U dobrodruha

Jedna krčma. Jedna noc. Jeden bojovník. Jedno zlo.
Filmová história scifi
Padajúce kvapky bubnovali na strechu hostinca a stekajúca voda sa leskla v občasnom svetle bleskov. Les, na ktorého hranici budova stála, bol temný a v tejto neskorej hodine čudne tichý. Kone návštevníkov pokojne postávali v stajniach. Z hostinca k nim doliehal spev a hulákanie podnapitých hostí. Občas sa otvorili zadné dvere a pomocníci vyhodili odpad z kuchyne. Inak bol všade naokolo pokoj a ticho. Keď vtom zrazu psy, ktoré doteraz ležali v búdach, vstali a zavetrili. Evidentne sa niekto blížil. Sériou krátkych zaštekaní upozornili hostinského na blížiacu sa návštevu. Presne ako boli vycvičení. Potom ostali v strehu a hľadeli do tmy. Kone, vyrušené náhlym štekotom, zaerdžali. Blesk ožiaril oblohu a odhalil osobu, ktorá kráčala k hostincu. Neznámy mal oblečený čierny cestovný plášť. Jeho kapucňu mal stiahnutú hlboko do tváre, chránil sa tak pred dažďom. Vysoké čierne čižmy mal pokryté blatom. Ako kráčal, spod kabáta mu vykukovala špička pošvy. Rozhodným krokom mieril k hostincu. Pred bránou sa zastavil a čakal. Keď ďalší blesk ožiaril noc, prečítal vývesný štít.
„U Dobrodruha“, stálo na ňom. Prešiel cez dvor, priamo ku dverám. Pevne stisol kľučku a vošiel. Hudba a vrava stíchla a všetky oči v miestnosti sa upreli na príchodzieho. Ten pár sekúnd stál pri dverách, zrejme sa rozhliadal. No nedalo sa to zistiť určite, pretože si nezložil kapucňu, aj keď ju už nepotreboval. Keď vykročil k baru, vrava a spev znova začali. Neznámy obišiel veľké nekryté ohnisko v strede miestnosti a sadol si k baru. Vedľa seba oprel veľký meč, no stále si nezložil kapucňu. Hostinský bol na podobné veci zvyknutý, pristúpil k neznámemu a spýtal sa:
„Čo to bude?“
„Pivo!“ ozval sa spod kapucne prekvapivo mladý hlas. To bolo všetko. Keď sa pred ním zjavil pohár, bez slova ho vypil, dokonca na ex. Hostincom sa ozvalo hmkanie mužov, ktorý ocenili tento pijacký výkon.
„Čo som dlžný?“ opýtal sa po dopití neznámy. Hostinský bol chvíľu vyvedený z miery, zrejme neočakával že jeho nový hosť skončí pri jednom pive.
„Desať strieborných,“ dostal zo seba napokon hostinský. Neznámi strčil ruku pod kabát. A hneď na to na pult položil jednu zlatku.
„Nos ďalej, keď ju prepijem, dostaneš ďalšiu,“ rozkázal si. Hostinský sa v duchu modlil, aby bol ten neznámy dobrý pijan, aby si prišiel na kopu ďalších zlatiek. Prvú medzi tým premiestnil do mešca, ktorý mu visel boku. Ako večer postupoval, hostinský zarobil tri zlatky. Neznámy teda vypil skoro tridsať pív. Tento jeho neuveriteľný výkon zaujal miestnych. Všetci to boli totiž skúsení pijaci, no po takom množstve alkoholu by to na nich bolo vidieť. A ten cudzinec vyzeral, akoby pil vodu.
„Ak smiem vedieť, odkiaľ ste?“ začal sa hostinský vypytovať. Neznámy dopil posledné pivo, chrbtom ruky si utrel ústa a povedal:
„Zďaleka.“ To bolo všetko, teda ešte vytiahol štvrtú zlatku a položil ju na pult. Barman sa už chystal natočiť ďalšie pivo, no cudzinec ho zastavil.
„Za túto budem jesť.“ Krčmár prikývol a odišiel do kuchyne. O pár minút pomocníčka priniesla polievku, pečené mäso a chlieb. Keď začal jesť, hostinský preletel pohľadom po ostatných. U Dobrodruha sa v ten večer nachádzal prekvapivo veľa ľudí. Hostinský to síce pripisoval búrke, no nemohol sa zbaviť pocitu, že je za tým niečo iné. Všetci dnešní hostia boli totiž ozbrojení, všetko to boli bojovníci. Po farmároch a kupcoch, ktorí bežne chodili k Dobrodruhovi, nebolo dnes ani stopy. Miesto nich sa tu nachádzalo niekoľko barbarov zo severu, zopár južanov, a skupinka trpaslíkov. A pomedzi nich boli rozmiestnení ľudia z iný kútov kráľovstva. No všetci boli na sto percent ozbrojení. Každý z barbarov mal veľkú bojovú sekeru. Momentálne ich mali, našťastie, poopierané o stoličky. No boli pekne po ruke. Južania mali svoje štíhle meče v pošvách na chrbte, a niektorí mali za pásom dýky. Trpaslíci poťažkávali bojové kladivá. U ostatných síce žiadne zbrane nevidel, ale bol si čertovský istý, že ich majú. A práve teraz všetci pozorovali neznámeho. A ako tak hostinský videl všetky tie zbrane, v mysli sa mu vynorila spomienka na niečo, čo mu ako chlapcovi rozprával jeho otec, po ktorom zdedil hostinec. Rozprával mu, nie, varoval ho pred takýmto dňom. Ako to vtedy povedal:
„Obávaj sa dňa, keď ti v šenku budú sedieť iba bojovníci, keď miesto nadávok na počasie od sedliakov budeš celý večer počúvať hrdinské historky z bojov. Lebo v takom prípade nebude temnota ďaleko."
S hrôzou si uvedomil, že kým neprišiel ten cudzinec, každý z prítomných sa vystatoval svojimi činmi na bojisku a inými hrdinskými historkami. No ďalej sa v úvahách nedostal. Ako každý krčmár, aj on si počas rokov vypestoval šiesty zmysel, ktorý ho varoval pred vypuknutím bitiek a podobných vecí. A práve teraz sa mu postavili chlpy na krku a striaslo ho. Neklamný znak toho, že sa stane niečo zlé.
A naozaj, prišlo to z ničoho nič, najprv si všetci všimli to neuveriteľné ticho. Už nebolo počuť búrku, vietor a vŕzganie lesa. Všetko stíchlo, dokonca aj ich vlastné hlasy zneli akosi čudne tlmene. Potom prišiel ten chlad, zbrane prítomných sa pokryli inovaťou a oheň v otvorenom krbe sa zmenšil a zoslabol. No to nebolo nič proti tomu hlasu. Ten hlas bez tela, ktorý otriasol celou miestnosťou. Ten vystrašil úplne všetkých, a to boli muži zvyknutí na smrť a krviprelievanie. No toto bolo príliš aj na nich. Keď ten hlas prehovoril, niektorým vypadli z rúk zbrane, ktore si pripravili, keď sa rozhostili to ticho. Hostinský si tie slová bude pamätať do smrti.
„Som Vyzývateľ, najstarší zo starých, kto sa mi odváži postaviť? Kto z vás, bojovníkov, je dosť odvážny a mocný?“ Keď hlas stíchol, znova bolo počuť kvapky dopadajúce na strechu a vietor preháňajúci sa pomedzi stromy. Nebyť tej ťaživej prítomnosti zla za dverami hostinca, všetci by si mysleli že sa im to len zdalo. Zavŕzgala stolička, všetci sa vystrašene otočili za zvukom. No to sa len neznámy postavil. Vzal svoj meč a vybral sa ku dverám. Všetky oči v miestnosti ho pozorovali. Keď sa dostal ku dverám a chystal sa ich otvoriť, nikto ani nedýchal. Neznámy ich bez náhlenia otvoril a vyšiel do tmy. Sprvu si všetci mysleli, že sa nič nestane, no potom začuli zvuk meča vyťahovaného z pošvy.
A potom to začalo, blesky a hromy akoby sa rodili priamo nad hostincom. Ostré svetlo prenikalo cez všetky škáry na stenách. Celá budova sa otriasala, a zvonku doliehali neľudské škreky. Nikto si ani len nechcel predstavovať, čo sa tom vonku deje. No tak náhle, ako to začalo, to aj skončilo. Búrka sa upokojila, škreky a záblesky stíchli. Hostinský opatrne vystrčil hlavu spod baru, kde sa ukrýval. Niektorý hostia vyliezali spod stolov. Hostinský prešiel pred bar a kráčal ku dverám. Zrazu niečo udrelo do dverí. Všetci zhíkli a hostinský ustúpil o krok dozadu. Dvere sa otvorili a dnu vošiel cudzinec. Krívajúc došiel skoro až ku krbu, meč niesol v jednej ruke, druhú mal schovanú pod plášťom. Zastavil a meč sa mu vyšmykol, z rachotom dopadol na podlahu. Následne neznámy klesol na kolená a potom sa zvalil vedľa meča. Hostinský k nemu opatrne prikľakol. Všimol si, že meč je na niekoľkých miestach roztavený a dokonca sa z neho ešte trocha dymilo. Naklonil sa nad cudzinca, chcel skontrolovať, či ešte žije. Skoro dostal infarkt, keď ho ten chytil okolo krku a pritiahol si ho k tvári, ktorú mal ešte stále skrytú v kapucni. Niečo mu pošepkal a pustil ho. Hostinský prekvapene hľadel na mŕtveho. Nevedel, ako dlho tam kľačal, no zrazu sa niekto spýtal:
„Čo, čo povedal?“
Hostinský prešiel pohľadom po tvárach všetkých prítomných a zašepkal:
„Povedal: Niekto musel byť hrdinom.“

Sirius.SVK

Sirius.SVK

Diskusia

Kei
aaargh! milý autor, mám chuť *niekomu* ublížiť (aspoň obrazne). Takto mi to pokaziť! Na pointe a na kostre by sa dala postaviť skvelá poviedka, ale je to nezvládnuté.
Vždy, keď začne poviedka počasím, hostincom a postavou v čiernom, začínam sa chytať za hlavu. Totálne klišoidný úvod. Navyše, začiatok je písaný štýlom "krok-za-krokom" čo sa stalo. Ako v návode. Takto sa atmosféra stavať nedá. Do polky je to ako ON prišiel objednal, pil, jedol - nuda. Pri vete "Obávaj sa dňa," ma to konečne začalo zaujímať. Ale vo chvíli, kde ON vyšiel z krčmy a nikto sa nehol. Tak s kým nakoniec bojoval? O čo šlo?
Napriek tomu som to hodnotila vyššie ako zvyknem, lebo nápad sa mi páči a viem si predstaviť XY spôsobov ako by sa to dalo využiť. Škoda, že väčšina autorov hneď pchá všetko do krčmy a do lejaka.
11.05.2013
William Cody
Suhlasim s Kei. Navyse mi vadi nepomer opisu prostredia k deju a pointe poviedky. Roztiahnute vtiahnutie do deja v pomere k deju a k useknutemu zaveru. Viac by poviedke prospelo opisat hrozbu ako krcmu. Ovela slabsie ako Tvoja Mirael, takze davam 4.
11.05.2013
Peter Murín
No...nie som až taký skúsený autor ako obaja nado mnou, ale dovolím si to okomentovať aj ja.. :)))
Dal som 3. Číta sa to síce dobre. Vedel som si to aj dobre predstaviť, čo považujem za veľké plus, ale...
Nepochopil som pointu toho všetkého. Možno mi to len dosť blbo páli, ale aj po opakovanom prečítaní mi to dáko nedošlo. Napísané je to povrchne. Chcelo by to možno viac podrobnejších opisov a trošku to zhustiť, aby to ešte viac upútalo čitateľovu pozornosť a úplne ho to vtiahlo do deja. A ten koniec...no neviem.. prišlo mi to tak skoro a nasilu ukončené...Prišlo mi to skôr ako scéna ako poviedka..tak ako to bolo v mojich prípadoch a mojich poviedkach :)))
11.05.2013
Sirius.SVK
Táto poviedka bol čisto len pokus o niečo strašidelné, hororové. A vzhľadom na reakcie nechávam tento žáner tak a ostávam pri veciach typu Mirael.
11.05.2013
William Cody
Peter Murin: Ja nie som ziadny skuseny autor ani sa tak necitim, ani z takehoto pohladu veci nekomentujem a nehodnotim. Davam iba cisto svoje citatelske nazory, co sa mi paci a co nie:-). Za skuseneho citatela sam seba ale povazujem, viem posudit co sa mi paci:-D...
11.05.2013
Kei
Peter: človek nemusí byť skúsený autor, aby vedel povedať čo-to o texte. Každý kto má načítaných cez pár tisíc kníh a niekoľko rokov sa venuje "pitvám" textov, by to mal dokázať.
Sirius: Nečítala som Mirael, ale nevzdávaj tak rýchlo horory. Základ tam je a atmosféra stratila v klišé a v štýle písania. Príklad. Vyzývateľ - zbytočne ho nechať ísť do krčmy na jedno pivo, ak prahne po boji a krvi. Radšej mu hodiť nejakého provokatéra pod nohy. Počasie - dorazí v lejaku... napínavejšie by sa mi zdalo, keby lejak dorazil s ním. Do viet vložiť aj emócie, nie iba popis činnosti - napr kde pes šteká - štekot psov prešiel v ustrašené kňučanie, keď noha neznámeho vkročila do dvora. Teda ak tam je nejaký dvor, ale toto je len rýchla ukážka, určite sa to dá aj lepšie. Ale pozor, ani s týmto nepreháňať XD
11.05.2013
Kei
pokr: možno by stačilo zaujímavejšie prostredie ako krčma. možností je príliš veľa.
Na margo: samozrejme tou tisíckou kníh som hovorila za seba v tejto chvíli. Každý kto číta sa po čase nejaké tie vedomosti nachytá (ak nečíta iba komixy XD)
11.05.2013
Sirius.SVK
Kei nemám v pláne v hororoch pokračovať je t žáner ktorí ma vôbec nebaví a nezaujíma, či už knihy alebo filmy. A Vyzývateľ nešiel na pivo on išiel práve po tom boji, bol priťahovaný tým množstvom bojovníkov ktorí v tej krčme práve boli.
11.05.2013
jurinko
Klise, bez atmosfery, stylisticke chyby, gramaticke chyby a vobec nechapem, preco si to oznacil za horor, ked to vlastne bolo hrdinske fantasy. Zle a nevysvetlene hrdinske fantasy, napisane prilis opisne a polopatisticky, nez aby sa z toho dala vybudovat atmosfera. V podstate to ani nemalo dej. Manik dosiel do baru, vypil enormne vela piva, ale napriek tomu bol najhustejsi a postavil sa nejakemu demonovi ci komu. Potom zomrel. A? To je dej? To je len koncept deja, na tomto sa da zacat pisat poviedka, nie, ze to pri tomto aj skonci... No nic. Dal som 2
11.05.2013
Peter Murín
To William a Kei. Ale tak isto ste obaja napísali omnoho viac poviedok ako ja a cela moja rodina do kopy :D a pre Siriusa: Horor je podla mna dobrý žáner..len treba prísť nato ako ho dobre písať. Ja som prečítal neskutočné množstvo poviedok, kníh a scenárov s hororovou tematikou a to písanie samotného hororu mi stále akosi nejde :D Chce to čas a skúsenosti.
11.05.2013
William Cody
Si ma pobavil a polichotil mi:-)...Napisal a zverejnil som tu zatial iba 4 kapitoly z jedneho romanu a poslal do CF tento rok jednu poviedku:-). Kei bude na tom lepsie ako my dvaja:-), ale suhlasim s nou,ze je to ovela viac v nacitanom ako v napisanom. Tam sa citim na istejsich nohach:-).
11.05.2013
Kei
Peter: haha, nebuď ironický XD Náhodou som napísala horu manuálov, how-to-do, step-by-step inštrukcií a kopu mesačných výkazov a pracovnej korešpondencie XD
Sirius: Veď práve, nešiel tam na pivo XD Ale to je jedno. Je fajn že si skúsil niečo iné, lebo aj to niečo môže dať. A ani nejde o žáner, pretože navodiť atmosféru musíš v každom žánri ak chceš upútať čitateľa a základy písania sú rovnaké.
11.05.2013
Puf
V tejto kratkej poviedke sa do polovice riesilo pitie piva, co je nuda. Najprv boli v krcme "miestni" pijani a potom zrazu sami cudzinci bojovnici. A chudakovi krcmarovi to nejako pomaly zapaluje na moj vkus, ked to, ze mal krcmu plnu podozrivich individui zaregistruje tak neskoro. Sirius, ked ta horory nebavia a nemas ich rad, asi ta nebavilo ani to pisanie, a to je nedobre. Pis, co ta bavi, pobavis aj ostatnych ;)
14.05.2013
Sirius.SVK
Ako som písal vyššie, toto som čisto len skúšal a nemám v pláne pokračovať v podobnom písaní
15.05.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.