Tenet (2020)

V temnom svete mezinárodnej špionáže sa bezmenný hrdina vydáva na ťažkú misiu, pri ktorej spozná šokujúce tajomstvo, ktoré môže spasiť, ale aj zahubiť celé ľudstvo.

Info

Slov. názov Tenet
Orig. názov Tenet
Hodnotenie 87 % (3 hodnotení)
Anotácia V temnom svete mezinárodnej špionáže sa bezmenný hrdina vydáva na ťažkú misiu, pri ktorej spozná šokujúce tajomstvo, ktoré môže spasiť, ale aj zahubiť celé ľudstvo.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Filmová história scifi

Minirecenzie

xius @xius 28.01.2021 15:04:24
10
Hell yeah! Pri pozerani som nevedel zastavit obrovsky usmev. Co na tom, ze mi to nebolo uplne jasne? Zakladnu ideu som podchytit stihal a dalej som si uz len uzival, co s nou Nolan vymyslel. Bolo to nadherne a chcem vidiet este tucetkrat!
Lukáš Polák @Lukáš Polák 20.12.2020 19:13:48
8
Prvý a zrejme jediný blockbuster roku 2020 je tu a nemá konkurenciu! Kto by to čakal, že? Musím však dodať, že pravdepodobne by bol top aj keby všetko šlo podľa plánu, pretože je to opäť pecka, ale… Nolan opäť prišiel s niečím novým, originálnym a neokúkaným. Nedá vám však čas na strebanie problematiky, ale miesto toho do vás natlakuje mimoriadne dravú jazdu bez možnosti vydýchnutia. Dalo by sa povedať, že celý film je jedna nekončiaca jazda, ktorá len mení lokality a nedá vám priestor na utretie potu. Deje sa toho toľko, že človek má problém všetkým prejsť na prvú šupu. Otázniky pribúdajú a odpovede ako keby do nás niekto strielal pomocou brokovnice. Je to tlak, ale rozštiepený a musíš všetko rozlúštiť pomocou malých časti všade po plátne. Sofistikovaná zápletka dala riadne zabrať a zrejme ešte nejaké dve pozretia sa zapotíme. Vieš, že ti to všetko sedí pokope, ale stále sa tam nájdu veci, čo si chceš ešte raz „čeknúť“. O technických veciach je zbytočné sa baviť – zvuk bol priam devastačný, kamera dychberúca a technické prevedenie „toho, čo netreba menovať, bo by bol spoiler“ je priam brilatné. Dostávame sa ku tomu „ale“. Nolanov chaldný prístup zašiel možno až príliš ďaleko. Chýbalo tomu lepšie vyhranie sa s profiláciou postáv a celkovým vžitím sa do nich. Boli to len postavičky, ktoré sa z ničoho nič zjavili a začali behať v úžasnom svete. Dokonca som si asi v trištvrtine filmu uvedomil, že netuším ako sa volá hlavná postava filmu. Povedali to vôbec? Jedine záporák bol riadny badass. Branaghov divadelný a expresívny prejav tomu pridal ešte väčšie gule. Každopádne som si to užil a už špekulujem, kedy si dám repete.
Roland Axenberg @martiner 07.12.2020 08:19:34
8
Čas bola vždy nolanova srdcovka, rôzne manipulácie s ním sme mohli vidieť v Memente, Inception či Interstellari, ale vždy to dávalo zmysel a hlavne dalo sa to ľahko pochopiť. V Tenete to Nolan prehnal. Tu už má človek pocit, že by k filmu potreboval aspoň dvojhodinové video objasňujúce všetky tie časové inverzie. Film vás síce vďaka špičkovej audiovizuálnej stránke, zručnej réžii, kvalitným hercom a v podstate aj dobrému príbehu pohltí, určitá pachuť po tom, že to bolo celé veľmi prekombinované a možno ani moc nedávalo zmysel, bohužiaľ ostane.

Články

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

0 komentárov

Nolanov Tenet (recenzia)

Dnež už bezmála legendárny režisér Christopher Nolan prichádza so svojim najnovším počinom menom Tenet. Tento film, ktorý podľa vlastných slov pripravoval okolo dvadsať rokov, bol viackrát posunutý kv...

0 komentárov

Videá

Trailer - Tenet - trailer