Smrť

no dobre....ehm nie je to ani tak fantasy...teda ani tak celkom poviedka....chcem iba vedieť názory ostatných na to, či vôbec viem dobre písať, alebo či píšem tak hrozne, že sa to nedá čítať...takze pls citajte a komentujte:) vdaka
Filmová história scifi
Žena sa skrúcala v nevysloviteľných mukách fyzickej bolesti, ktoré jej priniesla zákerná choroba. Choroba pomaly, postupne napádala všetky časti jej slabého ľudského tela a ponárala ju pod hladinu sveta živých. Omamná bolesť spútavala železnými okovami jej poblúznený rozum a hnala ju v ústrety istej smrti.
Žena vedela, že zomrie, no vonkoncom sa smrti nebála. Túžila iba, aby posledný obraz, ktorý pred tým uvidí, bola tvár, tvár jej dcéry.
Musí ju ešte predtým, než naposledy vydýchne, o niečo požiadať. Len preto odďaľovala ten moment, kedy sa celkom poddá stvoriteľovi všetkého.
Vtom jej čiesi teplé ruky silne zovreli studenú, potom presiaknutú dlaň. Žena pootvorila oči a uzrela nad sebou čarokrásnu anjelskú tvár mladého dievčaťa. Po tej neskutočne nádhernej nevinnej tvári jej stekali priezračné slzy, sťa trblietavé diamanty.
Žena zalapala po dychu. Tak predsa sa jej posledné želanie splnilo! Kŕčovite zovrela tú dlaň, v ktorej plnými dúškami prúdil život. Posledný raz ucítila jemný dotyk ľudskej dlane, dlane svojej dcéry.
,,Postaraj sa o svojho brata.” zašeptala jej slabým hláskom umierajúca žena.
,,Mami...” vzlykala tá anjelská bytosť.
,,Sľúb mi to. Sľúb, že sa o neho postaráš!” zastonala žena.
,,Sľubujem!” vyhŕkol bezmocne anjel a belostnými lícami sa mu rinuli slzy. Žena si spokojne vydýchla a zavrela oči, chcejúc sa odovzdať náruči smrti.
Vtom jej však mysľou na kratučký a predsa na tak dlhý moment, blysla vidina jej budúcnosti. Uzrela osud toho dievčaťa, ktorý sa úzko prepletal s osudom jej brata.
,,Niéééé!” zakričala žena z plných pľúc a predsa akokoľvek úporne sa snažila, z hrdla sa jej neozvala ani hláska. Chcela kričať, revať... ruvala so sebou. To nemohla byť pravda. To nemohol byť osud tej nádhernej anjelskej bytosti!
Žena už videla ponurú smrť, sťahujúcu ju svojimi úponkami pod čiernu zem. Nie! Nesmie dovoliť smrti, aby ju stiahla. Teraz nie! Nie po tom, čo videla! Bude sa zubami nechtami brániť.
No boli to len plané myšlienky. Už nemala síl ani len slovko prerieknuť. Nech sa akokoľvek bránila, metala so sebou, smrti nemala možnosť uniknúť, akokoľvek veľmi by chcela.
Posledný raz zovrela dlaň tej anjelskej bytosti, pozrela jej do nevinných jasnozelených očí a nato naposledy vydýchla vzduch do sveta živých. Srdce jej posledný krát zabúšilo a napokon sa celkom zastavilo.
Žena zomrela s myšlienkou, že by obetovala všetko, len aby spasila ten najcennejší dar svojich úbohých potomkov, ktorým stvoriteľ pripravil taký krutý osud.

zuzana dzureková

zuzana dzureková

Diskusia

jurinko
Hm.. A co? Okrem toho, ze je tam dvakrat opakovanie slova cez ciarku (akoze to ma dodat atmosferu, ale tu funkciu to plni, ked je to sem - tam a nie furt) : tvar, tvar jej dcery; dlan, dlan jej dcery: ziiiv.. A zas take divne slovne spojenie. Dlan prepotena potom. Potom moze byt prepotena plachta, ale nie dlan. A bolo by fajn napisat, co sa vlastne tym dvom malo stat, lebo takto to vyzeralo, ako keby spolu mali mat decko a to sa mi zda trocha take pritiahnute za vlasy. No neviem. Radsej napis nabuduce nejaku naozajstnu poviedku, neposielaj sem po jednej strane nejake texty, aby si sa nas opytala, ci vies pisat. Hlavne citaj, vsimaj si skladbu viet a to, ako spolu tvoria dej. A potom skus nieco napisat. Ale nech to ma dej prosim ta. Dal by som tomu asi 2
05.09.2009
YaYa
Takže ty chceš, aby sme ti napísali, či sa ti oplatí písať, alebo nie. No, podľa mňa ti na túto otázku nikto, kto má štipku zdravého rozumu nebude mať odvahu priamo odpovedať. A ani by to nebolo správne. Lebo na to, čo chceš vedieť sa musíš spýtať samej seba. Či chceš písať, či ťa to baví tak, že si ochotná obetovať na to svoj čas... kopu času... Ak je odpoveď áno, skrátka sa pusť do toho... Ani v športe nevyhráš olympijské hry bez tréningu. Takže, ak si myslíš, že ti to za to stojí, pracuj na sebe. Napíš nám niečo pekné :D
05.09.2009
YaYa
Ak sa ti nezdám otravná, ešte pár slov k samotnej \"Smrti\". Opäť to opakovanie slov, o ktorom som písala aj naposledy. Tu konkrétne mi prekážal najmä anjel alebo anjelský skoro v každom druhom riadku...
By the way, ak chceš vidieť pekné opisy smrti či narodenia z hľadiska psychológie postáv, odporúčam, nech mi všetci Scifáci a Fantasaci odpustia, Annu Kareninovu :)
05.09.2009
zuzana dzureková
vdaka...no dobre skusim sem dat teda neco co sa ozaj podoba na poviedku....uz sem nebudem davat take kratke prology...len som chcela naozaj vediet ako pisem, ale sak ok...dikes moc....a yaya, annu kareninku som citala nedavno :D a hoci je toto scifi a fantasy stranka, myslim, ze vsetci ocenia staru dobru klasiku :)
05.09.2009
zuzana dzureková
a jurinko, neboj nebudu mat spolu deti :D
05.09.2009
Aldeberan
ale hej, ma cenu pisat. pises dobre a preto pis dalej. vidite, ja mam odvahu :)
05.09.2009
zuzana dzureková
vdaka :) budem sa snazit na sebe popracovat, lebo viem ze nic nedokážem len tak. Na všetkom treba pracovať a vylepšovať sa. ved ako povedal armstrong zivot je trúbka. ak do nej nefúkneš, nic z nej nevyjde.
05.09.2009
Richard Nemeth (Anonym)
Bolo to vážne zaujímavé, akurát sa mi zdá, že používaš niektoré svoje vlastné opisy a slovné združenia. Ale určite ti môžem povedať, aby si písala. Určite tým nikomu neuškodíš a niekoho aj potešíš.
P.S.: Tú budúcnosť súrodencov som tiež pochopil, ako incest. Ak to bolo tak myslené, je to zaujímavo provokatívne, ak nie tak sa aspoň čitateľ zamyslí.
19.10.2009
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.