Bob Weston neodpočíva v pokoji

Divoký, divoký západ, zopár zombíkov na ceste za modzgami a jeden nepríjemný Bob. A napokon ten istý, ešte nepríjemnejší Bob, s trieskou v zadku, na ceste za modzgami.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Boba Westona som za jeho života nepoznal, ale v Reviltone, tejto Coloradskej diere, bol miestnou legendou, takže z rozprávania som vedel viac než dosť.
Bob veľa inteligencie nepobral a mladosti sa pretĺkal ako to len išlo, a väčšinou práve na tej úplne nesprávnej strane zákona. Lovil zločincov a prepadával vlaky. Hľadal zlato a strieľal Číňanov, čo utiekli od stavby pacifickej železnice. Hnal kravy a kradol kravy. Strieľal živých aj nemŕtvych, červených, hnedých aj bielych. Pri tom všetkom si dával pozor, aby starostlivo splatil všetky dlhy, hlavne tie krvavé.
Až keď mu indiánska guľka vystrelila ľavé oko a vyšla aj s kusom lebky za uchom von, rozhodol sa usadiť a nájsť si ženu. To že sa z neho stal chronický frfloš nenávidiaci celý svet nebránilo tomu, aby ho miestni svojim spôsobom neobdivovali.
Westonova indiánska žena bola kapitolou samou o sebe. Jej meno bolo Nebeská kobyla – Nebeská, pretože sa narodila s jedným okom modrým ako obloha. Kobyla kvôli jej neuveriteľne dlhej tvári, o ktorej sám Bob hovoril, že keď sa s ňou bozkáva, žena môže mu pozerať na hlavu z vrchu.
Išlo o dokonalú dvojicu: škaredá indiánka a hnusný zatrpknutý mrzák.
Čo sa týkalo príbehov o ňom, tento je najtypickejší.
***
Stalo sa to v zime osemdesiateho druhého, v tej skurvenej zime, keď náčelník Čierna Hlava presvedčil svojich medicinmanov, aby opäť vyvolali mŕtvych z hrobov. Špinavé kúzla tých červenokožcov - vyhrabávali mŕtvoly a tie posielali na statočných kresťanov, ktorí osídlili túto Bohom požehnanú zem! Že vraj zombíci, tak chodiacim mŕtvolám hovorili. No dobrých Američanov to nezastrašilo.
A najlepšou ukážkou pravého amerického ducha bol Bob Weston. Vtedy už ledva videl na to svoje jediné zvyšné oko a kvôli chromej nohe nechodil, len celé dni strávil sediac v húpacom kresle pred domom a tá jeho dlhoksichtová squaw ho obskakovala. Bob prskal a nadával, neumýval sa už od posledných prívalových dažďov, ale umrieť sa veru nechystal ani náhodou.
Weston nebýval priamo v Reviltone, ale mal dom niekoľko míľ na juh, uprostred pustatiny, na strmom skalnatom svahu, kam viedol len úzky a strmý chodník, vhodný snáď len pre somárov.
Tie indiánske čáry na severe narobili zle, kým všetkých červených a ich nemŕtvych generál Custer nenakŕmil olovom. Revilton bol však v pokoji, až na jeden prípad, keď sem dotiahla snáď päťdesiatčlenná tlupa tých prekliatych zombíkov. Čo boli zač už ťažko povedať, na zhnitom ksichte nevidieť či to kedysi bol mexikánec, červenokožec, alebo beloch. To je už jedno, ale nech boli tieto nemŕtve svinstvá odkiaľkoľvek, v to decembrové ráno sa dotackali k mestu. Akurát, že prichádzali z juhu, takže prvé ľudské mäso čo začuchali boli Bob Weston so ženou, trčiaci vo svojej polorozpadnutej búde na kopci! A v tom bol práve ten vtip. Nemŕtvi sú totiž sprostí ako mulice, takže keď zacítili Westonovcov, všetci do jedného sa začali šplhať tými holými skalami a nikto nepokračoval k Reviltonu!
A teraz si to predstavte – Bob Weston sedí v zhnitom kresle a nenávistne pozerá do údolia, kde sa ani jašterica nepohne, keď tu zrazu poloslepým okom uvidí nejaký pohyb. Prvé čo ho napadne je, že po pomstu si prišiel niekto z jeho hriešnej minulosti, tak zajačí na svoju squaw, aby mu priniesla pušku. S nabitou Winchestrovkou tam teda čaká a snaží sa rozoznať, čo sa to hemží dole pod kopcom. Prirodzene, veľa toho nevidí, takže až keď prvý zombík horko-ťažko vylezie po somárskom chodníku a ukáže sa pred Bobom, ten si uvedomí, že návštevník ma hlavu obhryzenú kojotom. A tí, čo sa driapu za ním, tak isto vykazujú pokročilé štádia rozkladu. Naťahujú svoje paprče a hundrajú niečo ako „Moodzooog“. Hnusná predstava, ale to by nebol Bob, keby sa zľakol.
Ten jednooký panhkart neváhal ani sekundu a vystrelil zombíkovi rovno do hrude! Pointa je v tom, že guľka je guľka, a dvestofuntová mŕtvola po zásahu odletí alebo spadne presne rovnako, ako dvestofuntový chlap! A to nemusel Bob ani príliš mieriť.
Za prvým zombíkom prirodzene vyliezal ďalší, tak Weston, preklínajúc ich tým zvyškom čo si pamätal z Biblie, strieľal ako o dušu. A zombíci, akonáhle vystrčili aspoň hruď spoza svahu, dostali zásah, ten ich zrazil a skotúľali sa dolu, cez kamene a kaktusy.
Do toho Bob hulákal na ženu, aby mu priniesla náboje a rýchlo nabíjala ďalšiu pušku.
K tej Biblii – Bob Weston bol v kostole pravdepodobne naposledy pri svojom vlastnom krste, takže si z nej pamätal len jednu jedinú vetu, ktorú stále opakoval.
Takže vystrelil a zaručal: „Budiž svetlo, skurvysyn! Aleluja!“
Zase vystrelil a: „Budiž svetlo, sviňa nemŕtva! Amen!“
Opäť vystrelil a: „Budiž svetlo a vráť sa do hrobu! Aleluja!“
Nebeská kobyla zatiaľ prepletala krivými nohami rýchlejšie ako čínsky kuli, nosila náboje, nabíjala a keď bolo treba, aj strieľala. A zombíci, ako padali dolu skrz ostré kamene, lámali si kosti nechávali za sebou kusy svojich údov – a to bolo dôležité! Pretože chodiaca mŕtvola bez nohy chodí ako muž bez nohy, teda nechodí! A mŕtvola bez ruky sa veľmi zle a pomaly šplhá hore kopcom.
Tak tam Bob Weston sedel vo svojom starom kresle, hltal nedovarenú fazuľu, šťal si na členky, ale neprestával strieľať ako o dušu.
Trvalo to niekoľko hodín, kým Will Smithers nešiel naokolo a nevidel čo sa dialo. Kým dobehli Reviltončania, bolo už vlastne po všetkom.
Nádherný pohľad to musel byť. Z diaľky doliehali Bobove kliatby a pod kopcom sa cez seba váľali štyri tucty zombíkov bez nôh a rúk, driapali sa hore, len aby sa o chvíľu zosypali späť! Škoda bolo guliek, stačili na ne aj sekery a krompáče.
Toto bol Bob Weston - sviniar a zločinec, ale nátura tvrdá ako skala.
Bob zomrel o dva roky neskôr na otravu krvi, čo dostal, keď sa mu trieska z húpacieho kresla zapichla do zadku.
***
Mohol by som to brať len ako historku, ktorých je Západ plný, keby nebolo troch problémov.
Prvým problémom bolo, že Weston splodil s Nebeskou kobylou štyroch synov, ktorí sa dokonale na otca podali. Gang mladých Westonovcov bol jedným z najobávanejších v okolí. Ich lúpenie zatrhol až šerif Cooper, keď im v Great Junction názorne ukázal výhody guľometu Gatling - domáci mali vtedy jedinečnú možnosť vidieť dvadsať mŕtvych za menej ako minútu.
Druhým problémom bolo, že Nebeská kobyla prežila ako svojho muža, tak aj svoje deti, a v jej dlhej hlave sa usadila myšlienka na pomstu. Niekde zohnala medicinmana a ktovie čim ho presvedčila, no ten vyvolal Westonovcov z ich hrobov. Veľmi nahnevaných.
Do tretice, celá táto banda zombíkov dotiahla do Reviltonu. Kým sa spiace mesto stihlo spamätať, prehrýzli sa skrz väčšinu jeho obyvateľov. A áno, zožrali aj toho černocha, čo hral na piáno. Zostali sme len šerif Cooper a ja, jeho pomocník, zabednení na poschodí saloonu. Vlastne sa zachránila ešte aj Molly Pickersová, snáď najškaredšia šlapka na tejto strane Skalistých Hôr – so zadkom veľkým ako kôň a jedným prsom o polovičku väčším, ako to druhé. Tá teraz však slziac sedí v kúte a nijak nám nepomôže. Šerif zviera v spotených rukách pušku a pred sebou má položených posledných zopár nábojov.
Westonovci zatiaľ dole lomozia a snažia sa vyraziť zaklincované dvere. Sily majú dosť a čoskoro sa im to asi podarí.
A napokon – Nebeská kobyla nechala privolať z hrobu aj svojho muža, čiže okrem mladých Westonovcov, búcha o dvere aj starý Bob . A aj napriek tomu, že jediné oko mu zožrali červy a z hlavy a tela mu toho veľa už nezostalo, tvári sa mimoriadne zákerne a zarputilo.
Vôbec z toho nemám dobrý pocit.

draculin

draculin
.

Diskusia

Zlatica Málusová
.. fajn.. keď fantasy, tak fantasy,. Keby sa ale tí zombíci zamenili za "neviemkoho", bol by to celkom prijateľný reálny western. Ale opäť stále sa opakujúce chyby. Kameň úrazu - gramatika. Kruci, prečo sú autori takí nedočkaví a prv než hodia niečo do frcu si po sebe ten svoj výtvor neprečítajú. Ani Ty nie si výnimkou ? Som na takýto "mad" štýl empaticky naladená, ale zbytočné chyby ma akosi dokážu rozladiť.. Ale potešil si ma, tak aj ja poteším Teba.. dávam 8.
26.03.2011
Spacer
Nehnevaj sa, ale strašne som sa premáhal, aby som túto poviedku prečítal do konca. Viem, že som jedným z najhorších autorov na tejto stránke (ak nie najhorší), ale nedá mi, aby som nereagoval... Prišlo mi to ako strašné klišé. Aj keď si text okorenil slovkami typu "skurvysyn", slovosled to v niektorých miestach nezachránilo. To, čo ma však najviac odradilo, je téma: Zombíci. Možno je to dané tým, že som už videl x filmov na túto tému, respektíve ako teenager hral kopec hier, kde som bojoval proti zombíkom. Možno by ma to oslovilo, keby bol ten dej iný - toto ma akosi nechytilo. (Sorry, ale je to môj názor). Aspoň za snahu dávam 4.
26.03.2011
Aldeberan
draculin, je to z rovnakého sveta ako Kladivo a kovadlina (či ako sa to volalo)? No, celkom sa to dalo. Gramatické chyby som si nevšimol, pretože sám son polovičný analfabet. Problém mi robil celkový koncept - úvod bol dobrý a dynamický a navnadil ma na kick-ass poviedku, ale následnému príbehu proste chýbal nápad, niečo čo by ho robilo natoľko výnimočným, že ho rozpráva chlapík tesne pred smrťou. Záver bol vlastne fajn nápad, ale neprinášal nič nového, iba "haluznú"pointu - ale haluznú iba do takej miery, ako sadne danému čitateľovi, ak chápeš, čo tým myslím. Celkovo krátka zábavka, z ktorej mám zmiešané pocity. Ale má to kovbojov a zobíkov :-) dávam 7
27.03.2011
lucia hujsiova
Pravopis nepravopis (a tých chýb tam zase až toľko nie je), ja som sa na niektorých miestach poviedky a pri niektorých výrazoch dosť pobavila. Priaznivci zombie hororov samozrejme vedia, že zombie nejaká tá ustrelená končatina nezastaví, je však zrejmé, že ani starý Bob Weston nie je žiadne béčko. A páči sa mi predstava, ako posmrtne lozí po dvore a škrabká na dvere.
27.03.2011
draculin
Tak som to dostal ale diky :) No po poriadku - gramatika nie je sposobena mojou nedockavostou, ci nedostatocnou kontrolou, ale jednoduchym faktom, ze moj mozog aj ked si ho prehrabnem mixerom z WS, gramatiku neberie. Bez ohladu na slovniky, kontroly, je to asi take, ako keby som mal spievat (=tristne). Za druhe, nijaky spin-off z inych mojich univerzov. A za tretie - zombici su umysel, rovnako ako klise. Pretoze o to presne islo. Kazdy kto videl aspon tucet zombies filmov si uvedomuje, ze su plne osuchanych klise, co nemaju moc logiky, jednoducho ich tak berieme...sucast folkloru. A tato poviedka si robila prdel prave z jedneho takeho klise - ze v podstate (logicky!!!!!) staci sa postavit na vyvysene miesto a tarbavym zombikom strielat do noh. Bez nohy sa moze zombik akurat plazit, co uz nie je moc hrozostrasne.
27.03.2011
draculin
Cize o to presne islo - kulisy su klisoidne, pretoze to inac neslo. A ked mala mat poviedka rozsah 7500 znakov, uplne nove prostredie sa vytvorit neda, len pocitat s tym, ze sa (skoro) kazdy automaticky chyti...a kedze ste si tie klise vsimli, ucel to splnilo :) To jedine co nemalo byt klise bol prove sposob odpravovania zombikov. Co vsak zjavne nezafungovalo az tak dokonale, ehm. Mozem vsak slubit, ze na gramatike sice pracovat budem - ale uspech nezarucujem. A pokial sa niekde este Bob Weston objavi, furt to bude western, furt tam budu zombici alebo ina haved a furt tam bude spusta klise. :)
27.03.2011
Aldeberan
no, draculin, nehnevaj sa, si 20 rokov za opicami v zombie kanóne :) Po prvé, dnes sú bežne akceptovanou súčasťou kanónu rýchle živé zombie ako v 28 dní potom a Left Dead. Po druhé, zombie žáner neperacuje s trápnymi tuctami zombies. Pracuje s extrémnym prípadom, so zombie apokalypsou, ktora je náhla, nečakaná, nedovolí ti pripraviť sa a zombies sú také množstvá, že priamy boj jednoducho neprichádza do úvahy. Mimochodom, tento scenár je podporený matematickými modelmi, checkni anglickú wikipediu :) Takže - prečo to nezabralo bolo, že tvoj príbeh bol presne podľa zombie klišé. To, čo nebolo podľa zombie klišé bol záver, kedy sa 4 či 5 zombíci prekúsali krkom celým mestom. To je pre teba vlastne dobré - tvoj príbeh nezabral preto, že si si nedostatočne preskúmal látku, nie preto, že by si ho zle napísal :-)
27.03.2011
draculin
Tak ja neviem ci su klise nejak odstupnovane...na klasicke, moderne, postmoderne? A stare klise je tiez klise, kedze mi to tu bolo vytknute...co je na tom zle?? Ked sa niekde pouzije klise neohrozeneho conanovskeho bojovnika, klise skupiny potujucej do temnej zeme nakopat temnemu panovi jeho temnu prdel :) Pretoze to je stare a stokrat osuchane, je z toho klise, alebo archetyp. Ale bat sa nemusis, pride aj na aktivne a hopsajuce zombies, kedze tie su tiez sucastou folkloru. Pokial nieco v poviedke nefungovalo, ok - ale kritika, ze ironizovat klise je nespravna, pretoze klise je stare...je trosku divna? Nuz a po kuknuti posledneho Resident Evil - tak tam sice zombici behali, ale turboplazenie sa bez dolnych koncatin tusim nebolo aj tak? :) A koniec, koncov, nie je to vlastne jedno?
27.03.2011
Spacer
Ono ide o to, že pre mnohých ľudí sú zombies chutnou, šťavnatou témou, ale pre mňa nie. Upíri - to už skôr (hoci aj tí sú v literatúre často klišé a je ťažké napísať o nich niečo nové - v tomto smere chválim Jiřího Kulhánka a Nočný Klub). Ak budem mať možnosť prečítať si od teba inú poviedku, rád si ju prečítam - ak však bude o zombies, radšej sa jej vyhnem... :-)
28.03.2011
lucia hujsiova
Jaaaj ludkovia, vedze tolko neteoretizujte nad zombickymi kodexami slusneho spravania, poviedka neberie vazne samu seba, je to cista zabava, a to je hlavne, nie?
28.03.2011
draculin
Tak,tak,lucy ma pravdu :)
28.03.2011
Aldeberan
draculin: nechápeš :) nejde o to, že si použil staré klišé, idé o tom, že proste nechápeš, čo tvorí obsah tohto klišé . To, čo si použil ty v poviedke nebol zombie ekvivalent Conana putujúceho po krajine zabíjajúceho Temných pánov túžiacich ovládnuť svet. Ty si použil zombie ekvivalent priemerne nadaného šermiara, ktorý putuje najviac 50 míľ od svojho rodného mesta, kde bojuje proti malým až stredne veľkým skupinám zločincov, ale len pokiaľ sa mu zrovna dnes chce a má náladu. Poznáš toto klišé? Dúfam, že nie, pretože podľa mojich znalostí také neexistuje. Proste si nepoužil žiadne jasne rozoznateľné zombie klišé. Keď zombie, tak v tisícoch, státisícoch, ty si neozbrojený a ťaháš za kratší koniec - to je to pravé zombie klišé.
28.03.2011
Aldeberan
nemôžeš zobrať notoricky známu postavu a dať ju do polovičatého settingu a potom to vydávať za robenie si srandy z nejakého klišé. Samozrejme, že keby som na severnom póle počas polárneho leta tak upír si ani neškrtne, lebo je tam pár mesiacov vkuse svetlo. Lenže koho to zaujíma? Aké klišé som tým zboril? Nijaké, len som situoval ľudskú postavu do situácie, kedy je v extrémnej výhode, ktorá v bežnom upírskom žánri nikdy nenastane. Ty si k tomu do poviedky umiestnil len zopár zombies, čo je ekvivalent toho, keby mal ten upír odseknuté obe nohy a jednu roku, bol slepý a 12 hodín po mozgovej porážke. To po prvé nie je zábava a po druhé nie je na prvý pohľad zjavný autorov úmysel. Keby také niečo čítal, tak by mi to pripadalo jednoducho ako pomerne originálny setting, nie snaha o klišéboričstvo.
28.03.2011
draculin
Ale zase neber filmove klise ako pismo svate :) Jaskacka ze si mozem zobrat akekolvek klise a vyuzit ho, rovnako ako ho obratit naruby a cele popriet. Minimalne zombici (ako si sam upozornil) presli konverziou a upiri tiez. A zombie ako mrtvolu, ktora sa matozivo mota a s natiahnutymi rukami sa tackajuc pokusa dostat ku svojej obeti - to je obraz vseobecne znamy. A pre ucely literarnej fikcie to je OK. Napisat pred 10 rokmi poviedku, kde budu zombici behat Bolt, dostanem sprda este vacsieho - a vidis, uz to tu je. A ci by hned bola celosvetova pandemia, alebo nie - to je detail. Cele to je postavene len na fakte, ze globalna katastrofa ma nadych, co sa dobre predava, preto sa hodi zombie stavat do tejto ulohy. Ale pre ine ucely netreba rozpisovat cely svet. Co je to zombie vie skoro kazdy a ich zakladne rysy su zname od Romera :)
28.03.2011
draculin
A tiez, tvrdit ze sa "nieco nestane" je prehnane. Nestalo sa. Pretoze to bolo klise - ak by sa to stalo, horory by fungovali inac, ci nefungovali. Nespominam si na tank drtiaci stovky nemrtvych, co sa nemozu dostat dovnutra. Nespominam si na granaty, minomety, naslapne miny, co by ich trhali na kusky. Buldozeeeeer nist? Parny valec? Strielanie do noh a nasledna likvidacia plaziacich sa nemrtvych? Nestalo sa to, pretoze by to pokazilo dojem z neporazitelnosti. Rovnako ako kovboj ci barbar nedostane vlka, kvoli ktoremu by nemohol jazdit na koni :) Toto vsetko su veci o ktorych vieme ze nie su logicke, ale take ich akceptujeme a mame radi.
28.03.2011
Janko Iša
chvilku som sa tesil ze vysiel treti bob :((... velmi vtipne prijemne, dobre sa to cita aj ked som to uz cital, precital som znovu :).
29.03.2011
Arcey
Práve to je na tom najlepšie. Draculin hodil zombíka do westernového prostredia a je to super. Prečo si každý myslí, že niečo čo je klišé musí tak zostať? Tolkien ako prvý spravil z eflov mocné bytosti, dovtedy to boli malý škriatkovia, ktorých ste mohli zašliapnuť. Ale toto je asi všeobecný problém. Môj hrdina je pes a je to šerif a je na Divokom západe. A už sa veľkej väčšine zdá, že je to iba bizarná zmes a nič iné. originalitu ako niečo zmeniť to nikto nevidí, ani u Boba ani u Danea.
29.03.2011
jurinko
Prijemna parodia na zombikov, smrncnuta prijemnou parodiou na western. Vysledkom nemoze byt nic ine, ako - no ano - prijemna parodia. Zamyslat sa nad zombie apokalypsou, ktora je apokalypsou prave iba a vylucne vdaka "settingu" (vastly outnumbered humans, with no training, weaponry, food and no hope!!!! - pretoze keby to tak nebolo, tak zombie je proti akejkolvek likvidacnej zbrani uplne bezmocny [skuste to porovnat s invaziou hladnych tigrov - s holymi rukami, resp. zeleznymi tycami, si hovno pomozete, gulovnica na slony znamena expresny odchod na vecnost]), je hovadina, pretoze ide o SRANDU! :-) A ako sranda sa mi to pacilo, takze davam 8
29.03.2011
Aldeberan
ach jaj... nechápeme sa. Mne teraz nejde o žáner zombie. Možno som ten dojem navodil prvo uvetou mojho uplne prveho prispevku, ale teraz zabudnite na to. Mne ide o čisto technickú stránku parodovania akékoľvek klišé - a to je tu podľa mňa trochu nešťastne, že to nie uplne zaberá.
29.03.2011
jurinko
Aldeberan: Ak som to spravne pochopil, tak tebe vadi, ze si draculin nerobil srandu z toho, ze je zombikov po ko*ot, nikto nema zbran, vsetci su obleceni ako na Havaji a postupne pomaly a bolestivo umieraju ("setting" zombie filmov). Jednak to ani nebol zamer (aspon teda myslim) a druhak to ani nejde (to sa mozeme rovno pokusit sparodovat holocaust alebo nejake ine ludske utrpenie). Jedine, co sa da sparodovat, je zombik samotny (jeho existencia a prave prehnane vlastnosti, ktore mu pripisuje klasicky "setting") - takze namiesto zombika, ktory zere male deti a matka sa jaciac musi iba prizerat, ktory je neuveritelne silny, odolny a vsetko, tu mame zombika, ktory je sprosty jak tago (na co klasicky "setting" zabuda) a platia nanho normalne ludske fyzikalne zakony (rovnako zabudnute). Vid Zombieland - zombik je blby, pomaly a ked dostane palkou po hlave, je dole - preco by to
29.03.2011
jurinko
[pokr.] nemohla byt parodia? Praveze bola, lebo zobrala klasicke (klise) predstavy o zombikoch - a spravila si z nich srandu! Rovnako ako Shaun of the Dead a teraz draculin. Parodiu nemozes predsa viazat na originalny "setting", parodia si ma prave zobrat z originalu tolko, aby bol original rozpoznatelny - a zvysok roznosit na kopytach :-) [btw. este ma napadla jedna vec: ked zombici podliehaju rozkladu, nemali by tak cca za mesiac uz z nich zostat iba kostry, bez svalov, sliach a inych "pohyblivych" a makkych sucasti? Cize leziace biele kostry, sice strasne hladne a neschopne zomriet (neberieme do uvahy, ze podla vseobecne uznavanych meradiel potrebuju nervovy system, aby "zili"), ale v podstate uplne neskodne? Mojho kamarata napadlo, ze zranim ludi by si mohli doplnat tkaniva, ale ludi nemusi byt dostatok, a tak by sa vlastne zombik casom rozpadol aj sam od seba... Hm? :-) ]
29.03.2011
Aldeberan
jurinko: po prvé, odporuješ si. Zombie apokalypsa nie je holocaust, Shaun of the Dead, ako si spomínal, si z nej robí srandu veľmi úspešne. O to ale nejde. Problém je v tom, že v klasickom kanóne sú vlastnosti, ktoré zombies pripisuje Draculin vo svojej poviedke a z ktorých sa snaží parodovať všeobecne uznávané. Zombie žáner nestojí na desivosti zombie ako moštra, ale na ľudských chybách, ktoré vdú k tomu, že niečo tak tupé a pomalé ako romerovský zombie dokáže zvíťaziť. A na litroch umelej krvy a klonáskach maskovaných za črevá :) Naviac, Romerovský zombie a romerovská zombie apokalypsa boli v kanóne modifkované a "zreálnené" Maxom Brooksom a jeho World War Z. To je súčasný kanón, ktorý draculin ignoruje (aj ty). Proste poviedka si robí srandu z neaktuálneho prvku zombie žánru.
29.03.2011
Aldeberan
A áno (draculin), aktuálnosť je dôležitá, nie novosť, pretože väčšina ľudí spozná najlepšie práve aktuálne klišé. Conanovské klišé je stále aktuálne a stále sa píšu braky, ktoré z neho vychádzajú. Ešte k settingu: parodiu by si mal viazať na akutálny setting (vieš si predstaviť Horúce strely a právnickom prostredí? Ja áno, ale nikomu by nedošlo, že sa poroduje Top Gun), ale nemusíš. Podľa mňa draculinova poviedka obstojí sama o sebe ako kvalitné dielko, ktoré sa nemusí odvolávať na žiadne klišé. Ale nie je smiešna kvôli tomu, že paroduje zombies, pretože ich jednoducho neparoduje. Daný scenár by prebiehal úplne rovnako aj v seriózne pojatom diele. Je smiešna kvôli haluznej postave Boba Westona a najškaredšej štetke v meste na záver.
29.03.2011
Aldeberan
na záver: uvedomujem si, že v našich končinách patrím medzi zriedkavejšiu formu geeks - zombie geeks. Lenže zombie žáner je veľkým fenoménom dneška a pokiaľ sa ho niekto rozhodne parodovať (čo draculin nerobí) tak jednoducho musí počítať s tým a akcpetovať, že sa jeden či dvaja zombie geeks vyskytnú a znepríjemnia mu život. A ich námietky budú oprávnené :-D
29.03.2011
Aldeberan
jurinko: vysvetlení je celá rada. Tak po prvé, ľudské telo za mesiac nezhnije, kým je z neho holá kostra trvá to roky (viz Max Brooks - World War Z. Prečítaj si to, fakt. Najdôležitejšie dielo fantastiky prvej dekády 21. storočia). Po druhé, mágia. Po tretie, konznervačné účinky vírusu/baktérie, ktorý spôsobuje zobieizmus. No a rýchli zombíci sú ešte živý.
29.03.2011
kAnYs
Fun. Ziaden zazrak, ale fun. 7.
29.03.2011
draculin
No tak mam dost :)))) Ale zacinam mat pocit, ze echtovny geek by poslal do hrobu aj standartneho nemrtveho, pokial by tento nezodpovedal vsetkym poziadavkam. Esteze som to nekonzultoval, pretoze by sa inac nedalo nic napisat,uffff... A tak za rozpory s aktualnym kanonom sa ospravedlnujem, ale zombici maju proste smolu. Teda - budu mat. Aj upiri. Aj nestastny Edward. Aj to romulanske knieza temnot. A obavam sa, ze to vsetko bude miestami stale v rozpore s dobrymi mravmi danej mytologie :-P
29.03.2011
Arcey
Dúfam, že Dane toho zlého Boba zastaví :))
29.03.2011
draculin
Arcey - Dobry, zly a nemrtvy. Dobry je Dane, nemrtvy je asi jasny a zly zatial nejasny. Nedobrovolni partaci v dobrodruzstve. Na uvod scenka, kde sa Dane a Bob stretnu nad postrelenym desperadom - Dane ho chce ziveho aby ho mohol exemplarne obesit, Bob ho ukecava ze mu len vyzerie mozog a to co zostane moze niekam examplarne vyvesit. Danemu vadi ako Bob smrdi (sak maso hnije, tak decentne), Bob upozornuje, ze psia hlava ma taky maly mozog, ze sa mu ani neoplati do nej hlodat. Aleluja.
29.03.2011
jurinko
Aldeberan, asi kazdy inak chapeme slovo "setting". Pre Top Gun bolo prostredie klucovou sucastou filmu, takze parodiu bez tohto klucoveho prvku by nikto nepochopil. Pre Ramba bolo prostredie tiez pomerne klucove (Rambo v L.A. by vyzeral asi trosku cudne), klucovejsi (stupnovanie maxima, bacha na to :-) ) vsak bol jeho vyzor, konanie a jeho nozik (vid Horuce strely II, kde sa prostredie meni). Nejde o prostredie, ide o to, co povazujeme za klucove pri parodovani. My ostatni povazujeme za klucove to, ze vyleze prababicka z hrobu a ide nam zozrat mozgy. Ty, ako zombie-geek (az mi to nejde cez klavesnicu), povazujes za klucove zle rozhodnutia celeho ludstva, ich nevedomost a ulohu potravy, katastrofu, ktora sa neda prezit (Shaun of the Dead mimochodom vobec nebola zombie-apokalypsa-setting, vid vojensky zasah na zaver a nasledne sutaze a talkshows so zombie).
29.03.2011
jurinko
Dalo by sa teda povedat, ze draculin mozno neparoduje tvoju predstavu zombikov, ale paroduje predstavu zombikov vsetkych nas ostatnych (uff, sme dvaja, to je sila masy, co? :-D ) - cize neparoduje hrozyplne zastupy zombikov, ale paroduje prave to, ze jeden normalny (aj ked Bob ma asi od toho daleko) a odhodlany clovek, patricne vyzbrojeny, zavazi za take obrovske mnozstvo zombikov, az je vlastne zombik celkom na hovno protivnik.. A to je to novum, to je ta sranda, to je ten prinos, to je ta parodia na klucovu sucast zombikov (neznicitelny nepriatel). Chapacka? :-)
29.03.2011
jurinko
A k rozkladu: tak hadam bud magia, alebo infekcia, nie? Bud viera, alebo veda.. Ak magia, tak ok, hybat sa mozu aj kostry v biologickom labaku. Ak konzervacny efekt virusu, tak teda tiez ok, ale uplne bez rozkladu (nie ako v Resident Evil I, kde Michelle Rodriguez kusol zombie a dosledkom bolo, ze jej vyzor pripominal zhniteho utopenca). Potom by to mohlo byt nieco ako 28 dni po, kde sympatickemu tatinovi zrazu zacalo mierne hrabat a vsetkych chcel zozrat - a nemusel ani vyzerat ako keby prave vyliezol po polroku z hrobu... Celkovo inak nechapem, co ta na podrobnom studiu zombikov. Je to vymyslena hovadina, ktora je asi rovnako pravdepodobna ako mimozemstania (ci priam menej) a pri nasadeni vojenskej techniky by ani pri akutnom zachvate zravosti ludstvo proste nevykapalo... Ja osobne si radsej vytvorim svoj svet, nez sa zaoberat tymto. Ale: De gustibus non est disputandum;-)
29.03.2011
Aldeberan
uf, na túto diskusiu som úplne zabudol. No, všetko scifi, fantasy a vôbec je Hovadina, nie? Matematické modely ukazujú, že bez agresívneho potlačenia hneď v zárodku by sa infekcia "pomalých" zombies vymkla kontrole a znamenala by buď yvhubenei ľudskej rasy alebo prežitie malej skupiny koexistujúcej s ľuďmi. A scenár zombie apokalypsy predpokladá worst case scenario, teda že autority boli neschopné, nezasiahli včas, infekcia sa rozšírila. To je podľa mňa dosť reálne. A aj keby je šanca na zlyhanie autorít malá, rovnako je havária lietadla, to, že sa stratíš na neobývanom ostrove, únos tvojho dieťaťa alebo jadrovej havárie. Všetko bežné témy ako beletrie či filmov, tak aj návodov "ako to prežiť", ako aj fóbií ľudí.
10.04.2011
Aldeberan
k rozkladu: dôvod zombifikácie u Romera to bola najprv radiácia zo satelitu (vtedy fičalo voodoo), keď začalo fičať vedecké vysvetlenie, zmenil to na neurčité nadprirodzeno (boží trest) - jeho veci sa ale odohrávajú v krátkom čase, myslím max diekoľto dní, Land fo the Dead niekoľko rokov "po", takže roklad tam nehrá veľkú rolu. V Brooksových knihách sa normálne rozkladajú - lenže znovu opakujem ľudskému telu trvá dlho, než sa rozloží. Cez zimu telo zmrzne, takže sa nerozkladá, na jar sa znovu rozmrazí a ide sa odznova. Naviac zombie apokalypsa by spôsobila globálne ochladenie kvôli rozsiahlim požiarom miest a priemyslu, takže by sa rozkladali ešte o niečo pomalšie :) Všetko máme premyslené, všetko :-P
10.04.2011
jurinko
Aldeberan: http://www.aktuality.sk/clanok /186135/brad-pitt-vyzve-na-sub oj-zive-mrtvoly/ -som si na teba hned spomenul, ked som to cital :-D
27.04.2011
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.