Liek

Mladý vedec vynájde liek. Tento liek môže zachrániť milióny životov ale sú ľudia, ktorým sa to nehodí. Prvá poviedka tohto autora na našom serveri
Filmová história scifi
Pokojnú noc náhle vystriedala besniaca búrka. Dážď silnel a oblohu trhali blesky kdesi v diaľave nad mestom. Mladého vodiča staručkého Fiatu 124 vytrhla zo zovretia myšlienok lesná zver prechádzajúca cez cestu. Prudko stočil volant v snahe vyhnúť sa nárazu. V spetnom zrkadle na okamih zazrel srnku ako zbieha z vozovky a mizne kdesi v neďalekom lese. Vodič zaklial pričom sa pokúšal nahmatať na vedľajšom sedadle plnom nedopitých fliaš od piva škatuľku cigariet. Vypol rádio a chvíľu iba sledoval cestu pričom vyfukoval obláčiky dymu. Tabuľa ktorú práve prechádzal oznamovala dojazd desať kilometrov do hlavného mesta. Opeť sa pohrúžil do myšlienok starých niekoľko hodín. Zavolal si ho šéf ktorý mu oznámil okamžité zastavenie jeho výskumu. A to práve keď všetky skušobné testy dopadli pozitívne a mohlo sa začať s liečbou prvých pacientov. Musel niečo urobiť a okamžite. Spomenul si ako pred rokom robil dizertačnú prácu a keď ju od prezentoval prišli ku nemu dvaja muži. Povedali mu že Organizácia v ktorej pracujú otvára nové výskumné oddelenie a hľadajú tým vedcov. Vraj nástupný plat tisíc euro a hľadajú ľudí ako je on. Vtedy to zobral keďže nemal bývanie a myšlienka byť súčasťou niečoho veľkého ho nadchla natoľko že priamo v ten deň podpísal zmluvu. Povrávalo sa mnohé o tejto organizácií ale až teraz si uvedomil že to všetko bola pravda. Ak ste prestali byť užitočný alebo ste prehovorili na verejnosti zmizli ste.
Teraz model auta Fiat 124 dorazil do mesta a blížil sa ku prístavnému mostu. Mal sa tam stretnúť s jedným významným politikom. Zaparkoval za rohom. Zo zadného sedadla vytiahol kufrík kde boli uložene všetky dokumenty za rok jeho práce a injekčná striekačka obsahujúca vzorku lieku. Pozrel na hodinky ktoré ukazovali pet minút pred polnocou. Bola to jeho jediná nádej. Mali sa stretnúť uprostred prístavného mosta presne o polnoci. Zapálil si cigaretu a čakal. Bolo chladno no to čo mu skutočne robilo starosti bola organizácia. Nemal ani poňatia pokiaľ siaha ich moc. Zrazu sa ozval niekoho hlas. Striaslo ho lebo to nečakal. Bol to politik. Tak som tu na vopred dohodnutom mieste. Čo bolo také neodkladné že to nemohlo počkať do zajtra rána. Prišli ste sami? Ako to myslíte či som prišiel sám? Či vás niekto cestou sem nesledoval. Pokiaľ viem tak nie. Prečo? Nemáme veľa času. Sú ľudia ktorý vynaložia všetko úsilie aby ma našli a obsah tohto kufríka získali. Musíte sa postarať aby táto vakcína skončila v správnych rukách. Pretože táto vakcína može zachrániť milióny ľudí po celom svete. Spoľahnite sa. Ale kto sú... Politik vetu nedokončil, ozval sa výstrel a politik padol na zem...

Nightingale

Nightingale

Diskusia

Lenona
Chýba napätie, atmosféra strachu ale aj odhodlania hlavného hrdinu niečo pre svet vykonať. O čom premýšľa, čo ho ženie dopredu a ako sa skontaktoval s politikom? Ako vôbec akéhokoľvek politika vylákať na schôdzku s neznámim mužom? Postavy nemajú dušu - sú to len schémy, nič nie je vysvetlené : prečo stopli celý program, prečo výsledky rovno neuverejnil na internete alebo ich neposlal konkurencii? Prečo si vybral práve tohto politika... A prečo zabili politika, ktorý o ničom nevedel a nie hrdinu, skôr než stačil otvoriť ústa?
11.08.2012
Lenona
Priveľa rozprávania a snaha všetko vysvetliť pár vetami je na škodu. Neponáhľaj sa tak s ukončením príbehu, viac ho rozviň a daj postavám motiváciu. Politik potrebuje meno alebo aspoň nejakú funkciu - minister zdravotnícta? Obrany, financií? Poslanec?... Nuž, je toho viac, na čom by sa dalo popracovať. Aj záver je akoby useknutý uprostred scény.
11.08.2012
Ash
Jedna scéna z budúceho holywoodskeho akčného filmu. Keď si ju predstavím ako súčasť trailera s voiceoverom s vysvetľovacou pasážou, tak to funguje. Ako poviedka nie.
11.08.2012
Nightingale
nuž je to moj vobec prví pokus niečo napísať. dakujem za kritiku pretože iba tak sa do budúcna možem zlepšovať. mal som to napísané za 10 minut. chcel som iba vedieť ci mozem na sebe pracovat alebo je to príííííšerne=)
12.08.2012
jurinko
Nightingale: Je to priserne. Nechci vediet, ci mas na sebe pracovat, ale zacni na sebe pracovat. Az ked na sebe popracujes, a stale to bude priserne, az potom to bude mat vypovednu hodnotu. Ako mozes chciet, aby sme ti cokolvek poradili, ked si tomu venoval 10 minut? Zacni na sebe pracovat, posielaj vacsie, lepsie, premakanejsie kusy, a maj otvorene oci a usi roznym radam. Potom ti povieme, ci to malo zmysel. Poslat pol strany, ktory je jedno velke klise, zmysel nema, zabijas tym svoj cas (aj ked, zabit 10 minut, hm), nas cas, a nevedie to nikam. Mas nieco zlepsit? Ano. Vsetko. Dal som 1, aby si vedel, ze to beriem vazne, a ohodnotim ti to. Zlepsuj sa. Budem iba rad, ak si od teba precitam za par rokov nieco poriadne.
13.08.2012
andrej android praznovsky
NO, pri zanri si uviedol uchronia. Uchronia je ked sa dej odohrava v alternativej vetve nasej reality /jednoducho povedane/ nic take si nenaznacil. Keby si liek zamenil za virus, mozno by to bolo lepsie, bolo by tam napatie. KEby bol v nejakej hybajucej sa hracke dajme tomu. Dalej politik ako doveryhodna osoba? konecnei sci-fi prvok. KEd firma nechce aby si vyvinul liek,tak to neurobis a uz vobec ho nevynesies von, jedine ze by si bol volavka a nieco by na teba naraficili a teba naivku by nechali odniest vakcinu. Mas tam malo postav, ziadne kontrasty prakticky ziadny konflikt len jeddneho spraseneho biologa a politika.Skus si precitat dobre hodnotene poviedky a rozdel si ich a porovnaj co vsetko obsahuju a skusaj. pisanie je krasa, neflakaj to:))))
13.08.2012
draculin
Nabuduce mi mozete aj hrdzave klince do oci strkat, ok? Hroza. Niekto to prehnal s prilisnym pozeranim beckovych filmov.
13.08.2012
jurinko
andrej praznovsky: To "uchronia" som tam dal ja, pretoze to bol jediny sposob, ako to sem hodit (aspon pre mna). Uchronia je casovo neukotvene dielo, nielen alternativna historia (http://en.wikipedia.org/wiki/ Uchronia). V zasade "v dalekej buducnosti" je uchronia rovnako ako "v roku 2005 na zemi pristali mimozemstania a svet v roku 2012 vyzera takto" alebo "nacisti vyhrali vojnu, Hitler zije vdaka stimulantom, pise sa tretie tisicrocie". Je pravda, ze toto dielo neobsahuje skoro ziadne scifi/fantasy prvky, ale nechcel som ho nepustit, pretoze si myslim, ze autor by mal na sebe popracovat, a chcel som ho vystavit kritike citatelov na scifi.sk. A tak som sa chytil slamky, a oznacil to ako uchroniu :-) Inac to ma v podstate prvky konspiracneho thrilleru, co vobec nemusi (aj ked moze) mat so SF/F nic spolocne ;-)
14.08.2012
andrej android praznovsky
Jurinko:V poriadku, dakujem za info, bol som v tom ze poviedku tak oznacil autor.V tom pripade by sa mi nezdal prenos striekacky v kufriku, ako dost uchronicky prvok:)
14.08.2012
Nightingale
V prvom rade som vdačný za kritiku. je mi jasné že je to sračka ale ide o to že sa chcem naučiť písať. Prvorade pre seba a moje potešenie a hadam časom aj pre potšenie jednotlivcov. Potrebujem poradit nejaku dobru stranku kde si možem naštudovať ako sa píše. Alebo mi napíšte vaše skúsenosti. coho sa mam pri písaní držať atd. Budem rád ked napíšem nejakú poviedku aby ste sa chalani vyjadrili čo si myslite. A verte že ked sem niečo uverejním bude to iba lepšie.
14.08.2012
jurinko
Najlepsie sa naucis pisat tak, ze budes najprv vela (VELA!) citat. Ked budes vela (VELA!) citat, casom sa na teba nalepi pravopis, slovosled, ciarky, konstrukcia vety, deja, opisy, dialogy, vsetko. No a ked budes mat pocit, ze uz si precital dost, skus nieco napisat, a daj do toho pre zaciatok vsetko (mozno originalitu zo zaciatku mozes vynechat, ale ak tam das aj tu, tak to bude uplna pecka), a posli to sem. My ti to zdzubeme, dostanes depresiu, vylizes sa z nej, nieco sa naucis, a mozno o par poviedok bude z teba autor, ktory bude mat na to, poslat poviedku do sutaze a nevysluzit si od poroty nechapave krutenie hlavami. Stranok, venujucich sa pisaniu je viac, skus mozno www.mamtalent.sk, tam su aj rozne kurzy, na ktore sa mozes prihlasit. Ja osobne si myslim, ze vediet pisat a schopnost naucit sa pisat, su neprenosne, ale ved zistuj, ako sa mas naucit pisat, urcite ti to neuskodi ;-)
14.08.2012
jurinko
A one, ak mas na to cas a chut, skus sa preluskat diskusiami na tejto stranke. Casto sa tam opakuju mnohe rady pre zacinajucich autorov (napriklad vela [VELA!] citat ;-) ), a niektore idu aj tak viac do hlbky, kedze su to trebars poviedky, ktore uz nieco poviedkove v sebe maju, a zas nieco im chyba, takze sa s tym lepsie pracuje. Lebo toto tvoje je fakt primalo, aby sme ti povedali "zlepsi toto a toto", pretoze to by sme ti museli povedat "zlepsi vsetko", a to ti zas ako rada nic moc nepovie. Tato stranka je celkom dobra tym, ze vacsina tych, ktori ta tu dzubu, tu ma svoje poviedky, takze na oplatku mozes zas zdzubat ty ich (a uroven dzubania [ci ma hlavu a patu] je zas hodnotena ostatnymi). Takze je to taky workshop, kde si autori/kritici navzajom hodnotia poviedky, a spolocne sa (snad) posuvaju k lepsim vysledkom. Luskaj :-)
14.08.2012
amon
Neviem, ci to nevidim iba ja alebo aj ini, ale autor asi chybal v skole, ked sa ucili suvetia. No a v suvetiach sa casto vyskytuju ciarky. Tu som ich akosi zbytocne hladal. Probemom mladych "pisatelov" je gramatika, stylistika, skladba viet...a to, si myslim, tie pokusy zabija.
Mozno so mnou nebude kazdy suhlasit, ale to mi vobec nevadi. :-)
17.08.2012
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Toto je skôr nákupný zoznam, než poviedka. Banálne zídenie z cesty, banálna snaha navodiť dojem, že protagonista je prepracovaný a svetom nepochopený drsniak, atď. Nedozvieme sa nič: Kde sa to odohráva, kedy sa to odohráva, kto je ten minister a čoho je minister, ba dokonca ani to, čo vlastne lieči ten zázračný superliek. Ale asi zbožňuješ Fiaty 124ky, keď ho tak s láskou ukradomky opisuješ. ;-) Navyše sú tu aj technické problémy: Nevieš štylizovať, písať priamu reč, a vonkoncom neovládaš široké e (ä) a správne skloňovanie cudzích slov ("ponúkali tisíc eur", nie "euro" - povedal by si "ponúkali tisíc koruna" ?). Píš, píš, píš, čítaj, čítaj, čítaj, neboj sa kritiky, zlepšuj sa, bude z teba dobrý autor, len sa treba ešte posnažiť.
18.08.2012
jurinko
S tym eurom by som nebol taky prisny, pretoze to je povodom cudzie slovo, a iba jazykovedci si vymysleli, ze sa bude sklonovat. Anglican, Nemec, Talian, vsetci to nesklonuju, a hovoria "thousand euro" uplne bezne. Takze to by som neriesil, aj ked spisovne sa to sklonuje. Spisovne sa aj prechyluje, a povedat napr. Goldie Hawnova ( (c) Milan Lasica), je uplna blbost. Prechylovanie proste neuznavam, tie mena su cudzie slova a mali by sa hovorit tak, ako ich hovoria v cudzine (New York tiez nevolas Novy York, iba zo srandy). Pre mna osobne je to oboje rovnake, ako napadlo ma/mi. Vzdy pisem napadlo ma, pretoze napadlo mi sa mi nepaci, ako znie. ...
19.08.2012
jurinko
[pokr.] A je mi uplne jedno, ze sa niekto rozhodol, ze to ma byt takto a takto spravne, slovencina je zivy jazyk, a vyvija sa. Y/I sa tiez do nej dostalo postupne, a ak sa ludia rozhodnu, ze to rozlisovat nechcu, tak to rozlisovat nebudu. V ostatnom ale suhlasim :-)
19.08.2012
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.