tiez zas neprehanat).
13.02.2014
jurinko
Podla mna to zas nebolo az take zle, aby si to zasluzilo 2. To, ze to je akoze nejaky odkaz na nasu civilizaciu, som vobec nepochopil, necitil to z toho, a to dokonca ani po precitani diskusie (akurat som si po precitani diskusie automaticky dosadil za Stranu Komunistov). Myslim, ze to malo velke ambicie a pomerne schopny potencial, ale spracovanie tomu podrazilo nohy. Opakovanie slov, zle vykanie, divne uvodzovky, pridlhe vety, dejove skoky, ktore to cele spomalovali a uplne rusili aj ten naznak napatia, ktory tam bol, a tak... Proste asi privelke susto. Poskulovat hned po Puskinovi a snazit sa do diela vpasovat moralne posolstva, skryte za odkazy na nasu realitu, je mozno prilis vela aj na skuseneho spisovatela vysokej literatury, nie to este na zacinajuceho spisovatela scifi. Odporucam ist postupne, po mensich krokoch, odkusovat si tolko, kolko zvladnes zdravo pozut :-) Dal som 4
16.02.2014
jurinko
(inak, 4 je podla mna na prvotinu velmi dobre, ked sa trosku vratis nohami na zem a viac sa sustredis na veci, ktore treba zlepsit, tak v tebe vidim velky potencial a tvoje dalsie veci mozno budu velmi dobre :-) drzim palce ;-) )
16.02.2014
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.