Abaddonova brána (2013)

Po celé generácie predstavovala pre ľudstvo slnečná sústava - Mars, Mesiac, Pás asteroidov - veľké pohraničie. Až doteraz. Mimozemský artefakt, ktorý pracoval podľa svojho naprogramovania pod mračnami Venuše, sa premiestnil na obežnú dráhu Uránu, kde vybudoval obrovskú bránu, ktorá vedie do bezhviez...

Info

Slov. názov Abaddonova brána
Orig. názov Abaddon's Gate
Hodnotenie 70 % (1 hodnotení)
Anotácia Po celé generácie predstavovala pre ľudstvo slnečná sústava - Mars, Mesiac, Pás asteroidov - veľké pohraničie. Až doteraz. Mimozemský artefakt, ktorý pracoval podľa svojho naprogramovania pod mračnami Venuše, sa premiestnil na obežnú dráhu Uránu, kde vybudoval obrovskú bránu, ktorá vedie do bezhviezdneho priestoru. Jim Holden a posádka Rosinanty sú súčasťou rozsiahlej flotily vedeckých a vojenských lodí, ktorá sa vydáva artefakt preskúmať. Lenže za scénou sa rozvíjajú zložitá intrigy, ktorých hlavným cieľom je zničenie Holdena. Kým sa vyslanci ľudstva snaží rozhodnúť, či brána znamená príležitosť alebo hrozbu, netuší, že to najväčšie nebezpečenstvo si priviezli so sebou. Kniha získala cenu Locus v kategórii najlepší science-fiction román roka 2013. Hlasovali čitatelia rovnomenného amerického odborného časopisu.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Filmová história scifi

Minirecenzie

Aldeberan @Aldeberan 24.09.2018 22:33:56
7
Tretia kniha z úspešnej a poďla mňa preceňovanej románovej série Expanzia. Zo štyroch, čo som čítal, podľa mňa aj najhoršia. Gro príbehu sa odohráva na jednej lodi, akcii chýba pocit úžasu a veľkosti ako v prvej knihe (veľké veci sa dejú v pozadí). Celkovo ide skôr o akčné sci-fi ako space operu. Postavy ma neoslovili, kniha je moc dlhá, predlžuje ju umelé preťahovanie. Záver je vyslovene zlý. Vidieť, že autori sa snažili byť imaginatívni a priniesť nový space opera koncept, avšak oproti Reynoldsom, Banksom a ostatným majstrom žánru to vyznelo nudne a nevedecky. Jeden z mála prípadov, kedy je seriál lepší ako kniha.