Nádej 1. časť

Príbeh o malom chlapcovi, ktorého čaká boj a honba za pomstou. Poviedka na pokračovanie, prvá na našom serveri od tohto autora.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Nádej 1. časť
Ilustračné obrázky k spacenews - Nádej 1. časť / Zdroj Disclaimer
Na hodinách mestskej katedrály práve odbila polnoc. Všade bolo ticho a celé mesto spalo tvrdým spánkom, z ktorého ho nedokázal zobudiť ani spád udalostí, ktoré sa odohrali v nasledujúcich minútach. Ľudia v tomto meste neboli zvyknutý na rušné chvíľky. Vždy sa veci diali pomalým tempom a nikto sa do ničoho nehnal. Tú noc, keď sa celá krajina ponorila do temnoty a začal sa boj, ktorý zmení osudy všetkých ľudí, bolo všade ticho. Ulice, zahádzané všelijakými odpadkami, papiermi a podobným neporiadkom zívali prázdnotou a pochmúrnou náladou. Na mesto doľahla hmla a nebolo vidieť ani meter od nosa. Ľudia spali vo svojich domovoch a netušili, čo sa tú spomínanú noc stane.
Z komínov domov sa valil hustý dym. Okná boli pozaťahované závesmi a stráže, ktoré mali stáť pri vchodovej bráne, s hlasným chrápaním ležali pri svojich kopijach a spali. V tom momente sa zrazu z tmy vynoril muž.
Jeho telo bolo mohutné ako telo poriadneho drevorubača a poviem vám, nechceli by ste oproti nemu stáť v bitke. Na nohách mal obuté tmavo-hnedé čižmy, telo zakryté čiernym zamatovým plášťom, ktorý mal na chrbte vyšitý znak slnka a na hlave prehodenú kapucňu, z pod ktorej mu boli vidieť len jeho azúrovo-modré, mačacie oči.
Podišiel k bráne a z jeho očí zrazu vyšľahol červený plameň. Pomalými krokmi prišiel k mrežiam a prešiel skrz ne akoby ani neexistovali. Ako náhle bol na druhej strane, oči sa mu dostali do normálnej podoby. Pred ním sa zjavilo mohutné mesto s miliónmi neznámych uličiek, domov a ľudí, no on vedel, aký je jeho cieľ a kde má ísť.
Rýchlym krokom sa pustil dopredu do hlbokých útrob mesta. Bežal svižným, ale za to tichým behom. Jeho oči sa rozhliadali do všetkých strán a snažil sa byť taký tichý ako to len dokázal. Postupoval rýchlo a už bol skoro v strede mesta, keď zrazu na rohu ulice, ktorá sa tiahla do hlbokej noci, uvidel dvoch mužov ako sa plížili popri malej budove. Na jeho tvári sa zjavili vrásky, ktoré značili jeho rozrušenie. Okamžite, ako ich zbadal, sa schoval za neďalekú budovu a pozoroval ich ďalej. Hneď ako muži prešli, on sa znovu rozbehol.
Prechádzal stredom mesta a vyhýbal sa všetkému svetlu, ktoré ho mohlo v túto tmavú noc odhaliť. Jeho cieľ bol neskutočne dôležitý, pre tento svet a tak isto pre neho. Mal ho už na dosah ruky, ale osud mu nikdy veľmi neprial a nebolo tomu inak ani teraz. Keď už bol skoro pri hrade, do cesty sa mu postavil muž. Vysoký, štíhli so zlatým brnením a plášťom obopínajúcim celé jeho telo. Na páse mal pripevnený opasok, na ktorom bola navlečená pošva a v nej ligotajúci sa jednoručný meč. Bol to Gulrod.

Martin Fačko

Martin Fačko

Diskusia

Sirius.SVK
Hneď na začiatku ma tam zarazil ten protiklad. Píšeš že ľudí v meste zo spánku nezobudí ani spád udalostí ktoré sa čoskoro odohrajú. Za tým napíšeš že nie sú zvyknutý na rušné chvíle, že sa tam veci dejú pomaly a nik sa do ničoho neženie. To mi príde dosť nelogické, totiž ja som to pochopil takto: Je noc všetci spia začnú sa diať strašné veci hluk, boje, výbuchy akcia. No ľudia sa nezobudia lebo na to nie sú zvyknutý. To je nezmysel.
Z osobnej skúsenosti viem že je to naopak. Býval som na VŠ internáte, a prvých pár nocí ma zobudil každý hluk a krik čo sa ozýval z vedľajších izieb. No po čase som si zvykol a už ma nič neprebralo. Ani to keď si pred mojou izbou niekoľko ľudí spievalo a hralo na gitare (ako mi ráno povedal spolubývajúci).
Toto ma dosť zarazilo hneď na začiatku poviedky čo je dosť veľká chyba, pritom stačí meniť jedno slovo a škrtnúť jednu vetu a bude to OK.
03.07.2013
Sirius.SVK
čo sa týka príbehu, to sa ozaj nedá povedať. Strašne krátky úryvok v ktorom sa vlastne nič nestalo len niekto niekam prišiel a zjavila sa osoba ktorá zrejme bude nejako významná a obávaná obyvateľmi toho sveta. Súdiac podľa toho ako je opísaná. Zamysli sa nad tým či sem nepridáš rozsiahlejšie kapitoly lebo takéto kúsky to sa ozaj zle hodnotí. To je ako by si nám dával knihu po jednej stránke, žiaden čitateľský zážitok by s toho nebol. S toho dôvodu som dal 5.
A trochu mimo poviedky ten obrázok je veľmi dobre vybratý :-)
03.07.2013
Kei
To nie je ani prvá časť. Je to len zdrap z prvej časti
03.07.2013
Kr4b
Kámo, ak si úplne začínajúci autor, radšej hoď pár vecí sem: http://fikcia.fantasy-svet.net / , než prejdeš na túto stránku. Tu hodnotenie často nepoteší. Pridávaj sem, až si budeš istý, že to hneď nezavesíš na klinec a až budeš mať potrebnú dávku nadšenia, aby si z komentov separoval len tie nápomocné časti. Ono totiž chvíľu trvá, kým si uvedomíš, kto a čo je ti súperom. Dal som 4: je to príliš krátke- možno je to dobre, lebo obsahovo je to prázdne. Radšej to skús dlhšie a bohatšie. Nepodávaš ani základné vysvetlenia, takže ma moc nezaujímajú ani otázky, ktoré si týmto prológom otvoril. To je zle. Nemusí v tom byť ani poučenie (zatiaľ), ani príliš výrazný zmysel (rovnako zatiaľ - postupom času ho tam proste musíš dať) ale aspoň náznak deja by tam mal byť. Ak nie si začiatočník tak ostáva dúfať že vieš čo robíš. Ale štýl písania je slušný, aspoň proti nemu nič nemám.
04.07.2013
Kei
Nejde o to, že by tu začínajúci autor nemohol pridať poviedku. Ak sa obáva prísnych hodnotení, nikto mu nebráni dopísať k poviedke, že je to jeho prvé (či jedno z prvých) dielko, pretože na také sa človek pozerá inak. Od skúsenejších autorov čitatelia vyžadujú viac. Problém je v tom, že tu prakticky nie je čo posúdiť, táto časť skončila skôr, než uviedla čitateľa do obrazu a dokonca sme sa nedopracovali ani k tomu malému chlapcovi. To je ako keď ti dám ochutnať jablko a spýtam sa, tak aký je ten koláč? Samozrejme, že komentáre vyznievajú príkro, ak máš iba pár riadkov a nemôžeš povedať, že je tam pár drobností, ktoré by sa patrilo utriasť ale v dobrom príbehu, či nápade sa to stratilo, keď tam ešte žiadny nie je.
05.07.2013
Kr4b
Ešte než som si to sám vyskúšal, prečítal som tu pár povedok a komentárov k nim. Komentáre často vyznejú príkro aj tak, ale to je vec pohľadu (teda príkre sú, len nie natoľko, aby sa to nedalo nebrať osobne) Ale je pravda, že je to strašne krátke. Ako zle vybratá upútavka na film. To bude vadiť viacerým a pretože ostatné dôležité veci tu buď chýbajú alebo sú dobre, pokazil si to práve tou dĺžkou.
05.07.2013
Sirius.SVK
Osobne som s komentármi na tejto stránke spokojný. Ale čo sa týka tejto pol kapitoly to sa ozaj nedá hodnotiť. Ak autor plánuje pridávať poviedku po takýchto kúskoch tak sa konca zrejme nikdy nedočkáme.
05.07.2013
Kr4b
:D :D To sú vyhliadky. Nekonečný príbeh :P Tiež som raz neustriehol dĺžku a skončilo to tak, že nikto nechápal o čom. Tak ako je to teraz. Keby som pokračoval, všetko by sa uspokojivo vysvetlilo, lenže ja som to zabalil. Chcem tým povedať 2 veci: Pokračuj v písaní a mysli na to, že čitateľ nevie to čo ty - poznáš pokračovanie príbehu, my nie. Tzn. to čo si predviedol nedáva zatiaľ zmysel. Nepochybujem, že to vysvetlíš v pokračovaní, ale mal si ho určite pridať zároveň s týmto. Oddeliť si ich mohol číslami, hviezdičkami alebo aj názvom kapitoly (Proló... Kapitola 1... Chápeš) proste čímkoľvek, ide len o to, že ak človek nevidí ten nápad alebo aspoň záblesk príbehu, čítanie ho nebaví a je to preňho stratený čas.
05.07.2013
draculin
Vazne kratke :) Nahodit 30-strankovu sialenost je privela - toto je primalo. A vo vseobecnosti, neplanuj pisat roman, kym nenapises poriadnu poviedku. A ked napises poviedku, potom ju sem daj. Nie polovicate riesenia... Celkovot o nie je uplne najhorsie, ale bolo by vhodne to po sebe poriadne precitat. Kedze je to tak kratke, nemoze to byt problem. Opakovanie slov je dost velky problem. Trebars take: "Bezal...behom." je nieco, z coho bolia oci. ...A co sa tyka kritiky - budte za nu vdacni, kua. Cim tvrdsia, tym lepsie - pretoze uprimne povedane, si ju vsetci zasluzime (vratane mna). A pochvala?????? Toš...niekedy sa aj to vyskytne :P
05.07.2013
Kr4b
Viete o čo ide, ľudia sú všeliakí. Niektorím to treba, tú tvrdú kritiku, niektorím nie a niektorích treba najprv motivovať ľahšou, dokým si uvedomia že na niečo majú (samozrejme že nie je treba klamať) a až potom začať poriadne. Neviem do ktorej skupiny patrí tento autor, tak sa chovám, akoby patril do tej poslednej. Draculin to zjavne chápe, ostatným tiež nevravím nič nové. Možno len autorovi čo má čakať.
06.07.2013
jurinko
Kedze kolegovia to tu uz zhodnotili, nebudem zbytocne vrsit slova. Nehodnotim, pretoze to nie je poviedka. Ak posles dalsie diely (a stane sa to poviedkou), dufam, ze ich bude mozno ohodnotit lepsie, nez s prizmurenymi ocami na 3. Drzim palce :-)
06.07.2013
Martin Fačko
Ďakujem všetkým za komentáre. Je to moja prvá poviedka a naozaj som to zvolil príliš krátke. Kritiky sa nebojím. A radšej ma kritizujte najviac ako sa dá. Potrebujem vedieť čo je zle. Ak poviete aj čo bolo dobre, len to poteší. Prídam celú tú časť, ktorú mám zatiaľ napísanú. Uvidíme ako to vínde. Začal som aj písať niečo nové a tiež to nie je dlhé, no túto poviedku ani nedokončím. Je to príbeh skôr na Román ako na poviedku a preto ak si to niekedy prečítate celé tak už v knihe. Ak nie, zjavne nemám čo ponúknuť. Preto bude pokračovať v tej poviedke čo som začal písať teraz a pridal som ju dnes. Ale ešte raz ďakujem za hodnotenie. A som začínajúci autor. Vášnivý čitateľ, ale ako autor začínam.
Ďakujem.
26.07.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.