Živí mŕtvi

Čo sa stane... ak sa najväčšie sny niektorých ľudí stanú pravdivé, a človek bude nesmrteľní, nádherní a bude mať všetko čo chce? Btw, aj keď to zo začiatku tak vyzerá, upíry tam nie su :D
Podporte scifi.sk
Všade, kam som sa okolo seba bol biely mramor. Stála som pri zabradlí z bieleho mramora. Aj moja ruka položená na ňom bola ako z bieleho mramora. Bledá... A krásna. Celá som bola krásna...Mala som všetko, po čom som celý svoj život túžila... Ale teraz som túžila po tom jedinom, čo som mať nemohla... po smrti.
Nahla som sa ponad zabradlie a pozrela dole. Bolo to neskutočne vysoko, niečo cez pol kilometra. V okruhu dvoch kilometrov bolo všade len toto mramorové väzenie, občas popretkávané kvetina v kvetináči, alebo rastlinami... A potom boli hradby, vysoké múry z kameňa, železa, obkolesené vodnou priekopou. Niekomu by sa to mohlo zdať ako v stredoveku... Avšak od stredoveku pretieklo už hodne veľa vody. Tieto hradby totiž nemali bránu...A neboli pred nepriateľmi, pred ktorými by sa dalo brániť, ktorých by sa dalo zabiť. Boli pred mŕtvymi telami, ktoré pobehovali okolo celých našich hradieb, a snažili sa dostať čo najbližšie k nám, aby z nás spravili to, čo sú oni...
Sadla som si do mäkkého húpacieho kresla, a zamyslene hľadela na skazu okolo bieleho väzenia. Ako sa to vlastne celé začalo? Myslím, že to začalo niekedy pred 250 rokmi...Nikto už roky neráta, nie je pre koho.V každom prípade to bolo dávno, ľudia sa vtedy po smrti dávali zmrazovať, aká nezmyselnosť! Keby vtedy vedia... čo tým narobia. Niektorí dúfali, že sa ich raz podarí oživiť... A iní sa z toho smiali.
Lenže čím viac bolo vonku posmechu, tým viac snahy istý vedec menom Alexej na to vynakladal. A... raz sa mu to podarilo. Vyskúšal oživiť jednu zmrazenú mŕtvolu. Chvíľu celé telo fungovalo ako malo, mozog, spomienky, všetko... Ale bol to človek, ktorý zomrel pred zopár stovkami rokov, zbláznil sa z toho, že nevie kde je, čo sa deje, mozog mu prestal fungovať. Tak ho naspäť zmrazili, pretože sa nedal zabiť, bol príliš silný. Ale aj keď ho strčili naspäť do mraziaceho boxu... on nezamrzol naspäť. Avšak toto všetko sme sa dozvedeli len pár rokov dozadu. Keď sa to dialo, nikto o tom nevedel.
Skúsili to pichnúť živému človeku. Alexej rozmýšlal, že si to pichne sám, aby vedel, aké účinky má tá látka. Ale neurobil to...Na poslednú chvíľu ho od toho odhovorili... Koľká škoda, pichli to dobrovoľníkovi. Ale taká koncentrácia tej látky spôsobila nesmierne škody na organizme a dobrovoľník umrel... aspoň si to mysleli, pichli ho taktiež do mraziaceho boxu. Urobili nejaké zmeny v tej látke, a rozhodli sa to skúsiť na mŕtvom človeku, nezmrazenom, na niekoľko dní starej mŕtvole. Ale to bola najväčšia chyba, akej sa dopustili, ešte väčšia ako to, že mu potom nezabránili utiecť. Telo látku prijalo - ale nerozmiešalo s krvou ako u živých ľudí. On ušiel... Ani to nikto nevedel, okrem vedcov.
Pár dní na to bol inzerát v novinách, že hľadajú ľudí na nejaké pokusy, v podstate netreba nič robiť, len sedieť na zadku, kým do vás niečo napichajú. Bol to ľahký a rýchly spôsob ako prísť k peniazom, a ja som ich vtedy potrebovala. Prišla som tam. Nakecali mi niečo, dali mi niečo prečítať, ale ja som to samozrejme nečítala, bolo mi to jedno, chcela som len prachy... naivita a chamtivosť.
Napichali ma, a ja som sa zrazu cítila skvele, okrem mňa tam bolo okolo 25 ďalších ľudí, ale ja som dosiahla najlepšie výsledky. Avšak... už ma odtial nechceli pustiť, stále niečo merali, skúmali. Nevedela som že to bude na tak dlho! Na celý život... na celú nesmrteľnosť. Stalo sa to, čo sa nikdy nemalo stať. Oživovali mŕtvych, živých robili nesmrteľnými.
A tak som vznikla ja. Som nádherná, silná, nesmrteľná, nech by ste robili čo by ste len chceli, nezabili by ste ma. Verte mi, skúšala som to. Jediné po čom túžim je smrť. Všetci, ktorých som mala rada... Moja rodina, priatelia... Bodaj by som aspoň mohla povedať, že su mŕtvi ! Ale nie, oni su pobehujú za tymito hradbami, a keby ma stretnú, jediné čo by chceli by bola moja krv... a zo mňa by spravili to čím su oni. Túžia po krvi, lebo ich zrazená krv tú látku nemohla rozviesť do celého tela, sú to stále len mŕtvoly, ktoré sú v polčase rozpadu.
Tak vznikol tento svet, ktorí svetom ani nie je. Povráva sa... iba pošepkáva, ževraj vedci kedysi dávno na to vynašli protilátku. Lenže všetci vedci sa buď skryli do podzemia a už sú... mŕtvi, alebo pobehujú niekde po vonku, a nie su schopný nám povedať ani jedno slovo. Avšak... Ak protilátka existuje, musím ju nájsť!... s odhodlaním v očiach po 250 rokoch som sa postavila... Zrazu som cítila túžbu, túžbu inú ako po čistej smrti...

Lady Death

Lady Death

Diskusia

YaYa
Veľmi škaredý text... akoby ho niekto prehnal Google Translatorom tam a naspäť a potom náhodne vynechal dĺžne a mäkčene... Treba po sebe čítať, vychytať chyby, slovosled, vymyslieť nejaký dej - úvod, jadro, záver... a možno, o pár mesiacov z toho bude aj poviedka... Písanie sa nedá zľahčovať, lebo potom to nie je písanie... Takže, makať, makať, makať!
19.02.2011
Aldeberan
za sympatické ubezpečenie, že nejde o upírov dávam veľké plus :) Podobne ako YaYa, aj ja som mal trochu pocit, že dielko neprešlo korektúro, ale hneď si ho hodila sem, ako si to dopísala. Taktiež, používaš strašne veľa trojbodiek (...), Mne to pripadá smiešne, niekomu to možno bude ripadať trápne, ale väčšinu ludí to bud strašne sr*ť :) Tak s tým prestaň, prosím :) Inak, samozrejme, technicky to nie je poviedka, iba úvod do sveta. To je zlé samo o sebe. Inak, ak by to bol vnutorný monológ postavy priamo v poviedke, tak by to bolo celkom fajn (až na trojbodky...), takto vytrhnuté, respektíve použité ako prológ, to je nič moc. Dávam 4.
19.02.2011
draculin
Ako uz pisali... Aj bezny korektor vo Worde by opravil asi 200 chyb. Privela trojbodiek, ktore rozbijaju text a nedavaju zmysel - a zase nevyuzite clenenie na odstavce. Myslienkovo ide len o uvod a zrychlene zhrnutie predchadzajuceho deja. Cize to nema dej sam o sebe, snad ide len o uvod - dockame sa do coho? V tom pripade by som ale doporucil pozorne po sebe citat, zrusit nelogickosti, opakujuce sa slova a vyrazy, zrusit privelke klise a patos.
20.02.2011
YaYa
Ako tak pozerám na svoj včerajší koment, tie trojbodky platia aj pre mňa :). Lenže mňa minule ktosi tituloval ako Kráľovnú trojbodiek, sú to moji poddaní, takže mám právo (mwahaha!). Ale vážne... len rozmýšľam, keďže som túto chybu sama nepostrehla a už mi ju vyčítali, či to nie je len nejaký tik spôsobený prílišným skypovaním (resp, pokecovaním v mladších rokoch), na chatoch tri bodky dosť často, aspoň z mojej skúsenosti, nahrádzajú smajlíka či iné interpunkčné znamienko.
20.02.2011
draculin
Myslim ze diagnoza trojbodkovania je stanovena spravne :) Ale to je len o dovod viacej na sebaovladanie a uvedomenie si, ze pokec a literatura su dve doooost odlisne veci. Ehm :)
20.02.2011
Lady Death
Ďakujem za kritiku, myslím, že máte pravdu, bolo to písané v tom momente ako ma to napadlo, a potom už neupravované, nabudúce si skúsim dať na to pozor, aj keď ... nie som si istá, či to bude o moc lepšie. :D Možno tým, že som to tak na rýchlo písala to nemá nejakú hlbšiu pointu, tiež si nabudúce skúsim dať na to o dosť väčší pozor... A čo sa tých trojbodiek týka, je fakt že ich píšem dosť, ale na druhu stranu, ja som stále v tých mladších mladých rokoch, takže zvyk je sviňa :)
20.02.2011
jurinko
YaYin (ako sa to sklonuje? :-D ) prvy komentar to pekne vystihol (tam a spat cez GT ;-) ). Trojbodky su zlo, treba ich zdecimovat (dufam, ze Kralovstvo trojbodiek mi teraz nevyhlasi vojnu :-D ). Ja by som len dodal, ze okrem toho, ze to bol v podstate len namet na dej, to nebolo literarne pisane ("a keby ma stretnú" - ma byt "keby ma stretli", takto posobi ta veta vylozene hovorovo, nehovoriac o tom, ze je nespravna). Doporucil by som viac citat literarne diela, lebo potom (casty neduh sucasnych teenagerov) vyzera text ako prepisany z chatu. Gramaticke chyby su uz len hnilou ceresnickou na skysnutej torte (dobre, to bolo mozno trochu silne prirovnanie, ale chapeme sa ;-) ). Musim povedat, ze nechapem Aldeberanov system hodnotenia, toto na 4 nebolo ani nahodou. Ja by som dal asi 2, ak by to bola poviedka. Ale toto nie je, takze nehodnotim. Nenechaj sa ale odradit, posli nieco dalsie :-)
21.02.2011
YaYa
Kráľovstvo trojbodiek je pomerne mierumilovné. Jej Veličenstvo sa uspokojí s diplomatickou nótou. Vyzýva uznať význam trojbodiek v umeleckom texte, v prípade, že sú s mierou a správne použité. Inak bude musieť pokladať výrok za urážku na cti svojich poddaných a nastúpia sankcie. Buch, buch, buch, koniec oficiálneho vyhlásenia jej výsosti.
21.02.2011
Aldeberan
jurinko: mnó, to že nechápeš môj systém hodnotenia je v pohode, ja som asi jediný na stránke, čo zas chápe tvoj :D 4 som dal preto, že 1. nebolo to o upíroch 2. bolo mi to sympatické - keby nebolo konca, tak by to mohlo byť považované za štylizovanú úvahu a nie za prológ ku poviedke.
22.02.2011
Lady Death
No lenže taký detail, aj keď človek číta viac literárnych diel ako chatu na feejzbúku, je mu to na hovno, ak to číta po česky, čo je môj prípad, lebo väčšinou tie knihy v slovenčine nezoženiem. Ak človek ráta samozrejme literatúru, ktorá za to stojí (napr. S. Lukjaněnko), a nehovorí o takých ako Twilight a pod ... :P Takže podľa mˇma z toho sa človek moc nenaučí pravopisu a správnych slovenských výrazov, či?
Hmm, ale okrem toho by ma zaujímalo, či keby sa to poopravuje, dám pozor na veci, ktoré ste mi vytkli, ale hlavnú myšlienku nechám, či by to bolo fajn. Resp, aby som to dobre sformulovala, či tá hlavná myšlienka stojí za to. :D
22.02.2011
Janko Iša
nemusis sa hned snazit chytat vyrazy a vetne skladby od "konkurencie". Gramatika to su v mojich ociach detaily, dolezitejsia je stylistika, vetna skladba, take tie veci co robia to citanie putavym pre citatela. Nemusis sa zubami nechtami drzat tejto poviedky, ci ma dobru myslienku a podobne.. kludne si ju odloz do foldra RAZ SA K TOMU VRATIM a napis zas nieco nove. Nesnaz sa opisat oblubeny film/serial/knihu v trochu pozmenenom prostredi, ale vymysli si nieco svoje, nieco nove a hra sa s tym.Nemusis to mat napisane za den za dva. Kludne daj tomu mesiac, ked treba tak tri. Nechaj to odlezat, potom to po sebe precitaj a sama uvidis, ci sa za niektore vety nebudes dokonca hanbit. A hlavne... kludne pis viac, rozvijaj vety, tvor suvetia, aby vysledok tvojho snazenia aj posobil, ze si si dala snahu to napisat...
22.02.2011
Janko Iša
mas tu aj inu poviedku, z pred vyse roka... a obe su tak na jednu A5... porovnaj si komenty tam a tu,a sprav si prienik toho, co by si mala hodit za hlavu... lebo tato poviedka, mikropoviedka, lepsia urcite neni.
22.02.2011
Aldeberan
Lady Death: dobré otázky :) Na prvú neviem odpovedať, gramatiku sa určite nenaučíš, štylistiku - skôr áno, ale zároveň si znečistíš vyjadrovanie čechizmami a hlavne českými výrazovými prostriedkami. Ono, knihy by tu aj boli, ale sú to väčšinou romány a je ich menej. Ak chceš dobrú fantasy po slovensky, tak ma napadá Meno vetra od Rotfussa, vydal Ikar :) No ak druhej otázke: hlavná myšlienka je v pohode. Asi si to sama uvedomuješ, ale nejde o nič prevratné ani extra originálne. Proste variácia na zombie apokalypsu. Čo vôbec nevadí :) Hlavná postava je fajn, tiež nie moc extra originálna (chce zomrieť, popri tom sa vydáva na quest, všetko v pohode), dôležité je, že ťa baví. Určite sa na tom dá vystavať slušná poviedka, avšak na poviedku treba dej a niektorí ľudia uvítajú aj pointu (nemusí byť). Takže v skratke: áno :)
23.02.2011
jurinko
Ja by som len dodal, ze citat knihy iba jedneho zanru je kratkozrake. Je sice fajn, citat o veciach, ktore ta bavia, ale dobry autor by mal mat sirsi prehlad. Jednak kazdy autor pise inac, a jednak je dobre, precitat si niekedy "normalnu" literaturu (SFaF je stale viac menej brak, diel, ktore prekrocili hranice zanru, je pomerne malo), aby si zistila, ako opisuje vietor v tvari niekto, kto za nim nevidi hned magicke energie napr. Jednoducho, ak chces vediet dobre pisat, musis vela citat. Ak budes dokola citat iba jednym smerom zamerane veci (SFaF), nenaucis sa dobre pisat, jednoducho preto, lebo budes mat malo podnetov (resp. vela, ale rovnakych). Potrebujes vela roznych podnetov - citat vela roznych knih. Potom sa naucis aj gramatiku (JE podstatna), aj stylistiku, aj ti nebudu ceske knihy kazit slovencinu.. Pre zaciatok odporucam nejakych klasikov, ked nic ine, aspon je to sranda ;-)
23.02.2011
Lady Death
No, Meno vetra som čítala tak pred rokom, a včera som to akurát začala zase, že keď má vyjsť tá dvojka niekedy teraz, tak že aby som vedela, čo sa stalo v jednotke :D ... to je kniha ktorá je fakt dobrá, podľa mňa.
Okej, ďakujem moc za rady, skúsim s tým všetkým niečo robiť. Čo sa týka inej literatúry, tak aj z tej z času na čas niečo čítam, ale skôr také... že Dejiny fyziky :D , ale keď sa mi dostane do ruky nejaká kniha prečítam hocičo. Ale teda, skúsim aj iné ako scifi.
Njn, téma to nie moc originálna, tí zombíci, lebo si myslím, že všetko čo sa o nich asi dalo povedať, už povedané bolo, ale tak, človek musí niečim musí začať. :)
23.02.2011
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Zlatko, načo nás dopredu silou mocou predviedčaš, že to nebude hora klišé a blbostí ? Dal som 1.
24.02.2011
jurinko
Nemyslel som si, ze to budem prave ja, kto bude apelovat na miernejsie prispevky, ale: Nemyslis si, ze si trocha malo konstruktivny, Peter? Napisat, ze je nieco uplny shit, nie je kritika, to je zjebavanie, to nikomu nic neda (ano, niekedy je to sranda, ale to nestaci). Ja som mozno niekedy vacsi hnidopich, nez by bolo zdrave, ale aspon sa snazim, aby si autor mal co z mojho prispevku odniest. Ked napises pod Raketovu rychlost, ze je to "drist", nic tym nepovies. Ked napises pod toto, ze je to "hora klise a blbosti" (to "zlatko" je co? zhadzovanie?), tiez tym nic nepovies. Konstruktivna kritika je fajn, aj ked je tvrda. Dehonestovanie a vysmech nie su.
24.02.2011
Aldeberan
Lady Death: na druhý diel si teda ešte počkáš :) v originály to vyjde 1. marca, takže slovenský preklad bude najskôr o 8 mesiacov, skôr ale o rok aj viac. No a jasne, že zombie námet ni je originálny, ale dá sa uchopiť rôznymi spôsobmi. Humorne (film Zombieland), zcela vážne (Max Brooks: World War Z) a sakra, o zombies sa píšu vedecké články, ktoré vychádzajú v prestížnych vedeckých časopisoch a vydávajú sa knihy, ktoré publikujú univerzitné nákladateľstvá. Zombie žáner je teraz veľmi in, takže je podľa mňa prirodzené o tom písať. Ide o do, aby si ho uchopila po svojom, tak ako sa ti páči a priniesla niečo nové a neopozerané. Najlepšie podľa mňa je aj tak naučiť sa písať zo srdca a potom redigovať nemilosrdne hlavou.
25.02.2011
kAnYs
*Nadsene tlieska Jurinkovmu prispevku* Tiez mi to "Zlatko" pripadalo nafukane.
25.02.2011
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Ospravedlňujem sa, takéto poviedky ma skrátka vytáčajú. :-(
26.02.2011
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Neviem, či sa to dá považovať za útechu, ale je to aspoň tisícnásobne lepšie ako nedávna stalkerská fan fiction zaslaná už neviemkým. Ale aj tak sa nemôžem ubrániť dojmu, že Živí mŕtvi len tak meandrujú a idú odnikiaľ nikam.
26.02.2011
Aldeberan
Peter: vytáčajú? Takéto? Moc málo chodíš na túto stránku, sú to ďaleko horšie kúsky ako toto a dokonca aj ešte HORŠIE ako ten Stalker fanfic, ktorý spomínaš :D Možno som už otupel, neviem :)
26.02.2011
Lady Death
Keď ťa vytáčajú, tak buď prosím ťa, taký dobrý a nechaj si to pre seba, lebo mňa zase vytáčajú takéto komentáre, a nech už si je to zlatko myslené hocijako, sľubujem, že ak to budem ešte raz niekde čítať dotyčná osoba zistí, aké je to byť nakopaný steelami do zadku, a nech mi verí že mať otlčenú oceľovú špičku na riti nie je nič príjemné...:P A keď ťa vytáčajú, tak skús ich aspoň trochu okritizovať čo konkrétne ako ostatý, nie tu človeka úplne zbuzerovať a zhodiť. Kritika padne fakt lepšie a nie tu len počuť že je to na hovno, každý musí nejako začať, a aj keď začne zle, neznamená to, že nebude pokračovať vynikajúco.
Uff, no áno, na Meno vetra... to si teda ešte počkám, ale nejaké neoficialne preklady sa objavia isto na nete:) ... už sa na to teším !:)
26.02.2011
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Aldeberan : Asi tu fakt chodím poskromne. :-) Veď som po pármesačnej odmlke znova zablúdil po pár dňoch. Lady Death : Prepáč, ak moje slová zneli urážlivo, nebolo mojím zámerom Ťa len tak lacno uraziť. Ale ak môžem trochu pokritizovať, tvoja poviedka potrebuje určité úpravy : Najsamprv, nevyžívaj sa v trojbodkách. Priveľa škodí. To Ti hovorím z vlastnej skúsenosti - sám som vyliečený chronický trojbodkár. :-))) Ďalej : Odseky máš urobené vcelku dobre, len by ich mohlo byť ešte trošku viac a mohli by byť vyznačené aj na ľavej strane textu (ale neviem, ako stránka prijíma poviedky, tak je možno na vine ona). No a teraz k obsahu : Poviedka má potenciál, ale v takejto krátkej podobe, kde sa prakticky neudeje nič, je neúplná, akoby nedokončená. Takže ju skús nejak šikovne rozšíriť - aspoň 3x oproti doterajšej dĺžke.
27.02.2011
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Lady Death : Ďalšia dôležitá vec ohľadom obsahu. Chápem, že to má mať podtóny romantického hororu (alebo sa mýlim ?), ale ak Ťa môžem pekne poprosiť : Nepreháňaj to s melodrámou, ak sa tam aj nejaká musí vyskytnúť. Romantika a hororovosť sa dajú skĺbiť aj inak ako telenovelovskými výlevmi postáv. OK, chápem, priama reč tam nebola - ale ak by si plánovala rozšíriť tú poviedku, daj si na to pozor. Trošku melodrámy medzi postavami nezaškodí, ale nemala by sa vinúť každou jednou udalosťou a každým jedným dialógom. Je to rušivé a postavy potom pôsobia umelo. Ja osobne mám radšej, ak sa postavy aj vo vypätých a rozvášnených momentoch správajú ako bežní, uveriteľní ľudia. ;-) K budovaniu napätia : To by aj celkom ušlo, máš na to celkom dobrý talent.
27.02.2011
Lady Death
Ďakujem, toto sa už o dosť lepšie čítalo, a myslím, že si z toho niečo aj k srdcu zoberem :) No trojbodky to je taký môj zlozvyk aj tuto v komentároch, aj všade, skúsim na to dávať pozor. A takisto skúsim to poviedku nejako prepísať, dopísať, upraviť a podobne, možno raz z toho bude aj niečo poriadne, len najskôr by na to človek musel mať čas :D ... ale snáď raz...
27.02.2011
jurinko
Zaujimava haluz je, ze sklonovanie mena YaYa som uplne nezavisle od seba riesil pri obidvoch tvojich poviedkach (samozrejme, ze som na to za ten rok zabudol :-) ). A okrem toho sa mi paci Petrov prerod ;-)
27.02.2011
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.